
När jag verkligen inte har någon som helst matinspiration brukar jag göra mack-middag. Och ännu har jag aldrig hört någon klaga på det upplägget. Nästan så man börjar fundera på att skrota varma middagar helt och hållet? Hade man bott så till att det fanns ett riktigt bageri med ett trevligt utbud hade det förstås varit ännu bättre. Men det här brödet räcker ganska långt.

Butiksbakad baguette, lite olika pålägg – salami, mozzarella, vanlig ost, paprika, tomat, gurka, salladsblad, rostad lök eller färsk. Ja vad man nu har lust med. Så skär man upp och lägger fram det lite trevligt och så får alla i familjen plocka vad de själva vill.

Min mest kräsnas unge tar enbart bröd och doppar i olivolja och salt och det funkar det med. Ännu har han inte fått skörbjugg eller svultit ihjäl.
48 svar
Ett friskt barn med mat framför sig svälter inte ihjäl, enligt familjeordspråket… (kan inte hålla med helt, har en unge som varit extremt petig & tvärvägrat äta viss mat oavsett hur hungrig hen var! )
Underbart ju! Vi kör med jämna mellanrum grötmiddag, med frön och nötsmör som topping tillsammans med lite frukt eller bär tänker jag att det har ett högre näringsinnehåll än mycket annan mat som serveras. Tar noll och ingen tid att fixa och alla äter med god aptit!
Så sant. Att alltid måsta äta varm, lagad mat är överskattat. Protein, vitaminer och kolhydrater finns även i kall mat.
Håller med! Det är lite märkligt att vi är så låsta i vilken mat man bör äta vilken tid på dygnet… baguette och pasta innehåller juni princip samma sak. Lägg ost och skinka på mackan och drick mjölk till eller gör ost- och skinksås med mjölkbas- det är liksom samma ingredienser men får väldigt olika status vid middagsbordet.
Eller hur, mackor är ju faktiskt vad man äter till huvudmål åtminstone en gång om dagen i mååånga länder. Dessutom är det störtgott och dina barn kommer minnas sin barndoms köpebaguette med salami med ömma hjärtan ❤️❤️.
I Tyskland kallas middag för kvällsbröd – Abend Brot, vilket härstammar från att man förr i tiden just åt mackmiddagar medan lunchen kunde bestå av varma rätter ☺
Trodde jag och min man var ensamma om konceptet mackmiddag! Tror jag ärvt det från min barndom – där var det inte alls främmande att bara plocka fram ett helt frukostbord till middagen. Fil med flingor och knäckemacka med ägg typ. Alla var supernöjda med upplägget.
Skörbjugg, annan näringsbrist på grund av otillräcklig tillgång till bra föda och svält har vi tackolov utrotat ur Sverige, bara hoppas det får förbli så…sorgligt att det ännu är en verklighet på alltför många ställen i vår värld…
Är team Frukost hela dagen!
Tycker i perioder att det är svårt med lagad mat. Tappar inspirationen, och vill heller inte äta matlåda för kan ha riktigt svårt för det. Någonting som är vansinnigt gott ena dagen blir för mig oaptitligt nästa dag – tror det har med uppvärmandet att göra.
Då kommer gröt och mackor väl till pass! Älskar t.ex. bagel med rökt lax, philadelphia, rödlök och dill. Eller varför inte en hederlig macka med kokt ägg och kaviar?
Om det inte vore för min hoppande järnbrist skulle jag gärna leva på mackor och frukostmat alla dar i veckan.
Jag jobbar hemifrån idag vilket gjorde att jag hann sätta en deg innan första morgonmötet, den jäste under mötet och sen ner i varm gjutjärnsgryta när mötet var slut, i ugnen medan jag petade med scheman och nu närmar vi oss lunchpaus när det blir soppa och macklunch!
ÅÅÅH! Vad härligt! Detta vill jag bli bättre på. Jobbar ju oftast hemifrån och borde kunna sätta en deg på morgonen
Kan tipsa om Martin Johanssons bok ”Baka bröd”. Eller Bröd bröd bröd som min kollega har! Han revolutionerade mitt tänk kring att hinna baka eget bröd! Hans recept gör det så enkelt och det blir jättegott! Och det finns ett grytbröd också. Det blir jättefint att baka i gjutjärn gryta!!
Det har jag aldrig hört att man bakar i gjutjärnsgryta 😳 skulle tycka det var nice om du delade med dig hur man gör 😊
Jag lägger ner min surdeg i en oljad gjutjärnsgryta, låter den jäsa i den och sedan skjuts in i ugnen. Välter ur den när den är gräddad och man har ett stort runt/ ovalt bröd 🥖
Det ska jag testa 😆 tack så mycket för svar 👍
Vi kör det här hemma (men receptet är på norska)
https://www.dn.no/smak/sverre-satres-bakeskole/mat/mat-og-drikke/eltefritt-grytebrod/1-1-5231352
Vi kör det här hemma (men receptet är på norska).
Hos oss heter det ”hemmasubway-mackor” 😁
”Frukostmiddag” är också ett återkommande koncept – gröt eller yoghurt, ägg, mackor, te… Är nog de gångerna barnen äter som bäst, haha.
Hos oss funkar det tyvärr inte med mackor som middag, pga tonåringar som tränar mkt. De gånger de inte äter vardagsmiddag hemma (inte ofta båda äter borta samma dag, men det händer) väljer jag och maken alltid varm Oboy och mackor till middag 🤣
Såå skönt att slippa laga vardagsmiddag ibland!
Så gott det ser ut. Blir sugen på mackmiddag.
Har blivit inspirerad och bakat mer frallor och bröd på senaste. Så har du lättbakade brödrecept så dela gärna med dig.
Varje onsdag har vi Frukostmiddag! Planera in så det blir det inte pga av tid, utan för att det lugnar ner tempo och mysigt.
Nu blir jag riktigt förbannad SLUTA o säga att ditt barn är kräset….
Det är så himla kränkande och totalt fel
Ditt barn har med största sannolikhet seleltiv ätstörning
Det är superviktigt att du och alla vuxna runt om respekterar och accepterar att ditt barn äter vad som funkar och slipper alla pekpinnar och att få höra att man bara är kräsen
Jag har själv selektiv ätstörning och autism tack vara såna som dig och andra vuxna som aldrig respekterat eller accepterat mina problem med mat som kallat mig kräsen o krånglig och försökt tvingat i mig mat har lett till svår PTSD jag äter alla måltider själv i sovrummet i sängen för annars får jag inte i mig någon mat alls
Att mat ska vara njutning sätt att umgås m.m är helt totalt omöjligt för mig
Jag vill verkligen uppmana dig att läsa på ordentligt
https://www.hjarnfonden.se/2020/12/nar-barnet-inte-vill-ata/
Jag är verkligen ledsen för att du behövt uppleva kränkande behandling från vuxna gällande maten. Det låter helt fruktansvärt!
Men min son har absolut ingen ätstörning. Han är bara kräsen. Jag var exakt likadan när jag var liten och det gick över med åren. Under tiden fick jag äta det jag ville i den omfattning jag hade lust med. Och nu gör jag samma sak med honom. Och han utvecklas hela tiden på den punkten och vill experimentera mer och mer med maten.
All gott
De flesta barn går igenom kräsna perioder, precis som det stod i länken du skickade, men de allra flesta (friska) barn äter när de blir hungriga, även om det såklart finns de som har selektiv ätstörning. Det blir lite problematiskt när du sätter en diagnos på ett barn som du inte känner.
Kräsenhet och selektiv ätstörning är olika saker. Själv är jag kräsen och vägrade jag äta skollunchen hela grundskolan för att jag inte tyckte den smakade lika gott som mammas hemlagade mat. Har fortfarande idag svårt för halvfabrikat men äter om det inte finns något annat eller om jag är tillräckligt hungrig. Men jag har inte en selektiv ätstörning för det, är ”bara” kräsen och har matpreferenser.
Jag förstår dig ❤️
Jag säger inte att fallet är så med Claras barn eller kommentarskrivare här, men det missas då och då för att vuxna inte vill/orkar se att deras barn faktiskt befinner sig på autismspektrat och att en icke ovanlig del av det är olika typer av selektiv ätovilja/arfid.
Jag beklagar det du har upplevt ❤️
Ett viktigt ämne. Det är lätt att bli upprörd eftersom att vi som nu är vuxna ofta har blivit behandlade ”fel” i barndomen. Utifrån det man idag vet om detta ❤️
Även de med selektiv ätovilja anses ofta ”bara” vara väldigt kräsna, kan vara bra att känna till. Eftersom att få vet om att det finns ytterligare dimensioner av kräsenhet. Det finns såklart en skiljelinje däremellan men den är inte glasklar för gemene människa (allra helst om barnet dessutom vistas i olika miljöer, på förskola, skola, fritids, hemma, hos vänner mm).
De behöver inte hela vara kopplat till någon annan diagnos, som tex autism, som nämns här.
Både jag och mitt stora barn har / haft detta, utan koppling till annat. Bara selektiv ätovilja. Det är inget som begränsar mig det minsta idag, som vuxen. Jag har jobbat och tränat på att äta olika konsistenser och smaker och äter i princip allt (vegetariskt) men det krävdes hög motivation för att ta mig hit.
Mitt barn lider inte av sin ensidiga kost (skulle lida av att bli itvingad varierad kost = skulle svälta ihjäl) men jag hoppas ändå att det blir samma sak när hen blir stor. Det förenklar livet att kunna äta varierat, på flera sätt än ett.
Hur som helst. Det som man kan rekommendera är att låta barnet närma sig mat i sin egen takt, inte tvinga, inte muta eller belöna. Att få använda sina sinnen, peta på, kladda med, lukta på, föra det till munnen och få spotta ut om så behövs. Mat ska bidra till en trivsam stund och fylla kroppen med bränsle. Ev näringsbrist som ensidig kost (kan) bidra till går att lösa på annat sätt 👍
Tack för klok och insiktsfull kommentar ❤️
Underbart! Jag bor i Tyskland där det är helt naturligt och vedertaget att äta ”Abendbrot” alltsa, ”kvällsbröd” till middag. Sa skönt när varken orken eller lusten till matlagning finns. Plus sa gott ju!
Vår äldste son, då ca 5-6 år, myntade begreppet fikamiddag hos oss. Vi var alla trötta efter hemkomst från jobb/förskolehämtning och vi föräldrar hade hamnat i ryggläge en stund. Gossen hördes stöka lite i köket och efter en stund kom han stånkande uppför trappan med en bricka(!) ”Tänkte vi kunde ha fikamiddag när ni är så trötta”. Vi bjöds på brutna bitar av brödkaka, ost, smör, juice och salta pinnar. Har för mig också att han blandat kaffepulver med kallt vatten, men det kanske inte var den gången. Fikamiddag har sen dess varit en stående räddningsplanka när ork och inspiration tryter, såklart lite mer ingredienser av vad som finns hemma. Sonen är nu snart 40 år och en verkligt duktig matlagare.
Underbart! Jag ser det framför mig!
Åååååh! ❤️
När jag växte upp så gillade jag nästan ingen mat alls. Jag åt bara mosad potatis med smör under en period, ingen kallade det ätstörning. Det var inget märkligt med det utan det var helt tillåtet. I dag är jag pensionär och äter i princip all mat men ibland blir jag sugen på bara potatis och smör.
Frukostmat fungerar också bra både som lunch eller middag.
Befriande läsning! Här bjuds gröt och macka i snitt en gång i veckan, alltid till klang och jubel faktiskt. Underbart!
Vi kallade det ” för lite av varje” Åtminstone, en gång / fjortonde dag, blev, det allt från, köttbullar, på tandpetare, ostbitar, grönsaker mm. Garanterat succé . Någon gång var fjortonde dag, var det grötmiddag, vi hade det lite knapert. Mycket månad i slutet av lönen. Men de överlevde alla tre barnen.
Sån igenkänning i din blogg, ofta! Igår lagade vi köttfärslimpan med löksoppa och ikväll åt vi som mina barn säger ”frukost till kvällsmat ” alla nöjda vid bordet o lägger sig med mätta magar. Fint!
Våra 4 barn älskar frukostmiddag och brukar ofta fråga efter det. Går att variera bra med olika pålägg, grovt och ljust bröd, ägg, korv, ost, skinka. Yoghurt och musli eller dylikt och nåt att dricka. Jag älskar smörgås och skulle lätt kunna äta det alla dagar i veckan.
Försöker att äta havregrynsgröt alla vardagsmorgonar så det inte blir för mycket macka 😊
Mina kompisar har myntat begreppet ’kvällsfrukost’. Fint tycker jag. Njuter varje gång det blir av och tänker på dom🥰.
Tack för en fin blogg 👍
Igår handlade vi för en veckas middagar.
Tog det godaste till i morgon.Baguetter ,ädelost,pastrami,vindruvor,avocado,gurka,tomat.Skönt att slippa kött och potatis…
Mina morföräldrar har vad jag har hört aldrig ätit lagad middag, ens när deras barn var små, utan alltid ”bara” mackor. Jag misstänker att det är eftersom min mormor väl då inte tyckte om att laga mat och antagligen speciellt inte efter en lång arbetsdag. Men för dem har det ju uppenbarligen varit ett vinnande koncept.
Min stora sorg är att barnen inte uppskattar att äta bröd. Annars skulle jag servera mackor till kvällsmål flera gånger i veckan.
Under min uppväxt serverades te och smörgås varje vardagskväll. Lagad mat blev det på helgen. Tyckte det var perfekt. Vi hade alltid flera sorters bröd, olika pålägg och sill. Ofta fanns det också gröt och kokt eller stekt ägg. Vi turades om att duka fram/undan och åt alltid tillsammans.
Till frukost åt vi aldrig smörgås utan då var det fil och müsli eller havregrynsgröt med lingon att välja på.
Mina föräldrar jobbade båda heltid och var inte intresserade av matlagning. Vi åt alla lagad lunch i skolan (mamma med då hon var lärare) och pappa åt lunch ute på jobbet.
Minns inte att jag tyckte att detta var något konstigt alls.
Precis, Rebecka, som jag hade det när jag växte upp :)! Jag har fortsatt så med min egna familj och alla har mått bra och varit nöjda med det. Kanske mer vanligt förr och mer vanligt i Småland där jag kommer ifrån…
Min man, som är smålänning, är van vid att äta lagad mat till lunch (hos honom kallades det middag) och mackor till kvällsmat. Jag, skåning, är uppvuxen med lunch (ofta macka, fil, gröt) och att vi åt lagad mat (middag) på kvällen. Nu kör vi sällan lagad mat på kvällen. Jo rester ibland. Men annars funkar macka/yoghurt/gröt bra. Gärna macka med sallad, mycket grönsaker. 11-åriga dottern har bra skolmat och äter bra där. Jag och maken har matlåda med till jobbet med lagad mat. Båda jobbar heltid, pendlar så jag skulle ALDRIG orka laga mat på kvällarna. Gör det fredag till söndag men inte på vardagar.
När vi var små blev vi saliga när det serverades ”varma mackor” till middag: en skiva rostbröd med rikliga mängder ost, som sedan micrades 30 sekunder innan den åts under andakt. Äter det alldeles för sällan nu för tiden (läs: aldrig). Får bli bättring!
Gott!
Hos oss går sånna middagar under namnet ”italienskt kaos”. Blev känt för mig när jag träffade min man i tonåren och det ibland vankades ”italienskt kaos” till middag.
Vi kör frukostmiddag varje söndag. Min man bakar bröd, lite olika varianter varje gång, han försöker hitta de optimala receptet! Inte mig emot 😊 Och så gröt och massa goda pålägg till!
Åh era lyxtroll med skolmat! Jag bor inte i Sverige och gör varje morgon 5 matlådor till två barn (den ena äter mellis hemma) eftersom mat inte serveras i skolan eller på fritids. Och nä, de kan inte värma maten, så det ska vara sånt man kan äta kallt. Och de har inte ens kylskåp, så det ska med kylklossar men mellis kan inte vara något som ska hållas kallt. Mina barn är inte lätta i maten och de hade absolut fått näringsbrist eller vara för magra om jag inte hjälpte dem att hitta saker som de gillar. 11-åringen är helt okej nu, men 8 åringen skulle lätt trilla av pinnen utan hjälp. Hon är dessutom vegetarian så inte helt lätt alltid. Därför måste vi ha varm mat på kvällarna (och också för att ibland kunna stoppa resterna i matlådorna), så mack-middagar är total lyx för mig. Vi har ibland vad som för mig är svensk mack-middag, helst med bröd jag har köpt med från Sverige, hanökaka eller skånsk kavring, men i tisdags bakade jag tekakor, och så svensk ost, ägg och jordgubbskräm till efterrätt. Jag kallade det träfamiljsmiddag när jag var yngre. (Träfamilj är en familj med träsmörknivar och träpanel på väggarna och stora köksmöbler i ljus furu, det hade inte vi(jag växte upp på 80- och 90-talet)).