Har du mÀrkt att en jÀmstÀlld man blivit status för kvinnor idag? NÄgot man skriver om i lÄnga IG-poster till Fars dag. Det Àr en fjÀder i hatten att man minsann lever jÀmlikt. Ytterligare en sak att bocka av för att vara en modern kvinna. Och ytterligare en sak att kÀnna skam för om man misslyckas.

I somras nÀr bloggaren Krickelin hade ett extremt maxat schema för att kunna göra sin nya bok fick hon en kommentar pÄ sin blogg

En undran nĂ€r jag lĂ€ser ditt inlĂ€gg
.hĂ€nger det enkom pĂ„ DIG att barnen ska ha ett fint sommarlov, hunden ska rastas och mat ska finnas i kylen? Samtidigt som du ska jobba? Har din man samma ansvar nĂ€r han jobbar? Jag skulle sjĂ€lv bli jĂ€ttestressad och fĂ„ tunnelseende, inte sĂ„ bra grogrund för kreativitet och att hĂ„lla lĂ„ngsiktigt. Vem kan ha en sĂ„n arbetssituation egentligen? Hoppas ok med dessa Ă€rliga frĂ„gor? Jag tror det Ă€r lĂ€tt för kvinnliga entreprenörer som har hemmet som utgĂ„ngspunkt, att fastna i entreprenörskapet gĂ€llande familjen ocksĂ„.

Jag tror inte att kommentaren var illa menad men nĂ€r jag lĂ€ste Kristins svar kĂ€ndes det som att hon behövde försvara sig. Och jag hade kĂ€nt likadant. KĂ€nner ofta ett behov av att försvara mig. I somras fick jag en kommentar om hur synd det var om mig för att jag verkar fĂ„ göra allting sjĂ€lv och “hur mĂ„nga timmar i veckan trĂ€ffar du egentligen din man?” En helt naturlig frĂ„ga till vilken bondhustru som helst. Bönder jobbar ju jĂ€mt pĂ„ sommaren. Men om det var sin ömma medkĂ€nsla hon ville förmedla ja dĂ„ misslyckades hon kapitalt. Det kĂ€ndes mer som ett elakt tjuvnyp. Som att jag gjorde nĂ„got fel. Som att jag var misslyckad, Samma sak har jag sett att Lady Dahmer fĂ„tt utstĂ„. MĂ„nga ifrĂ„gasĂ€tter till exempel att hon som feminist gĂ„r med pĂ„ att hennes man Ă€r familjens huvudsakliga försörjare. Vad statuerar hon för exempel för sina barn egentligen?

Absolut. Det Ă€r viktigt att fundera pĂ„ dessa saker. Men om man nu vĂ€rnar en kvinna sĂ„ mycket – stĂ€ll de försĂ„tliga frĂ„gorna till hennes man istĂ€llet! Blir tokig pĂ„ att kvinnor alltid ska hĂ„lla pĂ„ och försvara sin livssituation. SĂ€rskilt som mĂ„nga kvinnor redan har en kamp hemma kring jĂ€mstĂ€lldhetsfrĂ„gor. MĂ„ste de ocksĂ„ försvara sig för fan och hans moster för att inte framstĂ„ som misslyckade offer? Varför naggar det pĂ„ en kvinnas status om hon har en man som inte tar sitt ansvar hemma? Varför betraktas det som kvinnans bedrift om hennes man drar ett lika tungt lass? I mitt stilla sinne undrar jag alltid om dessa superjĂ€mstĂ€llda förhĂ„llanden som skildras av kvinnor verkligen överensstĂ€mmer med verkligheten eller kryddas för att se bĂ€ttre ut? Och vem tjĂ€nar i sĂ„dana fall pĂ„ det? Inte kvinnorna i alla fall.

Min vĂ€n Erica brukar sĂ€ga att min generation kvinnor har det vĂ€rre Ă€n hennes – eftersom vi blivit itutade att det GÅR att leva jĂ€mstĂ€llt medan hon som Ă€r tolv Ă„r Ă€ldre Ă€n mig inte gör sig nĂ„gra illusioner om att det Ă€r möjligt. Kanske Ă€r det sĂ„? Kanske dröjer det flera generationer till innan vi Ă€r framme? Jag skrev en gĂ„ng om att feminism inte Ă€r att leva som man lĂ€r. Feminism Ă€r att göra analysen att det finns strukturer i samhĂ€llet som gör det jĂ€kligt svĂ„rt att kunna leva som man lĂ€r. Viktig skillnad. För i samma stund som kvinnor mĂ„ste leva som de lĂ€r för att fĂ„ tala om jĂ€mstĂ€lldhet – i samma stund skuldbelĂ€gger och tystar vi dem.

Jag Ă€r sĂ„ trött pĂ„ att kvinnors liv ska vĂ€ndas mot dem sĂ„ fort de diskuterar jĂ€mstĂ€lldhet. Jaha du Ă€r för delad förĂ€ldraförsĂ€kring – men hur mĂ„nga dagar tog din man ut egentligen? Jaha du Ă€r mot skeva skönhetsideal – men sjĂ€lv fĂ€rgar du minsann hĂ„ret och försöker hĂ„lla dig smal?  Jaha, du Ă€r mot lönediskriminering men sjĂ€lv har du valt ett klassiskt kvinnligt lĂ„glöneyrke? 

Den hĂ€r synen pĂ„ feminism bottnar i förestĂ€llningen att man inte duger som feminist om man samtidigt diskrimineras av en man. En mycket mĂ€rklig hĂ„llning dĂ„ feminismen budskap Ă€r att kvinnor Ă€r förtryckta genom strukturer i samhĂ€llet. Med detta sĂ€tt att resonera diskvalificerar vi ju varenda kvinna frĂ„n att kalla sig feminist. Men det gör ocksĂ„ att en kvinna som försörjer sig sjĂ€lv utan stöd frĂ„n en man hĂ„lls fram som en god feminist – trots att hon kan vara motstĂ„ndare till alla vĂ€rderingar som feminismen stĂ„r för. Eller att en politisk ledare som Margret Thatcher anses feministisk trots att den enda kvinna hon gjorde nĂ„got för var sig sjĂ€lv.

Tips om du vill ifrÄgasÀtta strukturer: FrÄga inte en kvinna varför hon tar all förÀldraledighet. FrÄga en man varför han inte tar nÄgon alls.