Över jul och nyĂ„r planeras BB i Lycksele stĂ€nga. Det betyder att om du bor i AmmarnĂ€s och ska föda barn kommer du fĂ„ Ă„ka nĂ€stan 35 mil till BB i UmeĂ„ som Ă€r det nĂ€rmsta som hĂ„lls öppet. NĂ€rmare fem timmar i bil pĂ„ vintervĂ€glag och ofta dĂ„liga vĂ€gar.

TÀnk nu att du bor i Göteborg och ska föda barn. Med motsvarande restid skulle du behöva sÀtta dig i bilen och köra till Stockholm.

Jag menar inte att stÀlla förlossningskrisen i de olika delarna av landet mot varandra. Det sjuka pÄ en plats förstÀrker bara intrycket av hur sjukt det Àr pÄ nÀsta. Hur kan vi sÀgas leva i en vÀrldsfÀrdsstat dÀr sÄnt som starta eget-bidrag, allmÀnna vaccinationsprogram och ROT-avdrag administreras och fungerar bra. Men ÀndÄ inte kunna garantera att alla mammor som vill fÄr föda barn pÄ ett sjukhus och assisteras av utbildad personal?

Och hur kan landsbygden vara sĂ„ osynliggjord och oviktig att Region VĂ€sterbotten driver igenom sĂ„dana hĂ€r beslut? Region VĂ€sterbotten Ă€r mer Ă€n bara UmeĂ„ med kranskommuner. Även om de sjĂ€lva inte verkar kĂ€nna till det.

Jag Àr glad att barnmorskor protesterar. Fler borde göra det. Inte bara genom pÄskrivna namninsamlingar utan genom handling. Det Àr val nÀsta Är. Vilka har varit med och drivit igenom den sjukvÄrdspolitik dÀr du bor? Vad tÀnker du lÀgga din röst pÄ? Det Àr sÄnt som rÀknas.

(tack till @inlandsakivisterna för de pedagogiska illustrationerna och för att ni lyfter den hÀr frÄgan)