Visste du att sparken Ă€r en svensk (eller eventuellt finlĂ€ndsk) uppfinning? Och att en gĂ„ng i tiden rĂ€knades den som en idrott. Den första sparkstöttingklubben bildades i Stockholm 1888 och blev snart en sport för de rika. Östermalm, AIK och DjurgĂ„rden hade sina egna klubbar dĂ€r man tĂ€vlade i att Ă„ka snabbt. Sparkandet blev enormt populĂ€rt och pĂ„ slutet av 1800-talet kom larm om “sjukdomsfall, förorsakade af sparkstöttningsĂ„kning”. TonĂ„rspojkar fick inflammationer och andra skador pĂ„ grund av allt för flitigt sparkande. Man diskuterade till och med en Ă„ldersgrĂ€ns för sparken.

Det Àr bara nÄgra av alla saker jag lÀrde mig nÀr jag gjorde spark-research till Underbara Vinter. Och Àven om mina egna söner inte precis sparkar sig till inflammationer, sÄ gÄr sparkarna onekligen varma pÄ byn. Det görs sparktÄg, tÀvlas och skjutsas och mÄnga flyger fram som jehun i Nils Massbacken!

I Lycksele, nÄgra mil hÀrifrÄn, lyckades man 1993 med ett vÀrldsrekord. 1085 sparkar sattes ihop i ett lÄngt sparktÄg. Det skulle man ha fÄtt se!