När jag hälsade på hos min kompis Malin sist fick jag smaka en sån otroligt god, vegansk nudelsallad. Malin har varit vegan i många år och jag uppskattar så mycket att få hennes tips på vilka tofusorter och märken som är värda att köpa (Yipin) och lära mig mer om hur jag ska tillaga råvarorna. Vegansk mat är ju inte direkt min hemmaplan.

Här kommer Malins ”på en höft-recept” på salladen. Jag har redan hunnit laga den flera gånger här hemma och varje gång blir jag helt knäsvag av alla goda smaker och alla härliga konsistenser. Krispigt, tuggigt, syrligt, salt, sött och beskt i en underbar kombination. Första gången är det en del ingredienser att köpa hem om du inte redan har kryddorna och såserna i din basskafferi. Men sedan är det världens mest lättlagade!

Malins veganska nudelsallad

Ingredienser

  • Solrosolja eller annan neutral matolja

  • Risvinäger

  • Sweet chili sauce

  • Chiliflakes

  • Japansk soja

  • Ris- eller äggnudlar

  • Rödlök

  • Vitlök

  • Ingefära

  • Morot

  • Färsk chili

  • Friterad yipin-tofu (eller annan fast, god tofu)

  • Sweet Baby Ray’s BBQ-sauce

  • Honung

  • Salt (gärna rökt om du har) plus grovmalen peppar.

  • Blodgrape

  • Gurka

  • Färsk koriander

  • Ev lite wasabikryddade sesamfrön att sprinkla ovanpå.

Gör så här

  • Krossa nudlar lite lätt och lägg i kokande vatten. Koka i underkant – det är gott att de är har stunsen kvar. Blanda en skvätt vardera av solrosolja, sesamolja, risvinäger och sweet chili sauce. Krydda med chiliflakes och lite soja. Lägg ner de kokta, avrunna nudlarna och låt marineras. Ställ åt sidan.
  • Gör en 1-2-3-lag och pickla rödlök, tunt skivad skalad vitlök och ingefära samt hyvlad morot och skivad chili. Ställ åt sidan.
  • Skär tofun till kuber och marinera bitarna i chilisås, soja, Sweet Baby Ray’s BBQ-sauce, honung, salt, chiliflakes och grovmalen peppar. Låt dra nån timme och stek sedan tärningarna i solrosolja så att de blir knaprigt krispiga runtom.
  • Finstrimla vitkål. Skala och filéa blodgrape. Dela gurka på längden och skrapa ur inkråmet. Skär den sedan i tunna halvmånar.
  • Blanda samman nudlar, vitkål, grape och gurka. Rör sedan ner tofun och häll lagen av de picklade grönsakerna (spara och stoppa i nåt annat gott!) Vänd sedan ner grönsakerna och rikligt med färsk koriander. Toppa med wasabikryddade sesamfrön innan du njuter av livets godaste