Imorse gÀstade jag Nyhetsmorgon i TV4 för att visa lite enkla julpynt och prata om min julfridskalender hÀr pÄ bloggen som blivit en succé i all sin enkelhet! Fokuset var pÄ citruspyssel eftesom det bÄde Àr enkelt, billigt och gÄr att lÀgga pÄ komposten efter högtiden.

Fler citruspyssel finns in min nya bok Underbara Vinter.

En sak som syntes i programet var den hÀr enkla men vackra ljuslyjktan av en glasburk. Fyll den med lite gran och tallris, lingon eller tranbÀr samt apelsin i tunna skivor. HÀll sedan vatten upp till kanten och pluppa i ett vÀrmeljus. En fin bordsdekoration till glöggminglet!

En annan fin ljuslykta tex till julbordet fÄr man om man karvar en ljusstake av apelsin. VÀlj ut en apelsin som stÄr stadigt. Ta ut stearinet ut vÀrmeljuskoppen. VÀnd den upp och ner och tryck lÀtt mot apelsinen sÄ att det stansas ett runt mÀrke. Lyft bort koppen och skÀr sedan med kniv lÀngs cirkeln. SkÀr sedan ur inkrÄmet och pluppa dÀrefter i ljuset. Dekorera med nejlikor runtom. Det kan var smart att anvÀnda en tandpetare för att göra hÄl innan du sticker i nejlikorna. DÄ slipper du fÄ sÄ ont i fingrarna.

Det Àr förresten ocksÄ fint att proppa nejlikor i lime och citroner!

Ett enkelt blockljus med dekor av apelsinklyftor. Limmade bara fast dem med limpistolen. NÀr ljuset brunnit ner sÄ att apelsinerna nÄr kanten kan man lÀtt bryta loss dem utan att mÀrken syns pÄ ljuset. Det Àr sÀkrast ur brandsynpunkt.

Och sÄ vill jag slÄ ett slag för olika slags apelsingirlanger. Man kan anvÀnda pepparkaksformar för att ta ut fina mönster. Eller trÀ torkade skivor pÄ ett snöre, omlott med eukalyptusblad. Enkelt och vackert!