Vad hinner man egentligen stÀda pÄ en kvart? Man hinner plocka ganska mycket i ett stort rum. Eller svabba av en toalett, handfat och byta handdukar. Eller sÄ hinner man hÀnga upp klÀderna i hallen och dammsuga golvet under skohyllan.

Man hinner inga enorma mÀngder. Men man tar sig framÄt.

Utmaningen Àr att vÀlja rÀtt storlek pÄ projektet sÄ att jag inte börjar med ett misslyckande.

Veckans första stÀdkvart tÀnkte jag lÀgga pÄ min skrotlÄda i hallen pÄ entréplan. DÀr allt som inte har en egen plats hamnar. Plus sÄnt som faktiskt har en egen plats men som inte hittat dit av olika anledningar. HÀr lÀgger Àven familjen sÄnt de vet Àr mitt men som Àr mitt ansvar att sortera upp. I vÄr familj har alla en egen skrotlÄda i hallen. VÀldigt praktiskt.

En viktig lĂ€rdom jag gjort Ă€r att det mĂ„ste finnas en speciell plats för varje sak man Ă€ger. Och sedan en plats för allting annat. För â€œallting annat” kommer alltid att existera – hur mycket man Ă€n rensar. Och för att förhindra att allting som just nu saknar en egen plats ska fucka upp de stĂ€dade lĂ„dorna med sĂ„nt som redan har en egen plats – ja dĂ„ behövs en sĂ€rskilt utsedd lĂ„da. En skrotlĂ„da.

SÄ hÀr ser skrotlÄdan ut:

NÀr jag stÀdar utrymmen som dessa plockar jag alltid ut hela lÄdan ur hyllan och stÀller pÄ ett bord. SÄ att jag fÄr en ordentlig översikt. Sedan lyfter jag ur en sak Ät gÄngen och lÀgger i olika högar.

Till sovrummet

Till garderoben

Till medicinlÄdan

osv.

Det Àr ocksÄ viktigt att ha en soppÄse i nÀrheten sÄ att man direkt kan slÀnga det som ska slÀngas.

SÄnt som inte har nÄgon annan given plats Àn denna blandade lÄda lyfte jag aldrig ur. Kvar fick ocksÄ ligga sÄnt som egentligen hör hemma i en annan del av huset, men som passar bra att ha nÀra till hands pÄ nedervÄningen. Som tripoden till min mobil, ett mÄttband, en fickspegel, bra pennor jag inte vill att familjen ska sno, lock till kameran och lite annat smÄtt och gott.

Nio minuter senare sÄg det ut sÄ hÀr.

LÀrdom: den hÀr lÄdan kommer aldrig hÄllas stÀdad nÄgot lÀngre tag. Det Àr inte det viktigaste. Det viktigaste Àr att den förhindrar att stöket sprider sig ohÀmmat till alla andra lÄdor. Och att jag vittjar lÄdan med jÀmna mellanrum sÄ att inte börsen, nycklarna och andra viktiga saker försvinner i röran.

De sex minuter som Äterstod av stÀdkvarten efter att detta var gjort, Àgnade jag Ät att bÀra bort de olika högarna med fynd till respektive plats dÀr de egentligen hör hemma.