I onsdags disputerade min kÀra syster Anna Lidström efter fem Ärs hÄrt akademiskt arbete, i ett Àmne som hon dock arbetat med mycket lÀngre Àn sÄ. Ja faktiskt Ànda sedan hon stod och grÀvde i mormors gamla klÀdkistor efter nÄgot att sy om.

Annas avhandling heter Remake: Design Foundations och utforskar konstnĂ€rliga metoder för att redesigna befintliga klĂ€der och textilier. Annas expertisomrĂ„de Ă€r ju mode – men metoderna hon funnit och utarbetat gĂ„r att applicera pĂ„ alltifrĂ„n arkitektur till konst.

SÄ vansinnigt stolt över min storasyster! Textilindustrin stÄr ju för ungefÀr 10% av de globala koldioxidutslÀppen och fast fashion-industrin Àr en riktigt svinig affÀr. VÄr klÀdkonsumtion i vÀst leder till enorma landfills i lÀnder som Indien, Chile, Benin och Ghana. OmrÄden fulla av vÀstvÀrldens gamla utsorterade klÀder som bara blir liggande i naturen och slÀpper ut mikroplaster och kemikalier som sÄ smÄningom hamnar i haven.

Senast idag var det ju en stor granskning i Aftonbladet, av H&M och hur deras “Ă„tervinning” av plagg i butik egentligen gĂ„r till. Genom att gömma airtags i tio plagg inlĂ€mnade till H&Ms egna klĂ€dinsamlingar och sedan följa deras resa runt vĂ€rlden kan Aftonbladet visa att plaggen som skulle Ă„tervinnas (och sĂ€ljas i butik igen om möjligt) under vĂ„ren istĂ€llet rest ett och ett halvt varv runt jorden. För att slutligen hamna pĂ„ nĂ„gra av vĂ€rlden största dumpingplatser för textil.

En glĂ€djande nyhet Ă€r dock att EU i veckan ÄNTLIGEN drivit igenom en ny lag som innebĂ€r att vi frĂ„n och med 2025 inte lĂ€ngre kommer kunna exportera vĂ„rt textila avfall till andra lĂ€nder utan tvingas ta itu med det pĂ„ hemmaplan. Det kommer bli vĂ€ldigt intressant att se vad som hĂ€nder nĂ€r Sverige inte lĂ€ngre kan dumpa sin skit i fattiga lĂ€nder. Jag hoppas att textila jĂ€ttar som Lindex, Kappahl, H&M, Cubus, Indiska och alla andra hundratals klĂ€dmĂ€rken fĂ„r lite eld i baken med den nya lagen. För jag vet att viljan finns hos nĂ„gra av dem – men kunskaper saknas fortfarande.

Jag hoppas och tror att min systers avhandling och konstnĂ€rliga forskning pĂ„ omrĂ„det kan vara en pusselbit i hur designers och klĂ€dföretag kan arbeta framöver – med att redesigna och ta han om sitt eget textila avfall.

SĂ„ hĂ€ftigt att det intresse min syster haft sedan barnsben – av att vrida och vĂ€nda pĂ„ material, sy om och remakea – nu resulterat i en avhandling pĂ„ temat. Ni förstĂ„r att jag Ă€r stolt som en tupp, va?