Gick igenom mina skåp häromdagen och rensade bland barnens gamla skolböcker, teckningar och pyssel. Ögonen tårades när jag såg femåriga Bertil och Ada stå och gräva i förskolans sandlåda, leriga och överlyckliga. Och av att se Folkes små bildalster med sockerfärg och hans laminerade namnlapp med en liten pingvin på. Den fick mig att tänka på alla tidiga mornar när jag hängt upp hans kläder på kroken och kramat honom hejdå. När blev mina ögonstenar så stora?

Jag är så smärtsamt medveten om att vi bara har barnen till låns. Att det är några få år de bor hemma allihop och vi får rå om dem – vara hela deras vardag och värld. Jag vill verkligen ta vara på den tiden. Som när Bertil kommer hem från skolan långt innan småbarnen och tar fikarast med mig och berättar om sin dag. Eller när jag sitter i fåtöljen efter middagen och Folke kryper upp och vill bli kliad. Eller när jag hämtar Ulf på förskolan och han kastar sig i min famn och säger -Varför är du så gullig mamma? med sin sötaste lilla röst.

Jag vill verkligen inte att de här åren med barnen ska vara begravda i stress och press. Där allt fokus är riktat mot mitt eget liv och mina egna prestationer. 2017 och 2018 reste jag hela tiden: föreläsningar, jobbresor, bokmässa, intervjuer. Jämt på väg någonstans. Just då var det något som krävdes för att komma framåt med företaget. Men nu är läget ett annat. Och jag har äntligen börjat lära mig att se upp för fällorna. Tänker på alla år när jag aningslöst bokat upp mig på massa extra jobb till våren – bara för att när våren väl anländer sakna energi och drivkraft att genomföra det. Då vill jag inte sitta ensam på något hotellrum i en annan del av Sverige. Jag vill vara hemma, dricka kaffe på verandan och påta med mina rabatter. Spola upp en badbalja i trädgården och langa varmkorvar genom fönstret till alla hungriga lekkompisar.

Om man verkligen måste jobba borta är det ju en sak. Men jag som haft ett val – varför har jag så ofta valt fel?

Jag har en inre konflikt mellan vad jag vill göra – och vad jag tycker att jag borde vilja göra. Är det okej att inte vilja prestera “mer” än det här? Får jag vara så pass tillfreds? Borde jag inte maxa, utmana mig och testa nytt?! Utveckla företagsidéer och starta projekt?

När jag pratade om det här med en vän sa hon bara -Men det är ju nu du skördar! Och då var det som att poletten trillade ner. Varför jobbade jag så hårt de där åren om jag inte nu tar mig tid att njuta frukterna av det? Av att bloggen nu är så stor att jag kan leva på den och inte behöver göra massa annat som kräver mitt fokus och min tid.

Jag är inte skyldig mig själv eller någon annan att göra något “häftigare” än det här. Jag är dock skyldig mig själv att lyssna på min inre röst och försöka respektera den. Och därför presenterar jag nu för er:

Vårens Storslagna Karriärsplaner!

Ligga på rygg i gräset och titta på svalorna

Bada i den första isvaken

En arbetsbelastning som tillåter ett behagligt tempo på dagarna

Kvällspromenader i skogen

Arbetsdagar där det finns tid för en riktig lunchrast.

Plantera gullvivor

Bättra på färgen på mina utemöbler

Att ha energi kvar att laga en riktigt god vardagsmiddag

Lediga hemmahelger utan särskilda planer

Träna så ofta jag bara har lust

Baka sockerkaka

Såpskura golv

Slumra i hammocken med Ulf

Njuta av det lilla livet utan minsta dåligt samvete