
Köttbullar och makaroner är en himla bra vardagsmiddag att svänga ihop i farten. Ändå kan det ha en lite tråkig klang. Som att halvfabrikat är dåligt? Men så behöver det ju absolut inte vara! Servera maten med en god sallad eller bara morotsstavar och vitkålsbitar. Det senare funkar nästan bäst för mina barn. Tricket är att ställa fram grönsakerna en stund innan maten. Då slinker det ner extra mycket!
Något annat som är skönt att veta att de där delikatessbullarna man bjuder på faktiskt är riktigt klimatsmarta.

Livsmedel står för drygt 30% av de svenska hushållens klimatpåverkan samtidigt som en majoritet av oss svenskar tycker att det är svårt att veta vilken mat som egentligen är mest klimatsmart. Och där har ju livsmedelsföretagen en viktig roll att spela. Både i hur de framställer maten och hur de märker upp den för att hjälpa oss konsumenter.
Det Felix nu gör så föredömligt är att redovisa alla sina produkters klimatavtryck och dessutom sätter de siffrorna i en kontext. Deras mest klimatsmarta produkter har symbolen ”Lågt Klimatavtryck” som visar att produktens klimatavtryck är mindre än hälften jämfört med dagens snitt för mat och därmed ligger i linje med FN’s klimatmål

Felix vegetariska delikatessbullar är gjorda i Sverige, baserade på vete och ärtprotein och innebär 80% mindre klimatavtryck än motsvarande bullar gjorda på just kött! Men framförallt är de goda. När min mest nogräknade unge sätter i sig dem utan att tveka – då vet man att det smakar bra. Också det en viktiga aspekt eftersom matsvinn är en stor miljöbov i sig.

Så med andra ord. Ät dina makaroner och vegetariska delikatessbullar med gott samvete! Och vill du skruva ner klimatavtrycket ytterligare – välj makaroner gjorda på svenskt vete och ketchup tillverkad på ekologiska tomater.
Felix har också tagit fram en digital Klimatbutik där du kan testa din meny för en hel vecka och se hur den klarar sig jämfört med FNs klimatmål om att halvera livsmedelsutsläppen. Ganska spännande läsning!
15 svar
Snyggt fångat av Folkes min, verkligen talande bild! Ska absolut testa här hemma med. Perfekt att ha till hands om energin tryter nån dag.
Vad jag inte fattar är hur priset på dessa bullar kan vara lika högt som för deras köttbullar. Till och med högre om jag ser rätt? Eller ja, det fattar jag ju för de vill ju tjäna pengar. Men ärtor och vete är väldigt billigt. I alla fall när de är oekologiska.
Köttsubstituttrenden passar dessa företag bra, för de kan kränga halvfabrikat med ännu högre vinstmarginal. Men istället för dessa bullar kan man lika gärna servera lite extra pasta med ärtor till. Och lite olja. Samma näringsinnehåll, ännu billigare, ännu mer klimatsmart.
Fattar såklart att det inte skulle gå hem på samma sätt hos barn, ketchupen försvinner ju..:)
Men tycker det är viktigt att inte köpa storföretagens klimatblaj rakt av. Eftersom klimatet är en sån stor och angelägen fråga känns det som att vi köper det mesta som marknadsförs som klimatsmart just nu och ibland glömmer kolla vad dom egentligen säljer på oss. Är min känsla i alla fall (det finns massa goda och enkla baljväxtrecept på sajten Portioner under tian).
Åh vilken bra kommentar! Skriver under till 100%.
En tanke kan ju vara att produktionskostnaden står för en större del av kostnaden än råvarukostnaden. En annan tanke att det har att göra med att det inte säljs lika mycket och det blir billigare ju mer man producerar (tänk IKEA, superbilligt bland annat pga enormt många ex av varje möbel). Men ja det mest troliga är ju att de vet var gränsen går för att de börjar förlora kunder på att det blir för dyrt och lägger sig precis under den för att tjäna så mycket det bara går, även Felix drivs ju av kapitalister som har som första och största mål att tjäna mer pengar:).
Väldigt bra skrivet! Håller med o lever efter det till hundra procent. Tina frysta svenska gröna ärtor så har du protienet där 🙂
Dom ska jag testa! Så bra att ha i frysen ju.
Däremot har jag omvända problemet gällande grönsaker. Mina barn äter bara grönsakerna om dom står framme på bordet. Det är ju i grunden bra, men kan man leva på gurka, tomat, morot och ärtor? De äter på riktigt inget annat om det står på bordet. Dottern väljer en skål frysta ärtor framför godis…
Gör jag åt andra hållet, alltså ställer fram maten först och väntar med grönsakerna så äter dom oftast snällt maten och sen när grönsakerna kommer fram så äter dom både mat och grönsaker.
Härligt! Kommer långt på den dieten. Möjligtvis behöver lite fett läggas till.
Härligt inlägg! Jag har inte testat dessa ännu men ska köpa en påse nu till påsk. Jag jobbar hårt för att minska matsvinnet genom att använda rester och om det måste kastas så ger vi till djuren i skogen eller skatan. Ha en bra dag! Kram Pia
Fast en massa vete är ju inte så näringsrikt eller nyttigt precis jag äter nästan bara vegetariskt, men äter grönsaker, rotfrukter bönor osv. Det här känns ju mer som prossesat skit. Precis som kommenterar ovan företage jublar nog över att kunna sälja billig skit dyrt under namnet vegetarisk och klimatsmart
Nej bara vete fyller ju inte en hel måltids näringsbehov. Det är ju därför en måltid tex inte bara ska bestå av massa pasta som också mest innehåller vetemjöl. Ärtmjölet gör dock att bullarna blir mer rik på protein. Och just den attityd du ger uttryck för – att halvfabrikat är ”processad skit” – det är sånt jag vänder mig mot.
Jag rullar gärna mina egna köttbullar på färs från våra egna djur. Jag äter också gärna rotsaker som vi odlat själva och böner och linser i mängder. Men det är ju en helt annan maträtt än köttbullar och makaroner. Om DET är den rätt man vill kunna köpa färdig, svänga ihop enkelt och äta – då är det ju en klen tröst att komma dragande med bondbönor och rödbetor. Man måste ju jämföra köttbullar med vegetariska bullar om jämförelsen ska bli riktig.
Sedan måste jag säga att jag faktiskt inte har reflekterat över att de vegetariska bullarna skulle vara lika dyra som köttbullar (då jag aldrig köper sådana i vanliga fall). Men det säger ju mest något om att kött är alldeles för billigt i dagens samhälle. Det vet jag som köper kött från granngårdarna som har småskalig djurhållning. Då blir priset ett annat (fortfarande för billigt i förhållande till vad man får) men dyrare än kött från industrin
Ja, det är alldeles för billigt med industrikött.
Jag tänker bara att vi kanske kan kräva lite bättre köttsubstitut än typ vetemjölsbollar från företagen som vill vara med och tjäna pengar på vårt klimatuppvaknande? Det finns många (oftast mindre) svenska matproducenter som är mycket mer seriösa i sina vegosatsningar, burgaren Bärta tex.
Felix vegobollar innehåller 18 procent vete- och ärtprotein. Sen vatten, mer vetemjöl, rapsolja och potatis. Och lite kryddor och medel.
Med det billiga innehållet skulle de åtminstone kunna använda ekologiska produkter.
Alltid intressant att läsa innehållsförteckningen! Som när jag noga undvek kolhydrater och skulle köpa mandlar som snacks: en sort innehöll mandlar, olja och salt, en annan sort innehöll mandlar, olja, salt, majsmjöl, vetemjöl, majsstärkelse och lite annat om jag minns rätt. Bra att kolla noga, så man kan välja det man verkligen vill äta 🙂
Håller verkligen med om detta, Clara! Som vegetarian kan jag bli så less på att man förväntas hålla på att göra sina egna fina bönbullar hela tiden ”om man nu ska äta vegetariskt”. Jag lagar gärna mat och älskar att göra goda grejer från grunden av härliga grönsaker, men vill också kunna köpa snabbmat på samma sätt som köttätare kan göra. Att jag inte vill äta djur betyder inte att jag måste vara duktig på alla plan – jag vill också äta snabbt, gott och halvonyttigt 🙂
Jag äter inte vanliga köttbullar, utom när min mamma bjuder på sina hemmagjorda. Tycker inte det är gott, undviker fläskkött o nötkött i allmänhet men hade kunnat äta rent kött. Nä men varför vill man äta köttbullar och makaroner? Och varför vill man äta vetemjöl med vetemjöl? Finns ju jättemkt snabblagad bra vegetarisk mat.
Bra tips, jag gör alltid köttbullar från grunden och då de tar lite mycket tid så är det sällan de sker i vardagen. Jag personligen tycker inte att köpta köttbullar smakar så gott men dessa ska jag testa, gillar att blanda in vegetariska alternativ hemma. Svårt med svårflörtad publik bara 🤗