-Hur många steg har jag gått idag? Xplora håller räkningen!

Nu har det gått ett par månader sen min äldsta son Bertil fick sin första mobiltelefon och mellanpojken Folke började testa mobilklockan Xplora som just nu finns till kampanjpris – ja både klockan och familjeabbonemanget. Vill ni veta hur det gått?

Som jag berättat tidigare har jag gärna velat skjuta upp mobilanvändandet för barnen eftersom jag oroat mig för allt möjligt. Rädd för att inte kunna ha koll på surf, sms och bilder barnen kan få.  Stort tack till alla er som berättat om era erfarenheter kring det här! Era berättelser har varit till stor hjälp för mig. Tror att fler föräldrar kan ha användning av era tips så jag tänker lyfta några av dem här. Börjar med det jag själv skrattade gott åt!:

Min brorsa hade en äggklocka som våra föräldrar hade fäst på cykelstyret. När den pep var det dags att cykla hem”.

Så skriver Stella på instagram när jag efterlyser andra föräldrars erfarenheter av mobilklocka.

Efter att ha torkat skrattårarna tänker jag att föräldrarna till Stellas föräldrar och jag är rätt lika. Deras äggklockan blev ett enkelt sätt att påminna barnet om att komma hem och precis som med mobilklockan Xplora X5 som vi i familjen nu skaffat är det inte tal om fri surf olika spel och appar. Det räcker att vi kan ringa varandra! Och skulle Folke glömma att ringa gör gps-funktionen att jag kan se var han är. Tror att Xplora kommer användas flitigt här i familjen, särskilt i vår när cyklarna kommer fram igen och Folke själv tar sig runt mellan vänner och ut på äventyr här i byn.

Smila stort för en syskonselfie

Så vad fick jag för svar på frågan om mobilklocka? Jo, så här skriver några läsare som testat mobilklocka med sina barn längre än jag:


”Det är skönt att veta att vi kan ringa honom när han ska hem. Han kan bara ringa och ta emot samtal från de nummer vi godkänt vilket känns tryggt”. Så skriver Karoline som precis som jag har en rörlig son.

”Jag använder gps-spårningen mer än jag trodde” skriver Karin

”Vi har en Xplora både till 6- och 5-åringen. Vi är så nöjda. Dessutom kan barnen skicka sms och bilder till oss med klockan. Kul!” tycker Emma

Läsaren Regina berättade att hennes dotter har en mobilklocka och att det hjälpt till att bromsa mobil-anskaffandet ett tag. Bra poäng. Jag tycker själv att Folke som nu går i första klass är för liten för en mobil med surf i fickan. Det räcker att ha en mobilklocka runt handleden så vi kan nå varandra.

Xplora har en enkel och tydlig display

Hur har det då gått för Bertil, 10 år, som faktiskt fått en mobil med surf?

Jag oroade mig mycket att mobiltelefonen skulle bli porten till en jobbig värld för honom – men pojken har knappt tryckt på dörrhandtaget. Det har inte blivit tjafs om att han ska släppa mobilen, sluta slösurfa och liknande. Tvärtom är problemet att han glömmer ta med sig mobilen. Kanske hade en Xplora som sitter fast runt handleden funkat bättre på den här 10-åringen!

Än en gång – stort tack till alla som delat med sig av sina erfarenheter, både här på bloggen och på instagram. Det har stillat min oro och gett mig nya saker att fundera på kring barn, mobiler och min roll som förälder.


Kan verkligen rekommendera alla föräldrar att ta mobilkörkortet med sitt barnTelias familjehub. Det gjorde jag med Bertil och märkte att det gett oss två möjlighet att prata igenom risker och möjligheter med en mobiltelefons

Hur gick det då för killen med en äggklocka på cykelstyret? Jo, när jag läser vad Stella skriver verkar han ha kommit hem när den pep. Men:


“Hände nog att han mixtrade lite med klockan emellanåt” och “tror den här telefonklockan är mer effektiv”.
Det håller jag med om. En äggklocka är svårt att ringa upp.

På Telias sajt kan du läsa mer om deras familjeabonnemang och hur det fungerar. Det är ju Sveriges populäraste av en anledning!

Jag har fått mycket reaktioner och engagemang på dessa inlägg om barn och teknik – men jag funderar på om det är något ni skulle vilja att jag lyfter särskilt framöver? Något ni funderar på?