
För bara hundra år sedan var lidandet en naturlig del av tillvaron. Livet var jobbigare och smärtsammare rent fysiskt. Bristande smärtlindring, iskalla dragiga bostäder, tungt kroppsarbete och långa dagar. Det innehöll också mer sorg. Barnadödligheten var hög, en förkylning kunde vara förödande och många arbeten var förenade med livsfara. Under sådana omständigheter är man beredd på lidande. Men också idag är lidandet verkligt. Hur mycket vi än försöker låtsas om någonting annat.
Inför min tredje förlossning studerade jag dykmetoden som redskap för smärtlindring. Det hjälpte mig mycket under min förlossning och metoden har jag fortsatt att använda i mitt vardagsliv. I korta drag går den ut på att inte kämpa emot det oundvikliga utan ge efter för smärtan och försöka fokusera på att spara på krafterna. Så att man när smärtan stillnar har orken kvar. Helt enkelt jobba med istället för mot sig själv.
För mig som i grunden är en glad, energisk och optimistisk person var det en stor kris när jag vid min utmattning och depression blev så himla ledsen, pessimistisk och orkeslös. Jag led mycket. Men ännu mer led jag över att jag led. Det blev ett dubbelt lidande. Jag fick inte ihop bilden av mig själv i huvudet. Jag har lagt så mycket tid och kraft på att motarbeta mina känslor. Trötthet ska motarbetas med hög aktivitet, ledsenhet ska muntras upp, ilska ska slätas över. Förmodligen har det en stor del i att jag tillslut blev utmattad. Nu försöker jag bara låta känslorna vara där. Varken förstärka eller förminska dem.
Jag känner mig ledsen. Men det behöver jag inte vara ledsen över.
Det är ett tankesätt som idag hjälper mig att separera de två nivåerna av lidande. Dels att jag faktiskt lider. Men sedan den intellektuella smärtan ovanpå det som handlar om att jag mår dåligt över att jag mår dåligt. För den delen av smärtan kan jag ju faktiskt göra något åt. Det betyder inte att jag kör över grundkänslan. Tvärtom får den finnas där ifred.
Att flyta med istället för emot har jag har bloggat om tidigare i inlägget Att vakna i källaren. Jag försöker regelbundet påminna mig själv om just detta. Läsaren Malin skrev två så bra tips kring det här med acceptans som jag citerat nedan. Och jag har fyllt på med några fler exempel på acceptans du kan öva på att känna inför dig själv.
- Sluta försöka muntra upp dig själv. Är du nere så är du nere. Jag hade noll lust att dra mig ut på promenad när jag mådde som sämst. Men efter att jag slutade att försöka intala mig själv att jag skulle må bättre av att gå – gick det ironiskt nog genast mycket bättre att ta mig ut. Är det en riktigt dålig dag – ta dig ut men unna dig att vara hur grinig, ledsen och omotiverad som du nu är. Du behöver inte gilla din promenad. Det går alldeles utmärkt att ägna promenaden åt att hata den. Den kan ändå göra nytta för dig.
- Våga släpp skitdagar i tid. Istället för att sparka på dig själv när du inser att nej, den här dagen inte alls går som planerat – våga släpp den. Gör vad du kan/vill/behöver just nu för att ladda det som går att laddas i energiväg. Kanske få in åtminstone någon ny impuls från en bok, tv-program, hemmapyssel som kan fylla på dig. Imorgon kan det bli en bättre dag och då behöver du krafterna.
- Innan varje mens har jag 1-2 dagar när jag mår piss. Är orkeslös, trött och jätteledsen. Genast börjar jag oroa mig för mitt mående. Vad är det för fel på mig? Ska jag må så här jämt? Tills jag kommer på att det är den tiden i månaden. Och då släpper jag helt lidandet över lidandet och låter mig må som jag mår. Och så arbetar jag med istället för mot och ger mig själv lite extra lugn och omvårdnad i den mån det går.
- Stora delar av tonåren var jag så stressad och uppskruvad i skolan att jag knappt kissade eller åt. Och när man får barn förstärks förmågan ytterligare att stänga av kroppens signaler – helt enkelt för att man behöver lyssna på barnets istället. Nu övar jag mig på att börja lyssna igen. Jag kan till exempel aldrig äta middag om jag känner mig minsta kissnödig. Jag VÄGRAR sitta och hålla mig. Är jag törstig går jag och dricker direkt, jag bäddar inte klart sängen först och sorterar tvätten. Jag försöker även i små saker öva mig på att lyssna in kroppens signaler.
- En gång pratade jag med min svärmor Annika om trötthet. Hon konstaterade torrt att ”människan är en trött varelse – särskilt på vintern”. Det enkla konstaterandet hjälpte mig jättemycket. För det skiftade mitt sätt att tänka. Alla djur har ju olika rytmer. Kor kan sova stående i en hage, katten sover bort hela dagen, björnen sover bort hela vintern och koalan är mest groggy jämt. Människan har förmågan att arbeta hårt – men är en i grunden trött varelse. Särskilt vintertid. Det behöver man inte lägga någon värdering i. Det är bäst att bara acceptera.
- Prova att öva på den här frasen med olika känslor du känner:Jag känner mig ledsen. Men det behöver jag inte vara ledsen över. Jag känner mig orolig, men det behöver jag inte oroa mig över. Jag känner mig arg men det behöver jag inte vara upprörd över. Det är inte lätt – men det kan faktiskt hjälpa en att separera nivåerna av lidande och därmed göra smärtan enklare att hantera.
72 svar
Men vilket grin-ljuvligt inlägg! Brukar nästan aldrig kommentera men måste nu. Jag kände mig tills för tre minuter sen övertygad om att jag har en förlossningsdepression med mitt andra barn. Men nu känner jag plötsligt att; får jag bara vara lite trött? Tack tack tack tack
Det här var precis vad jag behövde höra just nu. Tack för att du skriver inlägg som det här.❤
Man kan få så många jobbiga känslor av sömnbrist. Det är inte klokt vad lite sömn resp ordentlig sömn kan göra med måendet. Jag tyckte att det var viktigt att någon gång ibland se till att sömnen blev ordentlig för mig, när jag hade bebis. Så skönt att någon gång ibland få känna sig lätt i sinnet ocb förstå att många av de där dagarna när det känns tungt faktiskt beror på att man får sova för lite när man har småbarn. Kanske går det lättare att acceptera det då. Att man inte är knäpp och att andra också har det så, mer eller mindre.
Tack själv <3 ta hand om dig. Det är omtumlande att få ansvar för en ny liten människa
Åh, ”människan är en trött varelse, särskilt på vintern.” Ja ja ja, det är ju precis så det är och det var precis vad jag behöver höra. Igår hörde jag mig själv säga att jag blir så trött av att finnas nuför tiden, nu får jag hopp om att våren (som snart är i antågande) kommer hjälpa mig upp till ytan igen.
Jag fick en gång höra att acceptans är som en knapp. Ibland ploppar den ut, och då behöver man trycka in den igen. Just det visuella sättet har hjälpt mig mycket i min resa påväg ut ur depressionen. När knappen är intryckt är jag duktig på att separera känslorna (jag är ledsen, men behöver inte vara ledsen över att vara ledsen), men när knappen ploppat ut är jag inte duktig på det (fy fan, vilken dag! Allt känns skit, allt jag rör vid är skit, ska mitt liv vara såhär?!). Jag brukar också passa på att öva på acceptans på mina bra dagar. Vardagen som ensamstående till tre barn bjuder på många härliga övningstillfällen 😉 Då är jag bättre rustad på mina sämre dagar sen. För sämre dagar kommer. Det är bara att acceptera.
Så bra tankebild det där med knappen!
Så sant, så viktig, så vanskelig å praktisere.. Takk for påminnelsen! ❤️
Asså det här är så så så viktigt!! Jag kan tänka mig att dessa enkla råd kan hjälpa människor mer än tusen år i terapi. Det är ingen kunskap man får med sig ut i livet som flicka/tjej/kvinna lixom! Så anti högpresterande samhället oxå. Å tänk så mycket fint du bidrar med till människor genom din blogg! Så viktig allternativ kanal i mitt liv att få läsa här.
TACK Frida vad glad jag blir för dina fina ord <3
Så bra och kloka tankegångar, tack. Min pyskolog på vc, som hjälpte mig ut utmattningsdepression sa vid ett tillfälle till mig, ”Det är inte farligt att vara ledsen”. Det har jag tänkt på flera gånger, för i min rädsla för att ramla ner i det där avgrundshålet igen så var jag faktiskt rädd för att vara ledsen, trodde det var ett symtom på depression, men man kan ju faktiskt helt enkelt vara ledsen ibland, det är ju helt normalt och naturligt. Att vara tillåtande för sina känslor gör ju att man inte behöver fastna i dem, bara låta dem skölja igenom, lämna den information till oss som de ofta bär med sig och försvinna bort. Som en del av vårt naturliga känslokretslopp.
Precis så är det!
Det här behövde jag verkligen läsa idag. Tack!
Detta tankesätt är bland det viktigaste jag lärt mig när jag gick i terapi. Acceptans inför mina egna känslor. Inte tänka ”Upp igen!” varje gång det gör ont. Det kanske är lite överkurs, men jag säger det till och med till min tolvveckors bebis när hon gråter: ”Mamma hör att du är ledsen. Så kan det vara. Sedan blir man glad igen och sedan kan man bli ledsen igen. Så kan det vara.”
Vill så gärna att hon ska veta att humörets upp- och nedgångar är precis som det ska.
Superbra att du säger så till din bebis (oavsett överkurs tanken), då hör du det också och ju mer vi säger högt (tyvärr också dumma saker) så blir de ju småningom en sanning för oss..
Ja verkligen! Och SÅ bra att ta med sig med barnens stigande ålder. Då hjälper man dem att sätta ord på känslan. De känner ilska men vet inte hur de ska beskriva det – så jag noga med att säga till barnen ”Jag hör att du är arg just nu. Du är arg för XXX och jag förstår det”. Då kan man hjälpa barnen att koppla ihop känslan med ordet så att de när de blir äldre själva kan säga ”jag är arg” istället för att bara gallskrika ut i frustration.
Men alltså, va! PLING sa det.
Människan är en trött varelse, vilket ljus som gick upp! Hur f*n kan jag förväntas orka 06-22, det gör ju inte ens den mest vältränade tävlingshäst?! De sover än här än där och TAR SIG EN LUGN STUND. Min katt ska vi inte ens prata om.
God natt. Nu går jag och tar en lur!
Haha bra! Sov gott <3
Vad glad jag blir att du hittat det här verktyget! Det tog mej ca 25 år av ”tungsinnedagar” då och då, innan jag insåg att jag inte behövde vara ledsen för att jag var ledsen. Jag lärde mej tänka: ”okej, det är en sån dag i dag. Då ska jag inte göra nått särskilt. Jag ska bara låta dagen gå. I morgon blir en bättre dag”.
Så bra!
rätt och slätt
nu ska jag ut och gå
Så klok,🥰 du skulle samla dina ”krönikor ” i en bok 🙏
Treat yourself like a toddler – ta hand om dig själv som om du vore två år. Det betyder precis som du skriver att vara lyhörd för och ta hand om basala behov: mat, dryck, tillräckligt med kläder, inga skavande sömmar, inte hålla sig, inte slarva med sömnen. Och så vidare.
Ja verkligen. Jag brukar kalla det för att ”mamma mig själv”. Behandla mig som jag behandlar barnen med kärlek, omsorg och överseende
Fantastiskt hur du kan sätta ord på känslor! Jag har kronisk värk som gör sig påmind dygnet runt. Jag känner så väl igen mig i din text. Tack Clara för din klok och vishet ❤️ Kram
Med min psykolog över jag på att säga ”så kan det vara” med en axelryckning. Idag är jag ledsen och orkar inte duscha och tänker beställa pizza. Så kan det vara.
En dålig dag behöver inte förstöra hela veckan och en dålig vecka behöver inte betyda att jag är på väg in i månadslång depression. Ibland behöver man bara låta det vara.
Svårt, men fint.
Bra skit.
Tack!
Väldigt fint skrivet och hög igenkänning! Jag hanterar min ständiga dystymi såhär. Varken jag eller min man blir särskilt ledsna över att jag är låg. Jag har bara ett lite lägre normalläge än övriga. Så nöjer jag mig med det och fortsätter med min dag. Det var mycket värre för 20år sen, när man skulle gå runt och flina upp sig för folk och rycka upp sig och hålla på. Slöseri med kraft.
Dessutom, när jag slutade hålla på och rycka upp mig hela tiden, lärde jag mig också att de där lille Skutt gråtiga dagarna är min PMS och inte att jag blivit allvarligt sjuk/svårt deprimerad. Medan ”fan vad jag hatar allt. Jag är omgiven av idioter”-suckandet är normalt men blir inte värre än så heller.
Har läst din blogg i flera, ibland med några månaders paus av olika anledningar, men har alltid kommit tillbaka. Tycker du skriver så träffsäkert och vackert, inte som att jag håller med om allt hela tiden, men det är tankeväckande och ett fönster in i en annan slags vardag som jag verkligen uppskattar. Slog mig idag att jag inte heller ser läsandet av din blogg som slösurftid, så som när jag fastnar på insta eller FB och bara scrollar bort min tid. Nej, jag ser läsandet av din blogg som faktiskt värdegivande, jag tar fram din blogg när jag har lite ostörd lästid utan barn som tjatar etc eftersom jag vill kunna fokusera på vad du har att säga just idag. Ville bara skicka in ett litet tack för att du calt att lägga tiden på att skriva kvalitativt, jag uppskattar det! Ha en fortsatt fin dag 🙂
TACK Matilda. Dina ord gör mig så oerhört glad. Så fint beröm – att veta att den är värdegivande för dig
Allt gott och stor kram
Alltså punkt fyra, gråter nästan☺️. Har haft små barn så länge och det har mest varit en ynnest, men först nu tänker jag/hinner tänka- vad behöver jag?! Först nu har poletten trillar ner. Eller har fått tid/ork att trilla ner!
Fin skit!
Oerhört bra inlägg! Uppskattar så mycket om hur du skriver om vardagssvårigheterna som vi alla dras med i ett liv. tror det är viktigt att de får ta plats, att själslig egenvård får lite plats i tankarna. har tre lättlästa favoritböcker på ämnet som jag brukar tipsa om, har samlat dem i ett blogginlägg (en är renodlat inriktad på acceptans men alla tre är väldigt läsvärda): https://ulrikanettelblad.se/mjukgorande-for-eksemsjalar-bocker-om-acceptans-kansloreglering-och-mindfulness/
Har också läst ”Att leva ett liv- inte vinna ett krig” och rekommenderar den verkligen
👍
Jag tycker dock, som haft en mamma som blev rejält utmattad i min tonår och några gånger till efter det, att det här med omgivningens förväntade reaktioner kan bli lite… skeva? Förstå mig rätt, men vi ALLA måste ju kämpa med samma sak som en fd utmattad har gjort? Alla måste vara måna om sig och sin tid, kroppens signaler, att lära sig säga nej, vikten av återhämtning och sömn osv osv. De som inte verkar bry sig eller behöva detta, är ju de som verkligen behöver det. Men flera personer jag känner som varit utmattade har fått ett väldigt stort ”jag-perspektiv” och pratar ständigt om sig själva och sina behov. Absolut, det är toppen. Men alla har ju samma behov i grund och botten, och kan inte konstant ordna det smidigt för den fd utmattade som ju inte längre kan eller vill, för då hamnar man ju själv där? Att jag som närstående också behöver allt det där för att ens fungera rimligt en dag verkar inte räknas alltid, utan jag förväntas ställa upp då personer inte kan/vill/är måna om sin energi.
Luddigt kanske, men tänker att det är viktigt att vi alla tar hand om oss och lär våra barn vikten av gränser och respekt för sig själv. Att vi tar hand om varandra, givetvis, men kanske inte längre pratar om ”den utmattade” som en sjuk person som ska slippa ifrån ett helt liv sedan (som såkallat frisk) och fortsätta med sitt jag-tänk för det blir på rejäl bekostnad av andra. Har haft en storasyster som betett sig likadant och vet vänner som känner igen sig i detta.
Att personer bränner ut sig beror ju just på ett ohållbart sätt att leva, men vi andra då som kämpar med ett hållbart sätt att leva redan från början förväntas ibland bara lösa, steppa upp, ta över arbetsuppgifter från utbrända kollegor, fixa alla presenter och kalas istället för våra fd utbrända familjemedlemmar osv…. Som sagt så vet jag inte vart jag vill komma men kan ibland känna att vi måste förstå att detta gäller oss ALLA, tycker du formulerar dig väldigt klokt Clara. Begripligt och inkluderande.
Mycket viktigt perspektiv du lyfter här!
Det här är jättesant. Jag som utmattad sätter mina gränser. Du sätter dina gränser. Jag tänker att det aldrig är klokt att lägga ens ”måsten” på någon annan. Jag har respekt för hur jag mår och genom det respekt för hur andra mår för jag vill bli förstådd och då behöver jag förstå.
Ner med foten.
Tack för ett viktigt perspektiv ES. Jag tänker att det luriga är att en fd utmattad nog aldrig blir just en fd utmattad. Har man varit svårt utmattad kan man se skador på hjärnan. Att tänka att en utmattad ska kunna bete sig som innan den blev sjuk är som att tänka att någon som brutit ryggen ska kunna bete sig som innan olyckan. Det GÅR inte. Många som blivit utmattade är dessutom personer som innan sin utmattning burit andras utmattning/bristfälliga ork. Som funnits där för andra i många år och varit den där resursen på jobbet, i familjen, i alla sociala sammanhang. Så därför är det viktigt att tänka på att försöka att aldrig BLI utmattad. Ta ansvar för sin egen hälsa (genom att sätta upp begränsningar och arbeta med sig själv) men sedan på ett vänligt sätt se om människorna i sin omgivning som man tror är ute på hal is. Det är inte ovanligt att partnern till en svårt utmattad person så småningom själv blir utmattad just för att det är så tungt att stå bredvid.
Jag vill gärna skriva om vad människor kan göra för sitt eget psykiska välmående. Men tycker att det är viktigt att inte allt bara läggs på individen. Det är är ett samhällsproblem och ska behandlas på det sättet. Genom övergripande förändringar av strukturer. Sanningen är ju att vi har tex offentlig sektor som är helt beroende av att de anställda arbetar över sin förmåga för att få ihop verksamheten. Det blir dyrt i längden om en arbetsplats gör sina anställda sjuka.
Behövde verkligen det här idag. Att kunna se klart i dimman genom att uttala känslorna som du skrev ovan, det ska jag banne mig komma ihåg.
Ha en toppen helg nu 🙂
Igenkänningen på det här. Jag bara ryser. PRECIS så är jag med. I grunden glad, energisk och optimistisk. Och är jag som jag kan vara så är jag också stresstålig. Men så gör livet att man mår dåligt, och så blir jag stressad över att jag är ledsen och trött. Att jag inte njuter av mitt liv för jag har troligtvis bara ett och även om jag har fler så vill jag ju uppskatta det här livet! Och så blir bara allt värre.
Det här var precis vad jag behövde läsa idag. Tack.
Alltså, du är så klok ❤️
Kram <3
Men vad gör man om man lider pga att faktiskt ha gjort något dumt? Nånting som var ogenomtänkt, visade sig skada någon annan (även om det var omedvetet osv), gjort/sagt något korkat osv? Tycker det är så svårt att acceptera och hitta en väg vidare ur det – när det inte bara är en känsla eller allmänt dålig dag. Eller funkar kanske samma tankesätt ändå på något vis? Någon som har något klokt om detta?
När jag har gjort något dumt ber jag om förlåtelse till den jag har sårat (om det är möjligt). Personen kanske inte väljer att förlåta mig men då har jag iaf tagit ansvar. Men vägen ut för mig är att jag är kristen så jag ber också Gud om förlåtelse
regelbundet. Och han förlåter alltid (tack vare Jesus) och kan också visa vägar ut ur konflikter osv. Så det är mitt bästa tips.
Ärlighet tänker jag. Ärlig mot dig själv med att det är skam som du känner och att den känslan är sprungen ur en verklig orsak. Ärlig mot den som du sårat med att du ångrar det som du sa eller gjorde. Jag tänker att ett uppriktigt förlåt i efterhand säger mer om dig som människa än vad ett obetänksamt misstag gjorde. Det senare kräver mod och sårbarhet och vinner oftast respekt hos mottagaren. Efteråt är det lättade att inför sig själv acceptera händelsen som orsakade lidandet tycker jag.
Eva, viktiga tankar att lyfta. Jag lärde mig när jag gick bibelskola att skuld på ett sätt kan vara en konstruktiv känsla. Att kunna känna att vi har agerat felaktigt grundar sig i att vi är mogna individer som tar ansvar för vårt eget handlande. (Med det sagt ska det självklart inte gå till överdrift och ibland känner vi ju skuld i onödan eller påtvingat.) Skuld har alltid ett möjligt utlopp genom förlåtelse, både från sig själv och den man kanske handlat felaktigt mot, men resan dit kan såklart vara jobbig. Allt gott!
Tack för fina och kloka svar! Ja, det handlar ju om att be om och att få förlåtelse för att bli av med könslan av skuld. Extra svårt att förlåta sig själv ibland tycker jag, svårt att hantera känslan av grämelse. Men det brukar lätta efter ett tag, det blir lättare att se på sig själv med varmare och mer förlåtande blick med lite distans.
Så tänkvärt!
Tack för det här inlägget, det kom så lägligt för mig!
Förra helgen var jag förkyld och jag kände så tydligt att jag förstärkte förkylningen intensitet med mina tankar – jag tyckte helt enkelt synd om mig själv för att jag var förkyld och den blev värre av det.
Mitt i helgen behövde vi köra in ved och efter det blev jag att må bättre, jag tror det var för att jag tänkte på något annat och även att jag behövde röra på mig.
Nästa gång jag blir sjuk eller trött ska jag försöka tänka på det här du skrivit, så det slipper gå åt så mycket energi i onödan.
Vad fint att höra att det kunde hjälpa dig <3
Du giver mig ro i hovedet – og håb. Tak skal du have. Bliv ved!
Kærlige hilsner fra Karen i Danmark.
Åh, obekvämt men bra inlägg. Just att släppa taget om en dålig dag har jag kämpat så hårt med. Nu går det faktiskt skapligt, jag inser oftast att jag behöver återhämtning och när hjärnan är sliten efter utmattning finns det liksom inget ”köra över” den kvar eller ”bara avsluta det här”. När hjärnan är trött är det tack och hej för idag. Jag uppskattar så mycket när du delar inlägg om utmattning, det gör min egen utmattning lättare att bära och även om jag nu pluggar heltid och har jag helt andra rutiner för återhämtning än tidigare så är utmattningen nånting vi får leva med. Inte kämpa emot.
Glad att mina erfarenheter kan hjälpa dig. Det är precis som du säger – det är bara tack och hej med hjärnan efter en utmattning. Man orkar inte pressa sig utan får vara snabb på att acceptera dagsformen
Tack för så många kloka och sanna ord /också post (snart) utmattad
Så bra tips. Jag försöker anamma just att acceptera att jag är ledsen när jag är ledsen. Det är lätt att jag bara försöker köra på och försöka få bort känslan eftersom den är obehaglig. Så jag brukar faktiskt försöka att säga till mig själv att det är okej att vara ledsen, glad och arg. Inget är fel.
Tack för ett fint inlägg!
Du beskriver det väldigt bra, detta med acceptans och att sluta kämpa emot. Det hjälper mig mycket i mitt liv och många av de patienter jag träffar i mitt jobb som kurator. Fint och klokt beskrivet ❤️
Det är viktigt att acceptera hur man mår. Hälsoråd just nu handlar rätt mycket om att alla ska springa maraton. Men ibland orkar/Kan man inte det.
Nu i oxveckorna när alla i Sverige är trötta får man inte heller så mycket energi av omgivningen när den allmänna stämningen är trött. Ännu viktigare att ta hand om sig själv. Och då inte för att kunna jobba mer utan för att människan behöver vila och själslig påfyllning för att må bra.
Din text påminner mig om Masanobu Fukuoka, den japanska odlaren:
”The real path to natural farming requires that a person know what unaltered nature is, so that he or she can instinctively understand what needs to be done – and what must not be done – to work in harmony with its processes.”
Kanske är ett boktips till dig, ”One straw revolution” om du inte har den. Odling av jord och människor…
Så fint skrivet!❤️
Känner så väl igen mig i dessa tankar!
Är i grunden en positiv person med rätt stabilt och grundat välmående. De få dagar då jag av oförklarlig anledning känner mig lite nere känner jag ofta en frustration över det. Tycker det är direkt slöseri med dagar att bara vara låg utan direkt anledning! Har de senaste gångerna tänkt att det här är en del av livet, gå med, acceptera. För mig tror jag det hänger ihop med perfektionistiska drag, vilja att maximera och effektivisera, inte ”slösa bort en dag”. Har varit sjukskriven för utmattning och jobbar mycket med mitt mindset och beteende för ett mer hållbart sätt att leva. Din blogg har varit och är till stor hjälp, både med nya perspektiv (”passa av” – så himla bra grej!) men också befästa tankar som jag redan har börjat på.
Uppskattar att du inte fastnar i att det är systemets fel utan lägger mest krut på det som en själv kan påverka.
Tomas Wik Andersson ”det jag inte kan förändra, det kan jag acceptera och det som är accepterat är förändrat”
Wow, BRA inlägg!! Ska minnas väl och om och om igen. Har sällan så dåliga dagar men när jag har det så stör jag mig så mkt på det, varvar upp dem. Ska varva ut dem istället. Tack!
Du skriver om dubbelt lidande. När min dotters barn dog I magen i vecka 40 så led hon väldigt mycket och var väldigt ledsen, helt förståeligt. Jag led över att hon led och jag led över att ha förlorat ett efterlängtat barnbarn. Det var verkligen dubbelt lidande.
Det här gjorde mig glad. Det kan jag ju inte vara ledsen för! 🤔
Så kloka ord . Vi behöver vara rädda om oss själva och lyssna på kroppens signaler . Och visa barnen att vila o mys är viktigt så dom inte tror att stressa är allt man gör som vuxen ….Vintermys .🤗
Så fint inlägg med många kloka tankar. ”Människan är en trött varelse – särskilt på vintern”. Tack! Den tar jag med mig. Kanske inte behöver känna den där skulden över tröttheten =)
Allt detta prat om trötthet, utbrändhet och egentid. Tänker på min mormor som hade 12 barn, utedass, ingen kyl och frys eller tvättmaskin. Vi borde ju ha mer ledig tid nu eller hur.?
Livet går upp och ner och det är så livet är. Det är inte sjukdom i dalarna och topparna är inte heller hur det är eller ska vara alltid.
Detta lärde mig en chef för många år sedan och jag tycker det är oerhört klokt. Att man får vara upp och ner, även på jobbet tex. Man måste inte sjukskriva sig i livets dalar.
Du kan förmedla klokheter utan att komma med pekpinnar. Därför känns dina råd som att sköljas över av en våg av genuin omtänksamhet.
Mitt lidande handlar mycket om mina vuxna barns mående och problem. På grund av handikapp och diagnoser har de inte ett lätt liv och jag har svårt att riktigt njuta av min vardag när jag vet hur de mår. Brottas ständigt med att acceptera verkligheten, brottas med sorgen över hur det har blivit. Väldigt svårt att ha lidandet nära men inte kunna påverka det.
Så fint skrivet! Jag tänker också på alla oss som tar ut lidandet i förskott genom oro och katastroftankar. För egen del så märker jag hur rädslan för det som KAN hända periodvis förtar glädjen över det som är NU. Tror en nyckel är att acceptera att lidande är en del av livet och att man får möta lidandet när det kommer om det kommer – inte innan. Men oj så jag kämpar med detta!
Helt klart ett av dina bästa inlägg. Stort tack för det!
Håller Helt med föregående! 🤗
Å, den där punkten om att stänga av kroppens signaler när man får barn. Känner igen mig så mycket i det! Håller också på att öva mig på att känna kroppens signaler igen.
Mycket klokt och tänkvärt!
Din blogg är som en varm kram som samtidigt knäpper mig på näsan och ger mig förståndet tillbaka.