SÄ blev det fredag och farmor tog tÄget frÄn stan och kom och hÀlsade pÄ.

Jakob gjorde tacos, som han nÀstan alltid gör pÄ fredagar. Jag har insett att tacos Àr godare utan bröd och med alla ingredienser blandade i en enda grisröra. SÄ det Àter jag. Ber om ursÀkt till alla krÀsmagade.

Essa skötte stÀdjobbet exemplariskt efterÄt

Och jag var tvungen att dokumentera det fina kvÀllsljuset.

Till fredagsmys drog vi för mörklĂ€ggningsgardinerna i teverummet och sĂ„ kröp vi ner framför Kullamannen. En urlĂ€skig barn- och ungdomsserie frĂ„n sextiotalet. I svartvitt och ganska lĂ„ngsamt tempo till en början. Men sedan blir man fast och dĂ„ kan man inte sluta. Tipsar om att bĂ„de denna och KrĂ„kguldet finns pĂ„ Öppet arkiv.

PÄ lördagsmorgonen drack jag kaffe lÀnge, bloggade och Ät frukost lÄngsamt. Men Ulf drev ut stackars farmor för att leka. Barnens kompis Dahlia kom förbi och de övade bÄgskytte tillsammans!

Vilken dag som helst Àr ALL snö borta nu. Det sista lagret Àr sÄ tunt. Och i rabatterna har det kommit upp bÄde krokus och blÄsippor.

Jag hoppade i mina arbetsklÀder och sedan gick jag ut i trÀdgÄrden.

Albin och jag skulle nÀmligen plantera om vÄra sÄdder och sÄ nytt. Samt ta hand om vÄra övervuxna tomater som sÄg sÄ ledsna ut. Med sig hade han Ada, Ylva-Karin och Klas.

Och vÄra barn fick ocksÄ hjÀlpa till. SÀrskilt Bertil var peppad för han och jag har ett gemensamt odlingsprojekt i sommar. Han vill ju bli sjÀlvförsörjande och bo helt ensam lÄÄÄÄÄngt ute i skogen nÀr han blir stor (tycker att vi bor alldeles för urbant) sÄ nu vill han lÀra sig allt om odling.

Först fick vi sila den klumpfyllda jorden genom korgen, ner i skottkÀrran.

Sedan hjÀlptes barnen Ät att fylla pluggbrÀttena.

Jag började kruka om tomaterna.

Vi har massor med tomater i Är. Det Àr flera Är sedan vi sist odlade tomater i stor skala i vÀxthus sÄ jag njuter verkligen av tanken pÄ all tomat jag ska Àta i sommar!

Albin visade barnen hur de skulle sÄ och de petade ner frön sÄ noggrant och försiktigt och mÀrkte upp lÄdorna.

Men Klas somnade ifrÄn alltihop.

Älskar vĂ„ren nĂ€r det Ă€r full aktivitet pĂ„ gĂ„rden. Jakob bytte till sommardĂ€ck. NĂ„gon granne kom förbi och surrade, Emil kikade in och lĂ€mnade tillbaka vĂ„r takbox, barnens klasskompisar var ute och cyklade runt byn och stannade till och pratade en stund. En annan red förbi pĂ„ sin hĂ€st. Farmor lekte med smĂ„barnen. Liv och rörelse och levande landsbygd!

Vi fick besök av tonÄring frÄn granngÄrden ocksÄ. För hjÀlp med att montera studsmattan igen efter vintern. Vi brukar överlÀmna det till en duktig ungdom som vill tjÀna en liten slant.

Och sĂ„ SKÖNT att den utmĂ€rkta barnvakten studsmattan nu Ă€r pĂ„ plats igen. Barnen blev helt vilda.

Vi blev helt trötta och fick ta lunchpaus.

Fast nÀr krafterna ÄtervÀnt hjÀlpte Albin mig att stÀngsla om till fÄren efter vintern. De gÄr nu i en ganska liten hage och ska sÄ göra tills det hunnit vÀxa upp lite grönt.

Bertil inspekterade arbetet

Sedan fick alla barn i uppdrag att samla ihop kvistar och grenar frÄn vÄr skog och förbereda för en Valborgsbrasa.

De var riktigt duktiga, sÄ idag kommer matlaget till vÄrt ringa tjÀll för att fira Valborg! Och jag tÀnkte nu skynda mig ut i trÀdgÄrden för att göra lite vÄrfint. För just nu ser det förfÀrligt ut dÀr. Men jag vill att det ska vara förfÀrligt fint! Hörs senare.