Att röka fisk – en liten guide

fiske 036A1175

Det är så himla härligt att äta egen fångst. Ett visst bestyr är det ju förstås. Det börjar kvällen innan med att vi lägger ut nät. En tio tolv stycken nät ungefär .

r036A1197

Anna ror och pappa lägger i och jag hejar på. Eller så gör vi tvärtom och det går också bra.

fiske nät 036A0818

Tidigt morgonen därpå åker vi ut och plockar upp näten och svär över gammelgäddorna som snurrat sönder näten.

r036A0922

Typer som dessa är ingenting ovanligt. En gång hittade mormor en råtta i magen på en gädda som hon rensade.

r036A0910

Vi bär upp näten till gården och jag plockar loss fisken för det är jag bäst på. Sedan filéar vi och fryser in storsiken.

röka fisk 036A0949

Men abborren och småsiken tar vi av huvudet på och bort med tarmarna och sedan snabb tvätt. Har de rom tar vi rätt på den också för egen sikrom är supergott!

röka fisk 036A0964

Därefter samlar vi enris och gör en brasa under oljetunnan.

röka fisk 036A1006

När tunnan blivit varm lägger vi ner enriset i den.

röka fisk 036A1048

Och sedan i med fisken!

röka fisk 036A1078

Och på med locket. Vi brukar röka i en timme ungefär. Det får inte brinna i riset inuti tunnan men heller inte slockna i brasan under tunnan. Man får passa noga helt enkelt

röka fisk 036A1117

Och hips vips är fisken rökt. Då kokar jag upp 3 liter vatten och blandar i 6 dl jodfrittsalt och rör ut. Sedan lägger jag i fisken i det varma vattnet och stänger av plattan och låter den ligga och salta till sig i tio minuter. Sedan plockar jag upp den och packar den i aluminiumfolie och sedan tidningspapper. Och lägger i frysen. Håller i åtminstone ett halvår men ännu längre är fullt möjligt. Detta sätt att salta in fisken har jag lärt mig av Annakarin och det är toppenbra! Ingen mer torrsaltning i ett dygn här inte.

Några fiskar vill jag dock äta på en gång. Då rensar jag bort benen, fördelar fisken på en tunnbrömacka med potatis och skirat smör. Och sedan äter jag och STÖNAR för att det är gott så att man kan dö.

Mitt recept på abborrklämma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Att röka fisk – en liten guide”

 1. Åh så underbart!!! Finns ju inte ord. Skulle verkligen vilja uppleva det där jag också.
  Njut njut njut!

 2. Tips till alla som inte tänker frysa in tillräckligt med rökt fisk så det räcker hela vintern: köp en ABU röklåda! Varmrökt lax, varmrökta räkor, varmrökt ankbröst, varmrökt korv och vilken fet fisk som helst (öring är ju vansinnigt gott förstås!)
  Min son sa till sin pappa att laxen smakade konstigt… för den var inte varmrökt… och vad konstigt att de serverade varmrökt lax kall på restaurangen….

 3. Haha! Härligt att vårt sätt funkar bra även för er 🙂 Hälsa gänget! /Annakarin

 4. Det låter inte gott men väldigt spännande 😉 det där med rökt fisk är inte min grej helt enkelt, men äventyret innan måste vara spektakulärt !

 5. Vad härligt ni har det. Fin höstsyssla.
  Jag undrar varför man ska använda jodfrittsalt?

 6. Clara! Det är så roligt att läsa din blogg igen! Jag har läst din blogg sedan 2008, och som med alla relationer går det ju upp och ner periodvis… Men nu är vi tillbaka på banan igen, och det känns så himla roligt! Ville bara säga det 🙂 Jag önskar dig en riktigt god helg!

 7. Tips är att blöta enriset innan ni lägger det i tunnan för att förhindra att det börjar brinna.

 8. Så roligt att du är tillbaka som din egen igen. Jag måste erkänna att jag inte kände mig “hemma” när du var på Amelia och att jag då väldigt sällan läste bloggen. (Förlåt) Nu känns det härligt att vara tillbaka! Dina foton får ett mycket bättre utrymme och det är det jag tycker så väldigt bra om med din blogg – fina bilder i kombination med mycket bra texter.
  Det här känns bra!

 9. Oj vad det ser härligt ut 😀 Jättefina bilder 🙂 rökt fisk är ju så gott! Och det ser ju faktiskt inte helt hopplöst ut att kunna göra själv 😀

 10. Jag kan inte släppa det där med råttan och gäddan, hade råttan drunknat i vattnet och sedan kom gäddan? hur kan de ha gått till?

  1. Haha, nä inte jag heller. Råttor är ju ena baddare på att simma så råttan hade väl helt enkelt simmat i sjön och blivit tagen av gammelgäddan. Hualigen

 11. Måste börja med att säga att din nya blogg verkligen är så fantastiskt fin, verkligen ett lyft, fortsätt så ?. En fråga, är det någon speciell anledning till varför saltet ska vara jodfritt?

 12. min farfar brukade alltid ha nyrökt fisk när vi kom och hälsade på, jag tycker fortfarande att röklukt luktar farfar! nu är han borta, huset är sålt, och jag saknar nyrökt fisk. såpass att jag börjat fundera på om jag inte skulle kunna röka fisk själv – ditt inlägg var precis vad jag behövde! tack!