Förra torsdagen tog jag Ulf och Essa med mig vid tolvtiden och sedan brÀnde vi upp till stugan! Fram kom vi vid halv sex pÄ kvÀllen nÀr det nÀstan börjat skymma i det regniga vÀdret.

Jag gjorde samma rutin som alltid nÀr jag kommer fram. Jag RUSAR in i huset. TÀnder varenda mysig lampa och alla stearinljus. SlÄr igÄng alla element och gör upp en brasa i vedspisen. Sedan kastar jag in maten i kylskÄpet, rusar upp pÄ övervÄningen och lÀgger in mina klÀder i garderoben och sedan pÄ med mjukisklÀder sÄ att jag kan mysa ordentligt. Varje sekund Àr dyrbar. Jag mÄste installera mig DIREKT!

Och 19 minuter senare var allt uppackat och iordning och jag hade jag fÄtt fram te, vindruvor och smörgÄsar pÄ bordet. Njöt sÄ vansinnigt över att fÄ vara hÀr igen!

Men lite lÀskigt Àr det att vara sÄ mol allena. Skönt att ha Essa med mig!

NĂ€r vi fikat kvĂ€llsfika bĂ€ddade jag ner Ulf under dubbla tĂ€cken – för det var rĂ€tt kallt. Och sedan stannade jag uppe till midnatt för att hinna elda fler brasor. Satt och mĂ„lade och hade sĂ„ vansinnigt najs att jag knappt stod ut med mig sjĂ€lv. SĂ„ smĂ„ningom stupade jag dock i sĂ€ng med barn och hund och sov som en död tills nĂ€sta morgon.

Bar direkt ner legolÄdan i vardagsrummet och byggde fordon med Uffe samtidigt som jag drack morgonens första kaffe.

Sedan pusslade vi flera pussel, gick en skogspromenad, lÀste bok, vilade och började förbereda middagen. För snart skulle min syster, pappa och moster komma körande.

Att göra mysigt för andra Ă€r det hĂ€rligaste jag vet och sĂ€rskilt nĂ€r det Ă€r i mormor och morfars hus. DĂ€r man varit van att mötas av vĂ€rme och god mat – men tyvĂ€rr inte lĂ€ngre fĂ„r uppleva det sedan de flyttade dĂ€rifrĂ„n. Att dĂ„ fĂ„ Ă„terskapa kĂ€nslan till gĂ€ster som anlĂ€nder senare Ă€n en sjĂ€lv Ă€r ett obeskrivligt behag.

Jag dukade i finrummet

Och bjöd pÄ köttsoppa med klimp och en persikokaka till efterrÀtt. Anna kom direkt frÄn London dÀr hon varit pÄ jobb sÄ hon var helt vimmelkantig av förflyttningen.

Vi satt uppe lĂ€nge och pratade och jag visade dem min nya bok som jag precis fĂ„tt hem! De blĂ€ddrade, lĂ€ste och gjorde förtjusta utrop. Men sedan brakade vi i sĂ€ng. Lika bra det – för morgonen dĂ€rpĂ„ inleddes vĂ„rt arbetslĂ€ger.

Vi hade nĂ€mligen kommit över 22 kubikmeter ved som skulle travas. Och som vi travade! Älskar att arbeta i skitiga hĂ€ngselbyxor med hĂ„ret pĂ„ Ă€nda. Bli svettig, smutsig och knĂ€svag av trötthet.

Allesammans hjÀlptes Ät att lasta, kÀrra och stapla. Tre skottkÀrror gick i skytteltrafik

Och Àven Uffe hjÀlpte till.

Paus för sedvanligt trefika. Viktig tradition vi inte tummar pÄ. SlÀngde ihop en kladdkaka med lite lingon och dukade i vardagsrummet. Anna satt med en virkning i hÀnderna och jag med tvÄ olika korsord som krÀvde instick av farsan och moster för att kunna lösa.

Vi kÀrrade in hÀlften av veden första dagen och tog sedan en tidig kvÀll.

Morgonen dÀrpÄ vaknade jag till den hÀr utsikten. Njuter sÄ av att vakna upp nÀr det finns Àldre, morgonpigga slÀktingar i huset för dÄ fÄr jag uppleva det jag upplevde som barn. NÀmligen att vakna av svagt slammer frÄn köket, dÀmpade röster och doften av kaffe. SlÄ upp sovrumsdörren och kÀnna vÀggen av vÀrme frÄn nedervÄningen. Vedspisen som gÄtt varm hela morgonen.

Hö-stolen fullproppad med tjocksockar. HÀr kan man vakna lÄngsamt med ryggen mot ett varmt element.

Sjön lÄg blank utan minsta krusning och efter att vi laddat med en stadig frukost gick vi ut för att fortsÀtta lassa ved.

En sÄdan dÀr morgon nÀr man bara stÄr och grinar mot solen och inte kan sluta le.

Alla hjÀlptes Ät

Och Uffe förhörde morfar om varför man egentligen inte kunde fÄ smaka en glasspinne redan innan lunch?!

SÄ tillfredsstÀllande att arbeta hÄrt fysiskt tillsammans. Med nÄgonting sÄ tungt och sÄ enkelt som att trava in ved.

Eftermiddagsfikat intogs utomhus eftersom dagen var sÄ mild och skön. Och sedan gick vi upp bakom huset för att plocka lingon.

VÄr stuga ligger högt sÄ hÀr kommer frosten tidigt pÄ hösten och snön stannar till en bra bit in i maj. HÀrligt att hÄlla sin moster i handen och plocka lingon, Àta krÄkbÀr och gissa bajset.

Essa Àr sitt allra lyckligaste för hon fÄr gÄ lös för jÀmnan och valla flocken.

Efter lingonplockningen skulle jag och Anna lÀgga ut nÀt

Uffe ville följa med sÄklart.

Vi lassade nÀten i bÄten

Och begav oss ut pÄ den blanka, stilla sjön.

Anna rodde och jag la ut nÀten.

Uffe satt i fören och plaskade.

Och det var sÄ öronbedövande tyst och ögonbedövande vackert.

Vi satt bara och Àltade hur underbart vi hade det!

Tur att ingen annan vuxen nÀrvarade för jag och min syster kan vara tjatiga nÀr vi sÀtter igÄng.

TÀnk att vi fick uppleva en fiskevecka igen! Det var ju nÄgra Är sedan sist, men traditionen mÄste ÄteruppstÄ. Senaste Ären har jag och Anna Äkt hit lite senare istÀllet och haft vÄr Ärliga systervecka nÀr vi skriver och arbetar. Men det ena behöver vÀl inte utesluta det andra? Helst vill jag vara hÀr minst tre veckor varje höst. Fiskevecka, höstlov och systervecka. Och allra helst fira julen hÀr ocksÄ!

Till middag Ät vi fyra Är gammal surströmming som pappa sparat och som var den godaste surströmming jag Àtit. Det sjöngs snapsvisor och skÄlades (i mjölk för min del) och efter maten satt vi i vardagsrummet och surrade till sent in pÄ natten.

Jag kÀnner alltid plikten att underhÄlla mina slÀktingar med kÀndisskvaller jag snappat upp av att jobba i mediesvÀngen. Ser mig som slÀktens kÀndiskorrespondent som rapporterar initierat om vilka som Àr divor, galna, otrevliga och bedÄrande. Nu hade jag mycket nytt att förtÀlja för en intresserad publik!

Morgonen dĂ€rpĂ„ gick vi upp i ottan för att vittja nĂ€t. Anna behövde jobba med sitt vanliga jobb nĂ€stan hela dagen – sĂ„ det gĂ€llde att bĂ€rga fĂ„ngsten innan dess.

Klart Uffe skulle med och uppleva fiskelyckan.

Anna hjÀlpte med flytvÀsten

Och nu rodde jag sÄ att Anna fick ta upp nÀten. Glad att vi fÄtt lÀra oss allt om fiske av morfar och pappa. NÀsta Är ska jag ta med storpojkarna sÄ att de ocksÄ fÄr lÀra sig!

God fÄngst. Aborre, sik och bara tvÄ smÄ otÀcka gÀddor.

I vĂ„r familj gĂ„r gĂ€ddor pĂ„ nĂ€ten under benĂ€mningen nĂ€ttroll. Och vi kallar nĂ€tfisket för phishing. Och nĂ€r det Ă€r fula hĂ„l i nĂ€ten konstaterar vi att det gĂ„tt en ubĂ„t genom dem. Det Ă€r rent tvĂ„ngsmĂ€ssigt som vi sysslar med dessa smĂ„ lustifikationer – och hur vi Ă€n försöker sluta sĂ„ bara MÅSTE DET UT!

(SÄ kallade munpruttar om nÄgon nu minns det avsnittet av En Underbar Pod?)

NÀr vi kÀrrat upp nÀten tog jag och farsan loss fisken. Ulf bistod med kloka rÄd och okloka dÄd. Bland annat kastade han tillbaka redan löstagen aborre i nÀten igen sÄ att de fastnade.

Det mesta skulle rökas sÄ den fisken rensade och tvÀttade vi bara ur

Och la iordning i stora emaljfat.

Alla donade pÄ med sitt.

Fiskrens, nĂ€thantering…

Och lingonrensning. Alltid skönast och smidigast att rensa bÀr utomhus.

Jag hade lyckats plocka ihop vĂ„rt vinterbehov pĂ„ 20 liter lingon. Det rĂ€cker till frukostgröten till familjen i ett helt Ă„r! Men den hĂ€r vintern blir det lingon och krĂ„kbĂ€rssylt – för maken till krĂ„kbĂ€rsĂ„r har jag vĂ€l aldrig tidigare upplevt. Och ingen iddes rensa bort dem heller.

Anna hoppade in och hjÀlpte farsan att rensa den sista fisken.

Medan jag gick upp och gjorde eld under tunnan och klippte enris att bottna med. La mig pÄ rygg i mossan, tuggade grÀsstrÄn och sÄg molnen glida över himlen. InvÀntade precis rÀtt temperatur.

Och sedan la jag iordning fiskarna.

Och sÀnkte ner dem i tunnan.

Rökt fisk pÄ nÀtgaller i skogsmiljö

Hur jag röker fisk kan du lÀsa om hÀr.

Till middag firade vi sÄklart fÄngsten med enorma mÀngder tunnbröd, mandelpotatis, rökt aborre och skirat smör. En rent lukullisk mÄltid som ledde till omedelbar matkoma.

PÄ kvÀllen nÀr jag och Anna gick ut för att pinka Essa tog jag med mig kameran. MÄnen hÀngde lÄgt över sjön och vi blev stÄende en lÄng stund.

Och upptÀckte nÀr vi riktade blicken Ät andra hÄllet att norrskenet ocksÄ dansade. Det Àr sÀllan det Àr sÄ kraftigt norrsken samtidigt som det nÀstan Àr fullmÄne. En mÀktig upplevelse!

Och sedan var vi flera dagar till i stugan – men det fotade jag knappt för dĂ„ hade jag sĂ„ fullt upp med att njuta. Det blev en underbar fiskevecka som rann förbi alldeles för fort. Ja, en bĂ€ttre spenderad tid kan jag knappt tĂ€nka mig. HĂ€r uppe Ă€r ju var och varannan karl ledig pĂ„ hösten för Ă€lgjakten. SĂ„ varför skulle inte jag vara ledig för fisket, lingonplocket och umgĂ€nget med slĂ€kten? Och om jag inte avlĂ€mnade regelbundna rapporter skulle jag ju dessutom grovt missköta mitt jobb som slĂ€ktens utsĂ€nda i kĂ€ndis-Sverige!