
Det pågår en sällan skådad odlingsboom i landet. Människor trängs på Granngården för att köpa gödsel, sättpotatis och hönsfoder. Vi bygger pallkragar, skaffar bin och planerar köksträdgårdar. Går kurser i mjölksyrning och konservering och hur man slår med lie. Allt det här är fantastiskt såklart, men som gift med en bonde skär det samtidigt i hjärtat. För den som är bonde ”på riktigt” är det nämligen ingen lek.
Ni vet väl att bönder är ett av Sveriges sämst betalda yrken? Typiska låglöneyrken som vårdbiträde och städare har högre lön än många bönder. Dessutom innebär yrket att man jobbar årets alla dagar – mycket längre dagar än en vanlig heltid såklart. Det är slitigt, det är dåligt betalt och det är farligt. Det är mångdubbelt fler som dödas eller skadas inom skogs- och jordbruket än genomsnittet för övriga yrken. Tunga maskiner, långa arbetsdagar, stora djur – allt innebär en fara. Lägg där till den brottslighet bönder utsätts för – som stölder av drivmedel, maskiner, bluffakturor – för att inte tala om de hot och trakasserier många bönder som har djur får utstå.
-Bli inte bonde! skulle man vilja säga till den som går i de tankarna. Och det verkar många också hörsamma. För de svenska jordbruken försvinner i allt snabbare takt. På 50 år har antalet jordbruksföretag mer än halverats i Sverige. Det är de stora gårdarna som överlever. Små gårdar med kanske trettio kor eller småskalig grönsaksodling har ingen plats. Det är dessutom väldigt få svenskar som är villiga att arbeta inom jordbruket. De flesta odlare är beroende av utländsk, billig arbetskraft för att kunna få ekonomi i verksamheten. Och så motarbetas och missgynnas bönderna på många plan rent strukturellt. När Umeå kommun vill anlägga vägar eller bygga ett nytt köpcenter använder de sig av Umeåområdets bästa odlingsmark, Röbäcksslätten. Samtidigt som lantbrukarna bara får ersättning för en bråkdel av värdet på matjorden som de förlorar när de tvingas sälja.
Idag använder en familj 12 procent av inkomsten till mat – för femtio år sedan var den siffran omkring 25 procent. Maten har blivit billigare, bönderna har blivit färre, självförsörjningsgraden i Sverige har blivit lägre. Bara några få råvaror är vi i Sverige självförsörjande på – samtidigt som vi är helt beroende av export från andra länder för att lyckas bruka marken med moderna maskiner och metoder. Samtidigt pågår en stark parallell trend med hobbyodling i den egna trädgården. Ofta utförd av samhällsgrupper som har god ekonomi och har råd att hålla höns för romantik (ja, de ägg man ordnar själv är mångdubbelt dyrare än de man köper i butik) eller odla tomater som har ett lika högt kilopris som saffran.
Missförstå mig inte. Jag tycker odlingstrenden är toppen och applåderar ALLA som försöker hitta fler sätt att framställa sin egen mat. Det borde många fler göra. Men samtidigt är jag rädd att det invaggar oss som samhälle i en falsk trygghet. Som att vi är på rätt väg när vi i själva verket är åt helskotta fel ute. Genomsnittssvensken är ändå inte beredd att betala så pass mycket för mat att en vanlig bonde kan överleva på den lönen. Knappt ens med EU-bidrag.
Bönder tillhör den samhällsviktiga verksamheten men rådet till den enskilda personen som funderar på ett jobb borde vara: bli aldrig bonde. Du kommer jobba årets alla dagar och utföra farliga moment till en rekordlåg lön och med stora ekonomiska risker. Ja du tjänar faktiskt bättre och har det tryggare om du svabbar korridorerna på närmsta högstadieskola eller kör hem aspackade människor från krogen.
196 svar
Bra skrivet!
Det hänger nog lite ihop med den gröna vågen och att det är trendigt just nu att göra det svårt för sig. Tänker på alla som ”drömmer om att bo i en timmerstuga i skogen utan el och vatten” liksom… 🤨
Hej, jag tycker att din kommentar är nedlåtande mot de människor som vill leva nära naturen. Det är varken svårt eller dumt att bo utan el eller vatten, finns många bra lösningar. Varför slå ner på de som önskar ha ett annat tempo än den som finns i dagens samhälle?
Oj vad du läste in mycket i min kommentar.
Min poäng var att det precis som Clara skriver ofta handlar om ”rika” storstadsmänniskor som romantiserar en viss typ av livsstil som i själva verket är extremt otacksam och svår.
Jag skrev inte heller att det är dumt att leva på ett visst sätt, bara att det hänger ihop med en trend som privilegerade människor håller på med i västvärlden just nu.
Du läste visst in lite mycket i min kommentar…
Min poäng var att det precis som Clara skriver ofta handlar om ”rika” storstadsmänniskor som romantiserar en viss typ av livsstil som i själva verket är extremt otacksam och svår.
Jag skrev inte heller att det är dumt att leva på ett visst sätt, bara att det hänger ihop med en trend som privilegerade människor håller på med i västvärlden just nu.
Jag skulle vilja nyansera bilden av rika storstadsmänniskor som inte vet något om verkligheten bara något genom att tipsa om instagramkontot Orten odlar. Både städer och odlingssverige består av så mycket mer än de influencers eller höginkomsttagare som så många retar sig på.
https://www.instagram.com/ortenodlar/
https://www.mitti.se/nyheter/superskorden-fran-zitas-kolonilott-859-kilo-gronsaker/lmsli!7574801/
Sen vill jag samtidigt flagga för nästa eventuella konflikt eller debatt mellan de som odlar för eget bruk och professionella lantbrukare, och det är den om veganodling.
https://landetsfria.nu/2019/nummer-63/ekojordbruk-mer-effektiva-utan-djurhallning/
Tack för länkar!
Claras inlägg gjorde mig förvånad som odlande stadsbo. Jag ser ingen motsättning mellan småskalig köksodling hemmavid och att de som försörjer sig som bönder ska ha bra villkor. Tvärtom!
Min koloniträdgård ger biologisk mångfald, rekreation, hemvist åt pollinatörer, giftfri mat och lär mitt barn att förstå och uppskatta grönsaker… Sedan, mjölksyrning osv är för mig inte något som hör mer ihop med bondeyrket än något annat yrke? Varför skär det i hjärtat när en arbetare på ett kommunkontor skaffar bin eller lägger in grönsaker? Även stadsbor har plockat svamp och bär, syrat och saftat osv i alla tider (samt haft djur på bakgården om man går bara en kort tid tillbaka i historien, eller en bit utanför landets gränser).
Det skär i hjärtat för att människor är beredda att lägga så mycket kraft och energi på sina egna odlingar – skulle man räkna om de i arbetstid blir det väldigt dyra grönsaker. Samtidigt som väldigt dyra grönsaker inte går att sälja i butik för de som är beroende av det som försörjning.
Om du orkar får du gärna läsa mitt inlägg en gång till och se om du kan se det ur böndernas synvinkel istället för din egen.
Åh vad intressant! Tack!
Tack Clara för svar, inser att jag kanske var otydlig. Håller på alla sätt med om att jordbrukspolitiken som förs är problematisk!
Jag menar bara att de som har intresse för odling och mathantverk ofta också är de som prioriterar (och har råd) att köpa närproducerat eko-kött, grönsaker från rekoringen osv. Att hobbyodling inte konkurrerar med lantbrukarna utan tvärtom bidrar till förståelse för hur viktig lantbrukaren är för samhället (och marken är som resurs).
Det håller jag verkligen med dig om! Jag tror att folk som odlar har mycket större förståelse för att grönsaker kan och bör få kosta. Därför är det bra att många människor lär sig mer om odling och hur knepigt det faktiskt är.
Läs gärna i länken hur Gröna gårdar arbetar med Regenerativt jordbruk. Det gynnar både kvaliteten av maten kött, grönt, mejeri, den biologiska mångfalden och klimatet. Minst en miljon människor behöver flytta ut på landsbygden i Sverige och arbeta med Regenerativt jordbruk. Fler byar behöver byggas och samförsörjning.
Märta Jansdotter är fantastisk att lyssna på när hon pratar om regenerativt jordbruk, jag blir gudaglad i själen av det hon säger!
Rebecca, här är en podd med Märta Jansdotter om Regenerativt jordbruk, jättebra info fakta!
/Carina
https://youtube.com/watch?v=tNsUdMOvk_E&feature=share
Rebecca och Cina: Men alltså <3
https://www.gronagardar.se/sv/om
Så bra skrivet.
När du skriver om Gröna gårdar så vill jag passa på att rekommendera en bra bok. Den heter Jord, hopp och kärlek. Om att bygga matjord och reparera ekosystem. Även om man nu inte är speciellt intresserad av att bygga matjord så är den ändå mycket läsvärd. En av grundarna till Gröna gårdar är med i den.
Av mig får detta inlägg 6 guldstjärnor av 5 möjliga.
Så viktigt och upplysande!
🌟🌟🌟🌟🌟🌟
WordWordWord, tack Clara. 🙏
håller med!
Min pappa var lantbrukare. Han ville ta över sin fars gård men Malmö kommun köpte på den tiden upp gårdarna till priser bönderna inte hade råd att säga nej till. Pappa blev arrendelantbrukare åt Malmö kommun. Han skulle skotta och hålla iordning vägar som en delad arrendet. Boningshuset blev närmast fallfärdigt innan kommunen till slut gav ok till en badrumsrenovering på bekostnad av familjen. Han fick tilldelat mark. För mycket för en lantbrukare. Hans rygg slets hans armar darrade och hans fingrar fastnade som klor. Pappa dog 56 år gammal med en mycket gammal mans kropp. Han var fattig trots ett helt livs heltidsarbete. Marken blev någon annans. Familjen flyttade till en trerummare i förorten.
Ingen av hans barn gick i hans fotspår.
Idag säljer Malmö stad ut prima odlingsmark där det byggs köpcenter och läggs ut villamattor. Sen avsätter kommunen små plättar av odlingsmark runt ringvägarna (!) och applåderar sig själva för invånarna kan köpa närodlat. Blir så trött på politiken.
Du skulle varit ännu tröttare på dem om de inte ordnade tillväxt och bostäder så skatteunderlaget i kommunen ökar.
Men å andra sidan leder det ju också till att kommunen får flera att förse med barnomsorg, skola, vård och service och ibland andra insatser såsom Socialtjänst. Så blir det lönsamt i slutändan verkligen?
Nu går ju Malmö runt för att andra komminer pyntar in pengar. Typisk kommun som inte sköter sitt grunduppdrag.
Varför tror du just Malmö behöver utjämningsbidrag för att kommunen ska gå runt? Vet du ens hur situationen i Malmö är avseende skatteunderlaget? Vågar du dig på att gissa var merparten av höginkomsttagarna som arbetar i Malmö bor? I Malmö stad (alltså i kommunen), eller i grannkommunerna Vellinge/Lomma?
Surnade till lite, för Malmö är i mitt tycke en fantastisk stad 😍
Medan vi inte får bygga ett litet bostadshus i ett svårodlad litet hörn av en åker på mina föräldrars gård, ett hörn som bonden slutat odla för att det är för svåråtkomligt med traktorn. Det är åkermark enligt kartan, så nej, inget hus där. Annan kommun förvisso, men Uppsala säljer också ut värdefull åkermark nära city för bland annat dyra bostäder. Sällan har ”money talks” varit så uppenbart 🙁
Så sant! Så tråkigt att Sverige prioriterar flyg subventionering före jordbruket. Jag förstår inte alls den prioriteringen. Jag förstår inte heller alla stadsbor som trissar upp priserna och köper gårdar och har som sommarstugor några veckor per år så ingen som bor där varken har möjlighet att bo permanent och hålla landsbygden levande eller har råd att köpa pga avsaknaden av storstadsbolönen.
Jag är HELT MED DIG Karolin! Bli min vän i kampen! Vi har inte råd att köpa vårt boende på Tjörn medan många, många har stora sommarhus som bara står tomma, nästan hela året. SÅ FRUSTRERAD!
Ellinor,
den här kommentaren! Läste tidigare i dag, blev tvungen att läsa igen. Har aldrig läst en kommentar med sån… litterär höjd. Och så sorgligt.
Erica, jag kände detsamma om Ellinors kommentar. Du satte ord på det. Outsägligt sorgligt. 😔
Bra och viktigt!
Mat idag ses som en självklarhet. Du kan äta dig mätt i varje gathörn, mataffären är öppen nästan dygnet runt året runt. Vissa har t o m öppet på julafton. Det är billigt att frakta maten runt jordklotet och hörde en intressant fråga på radio för 30 år sedan: Hur mångavarv runt jorden behöver maten åka innan den är gratis? Ligger mkt i det då lamm från Nya Zeeland och biff från Sydamerika är mkt billigare än mat producerat i Sverige och Europa. Att vi inte behövt svälta i Sverige på många årtionden gör att det är svårt att se ett värde på livsmedel.
Precis så, mat har inget värde. Den bara finns och ska kosta så lite som möjligt. Så sorgligt.
Håller med i vartenda ord. ALLT.
WORD.
Bra rutet med mycket rimlig attityd!
Så sjukt bra skrivet! Att vara bonde är ett otroligt slit. Det minsta vi kan göra är väl att börja betala vettigt pris för råvarorna.
Min mormor växte upp i en bondefamilj. De hade mycket livskvalitet och kunde alltid äta sig mätta, men jag tror inte att de sålde mycket eller tjänade så mycket pengar. Deras jordbruk var framför allt för självhushållning. Och så levde ju de flesta bönder – småskaligt. Sedan blev jordbruket industrialiserat pga vissa politiska beslut och förändringar, och folk flyttade till städerna och övergav sina små jordbruk, som istället blev sommarstugor eller övergivna.
Det bästa med det småskaliga jordbruket är ju miljövinsterna som är kopplat till att bruka jorden mångsidigt och småskaligt, med djur och en blandning av växter.
Jag vet inte riktigt vad som är svaren framöver… men jag tror vi hittar svaren fortare om fler intresserar sig för hur odling fungerar. Man upptäcker vår effekt på miljön och värdet i bondens arbete.
Det är så mycket som behöver förändras och vi måste bli bättre på att ta hand om att ta vara på våra naturresurser.
Tack från djupet av ett bondehjärta💗 precis så är det.
Så otroligt bra skrivet och det måste belysas mer!! Vi lägger gladeligen tiotusentals kronor på utlandsresor men maten ska vara billig, det är för mig oförståeligt.
Alla har inte råd med utlandsresor, men alla ska ha råd med mat.
Det är så bedrövligt att våra politiker inte tänker på hur viktigt det är att vi har ett väl fungerande jordbruk . Idag skulle vi svälta om Sverige blev isolerat och vi inte kunde importera varor. Det finns ingen beredskap, ingen konsekvensanalys. Önskar verkligen att Sverige tar väl hand om och stöttar de som driver jordbruk och ser till att vi överlever i kris. Men vår självförsörjning är visst bara omkring 50%.
Finns INGET parti som arbetar för landsbygden, eller Norrland för den delen. Systemet med tex återbetalning för alla naturresurser som.övriga landet använder som Norge har, skulle behöva införas omgående även i Sverige. I Norge blomstrar landsbygden, här läggs den ner.
Kolla in Landsbygdspartiet Oberoende.
Jag och min man är oxå bönder.Med köttdjur numera.Så jag vet och förstår…samt håller med.Allt gott/Bondmoran i Edsbyn
Viktigt inlägg.
Word!
Oj tack för upplysningen!
Jag antar att vi är ett av de par av som smådrömmer om den romantiserade bilden som far runt i samhället just nu.
Viktigt och bra skrivet. Men varför den lite nedlåtande tonen mot städare och taxichafförer i slutet? Även dessa jobb är samhällsbärande.. och borde få rimligt betalt.
Självklart ska de få rimligt betalt. Det är dock ett betydligt mer okvalificerat arbete att vara lokalvårdare och taxichaufför än bonde. Och mycket mindre risk. Att driva ett jordbruk, köpa in dyra maskiner, hålla djur, bedriva odling. Det är ett VÄLDIGT krävande arbete som man aldrig kan vara ledig ifrån och som kräver stora, kvalificerade kunskaper.
Nu slog du huvudet riktigt på spiken! Jag kan ibland bli riktigt irriterad på människor som tror att lantbrukare/bönder inte är kompetenta. Många är rent av nedlåtande, när det i själva verket är så att en bonde som har god ekonomi i sitt företag troligtvis är en mycket mer kompetent och driven företagare än många andra i övriga näringslivet eller samhället i stort.
Du måste kunna Sjukt mycket olika saker på ett modernt lantbruk idag. Växtodling, djurvård (typ allt – foder, sjukdomar, semin, grundläggande klövvård etc), maskiner (köra och meka), ekonomi, företagsledning och strategi, massor med administration, du skall hålla koll på priser och kunna förhandla, många måste kunna personalfrågor, och massor med teknik (fodervagnar, mjölkrobotar, traktorer och gps:er), markvård och dränering. Ja, listan kan göras väldigt lång!!
För att inte tala om alla regelverk man omfattas av
Allt till en lön och arbetsvillkor ”vanliga” människor aldrig skulle tolerera. Nu vet jag att det skiljer sig från bonde till bonde men den jag har här hemma jobbar minst 15timmar/dag 7 dagar i veckan 363 dagar om året. Försöker jobba mindre julafton och barnens födelsedagar. Semester senast 2015 och då hela tre dagar i följd.
Så klokt tillägg till Claras inlägg.
Som kvinnlig taxichaufför kan jag inte riktigt hålla med, fått knivar mot halsen några gånger och hot bara för att jag är kvinna. Annars håller jag med dig. Uppvuxen på landet, 13 hus varav 3 hade gårdar med 10 kossor var. Sen helt plötsligt skulle inte arla hämta mjölken om de inte kom upp i ett visst antal liter. Sen ville de inte betala knappt nåt för mjölken. Regeringen motarbetar Sveriges bönder med nya lagar, nya restriktioner hela tiden. Dieseln skjuter i höjden. Om vi ska ha såna regler som vi har så borde det vara förbjudet att importera mat som inte följer samma regler som gäller här, då skulle det helt plötsligt bli lönsamt att vara bonde. Som det ser ut nu är Sverige självförsörjande på 4 grödor, morötter havre vete och korn, blir jävligt enformigt. Sluta importera så mycket mat så kan bönderna odla mer och få det sålt.
Nja, det finns ju fler perspektiv. Läs David Jonstads böcker Kollaps, Jordad och Meningen med landet.
Reagerar på att svabba golv på närmsta högstadieskola eller köra aspackade personer från krogen!!!!!! Förtjänar inte dessa personer lön för sitt arbete?
Har själv svabbat golv, förutom att det sliter på kroppen, behöver man ett antal kompetenser. Man ska ha god kännedom om kemikalier, tekniska kunskaper för att hantera maskiner, för att inte tala om att man ska vara maximalt flexibel i arbetet och man ska kunna lyssna och och anpassa sig efter kunden.
Att köra taxi kräver också en hel del……
Nu missförstår du mig helt. Både lokalvårdare eller taxichaufför förtjänar respekt och rimliga arbetsvillkor.
Eivor, kanske tårarna brände o slutklämmen ble därefter,kram fr kommunalarbetare ( dagbarnvårdare i 25 år)
Javisst stämmer allt detta. Men samtidigt funderar jag över att man ständigt köper större och större traktorer och tröskor och andra maskiner… nya maskiner som kostar hur mycket som helst i inköp, enligt annonser. Möter man en tröska i dag på vägen ska antingen tröskan eller bilen in vid någon infart,möte omöjligt. Är det tävling med grannen,eller vad??
Nu skriver jag om Finland ,men kan tänka mej det är likadant,hos er. / Egi.
Vad menar du med att du funderar över det? Att de köper maskiner som de inte behöver eller? Jag uppfattar det absolut inte som att bönder ständigt köper nya maskiner – det är ju jätteinvesteringar, där jag bor är det många som kör med utrustning från 80-talet. Andrahandsvärdet på lantbruksmaskiner är jättehögt för att nytt är så dyrt.
Det ser ofta likadant ut i Sverige. Tyvärr gynnar EU-bidragen (som är högst nödvändiga för att få någotsånär snurr på karusellen för de flesta, pga dåligt betalt för det som produceras) främst stora gårdar i dagsläget. Småskaliga lantbruk blir inte lönsamma och marken arrenderas ut till storskaliga bönder, vars ansvar och arbetsbelastning bara ökar. För att hinna med den ökade odlingsytan eller/och fler djur krävs större maskiner och modernare tekniker.
Jag är främst insatt i växtodling, där det ofta är snäva tidsperioder med jobb typ dygnet runt för att få ner frön i backen och bearbeta jorden innan det blir för tidigt/sent på säsongen. Det är alltså inte bara ett prylnörderi som ligger bakom uppgraderingarna i maskinparkerna, det blir i princip ett krav pga rådande jordbrukspolitik på EU-nivå.
Man köper större nyare maskiner för att få bättre lönsamhet. Svårt att tänka sig men billigare att betala lite ränta på maskinerna än att betala den extra tiden och dieseln det skulle ta att göra samma jobb med en mindre maskin.
I och med att den absolut största påverkansfaktorer inom växtodlingen är just vädret så blir just effektiviteten avgörande. Vi jobbar efter principen med ”just in time” för att rätt arbete ska bli utfört vid den mest optimala tidpunkten, och på ett korrekt sätt. Detta har i sin tur lett till att jag valt att investera i större maskiner med den senaste tekniken.
Det beror nog på att större och större arealer kräver större maskiner. Att fortsätta köra med en mycket liten trösk
a blir helt enkelt inte tidseffektivt och därmed heller inte ekonomiskt försvarbart.
Och sista dödsstöten för bönderna: Drivmedelspriserna.
Låt mig citera fantastiska Euskefeurat:
Och nu lockar dom med pengar
Om jag låter det bli ängar
Utav mina odlade hektar
Och slutar jag med mjölken
Och slaktar alla korna
Så lovar dom ett furstigt honorar
Ja nu ska slyet få ta över
För marknaden behöver
Inte några norrlandsbönder kvar
Och sen skiter ändamålen
I att ungarna i Polen
Kanske gråter sig till sömns över mat dom inte har
I Norge kan en leva som bonde med 15 kor, eller till och med som småskalig fårbonde. Att vi i Sverige istället har LRF som lobbar för att mjölkkor inte längre ska få lagstadgad rätt att vistas ute på bete (därmed försvinner kornas betesinsatts för den biologiska mångfalden), bönder ska kunna släppa ut mer övergödning i våra vatten och sänkta diselpriset, och genom EU har ett jordbruksstöd som gynnar stora, fabrikslika anläggningar medan bönder med mer rimligt stora gårdar går back är en riktig skam! Vi behöver ställa om hela systemet och gynna regenerativt jordbruk, helt galet att det inte ska gå att jobba som matproducent med låg miljöpåverkan med en rimlig lön och arbetsbörda!
Dock är det väldigt många norska bönder som har ett ”vanligt” lönearbete eller andra inkomstkällor utöver gården för att få ihop det.
Här är en länk där det står lite om det: https://www.aftenposten.no/okonomi/i/ddxlxo/boendene-lever-ikke-av-gaarden
Min kommentar var allmän, inte svar på Linn 🙂
Nei, det er ikke mulig å leve som bonde med 15 kyr i Norge, selv om ting er litt bedre her enn i Sverige. Bonde er likevel det yrket i Norge med lavest gjennomsittslønn.
De fleste norske bønder har en annen jobb i tillegg til gården, for eksempel er det veldig mange som jobber fulltid eller deltid som lærer.
På samme måte som i Sverige er det i stor grad matvarekjedene som stikker av med det største overskuddet på matproduksjon i Norge. For eksempel får bonden kun betalt (opp til) 3,50 for den literen med melk som koster 20,- i butikken. For den prisen skal bonden dekke alle kostnader hun har i produksjonen, som strøm, drivstoff, maskiner, kraftfôr, gressfrø, lønn til eventuelle andre ansatte og så videre.
Ja mycket sant!
Jag drömmer om att bli fårbonde men har inte råd i nuläget. Kan också störa mig lite på storstadsmänniskor som ska lajva landsbygdsbor och bönder utan egentligt intresse eller kunskaper utan endast för att det är trendigt och status.
Jag tänker så här, att det är positivt att de i städerna får ett sådant här intresse? Om man odlar lite på balkongen, hur en liten plätt eller vad det nu blir. Kanske är det inte ett brinnande intresse, men det ger någon form av lärdom och erfarenheter? Jag kommer från ett litet samhälle, men hade bara ett litet grönsaksland hemma som mamma plåtade i. Först efter TT ha börjat odla själv, och sedan bo med min man och hans föräldrar (bönder i fler generationer och självförsörjande med vete, raps, potatis, kött och under stor del av året ägg och grönsaker) så har jag fått en helt annan respekt för maten jag äter. Jag vet hur mycket arbete som krävs för att odla skörda, och mala den där decilitern mjöl. Eller tomaterna. Eller vad det nu är. Att det då säljs gurka för 10 kr extrapris känns då helt absurt. Sedan jag började odla själv och efter att ha levt i hop med bönder är jag beredd att betal mycket mer för min mat än förut. Och därför tänker jag att det är en otroligt positiv trend att folk får intresse för detta med att framställa sin egen mat. Det är ju större chans att en förståelse för en bondes situation ökar genom det än genom att bara fortsätta handla importerade lågprisvaror.
Ja jag tänker mer på Brita och Kalle Zakari-människor som måste synas och höras.
Både Brita och Kalle är uppvuxna på landet. Clara och hennes man bodde också i stan precis som Brita och Kalle innan de flyttade ut på landet. Både Brita + Kalle och Clara delar med sig av sitt gårdsliv i media. Så jag ser inte riktigt att Brita och Kalle skulle göra det mer på låtsas än någon annan? Obs! Tycker själv inte att någon av dem gör det ”på låtsas”.
Nu har jag noll koll på Brita och Kalle men en avgörande skillnad torde ändå vara att de odlar för husbehov (tror jag?) – och vi odlar kommersiellt för ungefär 300 familjer som prenumererar på våra grönsaker. Vi har tex flera anställda i vårt företag.
Ja jag kände till att åtminstone Brita kommer från landet. Jag gillar dem ändå inte och tycker att de verkar vara väldigt ickegenuina, läs lite ”söderhipphappa”. Hade de gjort sin resa utan att behöva Svt i ryggen kanske jag hade trott på dem.
Nä men ni startade ju inte heller med kommersiell odling direkt när ni flyttade ut på landet. Min poäng var att alla måste börja någonstans och att man inte kan säga att vissa leker och andra inte. Sen om de odlar för husbehov eller för andra om 10 år är irrelevant. Så att jämföra med er och antyda att de bara gör det för att det är ”inne” blir orättvist tycker jag. Då skulle man kunna hävda att alla som flyttar ut på landet och inte börjar storskaligt direkt bara leker och förstör för alla ”riktiga” bönder. Det är dessutom få nystartade företag som skalar upp direkt. De flesta börjar smått och lär sig längs vägen. Har följt dig länge och utifrån bloggen har jag uppfattat att det är precis så ni har gjort. Så för 10 år sedan var ni som Brita och Kalle är idag, typ.
Min rubrik till trots måste jag säga att det ändå är kul om de satsar på att bli kommersiella bönder 🙌 det var nytt för mig!
Att vara bonde är ju både ett jobb och en livsstil. Man blir bonde av en anledning, man gillar djur och natur. Man har ett intresse för god djurhållning och man intresserar sig för det som produceras. mjölk , kött, spannmål m.m.
Kultur människor har ju också tuffa villkor och låg lön. Jag förstår vad du menar, jag är själv bondjänta. Jag vet att det både är slitsamt och farligt, men jag gillar inte jämförelsen Vi behövs alla kategorier, utan jämförelser.
Jag tycker att det är högst relevant att jämföra yrken och vad man tjänar. Att vara bonde är inget kall – lika lite som att vara sjuksköterska. Bedömer vi att dessa yrken behövs så måste vi vara beredda att betala för att någon ska utföra dem
Word!
Fast det är klart man måste kunna jämföra yrken. De som arbetar med kultur gör ju sånt som vi KAN leva utan, mat däremot är ju livsnödvändigt. Säger inte att kultur inte är viktigt, men ska man välja mellan de två så är ju lantbruket långt mycket viktigare.
Att vara bonde kräver en viss livsstil, du har ju din arbetsplats hemma ofta är det där du har vuxit upp och du har varit med och byggt upp det till vad det är idag. Men bara för att det kräver en viss livsstil, eller vad som, är knappast skäl för att acceptera att det är dåligt betalt. Vi måste ha mat så enkelt är det, ändå är folk inte villiga att betala för det. Ändå bryr sig inte folk om att bonden som lagt ner allt jobb på att få fram råvarorna knappt får betalt så det täcker kostnaderna för det arbetet.
Visst protestera då kan man tycka, frågan då är hur? En bonde arbetar mer eller mindre konstant, hen kan inte bara sluta göra sitt jobb, har hen djur kräver dem ju att hen tar hand om dem, vi vill ju knappast att hen slutar göra det, är det också dags för t.ex. Höstbruk måste bonden ut på åkern för det hen gör idag är det som bestämmer vad (såklart med påverkan av väder osv.) hen får om ett år. Lantbruket är samhällsbärande, och skulle vi av en eller annan anledning bli avskärmade från resten utav världen så skulle vi som det ser ut idag svälta ihjäl.
Många svär gärna över bönderna när de är ute på vägarna och saktar ner trafiken, utan en tanke på att han är på väg till sin arbetsplats för dagen, kanske för att odla vetet som blir till mjölet som hamnar i butiken, eller för att skörda vallen som blir till foder till djuren som ger oss mjölk och kött. De svär över att han inte flyttar på sig och ställer sig vid sidan om vägen för att släppa förbi dem bakom som har mycket mer bråttom än han, utan en tanke på att han vill hinna harva innan regnet kommer och gör det omöjligt att göra just det, och har minst lika bråttom som någon annan.
👍
Hej! Jag är uppvuxen på lantbruk och jag är själv månskensbonde, så jag verkligen skriva under på vartenda ord som du skriver. Tycker det skulle såklart det är roligt att folk vill börja odla och skaffa djur och så vidare men få vet hur den verkliga vardagen ser ut som bonde. Nu har jag ett bortajobb vilket är tur eftersom jag aldrig skulle kunna leva på mina 20 dikor plus rekrytering. Tack för att uppmärksamma detta Underbara Klara
Hej, Jag är också uppvuxen på lantbruk, med en far som bonde. Och min mamma säger till mina barn, precis som Clara skriver i sin rubrik, bli aldrig bonde. Det är verkligen mycket jobb, och dåligt betalt. Skulle man räkna ut en timlön som bönderna har utifrån det jobb som dom lägger ner, så skulle den bli skrattretande låg. SÅ vilken tur vi har, att bönderna inte helt tänker på det sättet, vilken tur att bönderna är eldsjälar som strävar på och i de allra flesta fall ändå ser sitt jobb som det enda tänkbara som dom vill göra. Vilken tur att de är hängivna sitt stora intresse och omsorg för djur och natur och är beredda att jobba för den sommarjobbslönen som jag själv hade på 90-talet, för utan deras tro och slit hade vårt land sett helt annorlunda ut.
Jag kan förstå min mamma för de orden som hon säger till mina barn, bli aldrig bonde. Men jag svarar henne att vilken tur att min pappa ändå blev bonde, för annars hade inte jag fått den fantastiska uppväxten som jag fick på en bondgård. Det bor en bonde i mig, även om det just nu endast är småskalig odling i trädgården.
Håller dock med dig i delar. Är det här inlägget rentav en förtäckt kritik av tv-programmet med Sara Bäckmo och Johan Widing? Själv ser jag inte riktigt motsättningen i att folk använder sina villaträdgårdar och odlar småskaligt, kontra att köpa mat som bönder odlat, kalla det romantiserat eller vad som helst. Själv väljer jag att se odling som välbefinnande, hälsa och nyvaknat intresse.
Men det är också skillnad på bönder och bönder… förstås. Det finns ett ”effektivt” industri- och giftjordbruk som inte odlar med naturen och jorden, utan emot. Den sortens jordbruk är de som dumpar priserna och får fram grödor som är så gott som ”felfria” utseendemässigt. Jag tror snarare att det är där vi ska leta syndabockar istället för i villaområdena.
Förvisso, pallkrageodlare som använder torvbaserad köpejord, köpt näring, köper färdiguppdrivna tomatplantor… där har du en poäng! Det är både dyrt och tär på jordens resurser. Men det är så lätt att förenkla och generalisera tyvärr, alla villaodlare köper väl inte allt färdigt på Blomsterlandet och odlar på det viset? De flesta i mina hobbyodlarkretsar gör ungefär som jag. Använd t.ex. 25 kvm till att odla ett köksland med blommor och grönsaker, samplanterat och i växtföljd, så får du både mat, ökat mikroliv i jorden och ökad biologisk mångfald. Växtresterna från landet blir dessutom fin kompost. Ingen som har en kompost behöver någonsin köpa torvjord. Egenuppdrivna tomater i söderfönster (en påse tomatfrön är billigt räknat på alla kg tomater du får), utplanterade på friland i den vanliga jorden med vårt eget hushållsavfall (bokashi) i jorden som gödsel (kretslopp) och gräsklippet från villaträdgårdsmattan kan omöjligt bli en förlustaffär. Till syvende och sist, tror jag att kunskapsspridningen och görandet gällande gröna intressen bara är av godo, folk förstår hur svårt hantverksmässigt jordbruk utan t.ex. kemikalier verkligen är. Har man odlat själv och fått den insikten kanske man heller inte förfäras om man skulle hitta en grön larv i den ekologiskt odlade grönkålen som köps i affären.
Sedan en sak till, friheten man känner, rörelse i jobbet (lyx idag) och få följa naturens skiftningar och uppleva dimma och soluppgång när man hämtar korna för morgonmjölkning. Det slår rätt mycket! Hellre det än spott och spe av högstadieungdomar som tror att lokalvårdaren är deras personliga piga (utspottade solroskärnskal, godispapper, snus, kiss på toalettgolv, översvämmade handfat, torkypapper i hela korridoren etc).
Men visst, såklart borde folk vara beredda att betala även för mjölk (jämfört med t.ex. öl, vin och annat onödigt) eller i alla fall mejeriet… Inget händer med priset bonden får för mjölken, medan allt annat går upp.
/Jordbruksutbildad, men också lärare på en högstadieskola
Kloka synpunkter. Håller helt med dig!
Bra nyansering tycker jag!
+1, bra sagt och håller helt med dig!
Jag skriver ju att jag tycker att det är BRA att fler människor odlar sina egna grönsaker. Så där är vi eniga. Men jag tror att det finns en risk att man som samhälle invaggas i en falsk trygghet av detta odlingsintresse. Som att vi är på rätt väg. Det är vi INTE. Eftersom den stora trenden är att vi får en allt lägre självförsörjningsgrad i Sverige. Lite potatis i en pallkrage kan aldrig ersätta de yrkesverksamma bönder som behövs i det här landet. Även om det för den enskilde personen såklart är toppenhärligt att odla sin egen mat.
Hade inte hört talas om tv-programmet du nämnde men jag kollade upp det nu efter att en kompis som är bonde sedan decennier tillbaka skrivit att det var rent trams. Och jag får nog hålla med även om intentionen med programmet säkert är god och berömvärd.
För mig är det lite som att en bagare skulle avfärda alla bakprogram med trams. Och det kanske dom gör men det är ju alltid en skillnad i spelregler för de som gör något på sin fritid eller för att försörja sig på det. Att baka hemma är supermysigt, att gå upp mitt i natten för att gå till bageriet är troligtvis en annan känsla. Jättekul att måla om en vägg hemma och klappa sig själv på axeln över det, mindre kul för de hantverkare som utsätts för lönedumpning när vi ringer in billigare arbetskraft från Polen osv osv. Att många vill jobba mer praktiskt och sitta mindre framför datorn, med sånt som känns mer back to basic tror jag är en jätteviktig diskussion att ha pga den psykiska ohälsan.
Det är ju många kockar och bagare som gör det också. Det är väl inte så konstigt när man har något som profession? Däremot betyder det inte att man är motståndare till sådana program? Man kan väl tycka att det har ett existensberättigande ändå trots att man uppfattar det som trams? Två tankar kan finnas samtidigt: bra att fler lär sig om odling. Dåligt om vi tar det som inteckning för att fortsätta driva en usel jordbrukspolitik
Men är det verkligen det som gör att vi har en kass jordbrukspolitik, eller fortsätter att ha det? Är det inte import och politiker som inte kan eller vill utmana marknadskrafterna?
Det saknas helt klart opinion i det här landet för en bättre jordbrukspolitik. Märkligt med tanke på att det finns en sådan stark odlingsboom just nu. Men det verkar vara två separata spår som aldrig korsas eller har med varandra att göra. Att skapa opinion för en bättre jordbrukspolitik är bland annat vad jag försöker uppnå med ett kunskapshöjande blogginlägg som det här.
Jag tror, precis som du skriver att det på ett sätt är parallella spår som talar till oss, och engagerar oss på olika sätt. Odling för eget bruk, på hobbynivå handlar om så mycket mer än pengar och själva maten utan också väldigt mycket om att må bra, få lära sig mer, exprimentera, umgås med andra i gemensamhetsodlingar osv. Jag har inte sett några sådana undersökningar men jag tror fortfarande att de som odlar på hobbynivå , också är de som hellre köper eko och lokalt än de som inte gör det, men jag har som sagt inga studier som backar upp detta. Sen för den delen där konsumentmakten inte räcker till, där det behövs politiska förändringar för våra svenska lantbrukare eftersom många fortfarande köper det billigaste, där tror jag det finns samma trötthet hos majoriteten av den svenska befolkningen som med allt annat. Överlag engagerar vi oss kanske inte så mycket i politiken, för något, asså på riktigt?
Vilken otroligt märklig inställning. Har du och din jordbrukarkompis någonsin hört talas om målgrupper? Bäckmo & co program går ut på att hjälpa tre villaägare med vanliga villaträdgårdar att börja odla och ha djur. Det vore som om en proffskock (typ Ericas bror) skulle avfärda dina skafferiprogram på SVT som trams eftersom det du gör i programmet inte har något med verkligheten i ett riktigt restaurangkök att göra (och det har det inte heller). Du lajvar ju själv kock/konditor/bagare i TV långt borta från verkligheten. Jag avfärdar t ex inte Fråga Doktorn som trams bara för att jag verkar inom sjukvården och kan svaret på de flesta frågor redan. Däremot väljer jag att inte titta eftersom jag fattar att jag inte är målgruppen.
Anna och Michaela:
Läs gärna inlägget en gång till – jag klandrar inte hobbyodlare. Jag skriver ju att det är BRA och att det behövs fler som odlar! Och jag tycker att tex Sara Bäckmo via sin blogg gör en otrolig insats för alla hobbyodlare i Sverige. Men problemet är inte hobbyodlarna utan yrkesodlarna som går på knäna. Det är BÖNDERNA som jag vill lyfta med det här inlägget. Och just den här sammanblandningen av hobbyodlare (som gör det för nöjes skull) och bönder (som är avgörande för hela vår överlevnad!) är så problematisk. Och era kommentarer bekräftar min tes – snacka om återigen osynliggöra bönder och visa ointresse för deras villkor.
Det är för övrigt rimligt att en kock som sliter hårt i ett restaurangkök med små marginaler och stora ekonomiska risker kallar mitt hemmakockande för trams i jämförelse. Särskilt om jag hade haft den dåliga smaken att prata om min matlagning så fort det är tal om kockars arbetsvillkor och möjlighet till försörjning.
Rent retoriskt tror jag du gjorde en miss när du drog in privatpersoners hemmaodlande in i dethär debattinlägget. Fokuset hamnar ju helt galet. Jordbrukaren och kolonilottsägaren har ju noll gemensamt varandra och det blir skitkonstigt att ens ta upp hemmaodlarna. Ingen jordbrukare får det heller bättre av att villaträdgårdarna fortsätter vara 95% gräsmatta. Det är som att säga ”folk lagar mat mer än någonsin och det är bra, men TÄNK på villkoren i restaurangbranschen, det är skandal!”. Eller ”folk motionerar mer än någonsin och det är bra, men TÄNK på elitidrottarna hur de pressas till orimligheten gräns”. Som läsare tänker jag bara eh, vad har det ena ens att göra med varandra (svar: ingenting). En tidningsrubrik om att folk odlar mer än någonsin får åtminstone inte mig att tänka aha, skitbra, ännu fler jordbruk, utan det är ganska så självklart att rubriken åsyftar hobbyodlare. (Sedan att jordbrukare förtjänar bättre villkor, det vet jag mer än väl som gammal bonndotter).
Ja det var en retorisk miss eftersom så många blev upprörda personligen och sedan inte kunde ta till sig resten. Det förutsåg jag faktiskt inte komma. Särskilt inte som jag skrev att det är bra att folk hobbyodlar och att fler borde göra det.
Jag tycker dock att det är superrelevant att nämna hobbyodlandet i den här texten eftersom min erfarenhet är att folk tar upp det när man pratar om böndernas dåliga villkor – som ett bevis på att vi ändå är på rätt väg. Medan jag tycker att det inger en falsk falsk trygghet då den stora samhällstrenden går i rakt motsatt riktning.
Jag tycker att ämnet är superintressant och viktigt, och tror att ditt inlägg gjort stor nytta, även om vi alla inte alltid förstår varandra, tycker alltid det är svårare på nätet med nyanserna än live.
Jag håller helt med dig Anna! Jag tycker att blogginlägget är motsägelsefullt och resonemanget svårförståeligt (pga. att Clara menar att det är BRA att hemodla, men också tycker att det ger sken av att samhället är på fel väg).
När mina egna hemodlade potatisar är slut vid sommarens slut köper jag den dyrare svenska ekopotatisen i affären, och jag vet ju då hur svårt det är att odla potatis kommersiellt ekologiskt när jag som hobbyodlare ofta drabbas av potatisbladmögel jag också. Learning by doing!
De båda perspektiven har INGET med varandra att göra och bör inte ens tas upp i samma inlägg, anser jag. Det är de importerade prisdumpade produkterna som såklart är boven i dramat, t.ex. sockerärtor från Kenya eller brysselkål från Nederländerna. De säljs fruktansvärt billigt!
Inte någonstans har jag hört eller sett att hobbyodlare och kommersiella bönder, sammanblandas och ställs mot varandra. Det kanske bara är Claras högst personliga slutsats, och därmed är det ju inget problem, precis som många av oss här inne också påstår.
För vi som har ena foten i jordbruket på ett eller annat sätt, vi vet ju att Sverige lämnade i från sig jordbrukspolitikens riktning exakt samma dag som vi blev medlemmar i konkurrensens Mecka – EU. Hur mycket vi konsumenter än vill så kan vi inte ens med vår rösträtt i riksdagsvalet skapa en gräddigare fil för Sveriges bönder, eller påverka ett stopp för vissa kemikalier t.ex. amino- och klopyralid… tyvärr… annat än att individuellt, kommunalt och inom landstingen, köpa och njuta av de dyrare svenska och ekologiska grödorna.
Nej, fram för rimligt betalt till miljömedvetna bönder för deras grödor, OCH för att bryta mer gräsmatta i villakvarteren för helhetsförståelse, motion, smakrika grönsaker utan transporter, biologisk mångfald och njutet ALLA de timmar man är sysselsatt!
(Plantera träd kan vi också göra när vi ändå är igång. Det hade resulterat i ca. 2 miljoner fler träd, för klimatet och mångfalden).
Fast jag tycker inte att retoriken är särskillt svår att förstå. Och jag tycker inte det är sällan man hör folk undra vad bönder gnäller om. Förvånansvärt många ser inte skillnaden på att odla i ett gäng pallkragar hemma i trädgården på fritiden, där de har tid att lägga energi på varje enskild planta, och att odla på flera hundra hektar. Ibland blir man faktiskt förundrad över hur lite folk vet om lantbruk. Och då ska vi inte ens nämna skogsbruket!
Därmed inte sagt att det inte är bra med folk som odlar hemma! Det är jättebra och ingen som motsätter sig, och för de flesta ger det nog en större förståelse för vad som krävs för att vi ska få den mat vi har.
Idag kan vem som helst kallas bonde, ser man till media tex kallas det ju att vara bonde så fort man har några djur och en plätt mark man odlar på, oavsett omfattning. Så ordet bonde är ju inte riktigt vad det har varit, tydligare då med ordet lantbrukare. 🤷♀️ Mer respekt för yrket behövs!
Clara såg att din text blev omnämnd i Land lantbruk, det var kul att se 😊👍
Rent trams var inte snällt av dig att skriva. Det är fina familjer som vill ha grödor i sina trädgårdar som bara består av gräsytor. Sara och Johan är underbara och förmedlar med sån värme och det väcker mycket nyfikenhet kring de som inte odlar. Du bör inte lägga allt på dessa få som odlar i sina villaträdgårdar. Av ALLA jag känner är jag den enda som odlar u min trädgård. Alla andra åker till lokala plantskolor och köper lite blommor och grönsaker på torget. Hur många bor i lägenhet och MÅSTE köpa i en mataffär? Det här är en ren politisk fråga för att tex. Coop och Ica säljer grönsaker från andra sidan jorden och allt har bara att göra med pengar och moms i slutändan. Klandra inte oss som bidrar med mångfald i trädgården och bjuder in alla insekter i en giftfri miljö med komposter och såfrödda grödor från svenska fröfirmor. Jag handlar alltid svenskt och ekologiskt om det finns, men tex svenska äpplen är så besprutade att jag vägrar göra äppelbåtar av det till min 3 åriga dotter. Blev lite irriterad på det här inlägget.
Du behöver nog läsa Claras inlägg och kommentarer en gång till, hon lägger inte allt på hobbyodlarna vilket hon flera gånger påpekat. Jag tror att du läste, kände dig anklagad och låste dig – men Clara anklagar inte dig för någonting
Återigen ett bra ryt från dig Clara 👍💪
Tack för att du ser oss 💔
Som Kishti i Idol-juryn brukar säga: – Det är orimligt!!!
Hälsar dotterdotter till småbrukare.
Du har så rätt! Jag skulle inte komma på tanken att rekommendera en ungdom att bli bonde! Även om vi bor på andra sidan Ålands hav är situationen ungefär densamma här. Vi har ett medelstort jordbruk, efter våra förhållanden, inte svenska, och det skulle bli magert utan vår taxiverksamhet o inhopp inom församlingen. Djuren ska ha passning o jouren är 24-7, året om. Ibland kunde j önska att de som har mest med åsikter om jordbruket, finge vara hungriga några dagar, en vecka eller så. Vi är ett utdöende släkte o mycket kunskap försvinner med oss!
Vad menar du med att äggen och tomaterna blir så dyra när man framställer det själv? Förstod inte 😊 Men tycker ändå det är märkligt.. Vi handlar mest svenskt fast tycker utbudet i butik ofta är dåligt av det.. lite tomater, rotfrukter, frukt och ägg/mejeri och pasta typ. Men 50% (?) i en butik är ju importerad så det är svårt att undvika det 💔
Om man skulle räkna in hur mycket tid och resurser man lägger ner på att få fram några få tomater så skulle kostnaden vara skyhög per tomat.
Nu räknar man ju inte så som privatperson, troligen tycker man ju att det är roligt att odla.
Men ingen lantbrukare skulle kunna lägga lika mycket tid och resurs på varje tomat, det skulle aldrig gå ihop sig.
Okej jag förstår! Men hur odlar en bonde jämfört med en privatperson? Antingen så köper man väl små plantor och då är det en mellanhand, eller så måste man så ett frö och dom tar ju tid på sig att utvecklas. Förstår ditt resonemang men ändå inte ☺
När man drar upp något i skala, det kan vara odling såväl som exempelvis matlagning i ett storkök, går det att jobba effektivare på ett annat sätt. Det blir inte lika stor tidsinsats per planta. Exempelvis har du ju tiden det tar att serva en traktor, byta redskap på den osv som är densamma oavsett om du plöjer för att ha två fåror potatis eller tvåhundra
BLI BONDE! Och hoppas på mirakler! Min hemö är snart tom på bönder, de har inte råd att bruka den jord släkten brukat i århundraden och många tvingas sälja sin gård soom sommarnöje till stockholmare. Skolor stänger, matbutiker stänger (utom de som kan leva så bra av stockholmarna/sommargästerna att de har råd att ha öppet året runt) bibliotek läggs ner, vårdcentraler läggs ner…VAD GÖR VI??? Hur himlens namn kan vi stoppa detta? Hur kan vi får ”en levande landsbygd”? (denna gamla trötta slogan) Man behöver inte bli rik som ett troll på det man gör men man behöver gå runt, ” enough is plenty” och det är sant, men om man inte har ”enough” så går det bara inte. Kan man starta ett folkupprop/uppror…kan man återta landsbygden, kan man göra något alls??? I somras sålder ytterligare gamla släktgårdar i vår hemsocken…
ps att racka ner på folk som ”svabbar golv”
Men hon HAR ju inte rackat ner på dem som svabbar golv. Nu är ni jättemånga som inte har fattat! Hon menar ju att de tjänar dåligt men att bönder har det ännu tuffare. Läs ordentligt!
Att kommuner helt utan eftertanke och dessutom helt lagligt bygger på jordbruksmark är så sjukt! Århundraden av odling och vård av marken förstörs för evigt och vi förlorar allt mer odlingsbar mark. Jag kan inte för mitt liv förstå att det görs eller att det är lagligt!
Vi har ju alltid exploaterat mark som skulle kunnat användas som något bättre än bostäder men någonstans måste ju människor bo och leva. Vilken mark ska vi egentligen exploatera? Det är en svår fråga och jag tror inte det finns ett bra svar så länge populationen fortsätter öka.
Ett kort svar är att inte bygga villamattor (och därmed vägnät osv) utan försöka få folk att förstå fördelarna med att bo tätare, i lägenhet, kanske stadsradhus, alternativ som sparar mark.
Det finns väldigt mycket mark i Sverige som inte går att odla, där kan man bygga hus, som man gjorde på den tiden när maten var viktig! Och vi kanske inte behöver fler köpcentrum utanför stadskärnorna?
Inte jordbruksmark är det självklara svaret.
Så bra rutet! ❤️ Uppväxt på lantbruk med föräldrar som visserligen var ”hemma” men nästan aldrig lediga. Så styrda av väder, djurens behov och årstider.
Värnar verkligen om svenskodlat och köper enbart svenskt kött från gårdar i närheten. Värt varje extra krona – men de borde hamna i bondens plånbok!
Jag tror inte att det är någon fara för någon falsk trygghetskänsla för att man odlar själv. Det är ju då man får ett litet litet hum om vilket jobb som krävs för att få fram dom där grönsakerna och blir ödmjuk på riktigt inför både lantbrukare och vädrets makter. Sen finns det ju olika nivåer i självhushållningen, men vad jag ser och hör, (odlar på kolonilott) så verkar inte så många minska sina inköp från nordiska ekobönder pga detta, snarare tvärtom, man vill ju stötta när man vet mer, köper från andra odlare, lokala bönder, jobba för ökad resiliens osv. Förr odlade väl de flesta med trädgård en del för egen konsumtion, oftast kvinnor, samtidigt som vi också hade fler lantbrukare?
Inte en falsk känsla av trygghet för den som odlar utan en falsk känsla av trygghet när vi som samhälle kan peka på att ”folk odlar allt mer” samtidigt som de som verkligen står för den storskaliga matförsörjningen av landet avvecklar verksamheten i raskt takt
Aha, då är jag med på vad du menar. Ibland finns det ju även starka intressen som jobbar för att vi ska rikta blickarna åt ett visst håll. Kommuner och bolag som bygger bort jordbruksmark har ju mycket att vinna på att ställa ut någon biodling och lite pallkragar på taket, locka dit lite journalister som skriver om den nya gröna satsningen och vips så glömmer vi vad som fanns där innan. Samma taktik brukar användas av fastighetsbolag som bygger på värdefulla grönområden.
BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!
Mycket onödigt att skriva så om någon enda hårt arbetande yrkesgrupp. De som städar sliter minsann ut sig och ska vara mer eller mindre osynliga och hur skulle det se ut utan taxichaufförer? Varför skall vi gradera hederliga yrken och anständigt arbetande människors insatser i samhället det kan jag sannerligen inte begripa? Vad är ”okvalificerat”??? Ett hederligt utfört arbete är värt att respekteras av alla och bör vara något man kan leva på. Ingen behöver bli rik egentligen utan det räcker att ha vad man verkligen behöver. ”Enough is plenty!” Många köper dessutom den billigaste maten de kan få tag i eftersom de rent faktiskt inte har råd med annat. Inte för att de lägger pengarna på utlandsresor eller öl. I vår familj av bönder (I Sverige och Västafrika) finns bara två lantbruk i Sverige kvar som drivs som lantbruk. Alla andra har fått sluta eller också är man snickare eller tatuerare, har ridskola eller något annat dessutom för att det ska kunna gå runt. I Västafrika däremot odlar vi bland annat frukt, okro och jams mm och det går bra (efter omständigheterna där, ingen rik men de flesta klara sig ganska ok= mat för alla varje dag samt skola för de flesta barnen).
intressant utblick. Tack!
Jag förstår inte alla människor som tycker att närodlat och ekologiskt är för dyrt men lever i hus/lägenheter som kostar miljoner.. sen att det faktiskt påverkar hälsan med. Gifterna i kommersiellt jordburk skadar ju människokroppen och dem gifterna byggs ju upp långsiktigt att sen folk blir sjuka är väl ingen överraskning. Att så många är så sjuka är ju inte så konstigt alls med tanke på alla gifterna som folk konsumerar och smörjer in sig med alt städar med (andas in) etc. Varför inte investera i vår jord och i vår hälsa med att betala mer för våran mat och åt de som skapar hälsosammare mat och jord. Att snåla med maten är väl ren snål/dumhet, fattar det inte.
Tack Clara!
Så väldigt pricksäkert skrivet!
Att jobba som bonde är världens bästa och viktigaste jobb. Önskar att fler hade möjligheten att kunna göra det . Att regelverk och lönsamheten skulle bli mer positivt.
Att staten tex skulle gå in och ge bönder lagstadgad ledighet för mjölkbönder .
Att kostnadsökningar följde mjölkpriset. Att veta vilka förutsättningar vi har att förhålla sig till .
Ge de unga förutsättningar att starta sin verksamhet , enklare vid generationsskifte mm
Ser tillbaka på nästan 40 årigt företagande med mjölkgård .
Det är så viktigt att vi tänker positivt för våra bönders skull och stötta .
Handla tex mjölk o kött som producerats nära dig .
Handla så lite import av mat som är möjligt . Konsumentmakten är stor .
Klokt och bra skrivet ! Det jag funderar på är hur du önskar att det skulle se ut för en bonde?
Så viktig! ❤️
Och så många bra kommentarer. Jag tror också trenden att odla hemma är positiv. Så många fler som ser att det krävs arbete och kunskap för att lyckas med sin odling.
Vi har en mycket liten fårbesättning och säljer köttlådor. Många tycker vi är dyra, men ett år med få lamm att slakta täcker vi bara foder till tackorna och slakt+styckning. Vi lever av annat, men strävar efter att berätta om bra mat och att våga ta betalt. Få människor inser vad bra mat med hög djurvälfärd kostar.
Alltså Clara, jo det är rätt. Men jag vill inte prata för högre matpriser. Att bo har blivit så dyrt för så många, så dyrt! Och med elpriserna blir det inte bättre. Jag önskar mig inte, att maten blir dyrare. Och jag också är ”hobby-bonde”. Min familj är en bondfamilj, och många har sett ner på de. Och nu är det min reminiscenc eller vad jag nu ska kalla det. Min far var den förste i familjen som studerade, och det ända av fem barnen. Det är jag stolt på. Men jag är stolt på att jag sliter mig på åkern också. Jo, ja lär mig hur mödosamt det blir med bara potatis! Alla tycker att det är lätt, men det tar mycket tid. Det lär mig att verkligen akta livsmedel. Och det lär mig att inte köps skit-mat eller gå till McDonalds eller dylikt.
Du skriver att få i Sverige vill jobba inom jordbruk och därför är bönderna beroende av billig utländsk arbetskraft. Jag har en vän vars sambo är utbildad och uppväxt på lantgård. Han skulle gärna vilja jobba hos nån bonde men det är helt omöjligt med den lönen som erbjuds. Det är hans erfarenhet att ingen bonde erbjuder skälig lön. Jag förstår att bonden antagligen inte kan erbjuda bättre lön, det går inte ihop ekonomiskt. Men jag undrar varför du tror det är så att folk inte vill jobba som anställd inom jordbruket pga att de helt inte vill jobba inom jordbruket? Det är ju pga dålig lön.
Det är helt omöjligt att som svensk som vill ha en rimlig lön konkurrera med en utländsk som jobbar hur billigt som helst.
Den dyraste utgiften för bonden är ofta lönen. Trots att de som arbetar enl avtal redan har en låg lön är det ändå för dyrt för bonden. Så små är marginalerna.
Precis, så då får bonden jobba själv från tidig morgon till sen kväll 365 dagar om året.
Jag roade mig för nått år sedan att räkna ut min makes timlön. Han är mjölkbonde jobbar minst 15 tim/dag 363 dagar om året. Den blev 147 kr sen försvann 50% i skatt (då årsinkomsten blev så pass stor) sen ska sociala avgifter betalas (pension är ju kul att ha)… Sen är det ju bra om han kan investera i gården också. För att inte tala om avbytare 1 dag/ vecka så han hinner med pappersarbete. Blir inte många kronor kvar. Jag jobbar utanför gården…
Min mans mormor som var bonde (men utbildad revisor i grunden) räknade ut att de hade en timlön på 13 kronor när de var mjölkbönder….
Alltså Clara: Jag rets otroligt med detta inlägget. Det är sådär skillnad på allt … här gröna bönor i min lägenhet vid fönstret. Det gav en otrolig stor körd jämförd med jord, vatten och sol vi har! Med tomaterna hade det visserligen blivit annorlinda. Och mitt barn ser: Jaså, sådär går det till när man vill ha bönor. Har persilj och även jordgubbar vid fönstret. Jag tycker om det och jag tycker att det är viktigt att vi inte förlorar bandet med maten, så att säga – och jo, jag begriper vad du säger om politiken och allt som går fel.
Tack för att du med din stora plattform lyfter detta Clara! Du når ut. Fler behöver odla och ha betesdju. Inte färre. Ekologiskt producerad mat är framtiden. Men det går långsamt. Frustrerande långsamt innan detta blir verklighet. Då läser jag din Instagram och lugnar mig lite. Du ger hopp för oss bönder!
Intressant! Gillar att upptäcka saker från nya perspektiv, det får du mig ofta att göra. Tack!
Så viktigt, tack att du skriver om det!
Ja, jag får panik av detta!!! Jag är dåligt insatt men bor i Skåne och ser hur mer och mer åkermark försvinner för att man bygger upp något skitfult bostadsområde eller köpcentrum. Dessutom har jag förstått att det inte heller är all mark som går att odla på heller så man ska vara rädd om den mark som går att bruka. När coronan kom 2020 och fler länder stängde ner tänkte jag med flera på hur jäkla korkade Sverige varit som outsourcat allt och hur dåligt rustade vi kommer vara vid en ny kris. Trodde det skulle ske en stor omställning då, men icke. Får fan panik över detta!!!!!
I Jönköpings kommun har vi tagit beslut om att inte bygga på åkermark/Eva, stolt fritidspolitiker
Mycket informativt och bra skrivet av Clara. Vi lever i ett land där politiker och samhällsdebattörer tycks ha glömt att att vi har ett livsviktigt jordbruk. Det behöver inte uppstå någon större kris för att maten redan imorgon dag inte står på bordet…det visar historien…men alltför många i ankdammen Sverige förstår uppenbarligen inte det.
Jag tycker att folk skulle få prova på att jobba med livsmedelsproduktion. Känna hur det är att axla alla dom viktiga ansvarsområden det innefattar. Folket skulle få en annan syn på livsmedelsproducenter. Lära sej att uppskatta deras Livs viktiga jobb.Världens bästa och mest meningsfulla yrke!//Stolt bonde Malin
Hej Clara.
Bra skrivet, men jag reagerar på en detalj som du och några andra också skriver.
”EU-bidrag”
Stödet är inget bidrag, det är en ”ersättning”, främst för de miljöåtaganden som jordbruket gör.
Det borde egentligen heta konsumentbidrag, för det är vad det i slutändan är, sänker priset i butik betydligt mera än bonden får.
Eftersom vi får skatta för våra EU-stöd är det ersättningar.
Bidrag är det ingen skatt på.
Perspektiv..
Min särbo är fårbonde OCH taxichaufför….vi bor 3 km ifrån varandra och har nästan aldrig tid att ses. Ibland inte på veckor.
Fåren och jordbruket är prio på dagen, taxi kör han på nätterna 3-4 dagar i veckan. Sömnen får han ofta dela till två pass per dygn.
Det är ett relativt litet jordbruk med ca 160 tackor+lamm. Producerar bara hö/ensilage till den egna besättningen. Jordbruket bär sina kostnader med lönen att leva för kommer från taxijobbet. En begagnad balpress kostar 100.000 kr. Var ska dom pengarna komma ifrån? Maskinparken är från 80-talet och lagas ständigt. Nyare är ingen idé att köpa, dom är för komplicerade att laga.
Tidigare var jag gift med en egenföretagare med 80 timmars arbetsvecka. Han jobbade ihjäl sig.
Frågan är om jag kommer bli änka igen före 55 års ålder? Han trivs med bondelivet men är sliten.Jag är rädd.
Låter det orimligt? Ja, men han är långt ifrån ensam.
Och ekologiskt lammkött säljer vi för 75 kr/kg….
A.K, så fruktansvärt för dig. Både att du blivit änka och oron att bli det igen. 💔
Jag tänkte på det då jag läste i kommentarsfältet, att det är vissa likheter mellan många av egenföretagare. Att det oftast innebär väldigt mycket mer jobb än heltid, är väldigt slitigt, stressigt, svårt att sätta gränser och många blir sjuka eller dör i förtid av stressrelaterade orsaker.
Detta är något många människor inte tycks förstå. Jag som är stresskänslig och haft utmattningsdepressioner, känner att egenföretagare inte är aktuellt. Många är ändå de som föreslagit just egenföretagare… Det beror så klart på inom vad man är det och hur man är som person, hur mycket hjälp man kan/har råd att ta m.m hur det skulle vara. Ändå. Vill också vara med och uppmärksamma att det sällan är glassigt att vara egenföretagare – som du och Clara m.fl också påpekar.
♡
Man kan tydligt mellan raderna läsa hur engagerad du är i ämnet. Du har rätt i mycket men jag vill ändå protestera mot ett par delar.
Var har du läst att vi idag lägger så liten del av inkomsten på mat? I vår familj (bildades 1971) med tre nu vuxna barn har vi under alla år spenderat långt mycket mer än så av en rätt god inkomst. Och det gäller även nu för oss två pensionärer. Likaså har vi hobbyodlat ätbart sen långt före ”trenden” och det blir mer för varje år. För oss är det livskvalitet men sänker inte matkontot. Ju mer konsekvent vi väljer svenskt och närproducerat (kött, ägg, mejerier mm) desto mer ökar det istället.
Just för att vi både producerar och köper livsmedel utifrån dessa val så förstår vi kostnaden och kan acceptera den. Vi vet ju vad det handlar om. Vår livsstil är som du förstår varken en trend eller nån romantisering av ert strävsamma liv.
Och du, jag är Stockholmare också, från början. Numera lantis 40 mil västerut.
Mamma är mjölkbonde (tillsammans med pappa som lägger 1000 timmar gratis) med 13 kor och tjänar lite drygt tre kronor i timmen. DET ÄR ÖVERJÄVLIGT och en skymf. Bönder borde behandlas som royalty och inte användas som skällsord. Det är så sorgligt bara.
IF YOU ATE TODAY, THANK A FARMER.
Jag vet att det inte är lätt att vara lantbrukare, men det är inte vi ”vanliga människor” som är problemet utan våra folkvalda politiker. Att jag är intresserad av hobby odling påverkar inte lantbrukarens vardag tvärtom lyfter det frsm medvetenheten och vikten av att ha ett svenskt lantbruk.
Det är många yrkesgrupper som arbetar hårt och har ett stort ansvar som lantbrukare ansvar du ialla fall inte för livsavgörande beslut. Alla yrkesgrupper behövas för att samhället ska fungera.
Ja men det är stor skillnad att som tex läkare kunna checka ut efter dagens slut och lämna över ansvaret till andra kollegor kontra bonden som har stand by dygnet runt. Bonden tjänar inga 100 000 kr i månaden heller och kan definitivt inte byta arbetsplats, stafetta och gå ner på deltid hur som helst. Lyxen att vara anställd.
Vi behöver båda men bonden bör uppvärderas. Håller med det som någon skrev om att många inte fattar hur mångkompetenta många bönder är (och det finns en hel del rikingar bland dem också). Det krävs MYCKET för att driva ett livskraftigt jordbruk idag.
Har läst inlägget två ggr och alla nu 102 kommentarer… Tycker det är en bra sak att ta upp, synd att många reagerar personligt och inte läser in innebörden av texten och redan befintliga kommentarer ordentligt? Men bra gensvar av dig på många kommentarer..
Kanske skulle köpetorvjord ransoneras ut istället för slösas bort till ofta halvhjärtade försök till hobbyodling… Jag är dock ingen hjälte har själv köpt många säckar genom åren men försöker verkligen ta vara på trädgårds och matavfall med som fler borde tänka över… Överlag i dagens samhälle undrar jag var tanken finns bakom allt görande och konsumerande…
En annan sak som stör mig otroligt nu är detta med hd funktionen i tv? Vi har en 10-15 år gammal tv som dög utmärkt! Nu bryr vi oss inte så mycket om tv, barnen kan se dvd, men tänker ändå att detta lär bidra till ökad köphets för nyaste tvn? VARFÖR??? finns det inte viktigaste saker i samhället än detta? Kan vi tänka på miljökonsekvenserna lite oftare istället???????
Tack för en alldeles ypperligt bra formulerad blogg! 👍
Jag jobbar som just lokalvårdare. På en skola 75 % och får ut hela 14 000 i månaden. Jag går upp kl 03.00, äter frukost och cyklar till jobbet. För att hinna städa de flesta lokalerna innan eleverna kommer. Många kvällar cyklar jag tillbaka och tar en del av morgonstädningen, för att slippa stressen på morgonen.
Jag trivs med mitt jobb.
För några år sedan brakade jag ihop, utmattad, utbränd, deprimerad och sov kanske 3 timmar en bra natt. Osammanhängande. Några månader senare, när jag gick hemma sjukskriven och tog både antidepp och sömntabletter var kväll, så fick jag en dag möjlighet att ta över en kolonilott på 150 kvm. Jag har odlat tidigare då jag var yngre. Nu fylldes mina dagar med grep, spade, jord och fröer. Det blev den allra bästa medicinen för att komma på fötter igen. Idag är jag nästan självförsörjande på grönsaker och bär året om, och det finns ingen plats jag mår så bra på som just på min kolonilott. Jag tror att odla betyder så mycket mer än morötterna du skördar – att påta i jorden, att gräva sig svettig, att bygga odlingsbäddar och komposter, drivbänkar och växthus, att glädjas över det som gror, det ger en frid och tillfredsställelse. Det mår hela människan bra av. Jag önskar att fler bostadsbolag kunde erbjuda jordplättar att odla på till sina hyresgäster, istället för de stora och ofta outnyttjade gräsytor som idag omringar hyreshus. Jag kände också, som någon skrev, är ditt inlägg en förtäckt kritik av programserien En bondgård mitt i stan? Jag gillar verkligen Sara Bäckmo – hon sprider glädje och en massa kunskap! Att kalla programserien trams tycker jag var riktigt lågt.
Jag tänker att hobbyodlandet kan vara bra ur den synvinkeln att man får förståelse och respekt för hur svårt/mycket jobb det är att odla och få en god skörd. All cred till alla bönder därute.
Man kan tycka vad man vill, men jordbrukspolitiken är inte längre en nationell angelägenhet och har inte varit det på många decennier. Det enda vi kan göra nationellt är att höja skatten och föra över tillgångar till bönderna – och det går typ inte utan att ställas inför EU-rätt eller bryta frihandelsavtal.
För att komma någonvart med detta måste man gå på de globala finansiella strukturerna.
Men ett visst utrymme finns väl ändå i hur vi riktar och utformar det svenska jordbruksstöden? De är viktiga och viktigast för små jordbruk. Jag tror att många mindre jordbruk kommer att försvinna eftersom jordbruksstöden minskar för varje år.
Tack för ett jättebra och upplysande inlägg; följ gärna upp det med dina konkreta idéer på hur man (politiker, näringslivet, privatpersoner) skulle kunna göra för att vända den negativa trenden.
Jag håller helt med dig! Har tänkt en del denna säsongen just på detta med att alla ska odla och bli självförsörjande. Det är ett fruktansvärt jobb, inte mest odlandet utan att kunna ta hand om all mat. Vi har ju inga jordkällare längre och vem har tid att stå och lägga in eller plats att frysa allt.
Romantiserande!
Läste någonstans att 1958 kostade maten 1/3 av en familjs inkomst medans det nuförtiden skulle röra sig om ungefär en 1/5. Samtidigt tänker jag att det något som är snedvridet i dagens fördelning när handlare som t ex Ica kan visa upp ohemult mycket vinst. Sedan 2013 är ju ICA börsnoterat och aktieägarna förväntar sig utdelning. Pengar finns ju men bönderna verkar inte få ta en stor del av dem.
Dessutom är det väldigt viktigt att Sverige har en egen matförsörjning vid händelse av krig eller om vi av andra anledningar skulle bli avstängda från omvärlden. Det pratas om omställning mot ett mer inhemskt jordbruk men det går alltmer åt andra hållet, skrämmande
Tycker att det är konstigt att folk kan lägga pengar på en massa prylar eller dyra kök men man vill inte betala för maten. Samtidigt borde inte handlarna få gå så mycket med vinst när bönderna tjänar så lite och knappt kan överleva,
Så bra skrivet. Helt rätt och fruktansvärt tragiskt.
Politikerna har jobbat bort småjordbruken och värre blev det efter EU inträdet.
Nu lönar sig bara storjordbruk. Storskaligt torde inte vara miljövänligt…
Alla dessa dumma bidrag. Allt pappersjobb tar viktig tid från jordbruket.
Ska man flytta några kor från ett bete till ett annan måste det skrivas papper på det… I förväg. Annars får bonden böta.
Mina svärföräldrar hade ett litet jordbruk som de lade ner för kanske 30 år sedan. Bonden idag får egentligen inte mer betalt för sin mjölk än de fick då.
Vi måste betala mer och leva hållbarare.
Bonden borde kunna leva på jordbruket utan bidrag!
Bättre att sprida ut korna över landet i små enheter för att få friskare djur och en levande landsbygd.. folk borde läras upp att förädla sina produkter.
Bra rytet Clara!
Är det sant det där om att flytta kossorna från ett bete till ett annat? Jag tar mig för pannan!!!!! Precis som i skolan, mer och mer papperspåhitt som tar tid från det egentliga jobbet😳
Nej, det är inte sant. Om jag flyttar korna från ett bete till ett annat så behöver jag ju inte fylla i några papper. Om jag flyttar dem till någon annans bete ska det anmälas.. Anledningen är ju att man ska veta var det har funnits djur om det blir någon smitta.
Hej, vilket intressant och viktigt inlägg. Vi väljer numera att handla det vi kan från vår lokala REKO-ring där producenterna alltså säljer direkt till oss konsumenter utan fördyrande mellanhänder. Varorna bokas i förväg genom en fb-grupp.
Jag som konsument vet alltså varifrån köttet/grödorna kommer, att djuren haft det bra, att odling skett ekologiskt. Jag får också en relation till dem som producerar. Barnen vet att ”idag äter vi kött från xx-bonden”. Det är dyrare än i mataffären ja, men med måttlig köttkonsumtion behöver det inte bli övermäktigt!
REKO-ringarna växer mycket där jag bor och jag hoppas fler får möjlighet att handla på detta vis och stötta de lantbrukare som vill och orkar fortsätta sina viktiga arbeten!
Jag tänker också att handel utan mellanhänder är ett bra sätt att öka lönsamheten för matproducenter, det är så jag handlar, men vet inte tillräckligt om vilka erfarenheter det finns kring detta, om lönsamheten verkligen ökar, någon annan som vet?
Där jag kommer ifrån finns det en mjölkbonde som har en gårdsbutik, där de säljer ohomogeniserad mjölk och typ ost och yoghurt som de tillverkar på gården, de levererar även till flera lokala matbutiker. Denna mjölk, som är sanslöst god kostar typ tio kronor mer än vanligt ekomjölk. Sedan har de ett avtal med ett större mejerikooperativ som köper resten av deras mjölk. Så de har möjlighet att bygga upp en kundkrets kring dessa andra, dyrare produkter över tid, och samtidigt få sålt resten till en av större mjölkvarumärkena. Dom är väldigt nöjda med detta upplägg men det lät också på dem som att det kanske inte är så vanligt att större producenter går med på en sådan deal, där man både utvecklar en egen business och levererar till dem…
Jättebra och viktigt inlägg!
Jävligt bra skrivet!!
Jag tror faktiskt inte att det stämmer helt att vi inte vill betala det maten kostar. Jag tror att det är minst lika mycket butikernas fel att det är som det är nu, om inte mer. Tänk på 80-talet, så lite valmöjlighet vi hade. Vi visste vad mjölken och brödet på konsum kostade och vi betalade det utan knot.
Men den stora konkurrensen som senare tillkom med alldeles för många matbutiker på varje ort har fått oss konsumenter att tro att det faktiskt går att producera mat billigare, även om butikerna delvis har sålt saker för billigt enbart för att locka kunder till SIN butik.
Det borde finnas någon reglering kring hur många matbutiker det får finnas i ett område, för det säger sig själv att om utbudet är för stort blir det prispress som inte gynnar någon, och i det långa loppet inte ens kunderna, sett i ett större perspektiv.
Jag tror att marknadens resonemang att de ger kunderna det de vill ha är alldeles för enkelt. Marknaden skapar hela tiden behov som vi kunder inte bett om, men som vi i slutändan inte kan värja oss emot. Ingen vill väl vara en dumsnut som betalar mer för något som man kan betala mindre för?
Jag handlar gladeligen för mycket mer månatligen om jag vet att pengarna kommer bönderna till godo. Men hur fasen ska jag göra det? De enda som blir rika på vår konsumtion är ju i slutändan ändå ica-ägarna. Det borde finnas vinsttak på butiker, men det är förstås utopiska (eventuellt kommunistiska?) tankar, men jag känner en uppgivenhet kring vinsthetsen på alla samhällsområden och som konsument känner jag mig maktlös. Att handla lokalt hos bönder osv. är ju inte heller hållbart i längden då transportvägar osv. inte heller blir ett tidsekonomiskt och miljöekonomiskt alternativ. Suck.
så sant!
Jag är uppvuxen på en liten gård som pappsen tog över efter farfar. Min kära bror har nu tagit över den nu och jag hoppas innerligt att hans barn vill ta över!
Min bror tar enorma ekonomiska risker genom att driva denna lilla gård. Allt jag vill är att han ska få driva gården utan att slita ut sig. Det är ett så grymt tungt arbete med lite lönsamhet. Det är precis som du skriver, att det är bara de stora gårdarna som har en chans att faktiskt vara lönsamma. Det tråkiga är ju dock att det är industriellt jordbruk där djurvälfärd och markernas välmående kanske inte alltid går först.
Jag drömmer om ett land där småjordbruken kan existera. För vad fan vore vi utan jordbruket?! Att ha små (okej då, stora också) jordbruk är ju en livsnödvändighet! Jag tror inte alla förstår det. Det bästa man kan göra för miljön är att handla lokalt, men ändå motverkas småbönderna av så många krafter.
Och att bördig jordbruksmark exploateras för bostäder, vägar och gallerior?! Nej fy! Vi är fan naiva! För att låta som en riktig surgubbe 🙃
Jag skulle så gärna vilja ta över den fruktodling där jag är uppväxt och där snart vartenda träd kommer att sågas ner (pga. ägare som närmar sig nittioårsåldern, men envist kämpat på hela livet). Men jag har inte råd. Som ensamstående skulle jag behöva någon som försörjde mig på heltid – för att faktiskt gå runt på att driva fruktodling är en ekonomisk omöjlighet. Så istället kommer detta älskade kulturmiljöarv att försvinna. Det gör så ont i hela min själ att se – och jag kan inte göra något åt det. För inhemsk frukt går knappt att sälja. Många år är det billigare att låta frukten hänga kvar och ruttna på träden än att faktiskt plocka den. Sorgligt…
Så beklämmande att deras livsverk inte kan föras vidare. All kärlek till de strävsamt kämpande, nästan nittioåringarna.
Tänker också på att när jag var liten fick vi tacka för maten innan vi började äta- Att få mat var inte alltid självklart för mina föräldrar när de växte upp.
ICA, Axfood och COOP behöver ta sitt ansvar i sin lukrativa bransch och alltid köpa in närproducerat i första hand. På frukt från detta pars odlingar kan de dessutom ha lägre avans utan att gå omkull.
Jag håller med om att bönder borde få mer betalt för arbetet de lägger ner och maten de producerar. Men jag tror inte att hobbyodling är något som invaggar samhället i falsk trygghet. Jag tror de flesta är tillräckligt smarta för att inse att deras trädgårdsodling inte bidrar till samhällets självförsörjningsförmåga, och de flesta odlar väl inte ens för att kunna vara självförsörjande själva. Jag tror att odlingstrenden handlar mer om rekreation och hälsa än att någon inbillar sig att den producerar mat, och jag tror inte att det är något som behöver blandas ihop med att folk inte betalar för maten de äter. I många fall tror jag att de människor som har råd att hobbyodla också är de som köper närproducerad, ekologisk mat. Problemet som jag ser det är snarare att majoriteten inte har råd att betala mer för maten, bl.a. de som arbetar inom de övriga låglöneyrken du nämner. Det blir en ond cirkel. Sen finns förstås de som både har hög lön och skiter i svenska bönder, men jag tvivlar på att trädgård är något som står högt upp på deras intresselista.
Bra rutet! Ett bra exempel på att vi vaggas in i falsk trygghet är alla utbildningar som just nu pumpar ut småskaliga odlare med lovord om att det är framtiden. Missförstå mig rätt, det är JÄTTEBRA att det utbildas inom småskalig odling, MEN alla som kommer ut i arbetslivet efter dessa utbildningar kommer till den krassa verkligheten att man får jobba ihjäl sig till en obefintlig eller knapp lön. Jag var under min trädgårdsmästarutbildning på en konferens för småskaliga odlare och det kokade av frustration bland odlarna som är med och räddar planeten och gör världens samhällstjänst utan att få någon stöttning från samhället som ju har efterfrågat de småskaliga odlarna, förutom små symboliska pyttebidrag från Länsstyrelserna. Det blir så skevt när samhället storsatsar på utbildningar och säger ”gör detta, det är framtiden!” och sen är alla strukturer ändå samma så att man får verka i branschen som någon slags idealist.
Bra skrivet och kul att läsa en text i detta ämne av en officiell person som kunnat knyta ihop de viktiga delarna som gör att vi hamnat på sniskan angående jordbruket i Sverige. Men så är ju din man bonde så såklart är ni väl medvetna om hur det dessvärre är ställt.
Viktigt att detta tas upp på ett enkelt sätt så att fler kan förstå och få en inblick i detta. Tack för din text Clara 🙏🙏❤
Tack vad glad jag blir av att höra det!
Jag vill först säga att du till största delen har rätt. Däremot får man inte glömma att det också finns lantbrukare som lyckas och trivs. Mjölkkrisen och andra kriser t.ex. slog ut många olönsamma företag, vilket ledde till att de som är kvar är de som är duktiga och har gårdar som passar till produktionen.
Jag tycker det finns en risk att alltid utmåla de som sysslar med lantbruk som de som man ska tycka synd om, det kan ju skvimpa över till att allt bara fokuserar på det negativa ibland. Det finns lönsamma jordbruksföretag som funkar bra och även jobbar mycket med att försöka minska på användning insatsmedel på många kreativa sätt, men ser man medierapporteringen handlar allt om när det går fel (och hobbyodling, som du säger).
Jag säger inte att ditt inlägg är fel men vore kul att kunna se dig som är så duktig på att skriva försöka väga upp den mörka bilden också 🙂
Se serien Hem till byn, finns på Svt Öppet arkiv. Handlar bl a om småjordbrukens avveckling pga att politikerna ville ha stora lönsamma jordbruk, där förstår en lite hur det blev som det blev. Sorglig och fin serie som löper över väldigt många år från 70-talet och framåt.
Tack Clara! såå viktigt inlägg!! 👍👍
Jag är i 50-årsåldern, mina föräldrar var bönder med kor och grisar och ett tiotal hektar mark, de försörjde en familj på detta (men har nu dålig pension, men det är en annan historia). Många andra här på landet levde som de gjorde, mindre jordbruk, klarade sig, fick det att gå runt, men ingen gjorde TV-program om det. Jag blir provocerad av TV-program som romantiserar bonderiet, det finns många generationer som levt på det som jorden ger och varit nöjda med det, men som ingen nånsin kommit på tanken att göra TV-program om. Alla dessa människor är riktiga hjältar, hjältarna är inte de som syns i media.
För 35 år sedan skrev jag i ”Mina vänner” böcker att jag skulle bli bonde.. Redan då gick det inte runt ekonomiskt om du hade tio kor, tjugo tackor, tio höns och ett par grisar. Foder dyrt i inköp. Vintern lång i norr så djuren kan inte beta ute året runt. Då fanns slakterier relativt nära så djuren inte behövde transporteras långt. Regler och lagar ändrades hur slakt fick gå tillväga på gården. Veterinär kostar speciellt om djuren blir akut sjuka. Nu är det brist på dem! Om vi människor bara skulle äta vegetabilier så måste någon ändå ploga, harva, så även välta och gödsla marken och hålla efter ogräs och skadedjur och därefter skörda. Uppvuxen på gård med föräldrar som var månskensbönder gick jag med i Svenska blå stjärnan en fantastisk organisation och fick utbildning och blev krigsplacerad som traktorförare, kunde även arbeta som avbytare så bönder kunde ta semester. Jag såg bönders slit och ändrade inriktning till vården, slitsamt det oxå men med trygghet att ha en fast inkomst varje månad och att slippa allt pappersarbete som egenföretagande som bonde innebär och arbete 24/7 som sliter enormt tex vid kalvning, lamning vara barnmorska dygnet runt. Ingen semester på sommaren då hö ska slås, vändas, torkas tas in. Idag ofta ensilage som ska tas om hand. Vetet ska skördas, torkas, malas. Bönder måste idag satsa stort för att få det att gå runt. Att vara månskensbonde ger glädjen att ha egenproducerad mat på bordet men att arbeta heltid som tex lärare och sedan hem och ta hand om djur, ängrar och åkrar sliter enormt och om gården dessutom har skog ska den tas om hand. Så tack Clara för detta inlägg från en som gärna varit självförsörjande bonde men som det ser ut idag där högre makter pressar priserna så det blir minimalt i böndernas fickor och dessutom hur vädret varit senaste åren så om det varit för 200 år sedan hade det varit nödår i Sverige. Så vi måste alla ta en tankeställare vad vi gör med klimatet och vad som händer med två av våra mest basala behov; intag av näring och rent vatten och göra något åt detta!
Jag har gjort exakt den här analysen – och därför behållt mitt kontorsjobb istället för att satsa på grönsaksodling. Vi odlar för husbehov och lägger istället pengar på att köpa ekokött från gården 1 mil bort, grönsaker från Rekoring osv.
Det är synd, jag skulle gärna sälja min sylt och mina bär men det går inte att få ekonomi i det med den storlek på odling som vi har och den mängd tid som finns efter kontorsjobbet.
Bra inlägg men det finns en viktig aspekt som jag saknar. Svensk dagligvaruhandel är ju ett oligopol, där jättarna Ica, Coop och Axfood står för över 90% av all livsmedelsförsäljning i landet. Det ger dem makten att bestämma vilka livsmedel som ska säljas och till vilket pris. Vi konsumenter kan påverka utbudet, absolut, men det är viktigt att förstå vår begränsning här. Livsmedelsjättarna kommer alltid att pressa priserna gentemot bönderna, och här blir både bönder och konsumenter hjälplösa. Bönderna, eftersom de inte har så många andra vägar att gå, och konsumenterna, eftersom de inte vet vad ICA betalar bonden för äggen.
Jag hoppas på en reform där livsmedelsbolagen behöver deklarera vad de har betalat bonden för råvaran. Som konsument skulle man kanske reagera om man inser att de dyra pengarna man betalar för eko-äggen framförallt går till ICA, och inte till den som mest förtjänar det – dvs bonden.
Jag tänker därför att det bästa man kan göra för att stötta svenska bönder idag är att handla närmare källan, dvs direkt från bonden (tex prenumerera på en grönsakslåda!) eller via mindre företag så som Gröna gårdar. Då kan ju bonden få en rättvis marginal på åtminstone den del av skörden som inte går via livsmedelsjättarna.
Tack för den kommentaren! Har också tänkt en hel del på jättarnas dominans och vad läskigt det är att de styr vår matproduktion och vårt matintag.
Det är många intressanta kommentarer här!
Som odlare i villaträdgård så gör jag det för att må bra. Att påta med grönsaker, hämta in den godaste maten och bli självförsörjande på vissa grönsaker är bra för mig. Det sänker våra matkostnader.
På kuppen har tv:n börjat damma igen…
❤️
Bondbönan Maria
Såg kommentaren om livsmedelsjättarna och att de tjänar storkovan på livsmedel.
Så är det ju.
Vad tjänar tex en bonde(de som producerar mjölken) på en liter mjölk?
Vad tjänar Mejeriet?
Hur mycket tjänar ICA och Coop på samma liter.?
Är det någon bonde som kan ge svar på det?
Varför tar bonden mer betalt än ICA när de säljer själva istället för till ICA?
Inte för att jag missunnar bonden sin lön, tvärtom. Och jag köper hellre direkt från bönder. Odlar själv och det är godast.
Men jag har funderat vad det beror på.
Vi får runt 3-3.50 kr/liter, lite olika beroende på fetthalt, proteinhalt mm. Det ska bla betala foder, maskiner, gårdslån, lön, veterinär, reparationer, underhåll av byggnader. Jag har inte tid och knappast lust att sitta och räkna ut hur ”mycket” som blir över på en liter mjölk. Men i det stora hela är det precis på håret att det går runt. Att de som säljer mjölk direkt på gården tar ett så mycket högre pris beror på att det är extra investeringar och mer jobb med den väldigt småskaliga hanteringen.
Ett bra inlägg!
Jag gick själv Naturbruk på gymnasiet för att det var kul och ett bra sätt att bli lite händig, men jag skulle aldrig jobba med det.
För både bönderna, djurens och klimatets skull tycker jag priset på djurprodukter skulle höjas med 200% eller mer, då skulle förmodligen fler gå över till att äta mer veganskt och mat med mindre miljöpåverkan, samtidigt som bönderna skulle ha råd att ge sina djur ett bra liv. Det är helt Sjukt att ett djurs liv och kropp är så lågt värderat i kronor! Skulle djurprodukter ses som en ”lyx” man kan äta en gång i veckan eller månaden hade absolut folk haft råd med en prisökning.
Inlägget blir lite rörigt vilket är synd för poängen är otroligt viktig. Jag tror det är många som vill betala mer för mat. Jag köper ekologiskt så ofta jag kan. Jag är ensamstående tvåbarnsmamma som är sjukskriven så jag har tyvärr inte råd att köpa allt ekologiskt (som kött)men många varor funkar ändå hyffsat som alla mejerier, spannmål och flesta frukt/grönt/rotfrukter. Jag tror de allra flesta vill att de viktiga matproducenterna ska ha bättre betalt och jag tror många är bereda på att betala mer med mer kunskap om läget. Att odla själv tror jag är ett bra sätt att förstå mer om processen från jord till bord. Hade gärna odlat med mina barn, men vi bor i en liten lägenhet utan balkong så det är svårt. Att blanda in andra låglöneyrken tror jag är en miss. Speciellt som många som arbetar inom låglöneyrken ofta är outbildade eller har invandrarbakgrund med svårigheter i språket vilket gör dem utsatta på andra sätt. Det blir lite rörigt för saken. Jag tror flera bönder skulle kunna få andra jobb om de ville men det är inte säkert att lokalvårdaren med knappa kunskaper i svenska har det valet. Att det andra jobbet antagligen skulle innebära ett nytt liv för bonden utan, djur, natur, frihet säkerligen ett jobb där man inte kan vara lika kreativ är en annan femma men jag tror att bondens kompetens skulle passa på många andra jobb. Sen är jag naturligtvis otroligt tacksam att det finns bönder som älskar sina jobb och orkar kämpa på trots dåliga förhållanden. Tillsammans får vi försöka kämpa för att det ska bli lönsammare för svenska bönder.
Håller med, finns nog många som jobbar som lokalvårdare som jobbat med jordbruk tidigare och som ser att ha ett jordbruk/jobba med jordbruk i Sverige som något helt ouppnåeligt. Jag vet att det är enormt slitsamt att jobba med jordbruk i Sverige men för att överhuvudraget kunna göra det behöver du ett visst kapital/släkt osv för att ens ha möjlighet till mark/bostad/maskiner osv. Det är liksom inte som att alla har möjlighet att bedriva jordbruk även om man vill, därför blir det en konstig jämförelse… men självklart håller jag med om att det är enormt viktigt och att det inte är hållbart som det ser ut nu. Vi alla måste förstå vad mat faktiskt kostar. Sen att många inte har råd är tyvärr en till fråga.
Alltså grundproblemet är ju varken att ”regeringen har fel lagar” eller att folk köper för mycket pallkragar. ”Problemet” är att vi lever i en global kapitalistisk värld där det är en aktiv marknadskapitalistisk politisk ide att utbud och efterfrågan är det som ska gälla, och länder ska ägna sig åt det som de är ”bäst” på. Teorin heter ”komparativa fördelar” och går ut på att det är inte speciellt ekonomiskt fördelaktigt att envisas med att odla mat i ett svinkallt kollektivavtalsland som Sverige när man kan få ut tio skördar i typ södra Europa/Indien/Kina/USA för samma investering – med eller utan klimatförändringar. Däremot kan vi producera typ skog och metall effektivt, billigt och bra och det är därför vi levererar det till resten av världen. Det är anledningen till att saker blivit billigare. Man kan tycka vad man vill om det men det är ett extremt svårt system att ta sig bort från som enskilt land. Nordkorea gör ju tappra försök med det går ju inte jättebra. Alltså höjer bönderna priset här så köper man bara någon annanstans ifrån. Tror personligen mer på att stötta facklig organisering utomlands så de kan få upp sina löner. https://www.uniontounion.org/
Läst och funderat ett tag. Håller med i grunden i jordbruksfrågorna. De tre gårdar som morfar, mormor & farmor växt upp på var för små för att leva på trots jord, djur, skog, såg. Idag utarrenderade till större markägare, inlöst för villabebyggelse & hästgård. Morfar ville inte att barnen skulle ta över, bli just jordbrukare. Vänder mig dock lite att du i inlägget kallar din man/ er själva för ”riktiga” jordbrukare, med kollega & backupjobb. Men tycker inte för det att det är ett mindre viktigt jobb ni utför.
Läst inlägget och alla kommentarer nu. Tack för att du sätter fingret på det här. Det är skillnad på de stora svängningarna i samhället (färre bönder som producerar mycket mat) och på den väldigt positiva omställningsrörelse som pågår parallellt. Jag tillhör den senare. Vi möts sällan. Det som jag känner hopp i är ändå att det finns ett stort driv och intresse från många kring småskalig odling, nåt som puttrar på och växer långsamt. Vi behöver verkligen fundera på vad vi konsumerar och röstar på.
Hej! Men Clara, aldrig tänkt på att det skär i hjärtat på en bonde som har det sämre ställt än ni ? I mångas ögon är ni säkert välbärgade som slagit er ner på landet för att odla ekologiskt. Trött på att ofta höra från ganska välbärgad medelklass om hur kämpigt en har det och racka ner av avundsjuka på andra. Då borde det väl också skära i hjärtat på en bagare som stiger upp tidigt och med anletes svett bakar och säljer, att någon som du bakar för skojs skull och att då blir dina bakverk dyra som saffran med tanke på hur mycket tid du lägger ner på dem. Ja, jag bor också numera på landet och visst kan man irritera sig på välbärgade stadsbor som köper upp vår småstad för att ha en weekendvilla och leka enkelt liv ibland. Men samtidigt så är jag den att sätta upp reglerna för vem som är tillräckligt lagom?
Noterar du att det inte finns en enda kritisk bonde i det här kommentarsfältet? Jag har fått så mycket kärlek från bönder efter det här inlägget. Folk som vet något om det här håller med. Folks som inte vet något håller mot. Det är som när man pratar diskriminering av kvinnor och män blir kränkta istället för att orka lyssna. Suck
Och förresten. Om mina kakor skar i hjärtat på en bagare som uttryckte sig kring hur en bagares arbetssituation ser ut skulle jag definitivt inte gå in och tycka synd om mig själv i kommentarsfältet. Det vore ju helt sjukt.
Nu ska jag äntligen ta tag i det här att bli bonde och googla lite, tänkte jag för en 30 minuter sedan. Blev lite nyfiken på titeln så jag började alltså läsa i denna blogg
Tack och åter tack för detta viktiga inlägg UnderbaraClara. Innehållet är fantastiskt bra och diskussionerna är många och riktigt intressanta, sorgliga, berörande, uppmuntrande och inspirerande…Jag finner inte ord och är inte heller bra på att hitta rätt uttryck.
Jag skulle vilja tillägga något som är en andrahandskälla och det är att bönder har enligt statistik minst sjukfrånvaro i samhället. Om det stämmer vågar jag inte hävda men OM det stämmer så är det mycket positivt och behöver förklaras med tanke på arbetssituationen. Jag fastnar ofta i datorn och skulle verkligen vilja kolla upp denna fakta som jag lägger fram men då skjuter jag dessvärre upp det jag skulle göra, nämligen läsa om att bli bonde.