Årets julklapp Ă€r ju ett brĂ€dspel. Kul för mig som Ă€lskar att spela spel! Är sĂ„ glad att Jakobs familj Ă€r sĂ„dana spelfantaster, för min egen ursprungsfamilj Ă€r inte nĂ„gra spelare förutom enstaka parti poker eller sĂ„. HĂ€r Ă€r tio spel som vi tycker om att spela tillsammans. Liten och stor. Kom gĂ€rna med fler tips om du har!

Bandu Ă€r ett spel för 2-4 spelare eller lag. FrĂ„n Ă„tta Ă„r men med lĂ€tt modifierade regler kan mindre barn ocksĂ„ hĂ€nga med i spelet. Man ska helt enkelt bygga det högsta tornet av trĂ€klossar i osannolika former som kulor, pyramider och stora romber. Man kan köpa eller bjuda ut en egen kloss pĂ„ auktion – eller ge bort en riktigt taskig kloss till sin motspelare för att sabotera. Tornen blir fantasifulla och fina och man sitter som pĂ„ nĂ„lar precis hela spelet! HĂ€r gĂ€ller det att vara fingerfĂ€rdig och samtidigt strategisk. Ett spel som Ă€r enkelt att förstĂ„, men med möjlighet till flera olika varianter och upplĂ€gg.

Dixit Ă€r ett supermysig spel med fina illustrationer. Rekommenderas frĂ„n Ă„tta Ă„r men vĂ„r sexĂ„ring Ă€lskar detta! Man behöver vara Ă„tminstone tre spelare men fem-sex gör spelet Ă€nnu roligare. Alla spelare fĂ„r ett gĂ€ng kort i sin hand. Bakom varje bild finns en historia –  en mystisk ledtrĂ„d/gĂ„ta som sagoberĂ€ttaren i spelet hittat pĂ„ och som de andra ska lyckas para ihop med rĂ€tt bild. Men du fĂ„r akta dig –  för endast en av bilderna Ă€r rĂ€tt – resterande Ă€r fĂ€llor gillrade av dina medspelare.Det Ă€r ganska svĂ„rt att förklara nĂ€rmre vad Dixit egentligen gĂ„r ut pĂ„ – men det Ă€r i alla fall ett otroligt mysigt, fantasifullt, och klurigt spel för hela familjen. Och det Ă€r inte givet att störst Ă€r bĂ€st – nĂ€r vi spelade vann barnen oftast! Stort plus för fantastiskt fina illustrationer pĂ„ spelkorten och att tempot Ă€r lugnt för de som inte gillar hets.

Vildkatten Ă€r ett spel perfekt för barn i förskoleĂ„ldern. Spelet bestĂ„r av en stor spelplan med 300 bilder och en lĂ„da med brickor förestĂ€llande likadana bilder – som snabbast möjligast ska kunna paras ihop. Vildkatten ger mĂ„nga timmars familjeunderhĂ„llning och reglerna Ă€r enkla att förstĂ„ Ă€ven för de minsta. HĂ€r har faktiskt barnen en fördel framför de allra Ă€ldsta spelarna – att vara riktig kvicktĂ€nkt Ă€r en bonus.

Kinaschack Àr mitt personliga favoritspel. Kanske för att jag Àr bra pÄ det? Ett av fÄ spel som vi spelat i min familj. Mamma stÀllde alltid upp och gjorde nÄgra rundor.

Uno Ă€r ju en odödlig spelklassiker som typ alla uppvuxna pĂ„ 80- & 90-talet spelat pĂ„ fritids och förskola. Det Ă€r lagom frĂ„n sju Ă„rs Ă„lder ungefĂ€r (fast Bertil har spelat det sedan han var fem sĂ„ det funka för mindre barn om de kan siffror). Ett toppenspel för att bli bĂ€ttre pĂ„ sifferföljd och precis lagom utmanande tempo för barnen utan att bli trĂ„kigt för vuxna! Uno kan 2-10 personer kan spela spelet samtidigt!

Dobbel Ă€r ett spel med enkla regler som gĂ„r lĂ€tt att lĂ€ra. HĂ€r premieras snabbhet och goda reflexer. Dobbel innehĂ„ller ett femtiotal olika kort, som alla visar ett antal symboler och bilder. Finessen Ă€r att varje symbol endast existerar pĂ„ tvĂ„ av korten. Genom att försöka hitta symbolerna som liknar varandra fĂ„r man ett rappt, roligt och utmanande spel! Lagom frĂ„n 6 Ă„rs Ă„lder och kan spelas av 2-8 personer. Spelet kommer i en rund liten plĂ„task sĂ„ den Ă€r perfekt att ta med pĂ„ resor.

Ticket to ride Àr ett tÄgÀventyr. Spelarna samlar olika sorters tÄgkort som de mutar in tÄgstrÀckorna med pÄ den Nordamerikanska kontinenten. LÀngre strÀckor belönas med fler poÀng. Extra poÀng ges till dem som kan fullfölja sina biljettkort och sammanlÀnka tvÄ stÀder. Jag har spelat flera gÄnger med barn sÄ smÄ som Ätta Är och det funkar riktigt fint! Liten klurigt strategispel som ocksÄ innehÄller ett stort mÄtt av tur.

Bondespelet Àr ett affÀrspel dÀr det gÀller att investera rÀtt. Spelet startar i ett litet torp. PÄ vÀgen till att bli slottÀgare gÀller det att förvalta sina tillgÄngar vÀl. Skogen och djuren ska skötas och det gÀller att sÄ och skörda i tid för att maxa sin avkastning. Precis som i andra affÀr-spel gÀller det att förvalta sitt kapital pÄ bÀsta sÀtt. Liten varning för att spelet Àr vÀldigt lÄngt och att det kan vara en poÀng att bestÀmma redan innan att försten till att fÄ en herrgÄrd eller tjÀna x-antal kronor vinner. Om man inte vill ha en helkvÀll med samma spel, alltsÄ!

Othello spelar jag gĂ€rna med barnen nĂ€r jag vill göra nĂ„gonting lugnt och trivsamt. Taglinen Ă€r – En minut för att förstĂ„. En evighet för att bemĂ€stra. Och sĂ„ Ă€r det verkligen. Det Ă€r klurigt och roligt och ganska lĂ„ngsamt. Och har man barn som Ă€r dĂ„liga förlorare kan man med som vuxen lĂ€tthet spela lite dĂ„ligt och “missa” smarta drag för att behĂ„lla en trevlig stĂ€mning.