Det finns bara ett rum i vårt hus där barnen inte får härja och bygga kojor med kompisarna. Och det är i vårt sovrum. Fram tills för bara två år sedan delade vi sovrum med barnen och inte sällan krasade det av sand i sängen och duplo som någon knölat in i örngottet. Därför har jag varit stenhård med vårt nuvarande sovrum. Här ska råda frid!

Och här försöker jag hålla städat och trevligt så att jag – även om resten av huset är i kaos – kan hitta lugn och återhämtning.

I år bestämde jag mig faktiskt för att ge mig själv och Jakob nya sängkläder i julklapp. Jag vill knappt säga det högt – men det är faktiskt så att jag inte köpt ett enda nytt täcke i hela mitt liv. Jag har kvar samma syntettäcke jag själv fick i julklapp när jag var i åttaårsåldern. De täcken vi kompletterat med under åren har varit vackra vintagetäcken (som det som ligger ovanpå sängen här) eller så ärvda täcken i syntet, vi fått överta av våra föräldrar. Så nu var det verkligen dags att höja sovkomforten. Särskilt som vi fått addera fler och fler filtar för att hålla värmen nattetid….

Vi har ofta låg nattemperatur hemma. Bra för att det sparar på husvärmen och dessutom sover jag så gott när det är kallt i rummet. Men då gäller det ju att ha varma sängkläder så att man inte fryser. Därför föll valet på ett duntäcke och dunkudde som jag klickade hem från KungSängen. Det svenska företaget som bygger sina sängar för hand i Enköping, av FSC-märkt furu och gran från norra Sverige. Och förutom kvalitetssängar säljer de också sängkläder, madrasser, kuddar, påslakan och örngott – alltihop självklart Öko-tex certifierat! Dessutom har de sängkläder av den mijövänliga bambufibern som är ett allergivänligt material med en sval och silkeslen känsla.

Förutom täcke och dunkudde passade jag på att beställa hem en uppsättning fina påslakan.

Det rutiga, supermjuka bomullspåslakansettet Max med matchande kopparfärgade och senapsfärgade kuddarna Simon.

Plus en ergonomisk Talalay-kudde till Jakob. Tillverkad av gummi från hållbart odlade gummiträd där all el vid produktionen kommer från vindkraft. Dessutom tryckavlastande och följsam. Och håller formen i upp till 10 år!

Att införskaffa nya, fräscha och praktiska sängkläder känns som otroligt många vuxenpoäng. Som en vettig men också vardagslyxig grej att unna sig. Sömnkomfort. Men det är ju också en fin julklapp att ge till någon annan. En klapp som håller i mååånga år. Mitt förra täcke som var en julklapp har jag som sagt haft sedan jag var åtta år.

Nu är så mysigt och frasigt att krypa ner i dubbelsängen på kvällen. Själva duntäcket är som en varm, stor kram när jag sover. Alla KungSängens dunprodukter har märkningen Öko-tex som betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Och märkta med Downpass – ett spårningssystem för dunets ursprungsland med hårda krav och kontroller på producenter. Dessutom har de märkningen Nomite vilket rekommenderas särskilt för dammallergiker.

Mitt recept på en god nattsömn

Jag sover alltid på sidan, i fosterställning.

Rullgardinen uppdragen så att jag kan se stjärnhimlen

Svalt i rummet

Tjocka täcken

Hundra kuddar

Iskallt vatten i ett glas på nattygsbordet så jag inte måste gå upp för att dricka

Mjuka, sköna påslakan.

Telefonen en bra bit från sängen. Så att jag inte slösurfar på kvällen och inte kan stänga av väckarklockan i sömnen på morgonen.

Dessutom vill jag gärna ha någonting vackert på nattygsbordet. Som en liten bukett med blommor, en hyacint eller ett fint doftljus. Att ögonen möts av någonting vackert först och sist på dagen. Det ger njutning i det lilla.