Lyder ordspråket. Men det är helt fel. Det som inte dödar det skadar en och gör en full av sprickor, nagg och krackeleringar. Jag önskar bara att jag hade förstått det tidigare. Att min mamma dog gav mig mycket vishet för min ringa ålder. Men det gjorde mig inte starkare. Och när jag blev utmattad mognade jag, lärde mig mycket om mig själv och mycket om att vara människa. Men upplevelsen gjorde mig inte starkare utan skörare.
Jag avskyr tanken på att jag skulle vara skör eller vek. Men samtidigt är det också en lättnad att veta att den där skörheten kan förklara varför jag upplever ångest allt oftare. Varför jag har så nära till katastroftankar och varför jag ofta kan ligga vaken och oroa mig. Jag har levt och det sätter sina spår.
Erica formulerade det så bra för mig en dag när vi diskuterade ångest. När man är ung tror man att man är som en fin vas som ska få stå i ett skåp hela livet och hanteras varsamt. Sedan blir man chockad och nästan förolämpad när man utsätts för saker. Man skickas runt, blir kantstött, repad och ful. Går sönder och bli nödtorftigt lagad igen. Naggad i kanten men förhoppningsvis fortfarande fungerande. Och det är liksom det som är själva livet. Vem vill leva i ett vitrinskåp?
Åhå. Det är en liknelse jag förstår mig på. Livet är inte en vas som ska lämnas tillbaka i oanvänt skick.
Det som inte dödat mig det har heller inte härdat mig – utan istället bara gjort mig extra känslig i vissa situationer. Men det har också gjort mig mer medkännande och klok. Livsvisdom kan man bara skaffa sig genom livserfarenhet och av livserfarenhet blir man kantstött. Det är naturens lagar och det är helt i sin ordning.
56 svar
Väldigt insiktsfullt och vackert skrivet, tar det till mig❣️
Exakt ! Tack 💕
Åh så fint.❤️
Ja känner igen mig så. Ibland kan jag känna mig som skadat gods samtidigt som jag vet hur stark jag varit genom livet och särskilt det senaste året. Problemet där är att jag behövt vara stark alldeles för länge. Innan sommaren kraschade jag och är nu sjukskriven.
Vissa tider är också sämre för vaser …
covid härjar och nöter på hälsan (följdsjukdomar, immunförsvaret som försvagas) och tiden för klimatförändringar är förbi: „climate chaos“ är det vi redan upplever. Som de djur vi är känner vi av det även om ekorrhjulet rullar på.
Jag tänker göra det jag kan för de yngre människorna i alla fall. Och hoppas på en gemenskap där vi anpassat oss.
Så sant och så klokt❤️
Åh vilket fint inlägg!! Man tar verkligen in detta i själ och hjärta! Ericas formulering borde man sätta inom glas och ram och hänga upp på väggen den är sååå bra!!
Så sant! Jag har också ofta tänkt på hur fel detta ordspråk är. Eller så kanske meningen är att påfrestningar verkligen härdar en som härdat stål som blir hårt men förlorar sin seghet, och som lätt spricker. Inte starkare men hårdare och skörare. Så kan det nog vara i många fall.
Vad fint skrivet ❤️
Åh, så rätt. Så vackert du beskriver livets skörhet och styrka. Tack!
Vilken fin liknelse med vasen!🌿🌷
Också genom Guds ord(Bibeln)
kan man få vägledning och bli vis.🌅
(Ordspråksboken 8:33)
Wow, vilken liknelse! Den gick rakt in i mig.
Vilken fin liknelse, jag drabbades av en utmattningsdeprission i samband med att min mamma gick bort i cancer och det har tagit lång tid för mig att läcka och acceptera den person jag är i dag.
/Marie
Så sant, och vilken fin liknelse. ❤️
Min svärmor gjorde en liknande beskrivning en gång – att en människa är en bägare som under livets gång fylls på allt mer. Till slut spiller det över och man drabbas då av en utmattning/depression/motsvarande.
Men bägaren töms aldrig helt även om man blir frisk, utan det är hela tiden en balans för att den inte ska fyllas på nytt och spilla över…
Word ❤️
Såg på en skåpbil framför mig idag i när jag körde, ”Allt som belastas mer än det tål går sönder”. Jag har varit under enorm press detta året men jag har hållit och det är jag tacksam för.
Finaste jag läst på länge, gick rakt in.
Åh så fint!
Tack! ❤
Min utmattning lärde mig (med full förståelse för att det inte likt för andra) att det inte är jag som är Gud. Med det menar jag att jag skulle fixa och ordna och klara av så mycket. Och glömde det där i Bibeln med att när jag ser min svaghet så ger jag Gud möjlighet att omsluta mig med sin kraft. Det är inte så att jag ensam behöver rädda hela världen. Kanske min skörhet eller vekhet inte är så dum om den inbjuder mig att luta mig tillbaka lite grann och lita på Gud?
Jag avskyr “what doesn’t kill you make you stronger” samt versioner, speciellt om man kopplar det till vårdsammanhang. Jag tycker det är så misvisande och lämnar inte mycket utrymme för sorg och att vara skör. Skörhet och svaghet behöver inte vara något dåligt. Fin allegori om vasor, den gillar jag mycket! Alla är vi väl mer eller mindre kantstötta och hoplimmade ❤️
Eller ”du utsätts inte för mer än du klarar av”. Vilken bullshit! Hallå, människor blir utmattade, dör i självmord och cancer m.m
Håller verkligen med!
Av samma skäl klarar jag inte av käcka sentenser av typen “Du är precis där du behöver vara” och “Everything will be alright at the end. If it’s not alright, it is not the end.” (Om bara så vore. )
“Everything happens for a reason” er mitt bidrag her. Not so! Takk, Clara<3
Oj! Det här inlägget kändes rakt in i själen
Precis så!❤️
Så bra! <3
Håller med. Livet är inte lätt. Man blir tilltufsad mellan varven. Jag tittar för mycket bakåt. Det skulle jag vilja ändra på. Tänker mycket på människor som inte finns på jordelivet mer. Saknar dom. Priset man får betala för att man älskat.
Det är inte alls skamligt att vara skör eller vek. Det finns hjälp att få om man är beredd att ta emot. Men tyvärr sägs det inte mycket om det i det offentliga rummet. https://www.youtube.com/watch?v=xw2ZTKEuvGU
Allt gott önskar jag dig Clara.
Dette sier jeg meg enig i! Og når jeg står midt i en vanskelig situasjon og andre i et forsøk på å oppmuntre meg forteller meg hvor sterk jeg er; nei faktisk har jeg aldri vært svakere, men hvilket valg har man utover å stå på bena? Jeg opplever ikke verken å være sterk eller å bli sterkere, men mer forståelsesfull? Ydmyk? Reflektert? I aller høyeste grad! Også er det godt å vite at this too shall pass 😊 For det lærer man også når det stormer.
Åh Clara, vad jag behövde läsa detta just idag. Tack!
Kom att tänka på slutraderna i Margareta Melins bön “Du som ville mitt liv”.
Jag prisar din vishet
du som tar till dig det svaga och skadade
och lägger din skatt i bräckliga lerkärl.
Åh tack vad fint skrivet!
”Livsvisdom kan man bara skaffa sig genom livserfarenhet och av livserfarenhet blir man kantstött. Det är naturens lagar och det är helt i sin ordning.”
Så sant!!!
❤
Tack
Precis det här har jag gått runt och funderat på mycket det senaste året. Det är inte meningen, eller kanske snarare möjligt, att man ska gå genom livet och nå slutet utan att man har varit med om både toppar och dalar. I alla fall inte om man vill leva ett liv med relationer till andra och vara en del av olika gemenskaper.
Men jag vet inte, jag vill ändå tro att när man har kommit ur en sån där jävla dal, så kommer man ut starkare. Skörare och full av skrapsår, absolut, men också starkare, om inte annat av vetskapen att jag klarade det. När jag var mitt i det trodde jag inte att jag skulle göra det men nu står jag här. Skörare och starkare på samma gång.
Så klokt skrevet💚Takk for en lærerik blogg Clara
Tack Clara ❤️ Min mamma fick en hjärtinfarkt i kyrkan när min dotter skulle döpas. Mamma dog en vecka senare. Det har absolut inte härdad mig. Det har verkligen skadat mig och min dotter. Så sorgligt ❤️ Tack för ditt fina inlägg om detta!
Svåra upplevelser visar på ett brutalt sätt att saker och ting inte alltid löser sig. Tron “att det säkert går bra” minskar. Men precis som du skrev ökar ödmjukheten och kanske också att vi kan se det vackra i enkla saker livet ger oss.
Precis vad jag behövde läsa idag! Tack för kloka ord!
There is a crack in everything, that’s where the light gets in. Typ. Som Leonard Cohen sa.
Jag har gått och tänkt på just detta länge. Hur man försöker hitta något positivt i att kämpa och drabbas av tuffa situationer för att på så sätt ge det någon mening..
Asså precis så. Du är så ruskigt klok.
Så bra och så sant!
❤️
Av just denna anledning säger jag aldrig längre “inget ont som inte har något gott med sig”. Det finns massor av elände som bara är eländigt, kanske till och med leder till ännu mer elände som samsjuklighet, relationsproblem som aldrig går att laga eller annat hemskt. Däremot kan man lära sig något om allt man är med om i livet. Min fars ledord var “livet är orättvist”. Som polis mötte han så många tragiska livsöden att han pekade på vårt ansvar som medmänniskor att stötta och hjälpa där vi kan. Han lärde oss också att ibland måste vi se våra begränsningar och förstå att vi inte kan rädda allt och alla. Jag ser din liknelse med vasen som jättefin där. Att utsätta den för fara att krossas om och om igen hjälper varken en själv eller någon annan. Som föräldrar tänker jag därför att vårt ansvar blir att hjälpa till att dreja våra barn stadiga och tåliga och att lära dem se hur mycket de klarar av! Och att visa dem vad man behöver göra för att laga sig själv eller ta sig till reparatör av något slag. För att inte tala om vikten av att visa att lagade vaser också har både funktion och skönhet.
Tack för alla fina kommentarer och tänkvärda inspel <3
Håller med. Har sedan flera år tillbakat tillämpat ”det som inte dödar, det skadar” som ordspråk.
Annars tycker jag liknelsen om att ”the same boiling water that softens the potatoe, hardens the egg” är väldigt bra att luta sig mot.
Såå bra skrivet
Liknelsen med vasen var så fin ♥️
Jag trodde att det var för sent för mig när jag var 26 och redan kände mig kantstött. Vem skulle vilja ha mig, vad skulle jag kunna åstadkomma när jag inte längre var 18? Men nu är jag 32 och vet att trots att jag är “gammal” i samhällets ögon, så är jag bättre nu än jag tidigare varit. Som en vas som haft en massa sköra, onödiga utsmyckningar. De har ramlat av och nu är jag en enkel version av mig själv.
Jag hade verkligen inte kunnat hantera att bli mamma, eller byta karriär, när jag var yngre. Jag har gått igenom kraschade förhållanden, sjukdom och dödsfall i familjen, depression och utbrändhet på egen hand. Och efter det var allt jag byggt upp för att vara en “perfekt flicka” krackelerat och förstört. Efter det upptäckte jag, på gott och ont, vem jag ville vara och vilken sorts människa jag ville spendera resten av mitt liv med. Och nu känns det som om jag slösar tid, men oavsett hur det går så kommer jag åtminstone kunna vila i vetskapen att jag gjorde det bästa jag kunde av den situation som livet ledde mig till.
I veckan började ville jag gråta på träningen när de spelade “Himlen är oskyldigt blå”. Beskriver så precist sorgen som man ändå känner över att förlora det där man hade innan broarna bränns. Tillit? trygghet?
Dessa ord berör in i hjärteroten ❤️
Jag har förlorat ett barn och känner starkt att nej, tiden läker inte alla sår och särskilt inte ett dött barns sår… Men samtidigt: Nu efter 7 år. Efter att ha tagit mig igenom det svåraste. När det värsta som kan hända mig redan hänt. Nog finns det en stark, orubblig kärna i mig som står fast även när jag gråter och överreagerar över sjuka barn på tv. Sorgen gjorde mig skör, men den gjorde mig faktiskt också just stark. Jag överlevde den. Jag bär den. Det kräver styrka.
Du beskriver mig exakt min mamma har gått bort för tre månader sedan och jag känner mig inte ett dugg stark bara svagare men som du skriver ordentligt kantstöt. Jag har ochså trot att de som inte dödar härdar lite så har jag tänkt till de värsta hände att min älskade mamma dog . Jag kraskade totalt men är nu på väg tillbaka och nu tänker jag mycket mer hur jag tar han om mig själv, först kände jag skam och skuld men inte längre utan mer att jag har känslor och inte klara allt , så visst har jag lärt mig något synd bara att de måste hända något drastiskt för att vakna och ta han om sig själv bättre. Klara du beskriver så himla bra tack
Precis så. Känner mig nästintill hudlös ibland. Ingen skyddande barriär längre, den har nötts ner av livets svårigheter.