Ett valresultat har utkristalliserat sig och en känsla av allvar har infunnit sig. Jag har inte riktigt vetat vad jag ska skriva om saken men Julia formulerar det så bra på sin blogg

Hur hamnade vi ens här? Är det för att jag lyssnat för lite eller pratat för tyst? Inför demokratin är vi alla samma, våra röster väger lika tungt, men resten av året måste de inte göra det. Det här var valet, nu börjar det andra. Alla andra dagars röster

Det är det mest hoppingivande och trösterika jag läst om valet. Nu börjar alla andra dagars röster och då är det vi som tycker annorlunda som måste göra oss hörda. Som måste engagera oss, höja rösten, protestera och visa solidaritet. Många gör det redan men vi måste bli ännu fler.

Och jag orkar inte höra fler kändisar och influencers fokusera på hur ont i magen de har av valresultatet. Det här är alldeles för viktiga frågor för att få ont i magen, dra sig tillbaka och fokusera på sitt eget mående. Det är inte synd om mig som har rätt hudfärg, ett svenskklingande namn och en trygg inkomst. Mitt egna mående just nu är ointressant.

Om man inte sympatiserar med utvecklingen i landet är det läge att använda sin röst. Varje dag fram till nästa val. Och förstå att lika högt som motståndarna skriker – lika högt måste vi som tycker tvärtemot ropa.

Jag vill slutligen tipsa om Maria Soxbos utmärkta inlägg om valet – med 9 strategier för hur man nu ska agera. Aktion är det som behövs. Några av de väldigt handgripliga sakerna hon föreslår är tex att gå med i ett politiskt parti, ta ställning för andras intressen än sina egna och bli en del av det samhälle man själv vill ha. Så mycket hopp och handlingskraft i hennes inlägg. Läs det!

Nu gaskar vi upp oss och tänker på alla offer som folk gjort före oss och alla svåra och utmanande förändringar som människor innan oss klarat av att genomdriva. Vi klarar det vi också! Vi lever i en demokrati och gillar vi inte det demokratiska utfallet måste vi engagera oss för att det ska bli annorlunda. Inte bara inför valdagen utan vareviga dag. Det här valresultatet blev en nyttig påminnelse om den saken.