HĂ€r kommer en riktigt mastodontinlĂ€gg med sĂ„nt jag gjort senaste dagarna. Har inte sparat pĂ„ krutet – eftersom jag vet att inlĂ€gg som dessa Ă€r favoriter för mĂ„nga.

Vi tog fram Ànglaspelet och provkörde det. Precis som sina Àldre brorsor före honom funderade han pÄ vem som egentligen vann spelet? Reglerna kÀndes oklara.

Mycket julpynt har kommit upp. FörstÄr inte varför man inte har sÄ hÀr mysiga stjÀrnor uppe frÄn oktober till mars? De gör hemmet sÄ mycket varmare.

Vi har varit i stan och kollat pĂ„ högstadieskolor för nĂ€sta Ă„r börjar ju Bertil sjuan. HJÄLP! Viktigt att skolan under den sĂ€msta tiden i ens liv (högstadiet) Ă€ndĂ„ kan bli sĂ„ bra och rolig som möjligt.

En dag var jag bjuden till Frida pÄ fika.

Hela hennes hem Ă€r som att kliva in i en varm famn. Älskar att det Ă€r sĂ„ MYCKET grejer! Minimalism Ă€r inte mysigt.

Hon bjöd pÄ goda ostar och franska skurna pepparkar med smak av citron.

Usch vad gott!

NĂ„gon som kĂ€nde “usch” nĂ€r han fick syn pĂ„ mig. Men inte usch pĂ„ det bra sĂ€ttet.

Vi hade mycket att prata ikapp

Och Ànnu mer att Àta!

Och pÄ kvÀllen for jag pÄ veckans andra skolbesök med Bertil.

PÄ fredagen jobbade jag som en iller med att komma ikapp en massa löst jobb. BÄda storbarnen var hemma sjuka och gick och kraxade och till fredagsmys sÄg vi Jönssonligan lever farligt och jag somnade efter en halvtimme och snarkade högt i soffan. SÄ sjukt trött efter en vecka med massor av jobb och kvÀllsaktiviteter.

Vaknade tidigt pÄ lördagen och kunde inte somna om. BestÀmde mig för att stiga upp och ta itu med surdegen stÀdningen. Vi har inte storstÀdat som familj pÄ flera veckor och lÄg hopplöst efter med nÀstan allting.

Förutom generellt smutsigt hemma var skafferiet kaos, kylskÄpet snuskigt, vedspisen behövde tömmas, groventren var igensatt och tvÀttstugan var överbelamrad. Hela familjen ryckte in och körde sitt hÄrdaste i nÀstan fem timmar.

SĂ„ jobbigt och SÅ SKÖNT att fĂ„ bort lite skit och reclaima hushĂ„llet igen. Tack och lov kom farmor pĂ„ eftermiddagen nĂ€r vi var klara sĂ„ dĂ„ hĂ€nde det ju nĂ„got trevligt den dagen. Hon och barnen försvann ut och lekte och jag Ă„t lördagsgodis i soffan och lĂ€ste Harry Potter.

NÀr det blev kvÀll sÄg barnen Grinchen, Jakob hjÀlpte en kompis att flytta och jag lÄg i sÀngen och lÀste. SÄ smÄningom sa pojkarna godnatt och gick och la sig.

Blev vÀldigt förvÄnad nÀr jag kom ner och skulle slÀcka för natten och hittade spindelmannen som kraschat pÄ soffan. Bar upp honom och stoppade till sÀngs.

Och insÄg att Essa ocksÄ behövde rastas, sÄ dÄ klÀdde jag pÄ mig och gick ut.

En vacker kvÀll med klar himmel och en stor mÄne.

SĂ„ fridfullt att vara ute en lördagnatt i skogen. Och sĂ„ skönt att aldrig nĂ„gonsin kĂ€nna sig rĂ€dd! Är sĂ„ trygg i min by.

PÄ söndagsmorgonen stÀllde jag klockan och gick upp lite tidigare. Ville göra en trevlig adventsfrukost till familjen. SÄ roligt att göra det i ett nystÀdat hus!

TĂ€nde den lilla adventsgranen

Och plockade fram allt gott jag kunde komma pÄ!

Skinka, gurka, marmelad, olika sorters ostar och bröd.

Peppisar och juice

SÄ fint att Àta en första adventsfrukost ihop. Ulf fick Àran att tÀnda det första ljuset.

Vi satt kvar och surrade tills det plötsligt blev vÀldigt brÄttom för att vi skulle ivÀg till kyrkan!

Det vankades scoutgudstjÀnst och mÀrkesutdelning. Stolt fanbÀrare!

Folke och Dahlia gripna av stundens allvar. Eller kanske mest nervösa för att spela upp drama för hela kyrkan. Bertil skulle spela Josef men nr jag frÄgade vad Folke skulle spela var svaret

-Inte trög!

Och det lyckades han ganska bra med.

Spindelmannen var nÀrvarande

-Heter alla barnen Varredo? frÄgade han mig.

Men nej det var bara scoutledaren som vid mÀrkesutdelningen hojtade

-Var redo! varpÄ barnen svarade

-Alltid redo! med en honnör.

Efter att jag förklarat sammanhanget undrade han vad de skulle vara redo för? Och det Ă€r ju det som Ă€r det fina med scouterna. Redo att hjĂ€lpa till! Redo för en utmaning! Redo att vara en god medmĂ€nniska! Älskar verkligen scoutrörelsen och allt klokt de lĂ€r ut.

Efter gudstjÀnsten fikade vi korv och saffransbullar och det var sÄ mysigt att prata ikapp lite med bekanta.

DÀrefter byltade vi pÄ oss och gick ut för att delta i skyltsöndag.

SÄ fint i vÄrt lilla samhÀlle. Dumt att man sÄ fort blir hemmablind bara.

Det myllrade av folk som ville fira skyltsöndag och handla pÄ marknaden.

Älskar detta gamla eternithus med de fina skyltfönstren.

Det sÄldes högt och lÄgt pÄ marknaden

Marknadsgodis

Lingonglögg och svartvinbÀrsmarmelad.

Och strumpor stickade av hundhÄr. Tydligen vÀldigt varma. Jag blev sugen pÄ att köpa de dÀr med domherrarna. Hatar att frysa om fötterna.

Barnen sÄlde karameller till förmÄn för scouterna

Knallarna gastade i alla tonarter och jag passade pÄ att bunkra lite knÀck och kola.

Och vÀrma hÀnderna.

Tomten var förstÄs dÀr

Med sina renar

Spindelmannen drog av sig masken sÄ att tomten skulle kÀnna igen honom och inte leverera framtida paket fel. Han förklarade att han önskar sig handskar som sprutar spindelnÀt.

– Hmmm… sa tomten.

Jag var ordentligt pÄbyltad

Men kinderna blev röda som julÀpplen.

NÀr barnen sÄlt fÀrdigt och jag gjort mina inköp traskade vi tillbaka genom samhÀllet igen.

SÄ mycket fint att se pÄ!

Spark Àr det föredraga fÀrdmedlet för de flesta.

Men för Ulf Àr det storebror.

Hemma igen packade jag upp mina marknadsköp. Strutar med kolor och knÀck, lingonglögg, pitepojkar, sockerkringlor och segsalt mjukkaka frÄn bagarstuga.

Gjorde upp eld och vÀrmde glöggen och försökte fÄ tillbaka vÀrmen i tÄrna pÄ alla i familjen. Det enda som saknades var ett par Bernard Sennen-strumpor med domherrar pÄ. Jag visste vÀl att jag borde slagit till!

Fy farao vilken hÀrlig första advent! Efter allt flÀng pÄ morgonen fick barnen ha skÀrmtid.

Medan jag bestĂ€mde mig för att baka och pyssla litegrann. Lyssnade pĂ„ dagens andra gudstjĂ€nst pĂ„ under tiden – jag gillar att ha pĂ„ radiogudstjĂ€nsten hĂ€r hemma nĂ€r jag stökar pĂ„. Och efter middagsbestyren fick jag plötsligt en vĂ€ldig lust att Ă„ka pĂ„ dagens tredje gudstjĂ€nst. En andakt med adventssĂ„ng i byns bönhus. SĂ„ dĂ„ gjorde jag det! From som fasen.

Sladdade in nÄgra minuter efter att det börjat.

Och satte mig till rÀtta i frid och bara tog in alltihop!

NÀr jag kom hem igen hade jag bestÀmt kvÀllspromenad med Elina sÄ vi traskade och pratade strunt i 90 minuter, innan jag gjorde kvÀll.

Och det var senaste dagarna i bilder, det!