Mamma Elesi, pappa Emanuel och lille Malekano på ett av Malawis hälsocenter

Efter att ha fått möjligheten att resa med UNICEF i Kenya och Malawi och sett vilket otroligt arbete de bidrar till på plats är det alltid UNICEF jag ger min julgåva till. Så även i år.

För coronapandemin som lamslagit västvärlden för faktiskt med sig betydligt värre konsekvenser på andra kontinenter. Näringsprogram har stängts, vården är överbelastad och många barn har inte fått de livsviktiga vaccin de behöver mot andra sjukdomar. Antalet undernärda barn stiger och vi riskerar långsiktiga och mycket allvarliga konsekvenser. Som alltid i katastrofer är det barnen som drabbas hårdast och pandemin är inget undantag.

Förlossningskliniken i Lodwar drivs med stöd av UNICEF. Lodwar är en av Kenyas fattigaste provinser.

Om du vill ge en julgåva som kan komma världens mest utsatta till del, ja få vill jag tipsa om att ge något ur UNICEFs gåvoshop. Som till exempel:

Nödpaketet för 279 kronor.

När du köper Nödpaketet ser du till att fler barn som är i nöd på grund av pandemins effekter får livräddande hjälp, skydd, värme och trygghet.

Nödpaketet innehåller:

12 påsar näringsrik nötkräm

2 paket högenergikex mot undernäring

33 påsar vätskeersättning mot uttorkning -10 doser mässlingsvaccin

15 doser poliovaccin

1 värmande filt

1 nalle för trygghet

Hygienpaket för 299 kr

Rena händer och rent vatten räddar liv. Genom att se till att barn och deras familjer får produkter som skyddar mot smittspridning kan vi hjälpa fler att hålla sig friska. En enkel termometer hjälper dessutom föräldrar att hålla koll på tempen hos sina barn. Och snabbt upptäcka feber.

Hygienpaketet innehåller:

– 2 vattendunkar
– 2 flaskor handdesinfektion
– 10 tvålar
– 2 termometrar
– 280 vattenreningstabletter (som kan rena upp till 5 600 liter vatten)
– 1 hink