Nu när huset är julstädat, rensat och fejat i minsta vrå (i alla fall om man är närsynt och halvblind när man passerar barnens rum ) så fotade jag en liten tur runt vårt pyntade hus. Välkommen in.

Jamen stå inte där och tveka – kliv på! Sorry för sparken som Bertil ställt precis i gången och låtit stå i en hel vecka.

Ser du den röda vimpeln? Jag fann den på Indiska på rea och tänkte att en röd vimpel skulle kunna vara precis den sista piff min farstubro behöver. Det visade sig att det stämde.

Du kan sparka av snön här vid dörrkarmen. Ja det gör ju alla andra. Det syns – färgen är borta. På verandan tänder jag alltid ett litet ljus eller lykta när det vankas finfrämmande som du. Här är inte så många andra julpynt. Men ett stort ris och en julig bonad på väggen har vi i alla fall.

Kom in i hallen. Hängaren är tom nu för tiden. Vi andra hänger ju mest av oss nere i groventren.

Ja, men kom in, kom in jag sätter på kaffe. Du kan låna ett par tjocksockar i höstolen i hallen.

Har du sett min julgris? Har letat efter en sådan i flera år. Att hänga ovanför vedspisen precis som mormor alltid gjorde. Fann den på Myrorna för 6 kronor i förrgår. Jo jag lovar – bara sex kronor.

Essa sover tyvärr i korgstolen annars kunde du fått bästa platsen bredvid den varma vedspisen. Men om du kan stå ut med att ha henne i knät så kan ni samsas.

Några snittamaryllis pryder sin plats på köksbänken. Snart är kaffet färdigt. Tar du mjölk? Du ska få den finaste koppen.

Vad som doftar? Nejlikoapelsinerna. Vi gör dem på löpande band.

Jo, tack jag vet att jag kanske går lite överstyr med alla tända ljus. Men det ÄR ju så trevligt.

Julbonaden? Jo den har jag fått av min vän Elina. Sitter på hedersplatsen i köket.

Pepparkakor pryder alla fönster.

Det är lite brokigt och plottrigt precis som jag vill ha det.

Fyra bonader bara i köket. Vem vill vara minimalist när man kan vara sig själv?

På kökshyllan trängs pynt, pinaler och praktiska pjäser.

Men stå för all del inte kvar i köket och tryck. Ta med kaffekoppen så går vi in i matrummet.

Har du tänkt på att skåpet med sina kransar ser ut som den här 😦 emojin?

Och att dekormålningen på detta gamla skåp ser ut som två yorkshireterriers i hängslen som står på bakbenen. Jasså inte? Nej men från och med nu kommer det vara allt du ser.

Den här julduken har jag fått från en bloggläsare. Jag tycker att den är så vansinnigt vacker.

Men ljuset från första advent lever farligt.

Min änglaljusstake som legat i ett skåp i säkert tio år har nu kommit fram och fått en central plats i matrummet.

Liksom grisfatet. Det älskade grisfatet.

Och samlingen av riktigt riktigt lömska tomtar

Och samtidigt som jag köpte grisen vid spisen fann jag en underbar liten tomtestake i porslin. Det står IMPORT stämplat i botten på den vilket betyder att den är från innan 1950-talet. 20 kronor.

Jag är så stolt över mina tre små änglafiguriner från Goebel. Gamla och jättefina. Fick alla tre för en tia på en lokal loppis. Men det är inget jag skryter om på bloggen. Det säger jag bara till dig som hälsar på. Man vill ju inte vara outhärdlig.

Granen står så grön och grann

Och halmen hänger så gul och varm…

Ullbonaden på väggen är ett otroligt broderi jag köpt på Röda Korset i Umeå.

Ja, eller hur. Visst blir man glad av takgirlander. Satte fast dem med häftstift. Plättlätt om man inte har höjdskräck vilket jag har.

Flaggorna högst upp i toppen på granen är ett nytt påhitt från i år. Såg det på de här gamla julbilderna och försökte skapa något liknande.

Vill du ha mer kaffe? Jag kommer med påtår. Ta en näve skurna pepparkakor också. Så du orkar med hela rundvandringen.

Vid julgranen kan man nämligen bli stående ett långt tag för att iaktta allt gammalt pynt. Risk finns för både blodsockerfall och lågt blodtryck.

Du kan lägga dig raklång i soffan förresten. Det där är den bästa platsen. Med utsikt över båda rummen. Vräk ut dig bara. Jag ska hämta en filt också.

Var inte rädd för stirrande blickar från alla lömska små tomtar. De attackera inte. Bara nattetid när man sover.

Räkna människor på tavlorna istället. Roligare än att räkna får.

Jaja, jag ska inte tvinga dig att ligga kvar. Vi går vidare. Ut i hallen igen. Nu har vi gått runt hela nedervåningen.

Trappgrinden behövs inte längre. Men jag gissar att Ulf kommer hinna fylla femton innan någon tar sig för att montera ner den. Vid det laget har vi säkert redan barnbarn så då kan den lika gärna vara kvar.

Kissnödig? Självklart ska du låna toaletten. Det minsta badrummet i kommunen – inte mycket större än en garderob. Men pinka kan du. Koffein är vätskedrivande.

Här finns inte mycket till pynt, men ett doftljus och en liten bukett med röd tulpan och gran ryms i alla fall. Vill du rota i mitt badrumsskåp går det också bra – jag ska inte störa. Kika du i lugn och ro. Men alla skämmiga saker finns i hallmöbeln eftersom det är så trångt på toaletten.

Nu går vi upp till sovrummet. NEJNEJNEJ det är ingen invit. Jag vill visa min sängsida bara. Du behöver inte bli orolig.

Eller få upp förhoppningarna?

Här är min fullproppade garderob. Håll säkerhetsavstånd. Du kan förolyckas om du står framför dörren och den plötsligt flyger upp. Kvävas av omlottklänningarnas sega midjeband och strumpbyxornas långa tentakler. För att inte tala om snarorna som bh-banden lägger ut.

Den gamla spegeln och den gamla hårborsten jag fick av mamma och hade i mitt flickrum. Funkar inte att borsta håret med men jag brukar borsta mig själv på ryggen när jag ska gå och lägga mig. Det kliar alltid exakt där BH-spännet suttit och dit når jag inte.

Gillar att somna och vakna vid den är utsikten. När det är norrsken kan man ligga och beundra färgspelet på himlen. Ibland ser man Venus och Karlavagnen. Ja, jag tröttnar aldrig. Sover gott i sängen gör man också…

Hallå? Du somnar väl inte? Kliv upp ur fåtöljen nu. Rundturen är slut. Jag ska visa dig ut igen. Om det inte finns mer att se? Jo för all del. Men till barnens rum går du på egen risk. Medtag kängor med stålhätta, machete samt en störtkruka för huvudet. Om någon råkar avfyra en Nerf Gun eller så. Jag lägger mig på sängen här och väntar så länge. Jasså inte? Nej jag förstod väl det. Du kan ta en lur bredvid mig istället. Lägg dig här på sängen så kan vi slumra ifrån julstressen en stund.