Jag har haft så mycket hudproblem den här vintern. Jag vet inte vad det beror på? Om det är hormoner, att vädret har varit ovanligt hårt eller att jag helt enkelt blivit äldre och behöver mer fukt nu för tiden? Kanske alltihop på samma gång? Jag märker bara att mina kroppseksem som brukar vara lindriga vid den här tiden i allra högsta grad är aktiva. Och när jag skrattar och ler så stramar det i hela ansikte. Plus att jag haft en del finnar vilket är något jag i stort sett aldrig har annars. Så jag har gjort något ganska drastiskt – jag har rensat ut hela mitt badrumskåp. Lagt bort alla olika produkter jag brukar använda och träffat en hudterapeut för att få en helt ny rutin speciellt anpassad för mig.

Så här ser det ut nu. Alltihop kommer från Dermalogica. Ett märke jag kommit i kontakt med efter besök hos hudterapeuter genom åren. Men kanske främst för att min syster använt det och jag varje gång jag hälsat på har botaniserat i hennes badrumsskåp och snyltat rengöring, fuktmasker och serum.

Dermalogicas är till den allra största delen veganvänligt. Några enstaka produkter är det inte men jag har hört att de skall fasas ut i år. 90% av förpackningarna är biologiskt nedbrytbara. Produkterna är inte testade på djur och fria från artificiella färg- och parfymämnen, mineraloljor, lanolin, parabener, S.D.-alkohol och mikroplaster. Samtliga produkter är icke-komedogena. Jag var tvungen att fråga vad det betyder men det innebär alltså att de inte täpper inte till och framkallar pormaskar. Låter ju bra!

Det här ska bli SÅ spännande – jag ÄLSKAR som bekant att testa nya skönhetsprodukter!

Så här ser jag ut när jag är fullkomligt osminkad (men insmord) fotad rakt upp och ned. Här syns inte riktigt mina problem för ytligt sett är huden i ganska bra skick. Inga kraftiga acneärr, synliga blodådror eller så. Men huden är liksom torr och flagig och mitt vanliga mineralsmink fastnar i alla små rynkor och fina linjer.

Och jag blir fort flammig och småknottrig. Har lätt för att rodna och efter träning kan jag vara högröd i timmar. Minns fortfarande hur hemskt det var efter skolgympan i tonåren då man fick vara röd resten av dagen (det här med att köpa en bra neutraliserande foundation upptäckte jag i först i slutet av gymnasiet). Men min hud är liksom genomskinlig? Och trots att jag är supertorr ger många återfuktande krämer plitor så det är inte helt lätt att veta vad jag ska göra.

Men nu har jag alltså börjat använda Dermalogicas produkter och kommer testa den rutin hudterapeuten Hanna rekommenderat mig (återkommer till den längre fram) Men Hanna tipsade mig särskilt den här nyheten från Dermalogica för att få bukt med min vintertorra hv- nämligen Dermalogica Melting Moisture Masque. En krämig, djupverkande mask som aktiveras av hudens värme. Med sheasmör och mangofrösmör smälter den in i huden och skapar en skyddande barriär.

Man behöver bara applicera kräm motsvarande en liten ärta i storlek. Melting Moisture Masque ska användas 1-2 gånger i veckan och efter att man strukit på den ska den sitta kvar. Men nu i början har jag använt den mycket oftare än så för att komma till rätta med den stramande, stela känslan. Hur den känns? Det känns som en len, mjuk smekning på huden. När jag smort mig går jag runt och grimaserar bara för att njuta av att huden inte längre stramar på samma sätt utan känns återfuktad och liksom “fyllig”. Jag gillar också att Dermalogicas produkter inte har någon doft – jag kan nämligen bli lite trött på doftande hudvård. Särskilt dagkrämer med stark lukt.

Dermalogica säljs främst hos hudterapeuter – men det går såklart också att beställa produkterna på nätet. Dermalogica arbetar med något som de kallar face mapping – där de kartlägger ens hy och ser vilka problemområden man har och hur man kan få hjälp att göra dem bättre. Och jag skulle varmt rekommendera att gå på en sådan om du också har bråkig hud och vill få hjälp.

Mer om Dermalogica och deras Melting Moisture Masque kan du läsa här!