Eftersom vi har eget lammkött i överflöd får vi klura lite på hur vi kan variera oss. Jag är ständigt på jakt efter nya recept och sätt att tillaga köttet på. Det absolut bästa jag vet är när det långkokas i olja. Jag brukar bjuda ett överlyckligt matlag på just den här rätten. Det fina är att det sköter sig själv i ugnen. Endast en gång har jag misslyckats så att köttet blev segt. Då hade jag haft i för lite citroner och snålat med oljan. Det gör jag aldrig om!

Jag gör det här receptet på våra stora lammbogar med ben så det brukar behövs en rejäl gryta för att tillaga det. Och när jag väl blandat ner alla ingredienser sköter det sig själv i ugnen där grytan får stå i fem – sex timmar ungefär. Jag höftar på mängden ingredienser från gång till gång men detta är ungefär vad jag brukar stoppa i. Kryddningen kan du ändra på efter tycke och smak. Istället för rosmarin kan du till exempel dragon – eller varför inte salvia? Resultatet är ett ljuvligt, saftigt kött som faller isär. Ät till ris, smashad potatis, ugnsbakad potatis eller vad du nu tycker är gott.

Lättlagat långkokt lamm med rosmarin och kanel

Portioner

8

Förbedelsetid
Tillagningstid<br>5-6 timmar

Ingredienser

  • 2 kg lammkött med ben

  • 2 ekologiska apelsiner i skivor

  • 3 ekologiska citroner i skivor

  • 10 vitlöksklyftor

  • 4 kanelstänger

  • Ett rejält knippe rosmarin

  • En bukett färsk timjan

  • Salt och svartpeppar

  • 6-8 dl olivolja eller så att det täcker köttet till 2/3

Gör så här

  • Putsa bort eventuella hinnor från köttet och lägg det i en stor gryta. Tvätta apelsinerna och citronerna noggrant och skär sedan i skivor och lägg ner i grytan. Skala, dela och lägg i vitlöksklyftorna. Tillsätt sedan ett knippe rosmarin och ett knippe timjan samt kanelstängerna. Salta, peppra och avsluta med att hälla olja över köttet. Den ska täcka lammet till 2/3 ungefär.
  • Lägg locket på grytan och låt den sedan stå i ugnen på 125 grader i 5-6 timmar. Vänd gärna steken efter halva tiden.
  • När köttet är klart (testa att dra lite i det med en gaffel – det ska falla isär nästan av sig själv) kan du flytta över köttet till en serveringsform. Oljan som köttet tillagats i kan du ringla över riset eller den smashade potatisen du serverar till. Köttet är mycket saftigt och jag brukar oftast inte servera med någon sås. Men vill du kan du röra ihop en av lätt creme fraische, lite olja från lammet, lite mer vitlök och en smula salt.

    Smaklig spis!

Lamm med smashad potatis och en stor grönsallad. SUPERDUPERMEGAGOTT!