Ljuvligt doftande Adelaide Hoodles blommar i rött

Jag Àr sÄ förtjust i rosor av alla former. Jag samlar bÄde gamla norrlÀndska sorter och modernare remonterande hybrider. En av mina favoritrosor Àr den gammaldags fyllda kanelrosen som blommar i rosa skyar. Likadana vÀxte i min fasters sommarstuga och nÀr man smög ut i den ljusa natten för att springa pÄ dass hÀngde den nÀstan bedövande kanelrosdoften över trÀdgÄrden. Nu har jag en egen buske hemma hos mig och varje gÄng den blommar tÀnker jag pÄ somrarna hos min faster Inger.

En prunkande Therese Bugnet

Jag Àlskar ocksÄ mina röda Adelaide Hoodles rosor, den klÀttrande PolstjÀrnan (den hÀrdigaste klÀtterrosen) och mina Louise Bugnet med den mest otroliga doften. TyvÀrr strök nÄgra rosor med förra vintern sÄ nu Àr det dags att ersÀtta dem.

I den hÀr rabatten ska jag komplettera mitt decimerade antal Louise Bugnet med lite klÀttrande New Dawn-rosor

Blommande rosa krukros och New Dawn redo att planteras

New Dawn Ă€r en rosablommande ljuvlig ros med söt doft. Den börjar blomma i juni och sedan fortsĂ€tter den hela sommaren lĂ„ng. New Dawn Ă€r hĂ€rdig till zon 5 men fast vi bor i zon 6 sĂ„ ska det sĂ€kert gĂ„ bra – för man kan faktisk skapa sina alldeles egna mikroklimat i trĂ€dgĂ„rden. SĂ„nt som gör att man kan fĂ„ en mer gynnsam klimatzon Ă€r upphöjda bĂ€ddar, soliga vindskyddade lĂ€gen och vĂ€ldrĂ€nerad mark (vatten leder ju kyla). I den rabatt dĂ€r New Dawn ska vĂ€xa fylls alla dessa kriterier.

NÀr du planterar en ros Àr det viktigast att tÀnka pÄ att grÀva djupt. PÄ en ros sitter det nÀmligen en knöl ovanför rötterna pÄ stammen (det sk förÀdlingsstÀllet) och den knölen ska sÀttas tio centimeter under jordytan. Det Àr helt avgörande för om rosen kommer trivas. Och medan du grÀver det djupa hÄlet kan du med fördel lÄta rosen stÄ i en hink med vatten och dricka.

Rosor gillar nĂ€ringsrik, gĂ€rna lite lerhaltig jord. Vill du kan du köpa rosjord att plantera dem i – dĂ„ fĂ„r du en bra sammansĂ€ttning som ger bĂ€sta förutsĂ€ttningar för att rosen ska trivas. SĂ€nk ner rosen, kontrollera djupet, fyll igen hĂ„let, tryck till lĂ€tt med foten kring rosen och vattna sedan rikligt. Nyplanterade rosor fĂ„r inte torka! Vattna med slang eller kanna – inte vattenspridare. Rosor som fĂ„r bladen nedblötta blir kĂ€nsligare för svampangrepp. Och hellre vattna mer sĂ€llan och rejĂ€lt Ă€n ofta och lite – pĂ„ det sĂ€ttet söker sig rötterna nerĂ„t och rosen blir mindre kĂ€nslig för torka.

Rosor gödslas pĂ„ vĂ„ren. Jag brukar ge dem nĂ„gra skopor brunnen koskit och lite benmjöl. Eller sĂ„ kan man ge dem rosgödning i pelleterad form – som den hĂ€r frĂ„n Blomsterlandet. Den Ă€r supersmidig att hantera. Man strör den bara runt rosen och myllar ner den i jorden.

Nytt för i Ă„r Ă€r att jag satsar pĂ„ krukrosor ocksĂ„. De kan ha ett lite tantigt aura – men vad Ă€r det för fel pĂ„ det nu dĂ„? Det Ă€r ju exakt sĂ„nt jag Ă€lskar! PĂ„ farstubron som gĂ„r i gult har jag planterat tre gula krukrosor i en stor terracottakruka frĂ„n Blomsterlandet.

Och vid husknuten stÄr röda och rosa krukrosor tÀtt ihop i gamla trÀtunnor.

Strunt Àr strunt och snus Àr snus

om Àn i gyllne dosor

Men rosor i ett sprucket krus

Àr ÀndÄ alltid rosor

De gamla raderna tÀnkte jag pÄ nÀr jag förgyllde mina slitna trÀtunnor med rosenprakt.

Ser fram emot slutet av sommaren nÀr krukrosorna vuxit till sig till smÄ buskar!

NĂ€r du vĂ€ljer ros kan du fundera pĂ„ vad du mest vĂ€rdesĂ€tter. Är det doften? Den rika blomningen? Utseendet pĂ„ blommorna eller att rosorna stĂ„r lĂ€nge nĂ€r de snittats? Fundera ocksĂ„ pĂ„ om du vill ha remonterande rosor (alltsĂ„ rosor som blommar hela sommaren) eller rosor som har en mer kort och intensiv blomning? SjĂ€lv har jag bĂ„da varianterna – det finns faktiskt ocksĂ„ en charm i en kort och intensiv blomningstid som mĂ„nga av de Ă€ldre och mest vĂ€ldoftande sorterna har!

Blomsterlandet har allting som behövs för att lyckas med rosorna. Jord, krukor, gödning och de rĂ€tta verktygen. Jag vill dock verkligen tipsa om att hugga tag i nĂ„gon av alla kunniga i butikspersonalen och ta hjĂ€lp. DĂ„ kan du lĂ€ttare navigera vad i deras stora sortiment som passar bĂ€st i just din trĂ€dgĂ„rd. Vare sig det Ă€r en klĂ€ttrande Constance Spry eller en förtjusande liten krukros…

Under vecka 26 har Blomsterlandet 20% pÄ alla sina rosor sÄ passa pÄ att slÄ till! Kanske pÄ en New Dawn som Àr Blomsterlandets favoritros 2021.