
De första frostnätterna har hälsa på och jag tar rätt på de sista bären. Krusbär i överflöd och vita, röda och svarta vinbär.

Jag blev alltid så besviken när jag var liten och pappa hade gjort krusbärskräm till efterrätt. Men nu fattar jag inte hur jag kunde bli besviken? Tänk att ha föräldrar som ordnar efterrätter till vardagsmiddagar – bärkräm, fruktsallad och sånt. Vilken grej!

Nu är det istället jag som kokar kräm och tack och lov är mina barn inte lika kräsna som jag var.
Att lyckas med kräm är inte svårt – det var en av de första rätterna vi fick göra på hemkunskapen i högstadiet. Antingen gör du den med enbart krusbär eller så blandar du lite olika bär. Färska eller frysta spelar ingen roll. Och om du vill ha lite variation i smaksättningen är kardemumma, kanel, ingefära och vanilj goda kryddor att experimentera med.
KRusbärskräm på mormors vis
4
20 minuter
Ingredienser
6 dl krusbär
4 dl vatten
2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk potatismjöl
3 msk vatten
Gör så här
- Rensa och skölj bären. Lägg i en kastrull och slå över vatten, socker och vaniljsocker. Låt koka tills bären går sönder. Använd en visp för att ta sönder dem helt – eller en potatisstamp
- Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Häll ner i kastrullen i en fin stråle under kraftigt vispande. Ge ett kort uppkok.
- Häll över krämen i en skål och låt svalna något.

Servera med en skvätt gräddmjölk och njut!
14 svar
Jqg var också bedrövlig som barn. Vi hade aldrig köpebröd, bara hembakt. Jag var så otacksam, ville alltid bara ha köpebröd. Limpa från affären var lyxigaste lyx. Mina stackars barn äter bara det där köpebrödet jämt nu…men får mormorbröd hos mormor och har vett nog att uppskatta det.
Vi fick hembakt till fredagsmys, krämer och hemmagjorda syltar. Flädersaft från egen fläder, osvosvosv i i evigheten. Det enda jag ville ha var apelsinsaft från affären, sylt på tryckflaska, och önoskräm. Hujedamig sånt barn man var.
EXAKT samma här! Mina föräldrar bakade och syltade och saftade och gjorde egen glass och chokladsås och gud vet vad, men det lyxigaste jag visste var köpebröd och o’hoj-sås på tub. Varför var man så otacksam haha?!
Haha, usch! En skitunge var man som inte förstod hur bra man hade det!
Vi fick chips en hång under hela min barndom. Minns det så tydligt😂
Hej, verkar som tillsättningen av socker och vaniljpulver fallit bort ur beskrivningen. /Emilie
Men är det inte typiskt att vi som oftast vill ha det vi inte får? Fick man hembakt som barn ville man ha köpebröd. Fick man köpebröd ville man ha hembakt.
För mig ser det otroligt exotiskt ut med krämer. Jag som är uppväxt med en miljon äppleträd men inga bärbuskar 🙈😂
Gammalt husmorstips: Söndagsefterrätt: när krämen är upphälld i (vacker) skål ska den sockras lite lätt på ytan och ställes att svalna helt. Då blir det inget skinn på den. Serveras alltså kall, eventuellt garnerad med vispgrädde i toppiga klickar. Eller gräddmjölk.
Min mormor gjorde alltid efterätt på onsdagar då hon hämtade mig i skolan som barn. Bland annat just krusbärskräm. Jag uppskattade det och det är fina minnen.
När det serverats middag som tillagats i ugn brukade min mamma ha satt in en gratängform/fat med frysta jordgubbar och blåbär i ugnens eftervärme. Serverades med glass eller grädde och lite socker. Perfekt tinat, lite småvarmt när vi ätit klart.
Genialiskt!!!
Säger som Elisabeth i Astrid Lindgrens bok om Madicken – ”Krusbärskräm, kräm och annan kräm”. Krusbärskräm är godast, kräm är äppelkräm och annan kräm är andra sorters kräm. Håller helt med!
Det är just sådana här recept som ska till användning nu – även i skolan:
smakar gott, mycket kulturhistoria, enkla råvaror och oftast närproducerade 🙂
Det måste testas hat dock inte så mycket krusbär går det att blanda ihop med röda vinbär ???
Jadå det går fint 🤗