I sommar har jag sett solpaneler poppa upp lite varstans hos mina vĂ€nner och bekanta. Allt fler har efter förra vinterns elkris (som kommer fortsĂ€tta i Ă„r) insett att det kan vara en god idĂ© att sjĂ€lv bli producent. Överskottet man producerar pĂ„ sommaren har man nĂ€mligen igen till vintern nĂ€r elen Ă€r dyr. Visste du att pĂ„ bara tvĂ„ timmar tar jorden emot samma mĂ€ngd energi frĂ„n solen som hela vĂ€rldens befolkning anvĂ€nder under ett Ă„r?

Att byta till förnyelsebar el Ă€r en av de viktigaste insatser man som privatperson kan göra för klimatet. Vi mĂ„ste alla anvĂ€nda el i vĂ„r vardag – och dĂ„ kan vi ju lika gĂ€rna vĂ€lja att köpa den frĂ„n ett vettigt elbolag. Idag finns bara en viss mĂ€ngd förnybar el och egentligen bara tvĂ„ sĂ€tt att se till att den rĂ€cker till alla. Det ena Ă€r att förĂ€ndra vĂ„ra elvanor sĂ„ att vi anvĂ€nder mindre el. Det andra sĂ€ttet Ă€r att producera mer förnybar el.  BĂ„da insatserna Ă€r viktiga!

Vi installerade ju solpaneler för tre Ă„r sedan och det – ihop med bergvĂ€rmen – ger en fin mix som ocksĂ„ Ă€r hĂ„llbar. Vi anlitade Bixia nĂ€r vi skaffade solel eftersom de kunde hjĂ€lpa oss sĂ„ bra hela vĂ€gen genom processen – och vi sedan förmĂ„nligt kunde sĂ€lja tillbaka ett eventuellt överskott till dem! Bixia Ă€r elbolaget som endast erbjuder förnyelsebar el och som specialiserat sig pĂ„ att hjĂ€lpa fler att sjĂ€lva bli producenter.

De samarbetar med lokala elproducenter – vanliga mĂ€nniskor som har solpaneler eller kanske ett vindkraftverk pĂ„ sin gĂ„rd. Inte sĂ€llan jordbrukare som pĂ„ det sĂ€ttet fĂ„r ytterligare en vĂ€lbehövlig inkomstkĂ€lla. Det Bixia gör annorlunda Ă€r att köpa in el direkt frĂ„n producenterna utan mellanhĂ€nder vilket gör det mer lönsamt att producera förnybar el.

Fundera pĂ„ vilka steg du kan ta för klimatet. Kanske kan en snabb översyn av din elleverantör vara en av de enklaste och snabbaste insatserna? Och om du vill göra nĂ„got mer – varför inte undersöka möjligheten att sjĂ€lv bli producent av solenergi? Att bli elproducent har öppnat ögonen för min familjs elkonsumtion. Hur vi förbrukar el och hur vi kan bli mer energieffektiva. Vi pratar mycket om hur vi kan bli förbĂ€ttra vĂ„r vardag – men ocksĂ„ om att sĂ€tta upp fler solpaneler pĂ„ gĂ„rden sĂ„ smĂ„ningom.

LÀs mer om Bixia hÀr om du Àr nyfiken!