Ord kan knappt beskriva lättnaden! Idag har vi gjort vår sista grönsaksleverans för året. Odlingsperioden är SLUT! FINITO! OVER! Lika härligt och pirrigt som det känns på våren – lika stor är lättnaden när det till hösten är över. För även om Jakob och Albin planerar och förbereder sig i månader innan odlingsåret sätter igång är det omöjligt att förutse allt som kan hända. Eller ens en del. Och från att första fröet sås är det liksom full fart i 120 knyck resten av säsongen.

Jag brukar tänka på starten på jordbruksåret som att sätta sig i en skakig kälke högst upp i en störtloppsbacke. Och veta att det enda man kan göra är att klamra sig fast och hoppas att man kommer ner oskadd. Det går inte att bromsa, går inte att tveka, går inte att vända om. Det är full fart framåt. Men nu har kälken äntligen stannat.

Hur har odlingsåret varit då? Jo det har haft sina utmaningar. Först en sen och kall vår när det i princip inte växte någonting alls. Sedan en fortsatt kall juli som försenade skörden med veckor. Det i kombination med jordlopporna som förstörde tusentals plantor – mest olika sorters kål – var en prövning.

Sedan blev det lite svettigt här på slutet när det föll massor av snö och blev -12 grader och vi fortfarande hade tonvis av grönsaker kvar i marken. Man fick skotta sig fram till raderna med grönt och sedan skotta fram dem ur marken. Som tur var regnade snön bort så att vi kunde bärga den sista skörden. Och nu har den gått iväg till våra kära prenumeranter.

Men trots kämpigheter lyckades vi öka antalet grönsaksprenumeranter med 50% och dessutom odla nästan en månad längre in på hösten än vi brukar göra. Dessutom har vi gått från att Jakob och Albin gjort nästan allt till att ha tio duktiga personer som arbetat med oss till och från.

Allt som allt blev det ett ganska bra jordbruksår. Och jag har nog aldrig ätit så mycket av våra egna grönsaker som jag gjort den här säsongen. Ska bli spännande att se hur det ska gå med odlingen nästa år. Lagom till marssolen letar sig fram kommer den här tröttheten och odlingsmättnaden förmodligen vara som bortblåst.