Jag tror att det är fler än jag som ibland har mardrömmar om att det börjar brinna hemma. Särskilt den här tiden på året – när vi tänder ljusslingor och stearinljus i varje vrå. Det är ju väldigt mysigt men kan snabbt bli farligt om något går fel. Och vi som har flera eldstäder i huset måste tänka oss för ännu noggrannare.

Nu ordnas Sveriges Största Brandövning och jag vill slå ett slag för att göra den! För det är faktiskt inte bara på arbetsplatser och skolor man ska brandöva – utan självklart i hemmet. Bor man dessutom i hus med flera våningar är det extra viktigt, eftersom det inte alltid är så enkelt att ta sig ut. Dessutom är beteende som vi vuxna tycker är självklara inte alltid givna för barn. Som att man ska krypa längs golven när det brinner, så man inte blir förgiftad av röken. Och att man faktiskt ska ta sig ut ur huset – inte försöka rädda gosedjur eller leksaker. Eller att man inte får bli så rädd att man gömmer sig i en garderob eller under en säng.

Jag tycker inte att man ska vara rädd för att det ska börja brinna – och man ska inte göra barnen rädda. Däremot förberedda. Och förberedd blir man genom att öva!

Vi har brandövat flera gånger under åren och ungefär så här kan det gå till.

Vi samlar familjen och berättar om brandövningen. Vi går sedan igenom bostadens alla rum och pratar om hur man kan ta sig ut från respektive rum. I första hand ska man försöka använda entrédörren. I andra hand altan eller balkongdörrar och i tredje hand fönster. På övervåningen måste man använda brandstege så då är det bra att visa hur man gör det också.

Sedan sprider vi ut oss i hemmet. Barnen kan exempelvis vara på sina rum. Därefter sätter vi igång en brandsignal (på sverigesstorstabrandovning.se finns det en larmsignal som går att spela upp på datorn eller i mobilen). Och när signalen går igång ska hela familjen lugnt och sansat ta sig ut ur huset. Gärna krypa (det funkade dock inte för mig den här gången – kan knappt gå som vanligt på två ben). Alla stänger samtidigt fönster och dörrar efter sig för att förhindra att branden sprider sig.

Väl utomhus återsamlas hela familjen på en förutbestämd plats. Typ vid brevlådan eller en lyktstolpe. Eller nere vid grindstolpen som vi gör!  Väl där räknar man in så att alla familjemedlemmar är med.

Svårare än så är det inte att brandöva. En rolig och lite spännande övning för barnen – som dessutom kan rädda liv! Och för oss vuxna är det en hjälp till godare nattsömn. Läs mer om Sveriges Största Brandövning och hur du utför den på sverigesstorstabrandovning.se. 

Gå också in på Länsförsäkringar Västerbotten och gör Brandkollen. En checklista du kan fylla i – för att se hur bra brandskydd du har i hemmet och om det finns fler åtgärder att göra!

Här är några saker vi har i vårt hem – för att minska risken för en farlig brand. Vad på listan har du?

  • En brandfilt vid eldstaden i köket. Där är den också nära elspisen och eventuella tända ljus i vardagsrum
  • En pulversläckare på varje våning.
  • Flera brandvarnare
  • En fast brandstege från hallen på övervåningen.
  • En lös repstege i barnens sovrum, där ingen fast brandstege finns.