Förra veckan lĂ€ste jag en glĂ€djande nyhet. NĂ€mligen att hushĂ„llen dragit ner sin elförbrukning med hela 18 procent i september jĂ€mfört med samma mĂ„nad i fjol. Det Ă€r nĂ„got som pĂ„ ett tydligt sĂ€tt minskar risken för sĂ„ vĂ€l elbrist som pristoppar. En fĂ€rsk studie av Energiforsk visar att om hela Europa minskar sin elförbrukning med 10 % sĂ„ kan elpriset halveras frĂ„n dagens nivĂ„er. DĂ€rför behöver vi alla ta ett gemensamt ansvar. Och om vi i Sverige minskar vĂ„rt elbehov hjĂ€lper vi ocksĂ„ Europa att minska sitt gasberoende – för dĂ„ kan vi exportera mer av vĂ„r (oftast) förnybart framstĂ€llda el!

Jag blir hoppfull av att se att vi Ă€r beredda att förĂ€ndra vĂ„ra vanor. Även jag har förĂ€ndrat mina. En konkret skillnad den hĂ€r hösten Ă€r att vi har sĂ€nkt inomhustemperaturen hemma. Samtidigt köpte jag ett par varma ulltofflor och ett par mjukisbyxor av ull som jag har hemma till vardags – och nu mĂ€rker jag inte ens temperaturskillnaden. Det “ingreppet” i min bekvĂ€mlighet hade jag kanske inte övervĂ€gt om vi inte uttryckligen uppmanats att sĂ€nka vĂ„r elförbrukning och om inte priset varit sĂ„ kĂ€nnbart i plĂ„nboken.

Visste du förresten att du genom att sÀnka din inomhustemperatur med 2 grader kan sÀnka din energiförbrukning med 10 procent?

HÀr kommer en lista pÄ energibesparande insatser som Àr bra för bÄde miljö och plÄnbok

Vad du kan förÀndra just nu

 • SlĂ€ck lampan i rum du inte Ă€r i.

 • Dra ut laddare för mobil, dator, tv och digitalbox nĂ€r du inte anvĂ€nder dem. Ett grenuttag med knapp för avstĂ€ngning gör det enkelt att stĂ€nga av allt pĂ„ samma gĂ„ng.

 • SĂ€nk temperaturen inne. SĂ€nker du inomhustemperaturen med 2 grader minskar du elförbrukningen med 10 procent.

 • SĂ€nk temperaturen nattetid om du har möjlighet att styra det.

 • Kör fulla maskiner av disk och tvĂ€tt. Och undvik att köra dem pĂ„ vardagsmornar och eftermiddagar dĂ„ elen Ă€r dyr och de förnybara kĂ€llorna inte rĂ€cker till. Arbetar du hemifrĂ„n kan du kanske köra dem mitt pĂ„ dagen istĂ€llet?

 • Fundera pĂ„ om vissa plagg kan vĂ€dras istĂ€llet för att tvĂ€ttas. Och tvĂ€ttar du pĂ„ 40 istĂ€llet för 60 grader halverar du nĂ€stan elförbrukningen för tvĂ€tten. Som en bonus sparar du pĂ„ klĂ€derna ocksĂ„!

 • Lufttorka om möjligt tvĂ€tten. Visste du att det gĂ„r utmĂ€rkt att torka tvĂ€tt ute Ă€ven i minusgrader? Men det behöver vara minst -5 grader för att det ska funka.

 • AnvĂ€nd vattenkokare. Och hĂ€ll över kaffet frĂ„n bryggare till en termos sĂ„ slipper du vĂ€rma pĂ„ det flera gĂ„nger under dagen.

 • Duscha snabbare!

Vad du kan förÀndra inom nÄgra veckor

 • Installera sensorer som slĂ€cker automatiskt i rum dĂ€r lampor ofta stĂ„r pĂ„. Som i garage, kĂ€llare eller barnrum.

 • Byt ut gamla lampor till moderna LED-varianter. Tio lampor som byts ut mot LED-lampor kan spara upp till tusen kronor per Ă„r

 • TĂ€ta kring fönster och dörrar och tĂ€nk pĂ„ att tjocka gardiner kan isolera. Framför vĂ„r gamla ytterdörr som isolerade dĂ„lig brukade jag ha ett ulldraperi. Det gjorde inomhusklimatet trevligare och minskade kallraset.

 • Byt till snĂ„lspolande duschmunstycke – varmvatten kostar mycket att vĂ€rma.

 • Kontrollera ditt elavtal och sĂ€kra att du har det bĂ€sta avtalet för just dina behov. Bixias kundtjĂ€nst har rĂ„dgivning men Ă€ven en prisprognos pĂ„ sin hemsida dĂ€r du kan se utvecklingen och vad som rekommenderas framĂ„t.

 • VĂ€ljer du ett elavtal med timpris kan du spara in pengar genom att anpassa din elförbrukning till dygnets billigaste timmar. Men det krĂ€ver att man som kund Ă€r vĂ€ldigt aktiv och flexibel – annars kan det i slutĂ€ndan faktiskt bli dyrare.

Vad du kan förÀndra lÄngsiktigt

 • LĂ„ngsiktigt kan du fundera pĂ„ om du skulle kunna bli din egen elproducent i nĂ„gon utstrĂ€ckning? Vi har ju solceller som vi köpt via Bixia och överskottsproduktionen frĂ„n sommarhalvĂ„ret ger oss rabatt pĂ„ vinterns elförbrukning. SĂ„ funkar det nĂ€r man har Bixia som elleverantör. Bixia erbjuder el frĂ„n förnybara kĂ€llor och hjĂ€lper den som sjĂ€lv vill bli elproducent att komma igĂ„ng!

 • Fundera pĂ„ om du kan investera i luftvĂ€rmepump, jordvĂ€rme eller bergvĂ€me som kan minska ditt behov av direktverkande el.

 • En extra vĂ€rmekĂ€lla i form av en kamin Ă€r en trygghet om strömmen skulle gĂ„ eller för att stödvĂ€rma med nĂ€r det Ă€r riktigt kallt ute.

 • Se över om du kan tillĂ€ggsisolera vĂ€ggar och tak. I gamla hus med spĂ„n kan det behövas fyllas pĂ„ i vĂ€ggarna. Man kan ocksĂ„ tillĂ€ggsisolera vinden invĂ€ndigt.

Slutligen vill jag tipsa om att det pĂ„ Bixias hemsida finns mĂ„nga fler smarta tips för att minska elförbrukningen. DĂ€r kan du ocksĂ„ lĂ€sa om hur elsituationen ser ut just nu och de olika varianter av elavtal som Bixia har förklaras tydligt – om du behöver hjĂ€lp att göra ett elval.