De första frostnätterna har hälsa på och jag tar rätt på de sista bären. Krusbär i överflöd och vita, röda och svarta vinbär.

Jag blev alltid så besviken när jag var liten och pappa hade gjort krusbärskräm till efterrätt. Men nu fattar jag inte hur jag kunde bli besviken? Tänk att ha föräldrar som ordnar efterrätter till vardagsmiddagar – bärkräm, fruktsallad och sånt. Vilken grej!

Nu är det istället jag som kokar kräm och tack och lov är mina barn inte lika kräsna som jag var.

Att lyckas med kräm är inte svårt – det var en av de första rätterna vi fick göra på hemkunskapen i högstadiet. Antingen gör du den med enbart krusbär eller så blandar du lite olika bär. Färska eller frysta spelar ingen roll. Och om du vill ha lite variation i smaksättningen är kardemumma, kanel, ingefära och vanilj goda kryddor att experimentera med.

KRusbärskräm på mormors vis

Portioner

4

Tid

20 minuter

Ingredienser

  • 6 dl krusbär

  • 4 dl vatten

  • 2 dl strösocker

  • 1/2 tsk vaniljpulver

  • 1 1/2 msk potatismjöl

  • 3 msk vatten

Gör så här

  • Rensa och skölj bären. Lägg i en kastrull och slå över vatten, socker och vaniljsocker. Låt koka tills bären går sönder. Använd en visp för att ta sönder dem helt – eller en potatisstamp
  • Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Häll ner i kastrullen i en fin stråle under kraftigt vispande. Ge ett kort uppkok.
  • Häll över krämen i en skål och låt svalna något.

Servera med en skvätt gräddmjölk och njut!