Vad ska man göra av alla supergoda äpplen egentligen? Jo äppelmos såklart! Våra röda äpplen ger underbart rosa mos som man gärna klickar i generösa mängder på gröten, pannkakan eller bara rakt ner i ett kallt glas med mjölk!

Kastrull, äpplen, vatten och socker är allt som behövs. Ja en kniv också såklart.

Jag tärnade äpplena i mindre bitar och fyllde lite vatten på botten så att det inte skulle brännas. Sedan ställde jag på spisen och lät puttra.

Det blev en del svinn eftersom rönnbärsmalen varit i farten.

Svinnet fyllde jag i en bunke och gick iväg med till grannarnas grisar.

Vilken grisfest!

Det skreks och buffades och slogs om äpplena.

Till den rara, nyblivna mamman slängde jag flest. Jag håller alltid på spinnsidan!

När man ser hur grisar bökar upp marken när de får gå fritt förstår man varför det är orimligt att någon gris ska gå inomhus i en betongspilta. Ingen av dessa stenar var synlig innan grisarna flyttade dit.

Sedan gick jag in igen. Knäppte en bild på huset i höstfärger.

Maffigt värre.

När jag kom in igen hade äpplena kokat mjuka. Då mosade jag dem och hällde ner lite socker och vaniljpulver.

Tog råsocker för det var allt som fanns hemma och det ger ju dessutom extra fyllig smak.

Sedan fick det bubbla på ytterligare ett tag tills allt socker hade smält. Jag provsmakade såklart för att kontrollera syran i äppelmoset. Därefter tog jag fram mixerstaven och finfördelade moset.

Och så fick det åka på kylning innan jag förpackade det i mindre burkar och slängde ner i frysboxen.

Så ljuvligt gott.