
Man kan ibland undra vad träningen egentligen ger. Alltså spelar ett eller annat träningspass verkligen så himla stor roll? Här står jag och drar i en skivstång och gör marklyft som en annan idiot. Men vad ger det egentligen? Det är ju inte så upphetsande siffror på viktplattorna och i perioder känns det som att jag står helt stilla i utvecklingen.
Men så provade jag att lägga samman allt jag tog i marklyft på mitt senaste pass. Vad blev det då? Jo det blev 2766 kilo i marklyft, det. Per pass. Pass som jag kör en gång i vecka – men ibland två. För en enda av alla övningar jag gör. Säg sedan att jag gör det i snitt 3 gånger i månaden under ett år (då har jag räknat bort semestrar, sjukdom och andra anledningar till att pass inte blir av). Det blir 99 432 kilo på ett år. Närmare hundra ton. Och då har jag inte tagit höjd för att jag vid regelbunden träning faktiskt ökar vikterna jag lyfter med tiden.
Tänk att min kropp utsätts för detta? Inte konstigt att den inte kan stå emot framstegen på sikt. Det tar lite tid med styrketräning – men efter att ha lyft hundra ton har rumpan inget annat val än att klättra högre upp. Man får spänst i stegen till slut. Ryggen blir rakare och sånt som förut var tungt och besvärligt känns inte längre lika jobbigt.
När man känner sig oimponerad av sig själv och sin träning kan man ju pröva att addera ihop det man gör under en lite längre period. Funkar lika bra med antal cyklade mil till jobbet som antal länder man promenerat sig igenom efter ett halvår av stegräknande. Och det funkar såklart även med små insatser. Små förändrade mikrovanor som på tid adderar ihop till något mycket, mycket större! Av att alltid ta trapporna istället för hissen upp till jobbet bestiger man till slut Mount Everest.
46 svar
Kan varmt rekommendera Strengthlog-appen! Den är användarvänlig, gratis och världens bästa träningsdagbok där man loggar sin träning och sen kan se statistik på hur tungt man har lyft per pass, per vecka eller per annat valfritt tidsintervall. Den håller koll på allt man behöver och om man saknar träningsinspiration finns gott om färdiga program och pass att följa. Och det absolut bästa är att så fort man lyfter ett personbästa eller årsbästa ser man det, vilket är enormt inspirerande 😃
Skulle precis skriva detta! BÄSTA appen! 👌🏻😻
Ja! Så bra, använder också den. Det blir några ton ganska snabbt 😀
Så bra tips =) har kompisar som använder den och är jättenöjda!
Vilken underbar måndagspepp. Tack! Kraaam Pia
Det er en motiverende tanke, det!
Det är jättebra att du förbättrar din kondition. Men hur är det med andningen? Håller just nu på att läsa boken Lynfan, levern & livet skriven av Lise Benberg & Anna Hallén Buitenhuis. Jag har nog inte tidigare insett hur viktig andningen är för att vårt mycket viktiga lymfsystem ska fungera optimalt.
Spännande! Kan så lite om lymfan
Jag loggar träningen i twiik och kollar alltid hur mycket jag lyft sammanlagt, just för att det lyfter mitt humör så bra 😀
Det verkar väldigt vanligt att träningspersoner går igång på siffror! Har själv försökt men utan framgång. Själv blir jag helt enkelt inte alls imponerad eller motiverad av siffror. Men jag blir imponerad av mig själv när jag, till skillnad från förra hösten, orkar lyfta tunga kartonger från översta hyllan i källaren utan hjälp! Eller när jag kan ta mig upp från golvet utan att hålla mig i något. Man får hitta sitt sätt att bli stolt och finna mening med träningen.
Då kan jag glädja dig med att den sortens inre motivation gör det lättare att hålla träningsvanorna, enligt forskning. Att känna att man mår bättre eller blir glad av t ex löpning är viktigare för att man ska fortsätta med träningen än att räkna på tid och sträckor (eller steg eller vikt eller vad man nu fokuserar på). Sen behöver ju det ena förstås inte utesluta det andra!
Jag tänker precis som du att man får hitta det som motiverar en själv. Och vad det är är olika mellan personer – men också över tid. Med ökad ålder tror jag funktion i träningen kommer bli allt viktigare. Att bibehålla styrka och rörlighet
kram
Fantastisk inspirasjon en litt sliten mandag!
Älskar den här inställningen till träningen!
Kul tankesätt! Räknade genast ut att jag cyklar omkring 250 mil per år, det är hela Sveriges längd 1,5 gång 💪🏻 Och det bara på att transportera mig till jobbet. Sen träning på det. Ändå peppigt 😃
WOOOOOW!
Bra beskrivet!
Jag blir inte så motiverad av långsiktiga mål. För mig har det börjat fungera med träningsmotivationen sen jag börjat fokusera på den belöningen som kommer direkt. Dvs att jag mår bättre psykiskt, blir glad helt enkelt, direkt efter att tränat.
Resten får bli en bonus 🙂
Det tycker jag är en underbar motivation. Särskilt när man känner sig lite låg. Gå och träna och bli hög igen =)
Tillslut eller till slut – hur stavas det?
Det stavas alltid antingen tillslut eller till slut beroende på sammanhang. Skillnaden på till slut och tillslut
Tillslut handlar om att du stänger någonting, såsom tillslut burken eller tillslut fönstret. Tillslut är alltså imperativformen av tillsluta.
Till slut syftar på avslutningsvis, såsom till slut kom Kalle hem eller till slut flyttade Kalle till Belgien…. eller till slut besteg du Mount Everest!
Älskar din blogg och hur du formulerar dig. Du blir viktigare ju längre tiden går, just genom hur du använder det svenska språket. Idag kan man ibland inte läsa en text och förstå innebörden då det blir syftningsfel och orden särskrivs till ord som betyder något helt annat… någonstans… någon stans, är det någon som har en stans eller vad menas? För personer med “omvänd dyslexi” så blir det jättejobbigt att läsa då man fastnar på att förstå innebörden, t ex ska man tillsluta Mount Everest???
Clara, du är en fantastisk förebild, ditt språk är underbart så snälla, skriv till slut och inte tillslut!
Jag måste säja att jag spenderade bra mycket längre tid på att förstå din tredje/fjärde mening, då den saknade punkt, än vad jag spenderade på att fundera över om någon till sist besteg Mount Everest, eller om någon försökte tillsluta Mount Everest. Men lyckades klura ut båda två. Vill påstå att särskrivningar i allmänhet orsakar mer irritation för de få som hakar upp sig på dem, än vad de orsakar problem att förstå texten. Det finns människor med dyslexi. Det finns också människor som hellre spenderar tid på att formulera sig bra, än att sitta och googla rättstavning. Kan vi inte låta små stavfel bara gå under radarn, och scrolla vidare?
Tack Clara för super träningsmotivation. Känns som att du alltid har nya fräscha infallsvinklar på saker!
Jag håller inte med, språket har en skönhet och är viktigt att ägna omsorg åt. Det är en av anledningarna till att jag läser denna blogg.
Tack! Jag gillar verkligen att lära mig om ord. Hälsningar Maria
Tack! Blir alltid osäker på hur det skrivs men nu hoppas jag att jag ska skriva rätt fortsättningsvis. Till slut kanske man lär sig trots allt 😉
Jag har förmånen att träna cykel och dra på cykeläventyr med ett gäng tjejkompisar – vi är på lika nivå och plockar fram det bästa ur varandra. Jag känner mig ofta så stolt över oss som grupp för vi är så grymma på att påminna varandra om just hur grymma vi är, hur mycket våra kroppar orkar och hur coolt det är att vi cyklar sträckorna vi cyklar bara sådär.
Styrketräningen har jag lite svårt att motivera mig till och det där med att räkna ihop som du gjort det var bra, det ska jag ta med mig till nästa pass!
Det låter härligt med kompisar att äventyra med!
Under mina 24 år min sista arbetsplats räknade jag ut att jag cyklat runt ekvatorn till o från jobbet. Klart det gör något med en.
Whaaat?! Så sjukt coolt! Klart att det gör!
Vilken märklig matematik… Man kan ju inte lägga ihop siffror bara sådär 🤨 Du lyfter ju bara det du lyfter där och då, inte mer!
Hur menar du? Det är väl precis som Clara förklarar? Träningsvolym kallas det, när man räknar ihop träningspasset totala vikt man lyft (reps x vikt/rep). Ju större träningsvolym, desto effektivare, spelar inte lika stor roll om man lyfter 6 x 50 kg eller 5 x 60 kg, dvs totalt 300 kg.
Nej, det är ett konstigt sätt att räkna. Du “bestiger” inte Mount Everest bara för att du räknar ihop alla trappor du går i. Då har vi alla gjort det några gånger om. Bestiger du däremot Mount Everest är det en ordentlig bedrift. På samma sätt lyfter man inte “ett par ton” i marklyft. Det är det enskilda lyftet som räknas.
Vad menar du med att det ”räknas”?
Fast i träningssammanhang så har den totala volymen stor betydelse. Och den totala volymen är alla de kilon du lyfter sammanlagt på ett pass. Samma som med vardagsmotion; det är ju antal minuter i veckan som är rekommendationen. Med den logiken, att det bara är här och nu som räknas, så blir det en omöjlighet att få till 150-300 minuter i veckan vid ett och samma tillfälle
Så bra förklarat Jennifer =)
Så bra sätt att se på det! Jag kände frustration över att jag inte hade förbättrat min löptid på länge men sen såg jag att jag har sprungit 200 km sen april. Det är ju verkligen något att fira 🎉
Sannerligen!!!
Jag tränar och tränar men blir i princip aldrig bättre eller starkare. I vissa perioder är jag i lite bättre form, andra perioder i sämre. Men det är inga stora skillnader. Jag har svårt att bygga muskler och är lite tjock vilket gör att mina muskler inte syns. Men jag kan alltid springa minst en mil och har alltid kunnat. Jag har säkert snittat tre träningspass i veckan i 20 år, är 35 nu och har alltid tränat regelbundet. Ibland kan jag bli avundsjuk på folk som börjar träna som får göra stora framsteg. Känner att jag kanske borde ta i mer, anlita pt, även om jag vet i praktiken hur man ska träna och tränar varierat och är svettig och trött när de flesta pass är slut. Men sedan tänker jag att man kanske inte måste göra framsteg, och någonstans måste väl min kropp få positiva effekter av träningen även om jag aldrig längre persar.
Jag är i lite samma tankebanor som du ibland. Men så tänker jag på hur jag hade mått om jag inte hade tränat alls? Och så tänker jag att man faktiskt ska vara lika imponerad av någon som tränat regelbundet i många många år som av någon som precis nyss tagit tag i det och börjat. Att röra på sig som livsstil är ju verkligen något att imponeras av!
Att du tränar kontinuerligt är ju jätte bra för din hälsa, men den kanske är svår att mäta i stunden? Jag har problem med sömnen så jag märker skillnad direkt när jag tränar att då får jag sova en hel natt och det gör att jag gärna går till gymmet.
Sen är det ju bra för motivationen att ibland få känna att man blir starkare eller snabbare. Jag tappade motivationen helt till att springa förut justa för att jag bara fokuserade på tiden, men då hade Claras sätt att tänka varit bra, för gud som jag sprang, men tack vare att jag kände mig långsam så slutade jag springa, så dumt!
Men att du tränar 3 gånger i veckan är ju ibland det bästa som du kan göra för din långsiktiga hälsa. Jag brukar tänka att jag gör det här för den “gamla mig” att jag kommer då vara pigg på ålderdomshemmet.
Och när det gäller styrkan, hur ofta provar du att bara lyfta tyngre än vad du gjorde sist? Lägg på lite mer vikter och testa, kör så många rep du orkar, orkar du bara en så är det ändå en mer än vad du orkade sist. Jag tror att vi är lite rädda för att inte orka så vi provar inte ens, jag har i alla fall märkt att jag är så ibland. Eller kör fler rep med de vikter som du “orkar” eller kör samma övning två eller tre gånger på samma träningspass. Märker att de som är starkast på mitt gym kör en övning i olika varianter hela träningspasset.
Men som sagt tror ändå att din kontinuerliga träning är det bästa i längden =)
Jag tycker att träna kontinuerligt i 35 år är det mest imponerande man kan göra. WOW säger jag bara.
Regelbunden träning är absolut det viktigaste för hälsan – heja dig som hållit på i så många år! Och så klart måste man inte göra framsteg, men om man vill kan man fortsätta bli starkare även efter många års träning. Det finns så klart flera olika sätt, men du är ju redan inne på det – att utmana sig lite mer än man kanske tror. 🧡
Jag har mycket som motiverar min styrketräning på både kort och lång sikt, men jag tycker det är väldigt belönande att känna att jag fortfarande blir lite starkare för varje år, och att kunna öka mina siffror.
Men det viktigaste är så klart att du är nöjd med vad träningen ger dig!
Bra jobbat Clara! Är själv på väg upp från Marianergraven känns det som, pga ohälsa. Hoppas på att ta mig upp över ytan snart, sen vore det trevligt att bestiga några kullar också.
Jag hejar på dig Fia <3
Heja Clara! Jag har äntligen börjat styrketräna igen tack vare dig och massa motiverande vetenskap från klimakteriepodden. Ibland blir jag provocerad av träningsinlägg men det är mer för att jag vet att jag skulle må bra av samma sak. Humöret och orken har redan blivit bättre.
Mitt första mål var att bara gå TILL gymmet. Liksom komma över tröskeln och få in rutiner vad jag ska ha med mig.
Sen var frågan vad ska jag göra på gymmet. Finns ju en uppsjö av inspiration men jag gillar bäst när man ska checka av saker. Då hittade jag en app (Appropå tidigare inlägg om vilka appar man har i sitt liv). Fitbot är nu min nya vän bland skrotet. Då får man också ut sammanfattningar hur mycket man lyft. Får mig att känna mig ännu mer stark och kul att veta vad jag gjort 🙂 (också bra om man inte har råd eller är för introvert för en PT)
Ha en fin vecka!
Wow så kul att höra! BRAVO! Kul att du hittat en app som funkar för dig ockås
kram
Tränar hos en PT och i appen jag använder så får man en sammanfattning efter varje pass hur mycket vikt man lyft – och det bästa av allt är att det jämförs med ett djur! Till exempel idag har jag lyft en valross 😅