Ljuvligt doftande Adelaide Hoodles blommar i rött

Jag är så förtjust i rosor av alla former. Jag samlar både gamla norrländska sorter och modernare remonterande hybrider. En av mina favoritrosor är den gammaldags fyllda kanelrosen som blommar i rosa skyar. Likadana växte i min fasters sommarstuga och när man smög ut i den ljusa natten för att springa på dass hängde den nästan bedövande kanelrosdoften över trädgården. Nu har jag en egen buske hemma hos mig och varje gång den blommar tänker jag på somrarna hos min faster Inger.

En prunkande Therese Bugnet

Jag älskar också mina röda Adelaide Hoodles rosor, den klättrande Polstjärnan (den härdigaste klätterrosen) och mina Louise Bugnet med den mest otroliga doften. Tyvärr strök några rosor med förra vintern så nu är det dags att ersätta dem.

I den här rabatten ska jag komplettera mitt decimerade antal Louise Bugnet med lite klättrande New Dawn-rosor

Blommande rosa krukros och New Dawn redo att planteras

New Dawn är en rosablommande ljuvlig ros med söt doft. Den börjar blomma i juni och sedan fortsätter den hela sommaren lång. New Dawn är härdig till zon 5 men fast vi bor i zon 6 så ska det säkert gå bra – för man kan faktisk skapa sina alldeles egna mikroklimat i trädgården. Sånt som gör att man kan få en mer gynnsam klimatzon är upphöjda bäddar, soliga vindskyddade lägen och väldränerad mark (vatten leder ju kyla). I den rabatt där New Dawn ska växa fylls alla dessa kriterier.

När du planterar en ros är det viktigast att tänka på att gräva djupt. På en ros sitter det nämligen en knöl ovanför rötterna på stammen (det sk förädlingsstället) och den knölen ska sättas tio centimeter under jordytan. Det är helt avgörande för om rosen kommer trivas. Och medan du gräver det djupa hålet kan du med fördel låta rosen stå i en hink med vatten och dricka.

Rosor gillar näringsrik, gärna lite lerhaltig jord. Vill du kan du köpa rosjord att plantera dem i – då får du en bra sammansättning som ger bästa förutsättningar för att rosen ska trivas. Sänk ner rosen, kontrollera djupet, fyll igen hålet, tryck till lätt med foten kring rosen och vattna sedan rikligt. Nyplanterade rosor får inte torka! Vattna med slang eller kanna – inte vattenspridare. Rosor som får bladen nedblötta blir känsligare för svampangrepp. Och hellre vattna mer sällan och rejält än ofta och lite – på det sättet söker sig rötterna neråt och rosen blir mindre känslig för torka.

Rosor gödslas på våren. Jag brukar ge dem några skopor brunnen koskit och lite benmjöl. Eller så kan man ge dem rosgödning i pelleterad form – som den här från Blomsterlandet. Den är supersmidig att hantera. Man strör den bara runt rosen och myllar ner den i jorden.

Nytt för i år är att jag satsar på krukrosor också. De kan ha ett lite tantigt aura – men vad är det för fel på det nu då? Det är ju exakt sånt jag älskar! På farstubron som går i gult har jag planterat tre gula krukrosor i en stor terracottakruka från Blomsterlandet.

Och vid husknuten står röda och rosa krukrosor tätt ihop i gamla trätunnor.

Strunt är strunt och snus är snus

om än i gyllne dosor

Men rosor i ett sprucket krus

är ändå alltid rosor

De gamla raderna tänkte jag på när jag förgyllde mina slitna trätunnor med rosenprakt.

Ser fram emot slutet av sommaren när krukrosorna vuxit till sig till små buskar!

När du väljer ros kan du fundera på vad du mest värdesätter. Är det doften? Den rika blomningen? Utseendet på blommorna eller att rosorna står länge när de snittats? Fundera också på om du vill ha remonterande rosor (alltså rosor som blommar hela sommaren) eller rosor som har en mer kort och intensiv blomning? Själv har jag båda varianterna – det finns faktiskt också en charm i en kort och intensiv blomningstid som många av de äldre och mest väldoftande sorterna har!

Blomsterlandet har allting som behövs för att lyckas med rosorna. Jord, krukor, gödning och de rätta verktygen. Jag vill dock verkligen tipsa om att hugga tag i någon av alla kunniga i butikspersonalen och ta hjälp. Då kan du lättare navigera vad i deras stora sortiment som passar bäst i just din trädgård. Vare sig det är en klättrande Constance Spry eller en förtjusande liten krukros…

Under vecka 26 har Blomsterlandet 20% på alla sina rosor så passa på att slå till! Kanske på en New Dawn som är Blomsterlandets favoritros 2021.