NÀr vi renoverade vÄrt hus hade vi inga barn. Och heller knappt nÄgra vÀnner med barn. Allting vi gjorde var anpassat efter hur vi levde dÄ. Somligt har funkat fint medan annat har behövt ÄtgÀrdas. Som Jakob som tog initiativ till en vÀldigt praktiskt hallrenovering förra vintern. Det gjorde vÄra mornar med vant-jakt och nyckelletande tusen procent bÀttre. Och fÄtt mig att inse att ocksÄ den praktiskt lagda i familjen borde fÄ lite mer att sÀga till om.

NĂ€r vi flyttade hit rev vi ut det fuktskadade Ă„ttiotalsköket med obegriplig planlösning. Eftersom vi inte hade rĂ„d med nĂ„gon riktig köksrenovering och dessutom gillar Ă€ldre saker fick vi överta ett gammalt kök som skulle kasseras. Jag Ă€lskar vĂ„rt kök! Men det har blivit allt mer opraktiskt i takt med att familjen vĂ€xt – och vi var och varannan dag dessutom har middagsgĂ€ster (nĂ€r det inte Ă€r pandemi). Dessutom Ă€r köket idag min arbetsplats. Det Ă€r hĂ€r jag fotar och kreerar recept. Och dessutom förĂ€dlar jag numera stora mĂ€ngder mat. Konserverar ett badkar fullt med gurka eller syrar hundra kilo vitkĂ„l frĂ„n höstskörden.

Just nu Àr diskmaskinen för liten och placerad sÄ att den stÀnger av arbetsflödet nÀr den öppnas för att fyllas. KöksskÄpen Àr sÄ höga att barnen alltid mÄste be om hjÀlp för att fÄ ner dricksglas och tallrikar. KöksflÀkten har slutligen gett upp och bÀnkskivan behöver bytas eftersom den har blivit skadad sÄ att fukt trÀnger in. Köket skulle ocksÄ behöva en rejÀl platsbyggd köksö med förvaring och rÀtt arbetshöjd. Plus att vi vill ha en frys i köket och dÄ mÄste bygga om högskÄpen samtidigt.

NĂ€r vi började började rĂ€kna ihop allt som skulle behöva Ă„tgĂ€rdas och byggas om satte Jakob ner foten och sa att vi behöver ett nytt kök. För det liv vi lever nu – och som kan hĂ„lla för resten av livet.

Det hÀr har suttit lÄngt inne för mig som Àlskar vÄrt mintgröna pastellkök. Men han har ju rÀtt. SÄ nu i februari ska vi genomföra en köksrenovering. Det gamla köket ska varsamt plockas ner. BÀnkskivan ska placeras i tvÀttstugan dÀr den Àr mindre utsatt för fukt och diskhon ska ÄteranvÀndas i vÄr blivande groventré. Spis och kyl ska vi fortsÀtta nöta pÄ. Och sjÀlva köket tÀnkte jag skÀnka bort pÄ samma sÀtt som vi en gÄng fick det nÀr vi inte hade nÄgra pengar. Med brasklappen att det Àr lite skevt och avskavt förstÄs.

Det kÀnns pirrigt, lÀskigt, roligt. Och framförallt rÀtt.

NÀr vi vÀl bestÀmt oss för att det hÀr skulle ske sÄ vidtog en period av letande och funderande. Vad ska vi vÀlja? Det kök vi vÀljer nu ska vi sannolikt ha i det hÀr huset sÄ lÀnge vi lever. Men vi har samtidigt ingen obegrÀnsad budget att röra oss med utan det mÄste bli bÄde prisvÀrt, vackert och praktiskt. Jag kikade runt pÄ olika leverantörer av kök och fastnade för . De har nÀmligen ett och gör dessutom riktigt vackra kvalitetskök.

SĂ„ en krispigt kall dag fick vi besök av Caroline som Ă€r Marbodals köksdesigner i UmeĂ„. Hon kom ut till oss med kataloger och mĂ€tverktyg och fick besvara alla vĂ„ra tusen frĂ„gor. Jakob hade mĂ„nga praktiska önskemĂ„l – medan jag sjĂ€lv ocksĂ„ fokuserade mycket pĂ„ det estetiska. Och efter ytterligare ett besök i Marbodals visningsmiljö i UmeĂ„ la vi bestĂ€llning pĂ„ ett kök. Som alltsĂ„ kommer om nĂ„gra veckor. Gulp!

Caroline har lyssnat pÄ vÄra tankar och kommit med egna förslag och ideer. Gett goda rÄd om var det Àr vÀrt att satsa lite extra och var vi kan tjÀna pÄ att snÄla in. Att fÄ hjÀlp av nÄgon som faktiskt Àr expert pÄ kök och dess arbetsflöden har varit ovÀrderligt. Och för mig och Jakob som mestadels gjort hemmabyggda budgetlösningar kÀnns det otroligt skönt att fÄ kompetent hjÀlp att planera. Det hÀr köket ska tÄla tidens tand.

Just nu kĂ€nns det dock rĂ€tt overkligt. Ska jag Ă€ntligen fĂ„ min köksö i praktisk arbetshöjd? Mitt skĂ„p med maskinlyft som gör bakningen enklare? En sopsortering vĂ€rd namnet – för att inte tala om en frys? Att dessutom fĂ„ ett fungerande arbetsflöde i köket och en diskmaskin i fullbredd sĂ„ att vi slipper köra tre maskiner i rad efter ett vanligt matlag. Det kĂ€nns som en hejdlös lyx. Eller fĂ„ förresten – jag betalar ju sĂ„klart för köket. Men ni fattar vad jag menar.

Om du ocksÄ gÄr i kökstankar sÄ kan jag tipsa om att Marbodal fram till den 1a mars erbjuder !

Jag kommer sÄklart dokumentera hela köksresan hÀr pÄ bloggen. Snart drar vi igÄng!