Vet du vad det är för dag imorgon? Jasså inte? Det tycker jag att du borde lägga på minnet för framtiden. Första december är nämligen Brandvarnarens Dag. Du kanske tänker att det är något sånt där fånigt påhitt som Wienerbrödets Dag eller Drick en öl-dagen. Men nej. Brandvarnarens dag är en dag som räddar liv. Brandvarnare är extra viktiga så här i juletider när vi eldar stearinljus och tänder ljusslingor som aldrig annars.

Faktum är att det inträffar fler bostadsbränder i december och januari än under resten av året. Så ta nu tillfället i akt och testa att dina brandvarnare funkar som de ska. Och gör också som jag gjort och skriv in ditt telefonnummer här så får du en påminnelse från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap varje gång det är dags att kontrollera att din brandvarnare fungerar. Jag skrev in Jakobs, syrran och farsans telefonnummer också. Så att även de blir påminda.

På Brandvarnarens dag är det på sin plats med lite goda råd också. Ungefär lika kul som när tandläkaren läxar upp en om tandtråd tänker någon. Men det här är viktigt. Livsviktigt!

Så skyddar du dig mot brand

  • Du behöver minst en brandvarnare per våningsplan. Montera en nära köket och gärna en i varje sovrum.
  • Sätt upp dem i taket. Att lägga dem högt upp ovanpå ett skåp är inte tillräckligt.
  • Testa brandvarnare när du varit bortrest en längre tid och åtminstone en gång i halvåret.
  • Byt batteri i din brandvarnare en gång om året.
  • Förvara brandfiltar vid eventuella eldstäder i hemmet samt alltid en bredvid vid spisen.
  • Installera en pulversläckare på varje våning
  • En fast brandstege är en självklarhet i ett hus med flera våningar. Men en lös repstege i de rum som saknar en fast är också viktigt. Vi har en särskild brandstege som man på ett enkelt sätt kan hänga i fönstret och som fäster sig själv.

På Länsförsäkringar Västerbottens hemsida finns otroligt mycket matnyttigt att läsa om hur du skyddar ditt hem mot brand. Vad finns det till exempel för risker vid laddning av elektronikprylar? Eller ebilar? Och om det börjar brinna när ni ligger och sover – hur ska du förbereda familjen på något sånt? Tio minuters research kan göra dig trygg om det värsta händer.

Och så vill jag faktiskt slå ett slag för att brandöva med familjen. Det har jag gjort flera år i rad. Det är SÅ otroligt viktigt att barnen vet hur man gör vid en brand. Det händer ju faktiskt att barn blir så rädda att de går och gömmer sig någonstans när det brinner. Så att ta tio minuter och öva hemma ger en känsla av trygghet inför det otäcka. Öva med ljudsignal också (finns här för övningssyfte) – så blir det lite mer verkligt. Och här kan du läsa om hur vi gör när vi övar.