Jag undrar vad som kommer hĂ€nda med influencerbranschen nu nĂ€r influencers tjĂ€nar sĂ„ mycket mer pengar Ă€n sina följare? För femton Ă„r sedan nĂ€r det inte fanns nĂ„gra pengar i att blogga skrev man bara för att man Ă€lskade det och lĂ€sarna kunde relaterade till det man skrev. Skillnaden mot en vanlig kĂ€ndis som Britney Spears var ju att den man följde kom nĂ€ra. Levde ett liknande liv med liknande förutsĂ€ttningar som en sjĂ€lv. Idag Ă€r riktiga kĂ€ndisar ocksĂ„ influencers – och influencern har blivit mer och mer lik vanliga kĂ€ndisar.

Influencern har pĂ„ kort tid gĂ„tt frĂ„n hyfsat relaterbar och “vanlig” till nĂ„gonting helt annat. Med en levnadsstandard som de flesta som följer den bara kan drömma om. Man har rĂ„d med dyra mĂ€rkesklĂ€der, resor och sommarhus. Och fĂ„r ocksĂ„ mycket gratis i egenskap av att vara en influencer. LĂ€gg dĂ€r till att mĂ„nga av dagens största influensers faktiskt ocksĂ„ kommer frĂ„n överklass eller övre medelklass. Har rika förĂ€ldrar och starkt kulturellt kapital i ryggen. Det kanske inte mĂ€rktes nĂ€r de var omkring tjugo och pluggade och bodde i pyttiga lĂ€genheter. Men ett decennium senare har skillnaden mellan influencern och följarnas liv bara ökat. Och för att kunna gestalta det hĂ€rliga livet som vi förknippar med “typiska” influencers – alltsĂ„ frekventa restaurangbesök, vackra lantstĂ€llen, exotiska resor och rĂ€tt umgĂ€nge – Ă€r det ett plus att ha en bra bakgrund. Att kunna visa upp ett hĂ€rligt liv Ă€r sĂ„ mycket lĂ€ttare nĂ€r man faktiskt har tillgĂ„ng till det. Och inte bara influencern sjĂ€lv utan ocksĂ„ dess familj och vĂ€nner vars hĂ€rliga lantstĂ€llen, coola jobb, fina fester alltihop blir rekvisita i influencerns kanaler.

Redan efter nÄgra Är i arbetslivet tjÀnade jag mer Àn min mamma gjort efter alla Är i landstinget.

Jag tÀnker jÀttemycket pÄ det hÀr sjÀlv. Vad har jag för privilegier? PÄ vilka sÀtt bidrar det jag skriver om till att öka eller minska glappet mellan mig och dig som lÀser? Min levnadsstandard har ocksÄ förbÀttrats genom Ären. Redan efter nÄgra Är i arbetslivet insÄg jag skamset att jag tjÀnade mer Àn min mamma gjorde efter alla Är som sjuksköterska i landstinget. Och jag har tack vare mina intÀkter rÄd att ta in hjÀlp bÄde i mitt företag och nÀr jag ska renovera nÄgot hemma. Det var ju en overklig tanke för mindre Àn tio Är sedan!

Sociala medier har tyvÀrr inte visat sig vara den dÀr stora utjÀmningsfaktorn som vi hoppades pÄ. Som skulle ge alla en röst och en plattform. För hur mycket du har möjlighet att influera och inspirera andra Àr beroende av sÄnt som klass, kön, etnicitet. Samt ekonomiskt och kulturellt kapital. Och den som har fötts med rÀtt förutsÀttningar har ett enormt försprÄng. PÄ sociala medier precis som överallt annars i samhÀllet.

Men jag tror faktiskt att de profiler som konsumerar dyra saker och mest umgĂ„s med andra influencers tappar relevans bland följarna – och dĂ€rmed ocksĂ„ annonsörerna. Jag tror att det Ă€r vad som hĂ„ller pĂ„ att hĂ€nda lite varstans pĂ„ nĂ€tet dĂ€r kommentarsfĂ€ltet kokar över hos en gĂ„ng omtyckta profiler. Influencers som lever sitt liv som stjĂ€rnor i ett eget universum dit ingen annan har tilltrĂ€de men Ă€ndĂ„ förvĂ€ntas vara en vĂ€lvillig publik. En publik faktiskt Ă€r hela förutsĂ€ttningen till influencerns stora framgĂ„ngar.