November träffar som en hammare i huvudet på mig. Varje år är det samma sak. Jag konstaterar i oktober att hösten går bra, att jag har energi och kommer att orka med. Och sedan blir det november och från en dag till en annan är jag glåmig, urtrött och har djupa skuggor under ögonen.

I måndags natt satt jag uppe sent för att få färdigt ett jobb. Somnade inte förrän närmare halv två på natten så igår gick jag runt som en sengångare. Behövde åka in till stan för att jobba och lösa diverse saker och hela tiden gick jag och tänkte på min säng. Att få sova igen. Eller att få krypa ner i badkaret. Det var bara åtta minusgrader i stan, men vindarna var det kallaste jag känt. De kröp in under kläderna och gjorde kroppen spänd som inför ett hot.

När jag kom hem vid halv sex åt jag rykande het Nikkalouktasoppa till middag och direkt efter maten spolade jag upp ett bad och la mig i det kokheta vattnet och slumrade bort. Njöt av hur kroppen för första gången den dagen fick känna sig varm och omhuldad. Gjorde sedan kväll tidigt, somnade tidigt och sov länge inatt. Men vaknade precis lika trött denna morgon. Om inte mer. November, alltså. Vilket slit.

Nu har Jakob tagit morgonlämningen, så jag hämtade bara upp en kopp kaffe och kröp ner i sängen igen för att börja dagen snällt och försiktigt här. Människan får göra vad den kan kan för att orka med månaden. Men hunden har det skönare än någonsin!

Här hittar du mitt recept på Nikkalouktasoppa.