Jag Ă€lskar gamla grejer men för mig Ă€r det viktigt att de verkligen anvĂ€nds och inte bara fungerar som dekoration. Jag vill inte bo i ett hembygdsmuseum – hĂ€r ska man kunna leva! SĂ„ allt som syns pĂ„ bild hĂ€r i mitt kök Ă€r sĂ„nt som anvĂ€nds. Jag vĂ€ljer bara en Ă€ldre och i mitt tycke finare modell av helt vanliga husgerĂ„d.

Som hÀr till vÀnster alla grytunderlÀgg i luffarslöjd, ett durkslag frÄn Kockum, en gammal kökshandduk och en sikt. PÄ bÀnken vid spisen stÄr en riktigt gammal trÀlÄda med olja, soja och sÄnt ihopsamlat.

Med den hÀr siktar jag mjöl och silar torrvaror.

Kökshyllan ovanför diskbÀnken med kopparna som Àr vÄrt vardagsporslin. I plÄtburken har vi havregryn till gröten. PÄ en krok hÀnger malmklockan jag ringer in barnen med nÀr det Àr middag. Och i de smÄ plÄtburkarna för kryddor finns givetvis just de kryddorna som det stÄr utanpÄ!

Brickband med brickorna jag anvÀnder flitigast samt en gammal mattpiska i metall som jag tar fram nÀr jag dammar mattor!

En gammal ampel fungerar som lökhĂ„llare och i det gamla trĂ„get i trĂ€ frĂ„n tant MĂ€rta huserar frukten. ÄgghĂ„llaren hĂ„ller reda pĂ„ Ă€ggen och Ă€r fin pĂ„ samma gĂ„ng.

Är svĂ„rt förtjust i mina smĂ„ redalĂ„dor. I den rektangulĂ€ra burken mĂ€rkt med Slotts ThĂ© ligger tepĂ„sar tĂ€tt packade. I den gula keramikskĂ„len finns strösalt till matlagningen och sockerströaren innehĂ„ller förstĂ„s socker. Den guldiga plĂ„tburken förvarar vi snabbkaffet i.

I lÄdorna finns smÄplock som kryddor, klÀmmor, gummisnoddar, snörstumpar, tÀndsticksaskar och annat nödvÀndigt smÄbjÀfs.

Och i den hÀr plÄtburken pÄ bÀnken förvarar vi diskmaskinstabletter

PÄ vÀggen bakom karmstolen hÀnger en ficka för dagstidningar dÀr lÀsta tidningar hamnar i vÀntan pÄ att sorteras ut. Plus ytterligare ett bra durkslag i emalj som rymmer massor. Tratten anvÀnds nÀr jag tex fyller utflyktstermosen med varm choklad och skÀrbrÀda i porslin brukar jag servera pÄlÀgg pÄ. I den lilla vita emaljkoppen pÄ vedspisen förvaras fler tÀndstickor.

I den gröna plÄtburken finns kakao och i de smÄ skÄlarna finns lite smÄtt och gott som inte har nÄgon riktig plats. Kanske ett örhÀnge som vÀntar pÄ att limmas eller en pulsklocka som behöver laddas.

Ovanför diskbÀnken hÀnger diskborstarna som jag skrubbar rotsaker med. Durkslaget anvÀnder vi nÀr vi bara ska skölja nÄgot litet som körsbÀrstomater eller sÄ. HÀr hÀnger ocksÄ en liten tesil, flaskborstar och tvÄ smÄ skÀrbrÀdor.

I det stora kruset trÀngs redskap av trÀ och metall för matlagning. Spagettislevar, soppslevar, potatispressar och sÄnt stort. I den gula burken har vi smÄredskap i trÀ som smörkniv, brödpensel och annat oundgÀngligt. Och i den vita lilla kannan förvarar vi större serveringsbestick och skedar. NÀstan alla smÄ husgerÄd och bestick har jag köpt pÄ loppis.

Och ja! Det var alltsÄ nÄgra av alla pryttlar som finns i köket och som anvÀnds i princip dagligen.