Den här gråkalla arbetsdagen svängde jag ihop chokladscones till eftermiddagsfikat. Ibland måste man bara unna sig.

Rykande hett te, fötterna i högläge under en filt, varma scones med smält smör och chokladbitar i. Det är sånt som gör en vardag lite lättare att ta sig igenom. Särskilt när man fikar dem i sitt eget kära sällskap – tomstirrande ut på allt det grå.

Man ska inte vara så rädd för det grå. Jag tycker det är vilsamt och vackert i sin fulhet.

Scones man kavlar ut gillar jag allra mest. Det blir liksom lite mer tjusigt!

Hackade ner en bit av en chokladkaka som fanns hemma.

Snodde ihop degen och kavlade ut den. Tog ut rundlar med ett glas som mått.

Upp på en plåt och pensla med lite mjölk


Sedan kan man bara njuta! Jag glömde dock ta i allt bakpulver så det blev lite väl kompakta scones. Men smaken var det inget fel på.

Visst har jag en förtjusande förfärlig teservis förresten? Den förställer små stubbar i mossa och är engelskt porslin min syster köpt åt mig på loppis i Borås. Tycker om den så vansinnigt.

Gräsligt förfärligt förtjusande helt enkelt

Här kommer receptet på chokladscones om du också behöver förgylla någon mulen vardag framöver.

Chokladscones

Antal

12 Små scones

Tillagningstid

2o minuter

Ingredienser

  • 3 1/2 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 50 g kallt smör skuret i små kuber

  • 3 msk socker

  • 100 gr choklad

  • 1 dl mjölk, lite drygt

Gör så här

  • Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål
  • Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölet.
  • Hacka chokladen och häll ner i smeten. Tillätt socker och mjölk och rör ihop till en deg.
  • Kavla ut degen och ta med en form ut små rundlar och lägg på en plåt
  • Pensla med mjölk och grädda i ca 10 minuter på 225 grader. När de är gyllenbruna är de färdiga.