Att odla är en så otroligt mysig aktivitet att göra tillsammans med sina barn. Tricket för att lyckas är ju som alltid att hålla det enkelt. Och så sånt som växer snabbt eller är ätbart. Förra sommaren tog Bertil hem en solros han odlat i skolan och den blev helt enorm. Sån glädje!

Häromveckan besökte jag Blomsterlandet och botaniserade i deras sortiment efter roliga saker att odla med Folke. Kattgräs är ett härligt frö att så. Fyll bara ett lager såjord i en bytta och så pilla ner kattgräsfrön tätt, tätt. Vattna sedan. Kikar upp ur jorden efter några dagar och växer snabbt som attan! Så härligt att odla till sin egen katt, kanin eller marsvin.

Den vackra vattenkannan i glas heter Adriana och finns på Blomsterlandet

Men man behöver förstås inte odla till ett husdjur. Det är också kul att så kattgräs i en kruka med målade eller fastlimmade ögon på. Då blir kattgräset som världens hårkalufs (man kan till och med klippa det till en frisyr). Vill man istället ha lite lockigt hår på krukgubben kan man plantera krasse. Det är tacksamt eftersom det växer upp på några dagar och dessutom är ätligt. Allt som går att smaka på är extra roligt att odla för barn. Tänk bara känslan att få frisera sin krukgubbe på morgonen och lägga krassehåret direkt på mackan…!

Det fiffiga med krasse är att man kan så det på en bit hushållspapper som hålls fuktig. Vira några lager hushållspapper till en tjock bunt (är den för tunn så torkar det lättare bort) och blöt sedan pappret rikligt. Strö ut krassen på pappret – tänk på att varje frö bara ger en grodd så snåla inte på fröna. Håll sedan fuktigt och ställ ljust och efter 2-3 dagar börjar fröna grodda och efter en dryg vecka är det skördeklart!

Något annat som jag vill slå ett slag för är ärtskott. Växer snabbt, är lättsått och supergott. Även machesallat eller vintersallat som det också heter är toppenbra. Det har en relativt snabb växtperiod och är lätt att lyckas med. Och har ni oskalade solrosfrön hemma – sådana där för fågelbordet – ja då kan ni testa att strö ut lite sådana och täcka med ett tunt lager jord. Solrosskotten kommer inom några dagar och är toppengoda!

Ett riktigt skojigt projekt att göra tillsammans är att skapa en miniatyrvärld för barnens leksaker. Välj ett fat eller en bricka med låga kanter och fyll på ett lager jord. Blomsterlandet har ett stort sortiment av succulenter, små plantor och tåliga kaktusar som passar fint i miniatyrlandskapet och inte är så känsliga för torka. Tänk bara på att välja kaktussorter som inte sticks – ifall barnen vill leka med landskapet. Plantera sedan växterna i jorden och fyll på med lite stenar, snäckor, pinnar eller andra strandfynd. Och om du vill kan du också toppa jorden med ett lager grus eller sand. Avsluta sedan med djuren! Folke valde att göra ett dinosaurielandskap.

Och eftersom han framförallt vill ha sitt landskap som prydnad funkar det fint också med stickiga kaktusar.

Odla med barn – mina 7 bästa tips

  1. Att fylla jord, pilla ner frön och vattna är ju det roliga – men det blir snabbt en ganska kladdig historia. Bred ut tidningar på köksbordet så gör det inget om ni jordar ned!
  2. Välj gärna att plantera ätliga saker eller sånt som växer fort
  3. Testa att plantera egna frön från sånt ni ätit. Vad händer om man pillar ner kärnor från tomat, avokado eller paprika i lite jord? Jakobs lillebror planterade en apelsinkärna som liten och tjugo år senare har den vuxit upp till ett litet apelsinträd!
  4. Plantera i allt ni kan hitta. Gamla mjölkkartonger, en uttjänt leksaksbil med djupt flak, en färgglad plasthink ni brukar ta till stranden…
  5. Många barn gillar att få bestämma och vara chef hellre än att bara få “hjälpa till”. Låt barnen få sina egna sådder att ansvara för. Och gärna sina egna krukväxter att vattna, ge näring och pyssla om.
  6. Det kanske inte räknas som odling egentligen – men prova att grodda mungbönor, alfagroddar eller gula ärtor. Det är som magi och ett härligt sätt att få barnen att äta mer grönt!
  7. När det blir dags att odla utomhus kanske barnen kan få en egen pallkrage, rad i trädgårdslandet eller kruka på balkongen att odla i? Att pilla ner frön, gallra, rensa och förhoppningsvis så småningom skörda är kul. Särskilt om man får vara ansvarig för hela processen.

Har du fler smarta odlingstips för barnen får du gärna dela med dig!
Och så vill jag tipsa om att Blomsterlandet har allt som behövs för att stimulera små trädgårdsmästare. Fröer, jord, krukor, näring, drivhus och annat passande. Och alltihop hittar du online i deras webbshopp!