Vad ska man göra av alla supergoda äpplen egentligen? Jo äppelmos såklart! Våra röda äpplen ger underbart rosa mos som man gärna klickar i generösa mängder på gröten, pannkakan eller bara rakt ner i ett kallt glas med mjölk!
Kastrull, äpplen, vatten och socker är allt som behövs. Ja en kniv också såklart.
Jag tärnade äpplena i mindre bitar och fyllde lite vatten på botten så att det inte skulle brännas. Sedan ställde jag på spisen och lät puttra.
Det blev en del svinn eftersom rönnbärsmalen varit i farten.
Svinnet fyllde jag i en bunke och gick iväg med till grannarnas grisar.
Vilken grisfest!
Det skreks och buffades och slogs om äpplena.
Till den rara, nyblivna mamman slängde jag flest. Jag håller alltid på spinnsidan!
När man ser hur grisar bökar upp marken när de får gå fritt förstår man varför det är orimligt att någon gris ska gå inomhus i en betongspilta. Ingen av dessa stenar var synlig innan grisarna flyttade dit.
Sedan gick jag in igen. Knäppte en bild på huset i höstfärger.
Maffigt värre.
När jag kom in igen hade äpplena kokat mjuka. Då mosade jag dem och hällde ner lite socker och vaniljpulver.
Tog råsocker för det var allt som fanns hemma och det ger ju dessutom extra fyllig smak.
Sedan fick det bubbla på ytterligare ett tag tills allt socker hade smält. Jag provsmakade såklart för att kontrollera syran i äppelmoset. Därefter tog jag fram mixerstaven och finfördelade moset.
Och så fick det åka på kylning innan jag förpackade det i mindre burkar och slängde ner i frysboxen.
Så ljuvligt gott.
27 svar
Hej Clara! Vad spännande att se skålen på den sista bilden – jag har fem stycken sådana som min mormor köpt i Ryssland för väldigt många år sen (om jag kommer ihåg rätt). Var har du fått tag på din? Mvh Ellen
Vad kul =) jag har två stycken i olika storlekar (och hos farmor finns en tredje) och mina är loppade båda två! Verkar ha varit en populär modell för jag ser dem då och då på loppisar och tycker de är SÅ fina!
Jag har också tre olika storlekar, efter min mormor! Har inte tidigare sett likadana, men nu på senare år dyker de upp lite här och var, här används de till allt 🥰
Socker smälter inte, det löser sig.
Vänliga hälsningar,
En kemist
“… det gör det alltid” 🎶
Vilken underbar färg på moset. Varför blir det rosa egentligen?
För att jag har kvar det röda skalet 🤗
Aaah, naturligtvis. Tänkte inte så långt. Trodde det kanske hade med en viss äppelsort att göra. Men kul, nu vet jag för alltid att det är skalet 🙂
Älskar att göra äppelmos. Använder mosvagga eftersom jag är för lat att skala äpplena. Ser att du behåller skalen. Blir inte det lite oskönt i munnen?
Inte med mixerstav – de märks inte alls 🤗
Så nyfiken på ungefär hur mycket socker du hr. Gjorde precis en sats äppelmos efter recept med 6 dl strösocker till varje liter mos. Jag tyckte det blev för sött. Har massa äpplen kvar så ska göra en nu sats senare. Ska testa råsocker och vanilj istället 🙂
Jag minns inte riktigt tyvärr. Brukar smaka av många gånger tills det blir lagom. Hellre börja med lite mindre och addera mer allt eftersom. Gillar när det finns viss syra i moset men inte FÖR surt! Ibland känns det som att det är en sport att göra kräm och sylt och mos med så lite socker som möjligt. Kan vara en skada just i min familj, haha. Men det gillar inte jag. Jag gillar SÖTT! Med en gnutta syra
Zeina, på SVT Gokväll, gjorde supergott äppelmos i ugnen, helt utan socker. Detta provade jag med äppelsorten Ingrid Marie och jag kan säga helt ärligt att socker inte behövs. Det är också gott att veta att man äter endast äpplen när man äter moset.
Spännande och smidigt i ugn. Ska leta fram det receptet 🙂
Tack för svar! Många goda tips i den här tråden, kul 🙂 Nej en gång gjorde jag misstaget att försöka mig på något slags ”nyttigt” äppelmos. Det blev inte alls i vår smak! Men inte heller gott med för sött som sagt. Ska smaka mig fram under kvällen 🙂
Jag brukar göra mos helt utan socker. Beror förstås på vilken sorts äpplen man har och hur det ska förvaras. Har mitt i små burkar i frysen 🙂
Jag har aldrig något socker i. Kokar bara äpple och lite vatten tills allt är helt mjukt. Blir väldigt sött ändå. Ibland tar jag i lite kanel. Jag tycker om när det är lite (mjuka) bitar kvar men det brukar inte barnen uppskatta.
Min mamma gjorde mos som där det fanns bitar kvar. Å som barn åt vi äppelmos med mjölk eller lingonsylt med mjölk till mellanmål eller efterrätt
Jeg lager kilo på kilo med eplemos av eplene på vårt ene tre, men bruker ikke noe sukker i det hele tatt. Derimot har jeg i en god slump ekte Ceylon-kanel! Alle her i huset har eplemos som favorittpålegg,og på grøt er den suveren.
Vilka fina grisar ❤️, underbara djur.
Måste bara tipsa om ingefära i äppelmos! Pulver eller riven färsk. Så otroligt gott! Och extra bra om man har äpplen som inte är något särskilt i sig själva.
Vilken äppelsort har du? Ha det fint! /Anna
Tror det är antonovka =)
Visst är det Linderödssvin? ❤️
Japp! Och ullsvin =)
Smart att behålla skalet och mixa det 🙂 Gjorde själv äppelmos utifrån recept från Knatteplock (eller liknande konto?) som var utan socker, där sötman kom från aprikospuré. Himla fint att kunna byta ut socker mot några torkade aprikoser. Var tveksam först men smakade supergott!
Blir det någon skillnad på hållbarheten när man har skalet på, går det lika bra att frysa in? 🙂