NÀr jag var tonÄring pÄ sommarlov tjatade ofta vuxna pÄ mig.
Clara du kan inte ligga med nÀsan i en bok hela dan! Du mÄste gÄ ut i solen!
SÄ jag gick ut, med nÀsan i djupt nere i Maria Gripes Skuggan över stenbÀnken. Jag la mig lydigt pÄ en filt som syrran hade lagt ut men lÀmnat för nÄgot skojigare, och sen blev jag liggande dÀr tills nÄgon av de vuxna ropade igen:
– Clara du kan inte ligga i solen hela dan, du kan brĂ€nna dig!

Som ung blek bokmal hade jag lÀtt för att bli röd, svÄrare för att bli brun och var pÄ tok för ointresserad för att skydda mig. Det sved!

I dag Ă€r jag större delen av sommaren utomhus – i trĂ€dgĂ„rden, med barnen pĂ„ stranden och hela familjen Ă€ter helst bĂ„de lunch och middag i stora utemöbeln. Med sĂ„ mĂ„nga timmar utomhus kommer brĂ€nnan av sig sjĂ€lv. Numera Ă€lskar jag att se min fullvuxna kropp i sommarhud. Bruna ben i shorts och frĂ€knar pĂ„ nĂ€san signalerar ledig tid. Och med ett sĂ„nt liv behöver jag tĂ€nka till för att sola sĂ€kert – hĂ€r Ă€r mina bĂ€sta tips!

Ekologiska solskydd och hudkrÀmsprodukter frÄn Life

Claras solskola

 • Börja dagen med att smörja in dig med solskydd. SĂ„ har du ett grundskydd oavsett vad du hittar pĂ„ timmarna efter.

 • Ha alltid solskydd i handvĂ€skan. Solskydd funkar tyvĂ€rr dĂ„ligt om det ligger hemma i badrumsskĂ„pet och du Ă€r pĂ„ stranden. LĂ€gg en flaska i vĂ€skan sĂ„ slipper du tĂ€nka till varje gĂ„ng du ska ut. Glöm inte solhatt!

 • Högsta styrka. Jag vill att mina barn ska ha den högsta skyddsfaktorn, spf 50. Barnen Ă€lskar att bada och springer upp och ner i vattnet. I Ă„r sprayar vi vuxna pĂ„ dem med Bioregenas ekologiska vattenfasta solskyddsfaktor, i sprayform gĂ„rd det snabbare Ă€n med krĂ€m pĂ„ tub. Dessutom Ă€r den ekologisk. Glöm inte att smörja öronen pĂ„ kortklippta barn!

 • KlĂ€der som tĂ€cker barnens kropp Ă€r viktigt- sĂ€rskilt axlarna Ă€r jag noga med att skydda.
 • TĂ€nk pĂ„ dig sjĂ€lv ocksĂ„. Den hĂ€r tiden pĂ„ Ă„ret har jag samma höga skydd som barnen, lite senare brukar jag köra spf 30 – hĂ€r Bioregenas ekologiska solskyddsfaktor men fortsĂ€tter gĂ€rna med spf 50 dĂ€r huden Ă€r som kĂ€nsligast och mest exponerad. MĂ„ste sĂ€ga att jag aldrig provat en solskyddsfaktor som doftar sĂ„ gott som denna! Mums.
 • Ta i rejĂ€lt. Det Ă€r lĂ€tt att bli snĂ„l nĂ€r man sitter pĂ„ stranden med tuben i handen. Men ingen har vĂ€l nĂ„gonsin smörjt in sig för mycket? TĂ€nk tvĂ€rtom – smörjer du in för lite fĂ„r du för dĂ„ligt skydd.

 • Dött ska bort. Min mamma lĂ€rde mig att ta hand om huden. Hon anvĂ€nde smink sparsamt men var noga med att tvĂ€tta ansiktet och smörja in sig. I sommar testar jag ekologiska Cleansing CrĂšme-Mousse frĂ„n Mossa för att ta bort smink och rengöra huden innan solbad. Jag fick tips av den frĂ„n Lifes hĂ€lsorĂ„dgivare Linda. Den innehĂ„ller AHA-fruktsyror frĂ„n vita vinbĂ€r som ska hjĂ€lpa till att ta bort döda hudceller. Det ger i sin tur en jĂ€mnare, finare brĂ€nna.

 • Återfukta! Mossa har ocksĂ„ en ekologisk ansiktsolja som Ă€r riktigt, riktigt hĂ€rlig. Jag vill ju gĂ€rna hĂ„lla hyn mjuk och dofta gott samtidigt. Den hĂ€r oljan innehĂ„ller bland annat ekologisk hallonolja, havtorn, oliv, aprikos, havre och tomatolja. Som en sommarbuffĂ© för huden! Droppas pĂ„ hyn i ansiktet och masseras in innan den vanliga hudkrĂ€men. Bonus för snyggt glow.

 • Skydda hĂ„ret. Om kroppen blir mörkare av solen sĂ„ blir hĂ„ret ljusare. Mitt brukar bli gult i solen och det gör mig inte sĂ„ mycket – men har du precis fĂ€rgat det och vill bevara nyansen Ă€r det klokt att anvĂ€nda solhatt. Det finns ocksĂ„ hĂ„rprodukter med solskydd man kan spraya pĂ„.

 • Skydda ögonen. Jag Ă€r sjĂ€lv urdĂ„lig pĂ„ att bĂ€ra solglasögon – men den starka solen kan skada ögonen. SĂ€rskilt viktigt Ă€r det att skydda ögonen om du Ă€r vid vatten. Med stora solglasögon skyddar du dessutom den tunna huden runt ögonen.

 • Om du brĂ€nner dig – smörj gĂ€rna med Aloe Vera som bĂ„de lindrar svedan och hjĂ€lper huden att lĂ€ka sig.

 • LĂ€s i skuggan. Mitt pĂ„ dagen gĂ„r jag inomhus med gott samvete. Tycker att jag var rĂ€tt solklok som barn och unnar mig nu gĂ€rna ett par timmar utanför solen nĂ€r den Ă€r som starkast. Det Ă€r lagom för mig. Vad andra Ă€n ropar till mig.

Vad Ă€r lagom för dig? Är du en person som gillar att slöa i solen eller uppsöker du helst skuggan?

Hela det hÀr Äret samarbetar jag med Life som har ett brett sortiment av solskydd, Äterfuktande oljor, BUS-produkter och sköna krÀmer som gör mig sommarfrÀsch. Lifes hÀlsorÄdgivare Linda tipsade mig ocksÄ om Solbrun, ett kosttillskott som hon anvÀnder redan under vÄren för att ge huden som varit i solen en djupare gyllene ton. Det ska jag testa!

Multivitamin Kvinna, Solbrun och Collagen-Hyaluronpulver

Life har förutom produkter för utsidan av kroppen mÄnga saker för insidan av den. Vitaminer, tillskott och hÀlsosamma livsmedel som bygger upp kroppen inifrÄn. Och behöver du ett rÄd kan du alltid prata med deras kunniga hÀlsorÄdgivare i butik.

Den hĂ€r varma, soliga Ă„rstiden Ă€r ju den vi alla gĂ„r och vĂ€ntar pĂ„ för att fĂ„ fylla pĂ„ energin och ladda batterierna. Men tiden fram till semestern tenderar ocksĂ„ att vara den stressigaste pĂ„ hela Ă„ret för mĂ„nga mĂ€nniskor. Kanske sĂ€rskilt mammor. Jag slits hela tiden mellan det jag borde göra – och det jag allra helst vill göra nĂ€mligen att bara sitta vid en varm vĂ€gg med min kaffekopp och ta det lugnt.

Hoppas du ocksÄ kan stjÀla till dig lite skön egentid under perioden fram till semestern. Och njuta den sköna kÀnslan av nÀr hud som varit instÀngd en hel vinter plötsligt fÄr möta svalt sjövatten, ljumma vindar och varma solstrÄlar. Se bara till att skydda dig ordentligt. Sola lugnt!