NÀr jag var i BorÄs hann jag med en liten loppistur med syrran. Jag har ju en lista i mobilen pÄ saker som fattas till vÄrt hem eller min garderob och som jag ska hÄlla utkik efter pÄ loppis.

NÀr jag gjorde garderobsinventeringen med min syster i somras identifierade vi en lucka. För att kunna anvÀnda fler av mina befintliga överdelar pÄ ett bra sÀtt behövdes nÄgra raka, tighta pennkjolar att matcha med. FörstÄ glÀdjen nÀr jag hittade alla dessa kjolar pÄ samma secondhandaffÀr. TvÄ svarta pennkjolar med lite olika ytor och struktur, en rar prickig pennkol samt en raffig i lepoard. Och slutligen en grön, vÀvd kjol med fantastiskt fall.

Jag hittade Àven ett fat i den majolikaservis som jag samlar pÄ.

Samt ett portugisiskt fĂ€rgglatt fat att anvĂ€nda till plĂ„tningar. Jobbigt för mig som hatar porslin att behöva köpa sĂ„nt hĂ€r i parti och minut…

En terrierformad kapsylöppnare. Samt en vÀggvas formad som en grÀsand. TvÄ saker som stÄtt uppskrivna pÄ listan sedan mÄnga Är tillbaka. SÀrskilt frÄnvaron av grÀsand har pÄfrestat familjelivet.

-Om vi bara hade haft en flygande grÀsand pÄ vÀggen sÄ hade hemmet varit komplett, har Jakob klagat.

-Det Àr ingen idé att renovera fasaden innan ni har grÀsanden pÄ plats, invÀnde mÄlaren

-Varför tjatar du pÄ oss om att stÀda rummet nÀr du sjÀlv inte ens ordnat med den dÀr fÄgeln?! tjafsar barnen

Ni förstÄr lÀttnaden jag nu kÀnner.

Loppade Àven en trave vackra textilier. Hade verkligen ingen lust, men det finns ju hyllplats kvar i mitt linneskÄp och jag hatar att vara den som slösar med utrymme.

Det blev tvÄ makalösa vÀvda vÀggbonader samt en lÄng handbroderad vepa som kan anvÀndas antingen som duk eller draperi. Plus ett vitt tyg med broderat hÄlmönster som ska fÄ bli köksgardin.

En gÄng visade jag en bild pÄ min systers tavelvÀgg. DÀr satt bland annat en loppad litografi som förestÀllde en tjurfÀktning. Den vÀckte stor moralisk indignation bland mina lÀsare. Och stor förvÄning hos min syster som inte ens noterat motivet utan bara köpt den för att fÀrgerna var fina.

Fruktar nu liknande upprördhet kring dessa tvÄ mÀrkliga lÄngsmala tavlor. FörvÀntar mig anklagelser om att jag influerar till en massa ridande rÀvjakt. Vet att ni Àr mÄnga som varit nÀra att börja jaga rÀv i rött och för er kanske detta blir allt för triggande för att kunna lÄta bli?

Det Ă€r i alla fall alltid en sĂ„dan otrolig tillfredsstĂ€llelse nĂ€r man lyckas haffa precis det man saknat utan att behöva köpa det nyproducerat. Det kĂ€nns som att lura systemet pĂ„ ett underbart sĂ€tt. Detta gĂ€ller klĂ€der sĂ„klart – men framförallt tavlor med jaktmotiv och grĂ€sĂ€nder i porslin. Smutsiga industrier som genererar stora utslĂ€pp.