Jag har varit intresserad av matlagning hela mitt vuxna liv men senaste åren har intresset för mat utvidgat sig från att mest handla om vad som är gott och roligt – till att också tänka på maten som ett sätt att vara snäll med kroppen och hjälpa den på alla sätt jag kan.
Jag äter rätt bra i min vardag men känner att det är dags att ta steget från att äta ”mycket frukt och grönt” till att fundera på vilka frukter och grönsaker jag äter. Här är omväxling nyckeln. Många av nyttigheterna från frukt och grönt sitter ju i färgämnena. Så jag ska tänka mer på att äta efter regnbågens alla färger. Röd lök, lila aubergine, mörkröda tomater, klorofyllgrön ruccola och djupgrön spenat. Orange morot, blodapelsin, jordgubbar, röd kål och blåa bär. Vita grönsaker är också bra – som vitlök och blomkål.
Att äta fler olika sorters vegetabilier är dessutom bra för tarmfloran och ökar möjligheten att få i sig allt kroppen behöver!
Några saker jag ska utmana mig med
- Jag äter 2-3 frukter om dagen men i ärlighetens namn blir det oftast samma tre frukter. Banan, apelsin och äpple. Jag ska försöka variera mig och köpa fler olika sorters frukter. Men också välja olika färger på tex äpplena. Röda och gröna äpplen innehåller lite olika ämnen nämligen.
- Jag ska äta mer fryst frukt. Frysta grönsaker, bär och frukt är mer miljövänliga än att färska. Och jag tänkte bli lite mer ambitiös med mina smoothies genom att addera olika sorters fryst frukt och grönt. Övermogna bananer är redan en stående favorit i mina smoothies. Men ICA Basic har billiga påsar med mango, ananas och avokado. Fryst spenat på påse borde också funka bra. Alla trädgårdsbär från frysen ska såklart också användas. Med kvarg, proteinpulver eller lite nötsmör blir det hela mer mättande.
- Jag ska äta mer frysta grönsaker. Ofta innehåller frysta grönsaker mer näring än färska eftersom de skördas när de är som bäst och omedelbart fryses in. Om man tillagar dem försiktigt genom att ånga eller micra dem så bevarar man maximalt med vitaminer. Dessutom älskar mina barn sådana där påsar med frysta ärtor, paprika och majs. Man kan lägga de frysta grönsakerna i en metallsil över pastavattnet eller potatisen några minuter så att de blir ångade – och sedan servera med en liten klick smör och salt. Ett bättre sätt att få i barnen grönsaker på än att försöka envisas med olika råa sallader som de ändå knappt orkar tugga i sig.
- Jag ska skriva upp alla olika grönsaker och frukter jag äter under en vecka och se om jag kommande vecka kan utöka det till fler olika sorter. Grönsaksbingo!
- Jag ska öva på att tillaga frukt och grönt på fler sätt. Rosta kikärterna, mixa bönorna till en god dipp, lägga grönsaker i smoothien och frukt i matsalladen. Köra ångade grönsaker till en pure med hjälp av en mixerstav och sedan krydda upp med smör och örter. Helt enkelt ge grönsakerna lite mer kärlek och uppmärksamhet i min vardagsmat. Känns roligt och spännande!
74 svar
älskar att ha frysta bär/fryst frukt i gröt, tycker det blir en härlig kontrast med det kalla i det varma. alltså att man häller i när den blir färdigkokad. kör mycket grönsakstema här hemma men inte främst med fokus att öka mitt eget grönsaksintag utan hela familjens i största allmänhet! ställer tex. grönsakerna på bordet och maten på köksbänken som ett experiment. så det där lilla småplocket man kan göra när man redan är mätt och bara vill sitta och hänga vid bordet blir grönsakerna, för att det är ett aktivt val att hämta nästa portion (vilket man såklart får göra, men det där slentrianätandet blir grönsaker!)
Tips
Nu när färska krispiga grönsaker som tex paprika är galet dyrt.
Testa att grodda. Superlätt, köp mungbönor billigt & googla hur.
Själv älskar jag grodda linser, dock lite dyrare odlade på Gotland.
Kanske funkar även med andra linser.
Just det! Min dotter älskar alfalfa-groddor. De är toppen.
Jag blir så imponerad när jag läser att någon äter 2-3 frukter per dag, jag äter apelsiner kring jul typ.. först är jag allergisk mot nästan allt förutom banan och apelsin. Sen tror jag att jag har någon slags ätstörning frukt = godis, frukt behövs inte.. extra kalorier osv. (Samtidigt äter jag gärna nån ruta choklad var och varannan dag för ”välmåendet”) 😂 samma med råa grönsaker. Tål sallad, lök, gurka, paprika och tomat. Då våra sallader blir aldrig häftigare än så. Sån sorg för hade gärna ätit högar av rivet kål, morötter U name it. Stort sorg, och vart man än äter ute är det allt som oftast rå rivna morötter i, 1-2 riv av morot sätter igen hela min hals. Så jag har helt vant mig avvred frukt och grönt. Så tråkigt.
Ah jag har samma problem men jag köpte latexhandskår och kan nu tillbereda morötter, potatis etc och sedan rostar eller kokar jag dom (samma med persikor, plommon,… ) och det går bra. Bär är också ett tips 🙂
Vilken elektrisk rivjarn ar bra, min Gamla engelska gick sonder och efter alla Andra ocksa
Jag alskar rarivna morotter/apple ! ❤️ Hjalp.
Har också allergier men försöker istället välja olika salladsblad. Finns mycket att välja på. Så blir det lite variation i alla fall.
Åh vad inspirerad jag blev nu! Jag är vegetarian och äter oftast mycket grönsaker ”naturligt” men nu har jag varit inne i en svacka ett tag. Dela jättegärna goa recept och eller kombinationer du kommer på, ju enklare desto bättre för mig.
Åh! Det här ser jag fram emot att få läsa mer om!
Hur resonerar du kring hållbarhet för miljön i kosten? Äter du tex efter säsong? Eller äter du importerad frukt och grönsaker året runt? Jag blir mer och mer medveten om hur jag själv inte tänkt på detta tidigare och försöker hitta nya vägar och inspiration till att äta efter säsong för att inte äta importerad tomat, paprika, avokado, banan etc och då är det grundvattnet jag svir för i första hand.
Jag äter absolut importerad frukt året runt. Tror de flesta svenskar gör det med tanke på hur lite frukt som växer här och under hur kort säsong. Däremot försöker jag tänka på vilken frukt jag köper och när på säsongen – och väljer svenskt så långt det går. Mango, ananas, melon och liknande frukter betraktar jag som lyx som äts mer sällan.
Men som sagt – fryst frukt är bättre för miljön! Och innehåller mer näring. Och då kan jag definitivt unna mig mango och ananas på ett annat sätt 🤗
Vet du vad, jag äter också alla möjliga grönsaker. Det är nu inte en moralisk motiverad fråga, men: Ibland undrar jag om folk i norra delar av Sverige inte fick skorbut i vintern – men vad åt de, vilka grönsaker?
Rovor, potatis och kål innehåller c-vitamin. Och äpplen. Allt det går ju att lagra på vintern. Och lingon- hjortronsylt.
Fortfarande går det utmärkt att odla mycket mer än man tror här i norr. Till och med min mormor född 1883 och morfars mor född 1855 höll trädgårdskurser här för över 100 år sedan. Man åt såklart mycket av vad naturen ger, lingon, blåbär, hjortron, åkerbär mm och odlade potatis, rovor, betor, morötter och kål. De som bodde i städerna hade nog sämre för de behövde oftast köpa. Sen beror det förstås hur långt tillbaks i tiden man går och om det var missväxtår. Men visst kunde man äta nyttigt här och hade dessutom mycket mer kunskap om vad naturen gav av vilda växter inte bara nässlor
I städerna odlades grönsaker och frukt i köksträdgårdar för husbehov fram till modern tid, städerna hade även fram till 1800-talet ”egen” jordbruksmark för spannmål. Blåbär och lingon plockades i skogen precis som utanför staden, min farmor syltade och saftade som bara den i sin lägenhet. Skulle gissa att de allra flesta svenskar i stan fortfarande har gångavstånd till blåbärsskog. Göteborg är inte manhattan direkt ☺️
Du har iofs inte efterfrågat tips för att få variation, men du får ett ändå. Att halvera brysselkål och sedan steka i olja en stund blir så gott. Salta o peppra lite bara så förhöjs smaken ytterligare.
Menar du att koka först eller steka råa?
Steka råa är jättegott! De mjuknar en aning i stekpannan så att koka innan behövs inte alls ☺️
Råa, då blir de härligt spänstiga och goda
Råstekt. Så gott! Extra piff med ost strösslad på. Tex parmesan
Friterad är även mums!
Wow, lät ju supergott! Måste genast köpa hem brysselkål och parmesan!
Så kul! Älskar grönsaker. Jag har själv blivit besatt av:
https://tuvessonskan.se/
Hon skriver så roligt om mat och allt är mega gott! Vegetarisk mat när den är som bäst och enklast.
Och vad betalade Ica för att nämnas i inlägget?
72 000 ex moms på faktura
Fniss. Bra (inte) rutet.
I så fall – ser ingen reklammärkning i inlägget.
Nej för jag får bättre betalt om jag lovar att inte reklammärka.
Aha, uppfattade inte ironin men noted! Trodde märkningen hade kommit bort av misstag och tänkte att det är sånt som händer.
😂😆🙈
Jag trodde ica swishade när inlägg inte reklam-markeras????
Nope! Omärkta sedlar lämnas i brevlådan när ingen ser..
Oj, nu har du missat att Clara inte är public service….
Du kan inte ha läst Claras blogg länge för då hade du vetat att hon alltid är väldigt transparent med samarbeten och dessutom gör det väldigt proffsigt och inspirerande. Sponsrade inlägg märks med det högst upp ovan rubriken.
Hej Clara!
Det här är inget klagomål.
Vet att du är noga med att dina texter är bra så du kanske vill ändra/rätta till den här meningen:
”Frysta grönsaker, bär och frukt är mer miljövänliga än att färska.”
Antar att det ska in ett ”äta” mellan ”att” och ”färska”.
Tack för bra tips!
Nämen herregud!
Ett tips (som säkert inte är nytt för dig!) för spenat i smoothie: om man mixar spenaten med bara lite vätska först får man en jämnare färg på smoothien, istället för större gröna fläckar som riskerar fastna i tänderna 🙂
Jag tänker mer och mer på hur galet det är att köpa frukt och grönt från andra sidan jordklotet eller bara från södra Europa. Har hört så många historier hur himla besprutad frukt, vindruvor och främst paprika är, så jag känner att det undviker jag gärna.
Därför har jag slutat äta frukt faktiskt. Odlar mycket bär själv, så det blir att jag ersätter frukten mot egna bär.
Vad gäller grönsaker så odlar jag mycket själv också, men nu börjar det ta slut av egen skörd. Så nu får jag köpa grönsaker på butik fram tills sommaren. Dock handlar jag bara potatis, morötter, palsternacka och lök. Inte ens kål från Tyskland. Skulle aldrig falla mig att köpa importerad gurka, tomat, paprika eller annan lyxgrönsak.
För mig är det viktigt att äta efter säsong. Och att ta tillvara egen skörd på ett sådant sätt att det håller sig länge och blir till många måltider.
Sallat och spenat till exempel – så lättodlat och gott med egna blad. Ärtskott i en bytta i köksfönstret. Groddar.
Alla gör vi olika och så måste det få vara.
Alla har tyvärr inte möjligheten att odla själv eller att frysa in.
Själv köper jag både och och lokalt om jag har råd.
Det är liksom inte viljan som fattas utan möjligheten.
Samma här. Vilket resulterat i att jag mest äter frukt i säsong.
Händer att jag äter importerad frukt och då är det uteslutande frukter vi inte kan producera här som banan, mango, apelsin och clementin.
Eller hur! Blir så glad av att se fler som betraktar paprika och tomat som lyxgrönskaer!
Fnissar i smyg när folk är förskräckta över att importerade tomater och paprika har gått upp i pris nu. Ja för det är grönsaker som är orimliga att vi här i Sverige ska äta just nu och priset som är nu är rimligt för att reflektera den extrema lyx det är att äta importerade frukter och grönsaker mitt i vintern.
Även jag äter efter säsong. Nu är det olika sorters kål, rotsaker och lök som gäller plus bär ur frysen. Massor med c-vitamin, fibrer, gott och mättande.
Det är bra och viktigt att tänka lokalt odlat i största möjliga utsträckning. Under sommarhalvåret är vi dessutom självförsörjande på grönt vilket gör det mycket lättare.
Och om man ska fundera på importerade varor så finns det ju många områden att agera på. Svenskarna har tredje högst kaffekonsumtion i världen, äter mycket choklad och dricker gärna te, till exempel. Det är inte heller något som vi kan kan framställa här i norden och i ärlighetens namn inte heller något vi behöver rent näringsmässig. Själv har jag dragit ner på kaffe den här vintern – från upp emot fem koppar per dag till en!
Blev i alla fall så glad när jag förstod att fryst frukt och grönt (mat vi faktiskt behöver få i oss) inte förlorar näringsämnen utan snarare vinner på att frysas och därmed alltså både är bättre för miljön och för hälsan.
Jag tror det allra viktigaste är att välja eko – av bananer, kaffe etc och annat som vi inte själva kan producera. Och även eko bland inhemsk produktion. Naturskyddsföreningen har föredömlig info. 🌿
Inte alltid det bästa att odla eko om maten ska räcka till alla och det måste man ju ta hänsyn till. Det är inte nytt men likväl inget som diskuteras tillräckligt. https://www.slu.se/ew-nyheter/2017/4/ar-ekologisk-odling-atervandgrand/
Här har vi numer morotsstavar i vatten tillgängligt och ja, det går mer morötter! Det tipset kommer från dig ursprungligen.
Bästa tipset jag har för att få i barnen grönsaker som kanske annars ratas i samband med måltiden:
1) Ge en skål med grönsaker som snacks vid tv:n. De älskar, precis som jag, att snacksa på något till tv:n och det spelar ingen roll vad! Hurra!
2) Att börja med en skål med blandade grönsaker INNAN maten serveras. För det mesta äts det mesta upp innan de får tallriken med maten. Och hellre att de får i sig lite mera grönt än att hela portionen mat på tallriken äts upp tänker vi! Men allra oftast äter de även maten med god aptit. 😊
Roligt med grönsaksutmaning! Ser fram emot massa Inspiration. Försöker själv äta som en näringsjägare, att det mesta maten som jag äter ska tillföra något bra till min kropp och även så varierat som möjligt.
Ett tips till smoothies, fryst spenat sätter verkligen en unken smak på smoothien så jag använder alltid finnas frysta grönkål som grön bas istället.
Vänligen Carolina
Vi försöker äta en hel del grönsaker i maten. Ofta rivna morötter i köttfärssåsen om vi inte går all in med en soffritto eller vad det heter haha, och förra helgen gjorde vi våfflor med mixade vita bönor i (min sambo blev chockad när han fick höra vad jag hade haft i).
Nu när vi fått barn vill jag gärna att han ska vänja sig vid att äta grönsaker så vi har börjat försöka ha grönsaker framme i små skålar som vi kan snacksa på när vi lagar mat och även till maten. Ettåringen äter brysselkål, broccoli, haricot verts, spetskål och rödkål med glatt humör.
I sommar ska vi odla på balkongen, tänker att vi ska odla sockerärtor, tomater, smultron, jordgubbar och minigurka tillsammans. Han kommer säkert inte fatta så mycket än, men tänker att det ska bli en tradition.
Jag tänker som du, men har valt andra vägar. Försöker att bara köpa svenska äpplen när det går o frukt från Europa. Såklart gör jag undantag (äter banan), men tycker att det ändå går att variera sig. Såhär gör jag under vinterhalvåret:
– groddar
– äter mängder av olika sorters kål: vitkål, rödkål, grönkål, svartkål, kålrot
– varierar rotfrukter: morot, palsternacka, rotselleri, rödbetor, lök, selleri
– köper frysta grönsaker: ärtor, broccoli, blomkål, sojabönor, haricots verts, gula vaxbönor
Det blir basen som blir min stora variation. Sallader gör jag ofta av grönkål/vitkål/rödkål, rivna morötter/äpple, rostade frön/kikärtor o någon dressing. Såklart köper jag tomat/gurka/paprika ibland, men försöker tänka på annat sätt.
Gällande frukt blir det en bonus. Då äter jag det som känns bäst i säsong: äpplen, päron, citrus (och sen den hemska bananen då). För att få mer färg o så där så plockar jag bär/köper svenska bär som jag har i morgongröten och ibland i fruktsalladen/smoothies. Det brukar vara blåbär, hallon, vinbär och ibland björnbär/rabarber/jordgubbar beroende på skörd.
Det är min absoluta övertygelse att detta är mer än lyx än nödvändighet att äta såhär varierat, men så har ändå valt att leva för mitt eget välbefinnandes skull.
Min favorit är att odla ärtskott av vanliga torkade ärter (såna man kokar ärtsoppa på) superenkelt, superbilligt och supergott!
En annan grej jag körde för ett tag sedan var att varje gång jag veckohandlade försöka köpa en ”ny” grönsak för att utmana mig själv. Inget avancerat, bara något utöver familjens standardutbud, typ rättika, jordärtskockor eller fänkål. Vissa saker tuggades motvilligt, annat blev nya favoriter.
Så himla bra Clara! Jag har just denna vecka äntligen kommit igång med bättre kost = mer frukt, bär och grönsaker, efter att ha ätit sådär under rätt lång tid. Frysta grönsaker är ju så bra, man slipper stressen att ha koll på att det färska som ligger i kylen blir dåligt.
Hur gör du med frysta bär och fryst frukt när det står att man ska jobba dem innan man äter dem (pga risk för bakterier) ? Jag tappade alldeles lusten för frysta bär från affären efter nån skandal för några år sen då en massa folk blev magsjuka av frysta bär 😟
Köper inte frysta bär – plockar egna! Har tack och lov inte hört att samma problem finns med fryst frukt!
”Koka dem” skulle det förstås vara.
Aha, så kanske det är. 😊 👍
På Ica finns både frysta svenska jordgubbar och blåbär, det står på de askarna som är de så de använder jag i smoothies och sylt. Tycker det är lite deppigt att kommentarsfältet känns som en tävling i vem som är redigast (obs inte din fråga om bär utan generellt). Klart man överlever utan importerad frukt och kan grodda och fixa, men vi måste ju leva och njuta med. Jag överlever utan doftljus, vitt vin, parfym och smink med, men livet blir bra mycket trevligare med lite lyx. Inte resa, inte shoppa, inte äta kött, och nu knappt importerad frukt😅 det är inte lätt att vara ”rätt”.
Jag tänker samma sak. Kan inte grönsaker ibland bara få vara lustfyllt. Jag tipsar om Ekolådans råvaruskola, som man får ta del av även om man inte är kund.
Ja jag vet att frysta hallon ska kokas först. Men då försvinner liksom poängen tycker jag. Jag vill inte äta kokta bär. Så jag struntar i det. Än så länge har jag klarat mig 🙂
Här är en till med en tappad frysta-bär-lust i bagaget. Men, så kom jag på att jag ju är vaccinerad tre gånger mot hepatit A och B och alltså har ett 25-årigt skydd och det var just hepatit A-smitta som fanns (kan finnas?) i bären. Den tappade lusten har jag alltså lämnat bakom mig.
För övrigt är det här med vaccinationer i Sverige intressant. Vi är verkligen noggranna med barnvaccinationsprogrammet, men sedan, som vuxna, verkar många av ha dålig koll. I samtal med kollegor från andra länder så konstaterade vi med svensk bakgrund att vi hade usel koll.
Vi har haft en tuff tid här hemma och matlagningen har definitivt blivit lidande. Mitt ”life hack” har varit att hälla lite frysta ärtor i allt, haha. Det har blivit mycket pasta, pesto och ärtor den senaste tiden.
Lite grönt får vara bättre än inget, i perioder.
Här blir det blomkål och broccoli var och varannan dag just nu. Vi bryter/skär i mindre bitar, lägger på plåt, lite olja och massa paprikapulver. Rosta i ugn. Två av tre barn har blivit tokiga i det och ber om att vi lagar det 😆
Inspirerande inlägg som kom perfekt för mig. 🙂 En grej som jag tycker är bra när det gäller att få i sig grönt är att även baljväxter ”räknas in”. Hummus på mackan, bönor i grytan, linsbolognes etc, bra sätt att få i sig mer tycker jag. (Barnen håller tyvärr inte med). Blev också sugen på att göra ett visuellt grönsaksbingo så att jag blir ännu mer motiverad av att få in variation. 🙂 Tack för inspirationen!
Jag gillar att göra sås på grönsaker. Kött eller kyckling som fått långkoka ihop med lök, kanske nåt äpple och de rotfrukter man råkar ha hemma – när köttet är klart stavmixar man bara skyn med grönsakerna och har en jättegod tjock sås! Till det serverar man ännu mera grönsaker 🙂
Vad är idén med att använda en mästrande ton om vad för frukt/grönt andra väljer att stoppa i sig? Alltså inte i inlägget men bland kommentarerna. Frukten finns ju här i affären och är det inte bättre då att äta den? För att få bort ”exotiska” frukter under fel säsong hjälper det nog knappast att jag inte köper apelsiner utan då behöver ju landet fatta ett principbeslut om att sluta importera el importera mindre. Angående inhemsk tomat/gurka kan jag säga att växthusodlare inte har det lätt just nu (energipriser) och alla behöver levebröd. Kul att vissa klarar sig på äpple och kål, typ, men det gör inte jag och det tänker jag inte be om ursäkt för. För övrigt finns det tjänster där man kan köpa frukt i säsong direkt från Sydeuropa (heads up på att citrussäsongen nu går mot sitt slut!) och då stöder man lokala odlare där om det känns bättre.
Det är jättebra att äta mer grönsaker, det vill jag också göra. Men jag blir lite trött av alla projekt och utmaningar… Utmaningar för att äta mer grönsaker, träna tillräckligt många pass, städa mer, läsa mer, konsumera mer kultur. Nu är det väl så att du Clara inte gör allt detta på en gång. Men när jag läser känner jag att jag orkar inte, låt mig bara vara! Vilket jag såklart får och att olika människor blir inspirerade av var och en av dessa utmaningar är ju jättebra 🙃
Åh. Ja vi är olika helt klart
Det handlar nog om personlighet. Jag är en projektmänniska som älskar att göra projekt av allt. För mig är det lustfyllt på flera olika plan. Jag förstår att det för andra kan verka stressande och präktigt dock.
Det tragiska just nu är grönsaker och frukt är så dyrt och finns inte pengar till det. Tyvärr så får låginkomsttagare, sjuka, ensamstående äta billig (onyttig)mat för att kunna få det att gå ihop, och ändå gör det inte det!? Makaroner/potatis/korv/blodpudding/gröt så är verkligheten idag!
Det är verkligen synd! Men kål, bönor, linser, lök, morötter etc är fortfarande väldigt billig mat 😌
”Mot fyren” är ljuvlig läsning som jag unnar mig varje sommar. Ska läsas i sakta mak och sommartid.
Jag önskar att jag hade råd att variera mina grönsaker mer vilket jag kanske också skulle ha om jag vore en duktig människa. Åh denna fattigdom, Åh denna brist på karaktär!
Men i ärlighetens namn, tomater för 69:90:-? I min värld känns ni som bankdirektörer!
Önskar att jag både hade råd att köpa tomater i mängder för sjuttio kronor kg OCH behålla min dåliga karaktär – det vore inte fy skam!
Trevlig kväll!
Tomater och paprika just nu 😳💸 å andra sidan är många rotfrukter fortfarande relativt billiga och purjolöken är tydligen billigare än tidigare. Men svårt att äta varierat med purjo
Visst är det dyrt med vissa grönsaker, men det betyder inte att man måste äta onyttigt. Tex. morötter och baljväxter är billigare än mycket mat. Och på både vår Ica och Willys finns det svinnsmart frukt billigt, frukt som inte går att sälja som frukt, men som funkar utmärkt i smotihes, eller koka sylt på.
Jag vill passa på att lyfta fram frysta tranbär och havtorn som utmärkta frysta bär att ha i smoothies till barnen eller bara strö på filen. Supergoda, nyttiga och växer dessutom här i norden!
Jag köper under vintern mina grönsaker hos en lokal producent, på sommaren odlar jag själv. Nu i vinter när salladen är så dyr kör jag mest 3 veckors-sallad (Vit o rödkål, grönkål, selleri, purjo, morötter) sockret i lagen lämnar jag bort. Köper också en kruka med örter varje vecka som jag sedan anv. till allt. Ny sort varje vecka, lärde mej att tycka om koriander på det sättet. Spenat o grönkålssmootie varje morgon.. Härligt beroende ☀️😊
Femåringen här hemma älskar frysta ärtor! Och då alltså att äta dem frysta. En kopp frysta ärtor som snacks efter förskolan, sjukt smidigt för mig att hälla upp bara! Och om han sen inte orkar äta middag för att han ätit några deciliter ärtor, så går det nog ingen större nöd på honom näringsmässigt;)