Eftersom vi har eget lammkött i överflöd får vi klura lite på hur vi kan variera oss. Jag är ständigt på jakt efter nya recept och sätt att tillaga köttet på. Det absolut bästa jag vet är när det långkokas i olja. Jag brukar bjuda ett överlyckligt matlag på just den här rätten. Det fina är att det sköter sig själv i ugnen. Endast en gång har jag misslyckats så att köttet blev segt. Då hade jag haft i för lite citroner och snålat med oljan. Det gör jag aldrig om!
Jag gör det här receptet på våra stora lammbogar med ben så det brukar behövs en rejäl gryta för att tillaga det. Och när jag väl blandat ner alla ingredienser sköter det sig själv i ugnen där grytan får stå i fem – sex timmar ungefär. Jag höftar på mängden ingredienser från gång till gång men detta är ungefär vad jag brukar stoppa i. Kryddningen kan du ändra på efter tycke och smak. Istället för rosmarin kan du till exempel dragon – eller varför inte salvia? Resultatet är ett ljuvligt, saftigt kött som faller isär. Ät till ris, smashad potatis, ugnsbakad potatis eller vad du nu tycker är gott.
Lättlagat långkokt lamm med rosmarin och kanel
8
Ingredienser
2 kg lammkött med ben
2 ekologiska apelsiner i skivor
3 ekologiska citroner i skivor
10 vitlöksklyftor
4 kanelstänger
Ett rejält knippe rosmarin
En bukett färsk timjan
Salt och svartpeppar
6-8 dl olivolja eller så att det täcker köttet till 2/3
Gör så här
- Putsa bort eventuella hinnor från köttet och lägg det i en stor gryta. Tvätta apelsinerna och citronerna noggrant och skär sedan i skivor och lägg ner i grytan. Skala, dela och lägg i vitlöksklyftorna. Tillsätt sedan ett knippe rosmarin och ett knippe timjan samt kanelstängerna. Salta, peppra och avsluta med att hälla olja över köttet. Den ska täcka lammet till 2/3 ungefär.
- Lägg locket på grytan och låt den sedan stå i ugnen på 125 grader i 5-6 timmar. Vänd gärna steken efter halva tiden.
- När köttet är klart (testa att dra lite i det med en gaffel – det ska falla isär nästan av sig själv) kan du flytta över köttet till en serveringsform. Oljan som köttet tillagats i kan du ringla över riset eller den smashade potatisen du serverar till. Köttet är mycket saftigt och jag brukar oftast inte servera med någon sås. Men vill du kan du röra ihop en av lätt creme fraische, lite olja från lammet, lite mer vitlök och en smula salt.
Smaklig spis!
Lamm med smashad potatis och en stor grönsallad. SUPERDUPERMEGAGOTT!
14 svar
Frågar pga undrar och lär mig gärna mer: hjälper citronerna (och apelsinerna) till att möra köttet, eller hur funkar det?
Ja precis! Därför är det viktigt att man inte tar för få 🙂
Här är ett tips med lammfärs! Min favoritpaj alla dagar! Mums! https://www.tasteline.com/recept/lammfarspaj-med-rodbetor-getost-och-rosmarincreme/
Jag lagar all mat med lammkött. Alltifrån gulaschsoppa, viltgryta ( fast med lamm), biffar med fetaost, köttfärssås, dillkött mm mm. Blir så gott till alla rätter! Godaste köttet. Ska prova långkoket med citroner!
Skulle det vara jobbigt ifall någon i ert matlag blev vegan? 🙂
Fast vuxna människor med relation till varann utvecklas ofta tillsammans. Inte som tonåringar som bryter sig loss från sitt ursprung och plötsligt bestämmer sig. Sen finns det nackdelar med veganer. Unga kvinnor kan få blodbrist och markerna blir inte betade. Minns att i nordligaste Sverige överlevde samer till största delen av renarna. Man kunde inte importera mat förr.
Kul med lammrecept! Vi har också eget lammkött (och ibland förstås kött från någon tacka) i överflöd och jag letar som du recept för variation. Vi har ofta styckat benfritt, har du någon fundering om det kan behövas receptändringar för det?
Förövrigt stort tack för en himla bra blogg, du får nästan alltid ihop precis det jag inte visste att jag ville och behövde läsa! 😊
Men åååh vilket härligt recept! Det där blir mitt långkok till söndags middag!
Kan bara tipsa er om värdens godaste får/lamm rätt. Zeinas hemmagjorda kebab. Kika in på Zeinas kitchens hemsida.
Alltså, det lät ju så gott att till och med en vegetarian-i-20-år som jag blev sugen!
Hej! Min favoriträtt med lamm är en indisk rätt: Lamm Karai (sök på lamb karai). Du kan använda vilka delar du vill på lammet och det är verkligen supergott.
Kom på att det är bättre att stava ”Lamb Karahi” när du söker efter receptet. Kärt barn har lika många stavningar som det finns restauranger.
Låter så gott! Har sådan tur att jag fått älgkött av mina föräldrar,- tror du det fungerar att byta ut lamm mot älg? ☺️
Alltså har man lamm måste man göra en av världens godaste rätter: ghorme sabzi! En persisk gryta – som med fördel görs på framdelskött – röda bönor och en blandning olika färska örter (finns att köpa torkade i påse på Willys) som finns i de flesta affärer eller som man kan odla hemma.
Zeina har ett bra recept: https://zeinaskitchen.se/ghorme-sabzi/
Persisk mat har smaker som påminner mycket om svenska smaker: dill, kanel, sura bär som påminner om lingon. Inget kryddstarkt.