Jag har en tung arbetsbörda fram till höstlovet och är det något som ger mig hurven så är det tunga arbetsbördor. Min rädsla för att bli jobbtrött är så stor efter utmattningen. Jag skulle säga att det är mitt största kvardröjande men. Den oresonliga fobin för trötthet och stress. Det är tyvärr väldigt vanligt att lida av det när man en gång varit sjuk. Och den där rädslan håller en tillbaka – trots att man är så pass frisk att man skulle klarar av en hel del stress.
Man gör livet mindre och mindre av rädsla för att bli för trött och stressad. Precis som alla som har en fobi tillslut börjar begränsa livet efter den.
På vilket sätt rädslan yttrar sig verkar vara olika för alla som varit utmattade. En del orkar inte dra igång projekt hemma – som att storstäda, rensa eller renovera. Trots att de orkar gå till sitt jobb och göra precis lika ansträngande saker där. Andra orkar inte med att träffa folk de inte valt själva – som att tvingas ihop med släkten eller ytligt bekanta på en fest. Ytterligare andra får en rädsla för utmaningar i arbetslivet vilket gör att de drar sig undan och skalar ner i förebyggande syfte.
Men vi är byggda för att klara av ett visst mått av stress. Det är inte skadligt för oss utan en normal del av livet. Och det viktigaste är inte att undvika stressen till varje pris – utan att få in återhämtningen. Men för människor som blir utmattade har stressen blivit så mycket och så intensiv att den blivit farlig. Och under sjukdomstiden mest akuta fas är det mycket riktigt så att man ska undvika stress till varje pris. Men ju friskare man känner sig desto mer måste man öva upp sin tolerans mot stress igen. Inte för att gå tillbaka till gamla ohållbara vanor som gjorde en sjuk – utan för att ens liv inte ska begränsas av överdrivna rädslor.
Det har varit väldigt sunt för mig att utmana min rädsla för stress och för tröttheten som kommer av den. Jag har gjort det många gånger och alltid med viss skräck. Som när vi med kort varsel fick beställning på en massa julsändningarna i SVT med Susannes Skafferi. Det var förrförra hösten och jag var så orolig för hur det skulle påverka mig. Om jag verkligen skulle hålla för den oplanerade belastningen? Tänk om jag blev så trött att jag blev utmattad igen?
Men jag gjorde det ändå. Och det var otroligt ansträngande och jag blev jättetrött. Men efteråt insåg jag att det gått bra. Jag återhämtade mig ju så småningom och glädjen över vad jag klarat av gjorde att det var värt arbetsinsatsen.
Tyvärr har min hjärna ännu inte riktigt förstått att all stress inte är farlig. Den signalerar därför fara till mig så fort jag vädrar hög arbetsbelastning. Det är därför jag hurvas av obehag när jag tänker på vilken arbetsbelastning jag har fram tills höstlovet. Jag hurvas och letar flyktvägar och blir stressad. Inte av arbetet i sig själv utan tanken på hur det kommer få mig att må.
Jag kan utan tvekan säga att mitt största kvarvarande men från utmattningen är att jag har fobi för stress. Men jag vet om det. Och därför kbt-ar jag mig själv så att det inte ska begränsa hela mitt liv.
27 svar
Bra text som fick mig att känna lite mer förståelse för mig själv, varför jag inte riktigt känner igen mig själv sen ca 5 år tillbaka. Jag har blivit extremt mkt mer osocial och orkar nästan inga ”hemmaprojekt” alls. Det är en sorg på något vis. Men det är som det är. Och ibland utmanar jag mig själv. Ibland blir det bra. Vissa andra gånger blir det mindre bra. Svårt att hitta balansen tycker jag efter utmattningen.
Vad som är för mkt och vad som är för lite?
Kan bara instämma på Claras text och din kommentar, stor igenkänning och något jag inte kunnat sätta ord på själv.
Jag lider av PTSD som i, viss mån, påminner om sammas stress.
Jag begränsar mig på grund av rädslan för triggers (har på riktigt inte gått utanför dörren sedan i måndags) Och jag darbbas av fobierr för mer och mer saker.
Det här är inget nytt för mig, men jag har fortfarande inte lärt mig att hantera det på en rimlig nivå. Mycket på grund av vården i Sverige, men också mycket på grund av min egen skräck för att reda ut vad som har hänt.
Men jkag kände så igen mig i hur stressen yttrar sig, och att hjärnan inte färstår att den behöver signalera fara längre.
Stress tar sig olika uttryck, men i grunden är den ju ganska lik.Skönt att det går bättre och bättre för dig. Och höstlovet är runt hörnet!
Eller så gar du en sund medvetenhet om stress. Så väljer jag att se det.
Hurvas haha, vilket skojigt ord. Men kanske man kan betrakta det som en ”tänk efter lite nu” knapp, oavsett om man sen tar på sig eller inte. Och det kallas för erfarenhet.
Jag har inte hört orden ”hurven” och ”hurvas” förut, och även om jag fattar ungefär av sammanhanget så hade det varit intressant att få en mer exakt definition och exempel på hur man använder orden. När jag letar på nätet får jag fram ”att rysa av äckel, köld eller välmående”. Stämmer det?
Exakt så. Man kan även ha pisshurven, så då kanske du kan räkna ut vad det är? 🙂
Jag själv säger ”huskes” åt samma sak. Kan kanske vara ångermanländska, det kommer från den sidan släkten för mig. Någon som känner igen?
Ja är från Ångermanland, mina föräldrar i Ångermanland brukar säga att man huskes, typ ryser till i kroppen. Själv säger jag ofta att jag är hurven när jag är lite trött och kall.
Jag fattar precis. Så igenkänning på detta inlägg, tack.
Ha en finfin helg. <3
Det här var precis det jag behövde läsa ❤ hög igenkänningsfaktor!
Känner så väl igen rädslan för stress…
jag får samma panikslagna känsla inför jobbiga tider, med en oroar för att falla tillbaka ner i hålet…men förstår samtidigt att det till stor del är hjärnspöken.
Och ofta har jag, ( inte alltid) förmågan att förutspå behovet av återhämtning och se till att hålla kalendern ganska tom efter dessa episoder…
Men skräcken för att bli så sjuk igen, man blir lamslagen…
Det stämmer säkert vid utmattning. Men tyvärr är det denna teori som ligger bakom att ME sjuka blir så illa behandlade i vården. Det är nämligen en annan sjukdom som i och för sig ofta startar med en utmattning eller infektion men sedan händer något fysiologiskt i kroppen som gör att man aldrig återhämtar sig vad man än gör. Då hjälper det inte att utmana sig eller gradvis trappa upp aktivitet. Det slutar alltid i en krash och sedan orkar man lite mindre ändå än före krashen. Några få blir friska men man har inte kunnat se något mönster i vilka som tillfrisknar eller hur.
Så viktigt att veta vilken sjukdom man har! Du har nog rätt utifrån den utmattning du hade men en del av oss tog fel och blev bara sämre ändå (mig, 9 år efter att jag trodde jag var utmattad). ☹️
Helen, stor klem og <3 til deg! Det er _så_ viktig det du skriver her! (Jeg har også vært ME-syk i 9 år)
Precis som människor med exempelvis autism och adhd, det är viktigt att veta om det ”bara” är en normal utmattning eller om den är sekundär relaterat till andra problem och sjukdomar. I de fallen krävs ofta en ändrad livsstil och ibland kraftigt reducerat schema för att kunna ha någon slags balans.
Känner verkligen igen mig i att göra livet mindre och mindre pga rädsla för att bli trött och stressad. Tycker å ena sidan att det är SÅ skönt att jag har gjort aktiva val i att skala ner på mycket, det funkar ju verkligen för undvika stress. Å andra sidan blir livet lite torftigt. Har inte lika kul längre och inser att jag behöver lägga till saker i mitt liv igen. Saaaakta saaaakta och med omsorgsfullt val.
Stor igenkänning på det du skriver Clara och något jag inte kunnat sätta ord på själv lika bra som du gör. Jag har inte varit utmattad men hade en stroke för tre år sedan. Jag känner verkligen igen mig i att göra livet mindre och mindre pga rädsla för att bli trött och stressad. Denna höst vågar jag äntligen utmana mig själv lite mer i jobbet och det är en så härlig känsla när jag känner att det bär och jag fortfarande kan utvecklas. Tack för en jättebra text som jag behövde läsa idag.
Eller som jag gör ACT, ”tid att leva” är en bra bok som jag använder. Lyssna på kroppen men låt inte hjärnan få dig att begränsa dig mer än nödvändigt.
Otroligt att läsa om den insikten för jag fick den idag. Har jobbat oerhört intensivt i höst, har extremt mkt på jobbet just nu, båda barnen började kräkas idag. Och jag inser att jag är mer rädd för en kaosperiod än vad jag tycker det är jobbigt när det väl händer.
Rädd för kaos, men bra på att hantera kaos?! Är det insikten?!
Känner igen mig så mycket. Tänker ofta varför är jag inte bättre? Jag är ju frisk nu. Men då blir det alltid värre och jag måste sova i typ 4 timmar över lunch för att klara resten av dagen.
Jag känner igen mig. Det enda jag gör är att jobba och undviker allt annat. Såklart rädd att kollapsa igen men jag vet inte om detta bara beror på rädsla utan på faktisk trötthet. Tror faktiskt att jag borde jobba mindre och därmed få energi till annat.
Väldigt viktigt inlägg, tack!
Känner igen mig så mkt! Gick nästan in i väggen på mitt gamla jobb, och har nu bytt till ett mindre kvalificerat jobb med mycket mindre press/leveranskrav. Dock slits jag mellan att känna att jag trivs med det nya – och att jag bara valde det för att slippa undan höga krav på leverans och tillslut kommer tröttna på att inte utmanas intellektuellt på samma vis som på mitt gamla jobb. Vi får se, det fina är att man kan ombestämma sig☺️
Min begränsning är att jag inte vågar dra igång projekt hemma. Har en stor trädgård och egentligen mår jag bra av att vara ute och greja, men jag har ett jättestort motstånd. Alltså verkligen jättestort, får ångest av att tänka på det. Inomhus pallar jag det som man måste göra dagligen – diskmaskinen, matlagningen, tvätten. Men att städa ordentligt eller renovera….Phu! Jag målade nyligen om ett rum. Det var lååång start-sträcka, men det gick bra. Själva målandet är inte det jag är rädd för, utan allt runtomkring. Tvätta penslar, markeringsrejpen, ta hand om skräp m.m m.m. Det blir övermäktigt. Men det gick bra, jag klarade det och tog det i min takt och det var till och med roligt.
Jag har liksom blivit allergisk mot stress efter utmattningen. Jag har tappat självförtroendet helt, men jobbar på det.
Du skriver så klokt och tydligt om utmattning. På ett hjälpsamt sätt får du mig och säkert många andra att tänka på ett annat sätt. Tack!
Tack 🤗❤️ det gör mig glad att höra
Jag har aldrig varit utmattad men lider av kräkfobi. Har gått i lite KBT som underlättat en del men skulle behöva mer. Har två barn på förskola med allt vad det innebär… Ville mest bara kika in här och tacka för den lilla ”tillflykt” din blogg är för mig. Om oro eller ångest kryper sig på mår jag alltid bättre av att kika in här. Det finns alltid något lättsamt,klokt,tankeväckande eller inspirerande att läsa som får mig att må lite bättre! Livskvalitetshöjande kvalitet helt enkelt, så tack!