Jag har varit intresserad av matlagning hela mitt vuxna liv men senaste åren har intresset för mat utvidgat sig från att mest handla om vad som är gott och roligt – till att också tänka på maten som ett sätt att vara snäll med kroppen och hjälpa den på alla sätt jag kan.

Jag äter rätt bra i min vardag men känner att det är dags att ta steget från att äta ”mycket frukt och grönt” till att fundera på vilka frukter och grönsaker jag äter. Här är omväxling nyckeln. Många av nyttigheterna från frukt och grönt sitter ju i färgämnena. Så jag ska tänka mer på att äta efter regnbågens alla färger. Röd lök, lila aubergine, mörkröda tomater, klorofyllgrön ruccola och djupgrön spenat. Orange morot, blodapelsin, jordgubbar, röd kål och blåa bär. Vita grönsaker är också bra – som vitlök och blomkål.

Att äta fler olika sorters vegetabilier är dessutom bra för tarmfloran och ökar möjligheten att få i sig allt kroppen behöver!

Några saker jag ska utmana mig med
  • Jag äter 2-3 frukter om dagen men i ärlighetens namn blir det oftast samma tre frukter. Banan, apelsin och äpple. Jag ska försöka variera mig och köpa fler olika sorters frukter. Men också välja olika färger på tex äpplena. Röda och gröna äpplen innehåller lite olika ämnen nämligen.
  • Jag ska äta mer fryst frukt. Frysta grönsaker, bär och frukt är mer miljövänliga än att färska. Och jag tänkte bli lite mer ambitiös med mina smoothies genom att addera olika sorters fryst frukt och grönt. Övermogna bananer är redan en stående favorit i mina smoothies. Men ICA Basic har billiga påsar med mango, ananas och avokado. Fryst spenat på påse borde också funka bra. Alla trädgårdsbär från frysen ska såklart också användas. Med kvarg, proteinpulver eller lite nötsmör blir det hela mer mättande.
  • Jag ska äta mer frysta grönsaker. Ofta innehåller frysta grönsaker mer näring än färska eftersom de skördas när de är som bäst och omedelbart fryses in. Om man tillagar dem försiktigt genom att ånga eller micra dem så bevarar man maximalt med vitaminer. Dessutom älskar mina barn sådana där påsar med frysta ärtor, paprika och majs. Man kan lägga de frysta grönsakerna i en metallsil över pastavattnet eller potatisen några minuter så att de blir ångade – och sedan servera med en liten klick smör och salt. Ett bättre sätt att få i barnen grönsaker på än att försöka envisas med olika råa sallader som de ändå knappt orkar tugga i sig.
  • Jag ska skriva upp alla olika grönsaker och frukter jag äter under en vecka och se om jag kommande vecka kan utöka det till fler olika sorter. Grönsaksbingo!
  • Jag ska öva på att tillaga frukt och grönt på fler sätt. Rosta kikärterna, mixa bönorna till en god dipp, lägga grönsaker i smoothien och frukt i matsalladen. Köra ångade grönsaker till en pure med hjälp av en mixerstav och sedan krydda upp med smör och örter. Helt enkelt ge grönsakerna lite mer kärlek och uppmärksamhet i min vardagsmat. Känns roligt och spännande!