Du vet den dÀr krypande irritationen nÀr du aldrig kommer till skott med vad du verkligen vill göra? SÄ har jag kÀnt inför min stÀndigt minskande boklÀsning. Varje gÄng jag tÀnkt pÄ hur lite jag lÀser har jag kÀnt mig sur och missnöjd.

Men sedan jag inledde min lĂ€sutmaning vid nyĂ„r (20 minuters lĂ€sning varje kvĂ€ll) Ă€r den dĂ€r irriterande kĂ€nslan helt borta. IstĂ€llet för sur blir jag glad nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ böcker. TĂ€nk att jag bara tog tag i det? TĂ€nk att jag nu besöker biblioteket var fjĂ€rde vecka och fyller pĂ„ titlar – precis som jag gjorde i alla Ă„r innan jag fick barn. Otroligt! Under Ă„rets första tre mĂ„nader har jag plöjt tretton böcker. Förmodligen tolv fler Ă€n jag hade gjort utan min lĂ€sutmaning.

Det hĂ€ftiga Ă€r att jag inte lĂ€ngre lĂ€ser 20 minuter per kvĂ€ll. Jag lĂ€ser mer! Tröskeln att ta fram en bok har sĂ€nkts sĂ„ plötsligt lĂ€ser jag en stund efter middagen eller nĂ€r jag ligger i badkaret. Allt oftare konkurrerar boken ut instagram och det gör mig sĂ„ jĂ€kla glad. Det var ju det som var sjĂ€lva meningen med lĂ€slöftet – att det skulle förĂ€ndra mitt lĂ€sbeteende pĂ„ totalen och inte bara de dĂ€r 20 minuterna pĂ„ kvĂ€llen. KĂ€nner mig upprymd av tanken pĂ„ allt jag kommer hinna lĂ€sa och upptĂ€cka i Ă„r!

Vad jag lÀst i mars

Det hollĂ€ndska huset – Ann Patchett

NĂ„gon hade skyltat den hĂ€r boken pĂ„ biblioteket och den fina framsidan fĂ„ngade min uppmĂ€rksamhet. Ryckte Ă„t mig den utan att tidigare ha lĂ€st nĂ„got av prisade Patchett eller ens ha kollat baksidestexten. Det Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att vĂ€lja böcker tycker jag – har hittat mĂ„nga ovĂ€ntade pĂ€rlor pĂ„ det viset. Jag strĂ€cklĂ€ste boken pĂ„ sportlovet nĂ€r jag vilade efter operationen. En rakt igenom underbar och lĂ€svĂ€rd bok som verkligen grep tag i mig som gjorde mig nyfiken pĂ„ att utforska Patchetts övriga författarskap. Hon har ett sĂ„nt behagligt sprĂ„k. SĂ„ hĂ€r stĂ„r det pĂ„ baksidan:

Ann Patchett Àr tillbaka med sin starkaste bok hittills: en djupt berörande roman om det oupplösliga bandet mellan en bror och en syster, deras barndoms hus och ett förflutet som vÀgrar slÀppa taget om dem. I slutet av andra vÀrldskriget börjar Cyril Conroy bygga upp ett enormt fastighetsimperium genom en kombination av tur och skicklighet. Hans första drag Àr att köpa Det hollÀndska huset, en lyxig egendom i utkanten av Philadelphia. Det som var tÀnkt som en överraskningspresent till hans fru lÀgger grunden till familjens rikedom men ocksÄ deras undergÄng.


En dag – David Nicholls

15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen pÄ universitetet. Dagen efter mÄste de gÄ skilda vÀgar. Men var kommer de vara den 15 juli Äret dÀrpÄ? Och alla Är som följer?

BlogglĂ€saren Greta tipsade mig om att jag som gillar Nick Hornbys böcker sĂ€kert ocksĂ„ skulle gilla David Nicholls. SĂ„ nĂ€r jag passerade hans böcker pĂ„ biblioteket plockade jag med mig nĂ„gra titlar. Jag började med att lĂ€sa En dag eftersom det Ă€r en titel och en framsida jag sett flimra förbi mĂ„nga gĂ„nger förut. Och VILKEN HÄRLIG BOK! Nicholls sprĂ„k flyter lĂ€tt och Ă€r underhĂ„llande – samtidigt som det inte kĂ€nns minsta lĂ€ttviktigt. NĂ„gon enormt stor litteratur Ă€r det kanske inte tal om men fullt tillrĂ€ckligt för att jag ska vara nöjd. Och jag som annars mest lĂ€ser historiska romaner av döda författare uppskattar verkligen lĂ€svĂ€rd (och romantisk) samtidslitteratur. Grinade som ett barn i slutet.

Mitt livs roll –David Nicholls

Eftersom jag gillade En dag sĂ„ mycket högg jag sedan raskt in pĂ„ Mitt livs roll som handlar om den misslyckade skĂ„disen Stephen C McQueen som inte ens spelar huvudrollen i sitt eget liv. PĂ„ en fest hemma hos stjĂ€rnan Josh Harper “vĂ€rldens tolfte sexigaste man” förĂ€lskar han sig i Josh fru Nora vilket leder till mĂ„nga problem och komplikationer.

En lovande intrig och start pĂ„ boken – men sedan mest besvikelse. Man kĂ€nner ingenting för karaktĂ€rerna och intrigen upplevs konstruerad. Jag började tĂ€nka att Nicholls tagit guldkornen frĂ„n En dag och försökt Ă„terupprepa succĂ©n – men sedan insĂ„g jag att Mitt livs roll skrevs före och att man snarare kan anta att han övade sig genom att skriva den. DĂ„ blev jag mer förlĂ„tande inför denna lilla bagatell som trots sina brister Ă€ndĂ„ lyckades underhĂ„lla mig sĂ„ pass att jag lĂ€ste ut den.