Utan för mitt fönster Àr det just nu fem minusgrader och meterhöga höga snövallar. Jag lever i ett överdÄd av snö, is och kyla och förstÄr att jag Àr privilegierad. Kolla bara hÀr till exempel:

SnöstjĂ€rnor. Högt uppe bland molen bildas iskristaller i massor av olika former. Kristallernas form följer en egen symmetri och formerna som bildas beror pĂ„ temperaturen och luftfuktigheten.  Om atmosfĂ€rens förutsĂ€ttningar Ă€r optimala bildas en iskristall med sex grenar, en sexuddig stjĂ€rna. MĂ„nga Ă€r vansinnigt vackra med symmetriska förgreningar. Andra Ă€r egensinnigt deformerade. Alla snöstjĂ€rnor Ă€r smĂ„ konstverk i sig och de ramlar frĂ„n himlen rakt ner pĂ„ min gĂ„rd.

En enda snöflinga kan innehÄlla flera iskristaller. Hur mÄnga bestÀmmer vÀdret. Vid nollgradigt vÀder har varje snöflinga ofta mÄnga kristaller, dÄ Àr snöflingorna som störst, sÄ stora att de sen lÄngt tillbaka fÄtt smeknamnet lapphandskar.

SnötÀcke. SÄ fort snön lagt sig pÄ jorden blir den ett skyddande tÀcke för marken och annat som levande dÀr under. Sorkar grÀver gÄngar i snön och slipper söka skydd frÄn kylan i mÀnniskornas hus.

NÀr jag var barn tÀnkte jag att snön var det kallaste som fanns. Men sen vi skaffade jordbruket vet jag att snö Àr isolerande. VÀxterna pÄ marken skulle mÄ sÀmre om de stod nakna, utan tÀcke, i trettio minusgrader som det kan bli hos oss utanför dörren.

HÀr pÄ landet kan jag se tanter och farbröder som skottar upp snö mot sina hussocklar i början av vintern. Ett gammalt trick för att isolera, snö mot husgrunden gör det varmare inomhus helt enkelt.

Kyla hjÀlper oss att lagra mat. Djupfrysning Àr en av de överlÀgset bÀsta metoderna för att förvara livsmedel. Forskningsrapporter har visat att mat som blir djupfryst behÄller smak, arom och mÄnga viktiga nÀringsÀmnen.

En nordisk tumregel. HĂ€r i Norden har vi en tumregel som sĂ€ger att lagringstiden kan fördubblas om vi sĂ€nker temperaturen 10 grader till. Torsk som fryses ner till −20 °C hĂ„ller i ett halvĂ„r. SĂ€nker vi temperaturen till – 30 hĂ„ller den ett helt Ă„r och smakar lika bra.

Bara en fjÀrdedel av jordens yta tÀcks regelbundet av snö. PÄ en av de platserna bor jag och nÀr det töat i vÄr och sen blivit kallt igen kommer jag kunna gÄ högt upp pÄ skaren. Snudd pÄ lika magiskt som att gÄ pÄ vatten.

Nysnö. Kallsnö. Kornsnö. Djupsnö. Blötsnö. Klabbsnö. Knarrsnö. Lovikkavantar. KĂ€rt barn har mĂ„nga namn – vilka fler kan du?

Fakta har jag hÀmtat frÄn ne.se