Tre barn sjuka av tre möjliga och jag och Jakob jobbar hemifrån. Det är som att vi är på världens konstigaste sommarlov fast på hösten då det bara regnar och är mörkt och alla snorar. Men det finns ljusglimtar. När de här pojkarna rusar varv på varv runt nedervåningen och leker tagen och kurragömma ihop (hur var det nu? Var de inte sjuka?) och sedan trängs i soffan för att se på någon film tillsammans. Och ikväll har jag bestämt att vi ska ha fredagsmys. På en onsdag. Bara för att det är så synd om oss allihop. Men särskilt han som nu går miste om den vecka han längtat efter hela hösten – nämligen uppfinnarveckan i skolan.

Förut jobbade jag jämt samtidigt som jag tog hand om sjuka barn. Det tog så otroligt mycket extra energi och dagen därpå när jag kanske äntligen kunde jobba ostört – då tog tröttheten ut sin rätt. Jag försöker ju bli bättre på att identifiera omöjliga situationer och lägga krutet på rätt saker. Så idag bestämde jag mig istället för att mysa.

Grävde fram en butternutpumpa ur kylen och hackade 1/3 av den

Och la i kokande vatten. När den blivit mjuk pressade jag den med potatisstompen och sedan genom en sil för att få pumpapureé att göra en pumpalatte av.

Dukade på verandan. Så skönt att ibland rent fysiskt distansera sig lite från familjen genom att gå till detta uterum.

Så hösthärligt med pumpalatte, tända ljus och pyjamas på. Jag passade också på att ringa Erica och surra bort en stund.

Vill du ha receptet? Det vet jag att du vill! Jag gjorde allting lite på en höft så jag ska bara se om jag minns de exakta proportionerna…

Kryddig Pumpalatte

Portioner

2 glas

Tillagningstid

20 minuter

Ingredienser

 • 1 dl pumpapurée

 • 4 dl fetmjölk

 • 1 tsk ingefära

 • 2 tsk kanel

 • 1 tsk kardemummakärnor

 • 3 msk farin/råsocker

 • 1/2 dl starkt kaffe

Gör så här

 • Använd en färdig pumpapuré eller gör egen genom att koka butternutpumpa i lite vatten och sedan mosa och pressa genom en sil.
 • Värm mjölken med purén (men spara 1/2 dl mjölk till att skumma) och tillsätt kryddorna och sockret.
 • Koka upp kaffe och bottna glaset med det.
 • Häll den kryddade mjölken ovanpå kaffet och avsluta med att skumma den sista mjölken att toppa glaset med. Dofta över kanel och servera!