Det var mĂ„nga som inspirerades av mitt inlĂ€gg om stĂ€dning enligt Rut. Som alltsĂ„ handlade om att stĂ€da avgrĂ€nsat, under en kort stund pĂ„ en bestĂ€md plats. Min mormor Rut hade ett glĂ€nsande rent hem och Ă€lskade att stĂ€da – men hon hade inte en stor stĂ€ddag utan stĂ€dade lite hela tiden.

SjÀlv har jag alltid varit raka motsatsen. Antingen har jag stÀdat som en dÄre eller inte alls. Men senaste halvÄret har jag börjat undersöka hur det skulle vara om jag stÀdade lite men oftare? AvgrÀnsade smÄ projekt som gör att jag kommer framÄt.

Det lĂ„ter kanske som en sjĂ€lvklarhet för alla ordningsamma typer – men för en slarvmaja som mig sjĂ€lv Ă€r det en utmaning.

Och nu tĂ€nkte jag testa nĂ„got nytt under en hel vecka. DĂ€r jag varje dag tar en kvart och stĂ€dar/sorterar ett begrĂ€nsat utrymme hemma. Hinner jag fĂ€rdigt utrymmet pĂ„ mindre tid Ă€n en kvart – ja dĂ„ fortsĂ€tter jag med nĂ„gon stĂ€dning i nĂ€rheten tills tiden tagit slut. Men tar det lĂ€ngre tid Ă€n jag avsatt sĂ„ avbryter jag Ă€ndĂ„ efter femton minuter. Övningen Ă€r nĂ€mligen att ta sig framĂ„t med ordningen i hemmet utan att göra projektet för stort, tung och svĂ„rt. Att nöja sig med att se resultat Ă€ven i det lilla.

De hÀr stÀdkvartarna Àr inte tÀnkt att ersÀtta en veckostÀdning med dammsugning och sÄnt. Utan som en komplettering som hjÀlper mig fÄ lite mer ordning i lÄdor och skÄp.

Under veckan som kommer vĂ€ljer jag ut sju olika delar av mitt hem att plocka och stĂ€da iordning, pĂ„ max 15 minuter per dag. Och dokumentera till bloggen sĂ„klart. Varje morgon klockan 06 kommer dagens “uppdrag” för dig som vill haka pĂ„. Du kan stĂ€da motsvarande plats hemma hos dig – eller nĂ„got annat utrymme du sjĂ€lv vĂ€ljer.

Men kom ihĂ„g – det hĂ€r Ă€r inte tĂ€nkt som nĂ„gon slags challenge dĂ€r du ska pressa dig sjĂ€lv. NĂ€, se det snarare som en övning i att stĂ€da med samma jĂ€mnmod som du vattnar blommorna. Utan stĂ€dilska eller irritation.

15 minuter x 7 Àr pÄ en vecka 105 minuter av stÀdning. Det ska bli spÀnnande att se vad jag kan Ästadkomma av den tiden!

Imorgon mÄndag kör jag igÄng.