Imorse sken solen in i sovrummet samtidigt som några försiktiga flingor letade sig ner från himlen. Jag vaknade trött och glad efter festen vi hade här igår kväll. Började morgonen med att sortera in silverbesticken från kalaset, äta upp tårtresterna (Charlotte Russe) till frukost och sedan gick jag och Folke ut och travade ved. Det måste bli klart innan ännu mer snö faller.

Höstlovet går mot sitt slut och allra gladast är jag att mitt matrum nu fått en ny tapet. Den blå är ett minne blott. Så glad att jag dokumenterat den så väl så att jag alltid kommer minnas hur fin den var.

Vill ni se hur det blev?

Ja men välkommen in i matrummet då.

Här är som en dröm. Varmt, mjukt, ombonat och hemtrevligt. Jag har verkligen älskat den blå tapeten Vera som suttit uppe sedan 2013. Men sedan Ulf rivit sönder en tapetskarv och gått loss med färgpenna så har den inte känts så kul. Dessutom har jag ofta tyckt att den varit “kall” på vintern. Sommartid mmmmm….men vintertid brrr när jag gått in i matrummet. Särskilt sedan köket blev en så gul och solig plats.

Det har verkligen inte varit lätt att veta vilken tapet jag ska ersätta den blå med. Jag har dammsugit varje vrå av internet efter en 20-40 talstapet som funkar i vårt trettiotalshus. Som inte känns för svulstig och herrgårdslik och inte heller för modern. Jag har velat ha en tapet med gul, beige eller brun botten men det är verkligen en bristvara på marknaden.

Och jag har heller inte kunnat få tapeten Färnebo ur huvudet sedan jag såg den hos instagramaren Ulrica i Brunnsgården första gången. Tyvärr har den varit ut produktion i många år. Men nu plötsligt görs den igen! Gysinge Byggnadsvård har tagit upp produktionen och då bara visste jag att det var rätt.

Det är så roligt att byta tapeten i ett rum men behålla alla möbler och tavlor och sedan uppleva hur annorlunda de tar sig ut. Hur färgerna sprakar, myser, skär sig och svänger ihop.

Tant Berg är som ni förstår den jag haft i åtanke hela tiden.

Det behövs ju egentligen inte ens kommenteras. Den här fåtöljen står nu där det blommiga skåpet brukade stå. Och jag har upptäckt att det är den bästa placeringen för man ser ut genom båda fönsterna samtidigt och ser ända bort till sjön nu när löven ramlat av.

Det blommiga karaffskåpet hamnade istället på den här väggen. Och här pryder det verkligen sin plats! På en större vägg ser skåpet mindre ut och blir inte lika dominant som förut.

Jag tittar mig omkring i det här rummet och konstaterar att det enda synliga som jag köpt nyproducerat här är stearinljusen, en gul kopp, tapeten, ett kuddfodral och kransarna av granris (de är inte äkta för då barrar de för mycket). Gillar helt enkelt att omge mig av gamla saker. Utan att behöva anstränga sig ett dugg får man massa själ, stämning och charm på köpet.

När jag var på loppis i Norsjö i torsdags hittade jag till exempel den här gamla bonaden i jugendstil. Texten lyder Arbete ger Ära och priset var 30 kronor. Så otroooooligt vacker till färgerna på tapeten. (Trodde först att det stod Arbete ger frihet och tänkte att ja, vem vet vilka konnotationer som fanns kring den raden innan andra världskriget).

Och det där loppistyget i rosarandig ull jag visade upp bland loppisfynden i förra inlägget passar perfekt på kökssoffan. Så fint med ett riktigt kvalitativt gammalt möbeltyg som bara är att återanvända. Har dock bara svept det kring sitsen här – ska tvätta det försiktigt och sedan sträcka och häfta fast det ordentligt. Ull är suveränt på stolsitsar eftersom matfläckar lägger sig utanpå och går lätt att tvätta bort. På tygavdelningar på loppisar kan man ibland hitta stuvbitar av möbeltyg – då hugger jag direkt även om jag inte vet vad jag ska ha det till. Rätt vad det är behöver man ju byta tyg på någon pall eller så och då passar det perfekt.

Mitt gamla porslin gör sig också så fint mot väggen.

Mamma det känns så varmt och snällt härinne nu sa en av mina söner när de kom ner på morgonen efter att jag stannat uppe sent och möblerat tillbaka allting efter målaren. Hängt upp gardinstängerna, spikat upp tavlorna och städat. Och jag håller verkligen med honom.

Ser SÅ mycket fram emot att få göra julfint här. Har tjuvstartat med en karaff full med tallris och en julstjärna i vitt.

Och med den här halvdöda novemberkaktusen som ska få en sista chans innan den hamnar på komposten.

Och så har jag vinterpyntat med den här slingan kring draperiet vid dörren. Apelsin och lummer. Så vackert!

Ja det var mitt nygamla matrum det. Är 100 % nöjd! Och nu var jag så klok att jag köpte en extra tapetrulle på en gång. Utifall att någon liten vandal skulle vara framme och härja någon fler gång…

Ha en fin söndag allihop! Jag ska försöka förbereda familjen lite (praktiskt och mentalt) inför veckan som kommer.