
När jag hälsade på hos min kompis Malin sist fick jag smaka en sån otroligt god, vegansk nudelsallad. Malin har varit vegan i många år och jag uppskattar så mycket att få hennes tips på vilka tofusorter och märken som är värda att köpa (Yipin) och lära mig mer om hur jag ska tillaga råvarorna. Vegansk mat är ju inte direkt min hemmaplan.
Här kommer Malins ”på en höft-recept” på salladen. Jag har redan hunnit laga den flera gånger här hemma och varje gång blir jag helt knäsvag av alla goda smaker och alla härliga konsistenser. Krispigt, tuggigt, syrligt, salt, sött och beskt i en underbar kombination. Första gången är det en del ingredienser att köpa hem om du inte redan har kryddorna och såserna i din basskafferi. Men sedan är det världens mest lättlagade!
Malins veganska nudelsallad
Ingredienser
Solrosolja eller annan neutral matolja
Risvinäger
Sweet chili sauce
Chiliflakes
Japansk soja
Ris- eller äggnudlar
Rödlök
Vitlök
Ingefära
Morot
Färsk chili
Friterad yipin-tofu (eller annan fast, god tofu)
Sweet Baby Ray’s BBQ-sauce
Honung
Salt (gärna rökt om du har) plus grovmalen peppar.
Blodgrape
Gurka
Färsk koriander
Ev lite wasabikryddade sesamfrön att sprinkla ovanpå.

Gör så här
- Krossa nudlar lite lätt och lägg i kokande vatten. Koka i underkant – det är gott att de är har stunsen kvar. Blanda en skvätt vardera av solrosolja, sesamolja, risvinäger och sweet chili sauce. Krydda med chiliflakes och lite soja. Lägg ner de kokta, avrunna nudlarna och låt marineras. Ställ åt sidan.
- Gör en 1-2-3-lag och pickla rödlök, tunt skivad skalad vitlök och ingefära samt hyvlad morot och skivad chili. Ställ åt sidan.
- Skär tofun till kuber och marinera bitarna i chilisås, soja, Sweet Baby Ray’s BBQ-sauce, honung, salt, chiliflakes och grovmalen peppar. Låt dra nån timme och stek sedan tärningarna i solrosolja så att de blir knaprigt krispiga runtom.
- Finstrimla vitkål. Skala och filéa blodgrape. Dela gurka på längden och skrapa ur inkråmet. Skär den sedan i tunna halvmånar.
- Blanda samman nudlar, vitkål, grape och gurka. Rör sedan ner tofun och häll lagen av de picklade grönsakerna (spara och stoppa i nåt annat gott!) Vänd sedan ner grönsakerna och rikligt med färsk koriander. Toppa med wasabikryddade sesamfrön innan du njuter av livets godaste
14 svar
Låter supergott! Fråga: vad är en 1-2-3 lag? Googlade mig till en ättikslag med socker och vatten, är det en sån du också gjort?
Ja precis =)
Låter jättegott! Ska definitivt prova!
För den som vill bjuda en vegan på den här rätten så tipsar jag om risnudlar/sobanudlar och agavesirap istället för honung.
Låter jättegott! Är äggnudlar verkligen vegan? 🤔
Haha, nä hjärnsläpp. Ta risnudlar istället. Jag använder dock äggnudlar och adderar dessutom fisksås så för mig är rätten inte riktigt vegansk =)
Och jag lägger till ägg i nästan alla helveganska recept, mitt blodsocker åker tyvärr berg- och dalbana annars. Men älskar sådana här sallader, mycket bra tips med grapefrukt i, det ska jag testa!
Vegansk och äggnudlar?! Njaaa… Kör på risnudlar istället! 🙂
Samt honung —> agave för vegansk.
Låter underbart gott och nyttigt (om man får säga så) 🥰 kram
Åh vad gott! Måste testa! Tack för receptet!
Allt jag gillar + bra tips på tofu, det gillar jag men har noll koll på. Tycker dock det är svårt att höfta volymer första gången jag lagar saker… skulle önska ungefärliga måttangivelser, men provar!
Gjorde till middag och blev sååå gott! Hade inte exakt alla ingredienser men blev super ändå! Toppade med lite hackade salta jordnötter 🙂
Har precis provlagat detta recept och hjälp vad gott det var!!! Min nya favoriträtt! Tusen tack för receptet!
Vad kul 🤗❤️