Vi har så lyckliga dagar här att vi aldrig vill åka hem. Trots att det är mycket arbete med boken känner jag mig sååå ledig. Varje morgon när jag vaknar ligger jag och tittar ut på den snötäckta häggen som är full en nötskrikor som äter bär. Lyssnar på hur det susar och sjunger i elementen från dagens första brasa, den som Anna stiger upp och gör redan vid femtiden. Jag gäspar och drar mig och känner mig så lugn och glad och trygg. Sedan stiger jag upp och gör frukost till oss. Varsin balja te, mjukkaka med griljerad julskinka och senap på.
Vi har inte firat jul här sedan jag var gravid med Bertil och både mormor och morfar levde. Det är elva år sedan och jag saknar det så! Men eftersom vi ska hit en sväng på jullovet och gärna vill komma till ett färdigpyntat hus gör vi alla förberedelser nu med gott samvete. Jag ställer tomtarna på spiselkransen precis som mormor gjorde och placerar julkyrkan i fönstret precis där den alltid stått.
Och så har vi huggit oss en julgran.
Morfar brukade hugga granen i oktober, november någon gång och sedan ha den stående inne i veboden, redo att tas in dagen före julafton. Eftersom det redan nu är en halvmeter snö ute är det ingenting att skjuta på. Det blir bara svårare längre fram.
Anna fick äran att plumsa. Snö nästan upp till skrevet men förra året var det närmare två meter när det var som mest. Så det här är bara början.
En sån rar liten gran fann vi på det som nu är vår mark. Känns så overkligt att det är vi som äger det här nu.
Och så gick vi hem och ställde den i vedboden i väntan på jultider! Den ska få stå i en fin gammal julgransfot som en bloggläsare skickat mig. Kommer passa perfekt!
Förlåt om det blir lite väl mycket vinter här nu, när södra Sverige just precis fått höst. Men det kan inte hjälpas. Alls.
33 svar
Å så mysigt ni har det!
Så fint! Jag har också julpynt ifrån mormor, och dom är nog mina favoriter. Jag undrar bara om granen håller sig så länge utan vatten? Kanske kylan gör så att den är djupfryst.. Tack för allt du delar med oss. ❤️
Tack för så rart inlägg!
Fullkomligt älskar dina inlägg från din mormor och morfars ställe. Bilden på snöriporna kändes så exotisk för mig som bor i Kumla. Känns som nåt jag aldrig kommer få se.
Helt underbart.
Jag tycker jättemycket om att se vintervackert! Usch, i Umeå är det ju barmark. Blött och dimmigt och vidrigt. Och jag har fått covid-19, trots att jag blev fullvaccinerad i augusti och mår mycket dåligt. Måtte snön komma snart! Jesus hjälp.
älskar att det är mycket vinter här redan! bodde i Umeå många år men numera betydligt längre söderut och på en ö, så just snörika vintrar är något jag hade så mycket mer förr. saknar det när jag ser både dina Västerbottensbilder och detta, men njuter av att få följa med!
Åh mys! Känns som en tidsresa två månader framåt. 😊💚
Jag är glad för din skull. Och för alla som ser, hör och känner det. Det kan inte hjälpas. Alls. 🙂
Helt underbart med Norrland snö och jul. Saknar jularna i Tornedalen
Man kan inte jula för tidigt men däremot ske julen väck innan nyår
In my life
Alla bestämmer själv så klart
Så skönt med en till som vill få bort julen innan nyår 😊 Jag tar bort allt dan innan nyårsafton, och tar fram julfritt vinterpynt istället. Inga måsten åt nåt håll, man gör ju som man vill, inga “rätt eller fel” tycker jag!
Ja här i Skåne hade vi 13 grader och strålande sol idag. Det är väldigt vackert nu, med solgula löv med klarröd inslag överallt.
Jag tycker att det är väldigt trevligt och mysigt med vinter och lite julstök här på bloggen. Vi får ju sällan snö här nere, så jag njuter av bilderna 🙂
Galet mycket snö! Men så härligt! 😊 Hälsningar från Limhamn där vi börjar få en mycket fin höst med gula och röda träd.
Det kan inte bli för mycket vinter 😊 jag njuter av dina fina bilder och längtar som en tok tills det blir vitt utanför mitt fönster också! Mer vinterbilder säger jag!
Njuter fortf av lite gult i Småland och att jag än har tid att sätta vitlöken, MEN! mysigt är det att se detta! Längtar!
Så mysigt speciellt för kontrasterna. Jag gillar den saken och då bor jag väl ganska i mitten av Sverige skulle jag säga med Dalarna och Falun.
Så vackert hälsningar från storstan!
Fint att få följa dig och förstå bredden av vårt avlånga land. Inget dåligt alls. Hösten kan jag ju se utanför fönstret – det här är något annat!
Det där stället verkar så fantastiskt, rapporterna därifrån är typ mina favoritinlägg.
Älskar att läsa dina inlägg från dina morföräldrars hus. Så fint att se all snö!
Be inte om ursäkt: jag älskarälskarälskar dina inlägg om den norrländska vintern❣️
Tycker inte det kan bli för mycket vinster! Men hur överlever granen till jul? Är det kyla och vatten i foten som gör den inte börjar barra?
En tråkig praktisk fråga som jag kom att tänka på när du skrev att det sjunger i elementen: stänger ni av vattnet i rören när ni åker därifrån? Eller hur gör man när huset ska stå ouppvärmt?
Magiskt vackert. Jag vill själv bo i naturen med lugn och ro i sinnet. Min mamma kom från Haparanda så var mycket där som barn och tonåring. Norrländsk bastu och dofter och det lugna. Saknar det mycket.
Alltså, ni tänder en brasa och elementen blir varma? Som stadsbo hade jag inte alls koll på att det funkar så! (infoga skämsapa-symbol)
Tack för allt du lär mig!
Vattenburen värme i elementen! I stan kommer varmvattnet från fjärrvärmeverken, principen är dock densamma. När jag växte upp värmde vi huset med antingen olja eller så tände man brasa i värmepannan nere i pannrummet. Bägge sätten gav varma element. Med tanke på att vi hade egen skog och ved så det räckte och blev över var det oftast elda som gällde. Var det smällkallt på vintern “fick” (den dyra) oljan sättas på enligt pappa. På sommaren värmdes inte huset upp alls så då blev det till att tända eld i pannan i källaren innan man skulle duscha för att få varmvatten. 🙂
Hej Anna!
Känner igen precis allt i din beskrivning på uppvärmning av ditt barndomshus. Minns att man duschade kallt ibland för att ingen hade eldat i pannan. Torra somrar fick man inte duscha ofta för då kunde vattnet ta slut i den egna brunnen. Livet på landet😊
Ann, vad kul att vi är fler! 🙂 Ja, det var rena cirkusen ibland när tre tonårstjejer skulle duscha och varmvattnet inte räckte till och vems tur var det nu att slänga in mer ved… Och gu’ nåde om man ens tänkte tanken att sätta på oljepannan på sommaren. Nu som vuxen kan jag förstå det, oljan var dyr och med vintrar på -20, -30 grader så förstår jag att mina föräldrar tyckte att vi barn gott kunde elda gratis med ved istället. Det låter som stenåldern… men det här var 80-90-tal och en bra bit in på 2000 tills huset fick bergvärme istället.
Vår granne kom över till oss och duschade när hennes snåla farsa vägrade elda i pannan så det fanns varmvatten :O
Oj, vilken underbar julkänsla jag just fick. Här på Bornholm har alla träd underbara höstfärger, men gräset är grönt som om våren. Kram från öen i Ôstersjön.
Jag har tillbringat många somrar och jular i Norrbotten, men aldrig bott permanent. Har ibland så mycket längt i bröstet att hjärtat vill brista – tänk att ta steget att flytta! Så stort beslut bara, att ta med sig en hel familj från Göteborg.
Passa på nu Lappland, Norr-och Västerbotten skriker efter arbetskraft men än så länge är fastigheter ganska mycket billigare än i Göteborg.
Hej Clara! Jag hade tyckt det varit kul att se din och syrrans packlista när ni drar iväg så här. Tänker det är en bit till närmaste affär, vad har ni med er i matväg. Fint med snö, I Malmö har vi 11 grader idag.